Смекни!
smekni.com

Історія застосування фізичних вправ та масажу як передумов виникнення механотерапії (стр. 4 из 8)

В області розробки і застосування апаратів лікувальної фізичної культури показовий досвід лікарів Вірменської РСР і насамперед заслуженого лікаря республіки професори Г. А. Минасяна, що ще до початку Великої Вітчизняної війни почав створювати й удосконалювати такі апарати. Багато хто з по пропозицій успішно застосовувалися у військових госпіталях і інших медичних установах наший грани. У результаті цього полегшилося відновлення диигательных функцій опорно-рухового апарата, стала можливої ефективна корекція дефектів постави. Крім універсального блокового апарата, Г. Л. Минасян створив пристеночную блокову установку, корреляторы, комбіновану похилу площину, що коригують валики, медичні табуретки, контурограф, качалки, прилад для розведення пальців рук, велосипед з установкою дозованого опору, шезлонг-велосипед, коляску-каталку, апарат полегшеної ходьби й інші апарати лікувальної фізичної культури.

Апарати конструкції Минасяна одержали позитивну оцінку провідних спеціалістів з рекомендаціями з реалізації в практиці лікувально-профілактичних установ, лікарсько-фізкультурних диспансерів, загальноосвітніх шкіл, кабінетів лікувальної фізичної культури, клінік і установ травматології, ортопедії, нейрохірургії і неврології. Їх можна широко й ефективно використовувати при ушкодженнях головного і спинного мозку, травмах і захворюваннях периферичної нервової системи, опорно-рухового апарата в залежності від загального стану хворого.

По своїй ефективності апарати механотерапії можуть бути підрозділені на наступні групи:

1) що допомагають враховувати і точно оцінювати успіх рухового відновлення - "діагностичні" апарати;

2) що допомагають виділяти окремі фази довільних рухів - підтримуючі, фіксуючі апарати;

3) що допомагають дозувати механічне навантаження при рухах - тренувальні апарати;

4) комбіновані апарати (з перших трьох груп).

Добре відомі в практиці лікувальної фізичної культури апарати першої діагностичної групи. Це різні кутоміри, динамометри, драбинки з точним виміром висоти сходинок і ін.

Рис. 4. Блокові пристосування (а, б) для виділення рухів в окремих суглобах кисті руки

Прикладом апаратів другої групи, що допомагають виділяти окремі фази довільних рухів, можуть служити фіксатори типу валика Лоренца, що застосовується при асиметричних вправах для тулуба з метою локалізувати рух на розтягування в області вершини сколіотичного скривлення хребта. Для фіксації різних частин кінцівок при виділенні рухів в окремих суглобах можуть служити різні фіксатори, пристосування Лижин А. В., 1975; Bens D. E. et. al., 1974, і ін., зображені на мал. 4.

Апаратами третьої групи є установки, що підтримують хворого з порушеною локомоцією при ходьбі: наприклад, рівнобіжні бруси для ходьби, апарат конструкції Минасяна для тренування в ходьбі з дозованим навантаженням на ноги; апарати іграшки для розробки рухів і підвісна дорога для навчання ходьбі конструкції Штеренгерца, гімнастичний тренажер Пустовойтенко, опорний апарат Лі-Джонстона й ін.

Рис. 5. Маятникові апарати для суглобів пальців і кисті

Прикладами комбінованих апаратів механотерапії є апарат Ляндреса, шарнірно-дистракційний апарат Волкова - Оганесяна, апарат Юрченко, блоковий апарат для активної механотерапії Красова.

Відновлення рухової функції в хворих з осередковими захворюваннями нервової системи і, зокрема, із травматичними поразками спинного мозку залишається актуальною і найбільш важкою задачею сучасної травматології. Існуючі і широко застосовувані пристосування і пристрої, що полегшують заняття лікувальною гімнастикою і тренування в ходьбі, такі, як рівнобіжні бруси, різні манежі, вертикальна і горизонтальна сход, підвісна рейкова дорога, а також басейн не можуть забезпечити весь комплекс фізичних вправ, необхідних для більш повного відновлення органів руху.

Сила м'язів може бути збільшена тільки за допомогою рухів, виконуваних шляхом активного скорочення, тобто коли хворий переміщає частина тіла без допомоги методиста, але вправи при цьому повинні бути доступні для що займається і представлені у відповідній послідовності. Тренування в полегшених умовах, з постійним підвищенням навантаження особливо сприятливі для відновлення уражених м'язів, тому що при цьому не виникає значного стомлення. Л. И. Красовим (1972) запропонований блоковий апарат для механотерапії, за допомогою якого можна значно розширити комплекс активних рухів. При цьому хворий сам стає активним учасником лікувального процесу і його можливості по відновленню і компенсації утрачених функцій значно зростають.

-

Рис. 6. Маятниковий апарат для згинання і розгинання руки в ліктьовому суглобі

Лікувальна гімнастика за допомогою апаратів показана і хворим з порізами кінцівок або окремих м'язових груп.

З 1971 р. В. Т. Пустовойтенко застосовував розроблену ним методику лікувальної гімнастики для хворих з ураженнями спинного мозку і його корінців, використовуючи гімнастичний тренажер для ніг. Методика включає систему фізичних вправ на тренажері в сполученні зі спеціальними і загальзміцнювальними вправами.

Методика вправ розроблена по періодах у залежності від виду захворювання, травми спинного мозку і його корінців, наявності симптомів випадання, загального стану хворого.

В СРСР у практиці відновного лікування широко використовувалися дві групи апаратів механотерапії (заводу ЕМА): 1) апарати, засновані на принципі блоку (функціональний механотерапевтичний стіл, блокова установка стаціонарного типу, портативна блокова установка; (мал. 3, 4), призначені для дозованого зміцнення різних м'язових груп верхньої і нижньої кінцівок; 2) апарати, засновані на принципі маятника, для відновлення рухливості і збільшення обсягу рухів у різних суглобах верхньої і нижньої кінцівок (мал. 5-7).

Рис. 7 Маятниковий апарат для пронації, супінації і ротації передпліччя

Комплект маятникових апаратів механотерапії складається з 10 маятникових апаратів і 2 стійок для їхнього кріплення. Медична промисловість робить наступні апарати:

1) для суглобів пальців - Т-76;

2) для згинання - розгинання і відведення - приведення в лучезапястном суставе-т-61, Т-71;

3) для кругових рухів у лучезапястном суглобі - Т-62;

4) для згинання і розгинання в ліктьовому суглобі- Т-64;

5) для пронації, супінації і ротації передпліччя - Т-63;6) для відведення і приведення в плечовому суглобі - Т-77;

7) для кругових рухів (циркумдукція) у плечовому суглобі - Т-67;

8) для згинання - розгинання і відведення - приведення в гомілковостопному суглобі - Т-68;

9) для згинання - розгинання колінного суглоба - Т-70;

10) для обертання тазостегнового суглоба (ротація) - Т-69.

Конструкція маятникових апаратів надійна в експлуатації, дозволяє кріпити них до стіни або на спеціальній стійці Т-72. Стійки допускають зміна висоти кріплення апарата. На стійці, що складається з підстави, жорстко зв'язаного чотирма направляючими колонками з верхньою кришкою, можна одночасно зміцнити два апарати механотерапії (мал. 8). На колонках розташовуються дві плити, на які встановлюють апарати. Завдяки наявності контргруза апарат легко кріпиться за допомогою стопорного пристрою на потрібній висоті.

Маятникові апарати мають наступні основні деталі: кронштейн із віссю руху маятника, що пересуваються власники (столики), службовці для кріплення кінцівки, штанги (маятники) для кріплення вантажів, власники для підтримки сегмента кінцівки, що вправляється, зчеплені з віссю апарата за допомогою зубцюватої напівмуфти. Зубцювата напівмуфта дає можливість установлювати вантажний маятник під кутом, що змінюється. На штангу кріпляться за допомогою затисків на різній висоті від 1 до 3 вантажів масою 1-5 кг. Кінцівка фіксується до апарата за допомогою м'яких ременів і застібок. При користуванні апаратом хворий робить активні рухи в суглобі, що підсилюються завдяки інерційним силам, що виникають при русі маятника. Дозування навантаження на суглоб і м'язові групи досягаються шляхом зміни величини вантажу і положення його на штанзі (тобто зміною довжини маятника), а також кута, під яким установлений вантажний маятник, частоти змушених коливань його і тривалості процедури.

Оцінюючи усю своєрідність здійснення рухів на апаратах механотерапії, слід зазначити, що вони мають велике значення для розвитку рухів у різних суглобах верхніх і нижніх кінцівок. Апарати можна з успіхом застосовувати в хворих з різними травмами і захворюваннями опорно-рухового апарата і нервової системи. Однак сама по собі механотерапія без сполучення з лікувальною гімнастикою й іншими формами лікувальної фізичної культури не в змозі забезпечити відбудовний ефект [Мошков В. Н., 1954, 1966]. Механотерапевтичні апарати в лікувальній фізичній культурі використовують у тих випадках, коли потрібно завзяте і тривале застосування спеціальних "локальних" вправ для розвитку рухів у суглобах.

Рис. 8. Маятникові апарати для згинання - розгинання і відведення - приведення в гомілковостопному суглобі і згинання - розгинання колінного суглоба ноги, змонтовані на спеціальній стійці