Смекни!
smekni.com

Клініко-лабораторна характеристика дітей з спадковою алергічною схильністю, корекція порушень (стр. 5 из 6)

Для впровадження в практику охорони здоров’я рекомендується:

1. При алергічно обтяженій спадковості у дітей для раннього виявлення алергічної схильності у них і високого ризику реалізації атопії рекомендовано визначення рівня ІЛ-4 в сироватці крові.

2. Профілактику трансформації алергічної схильності в захворювання слід починати з антенатального періоду шляхом дотримання вагітною жінкою гіпоалергенної дієти, профілактики ГРВІ і раціонального їх лікування з мінімальним, по можливості, застосування антибактеріальних препаратів, веденням харчового щоденника.

3. Дітям з спадковою алергічною схильністюю при мінімальних проявах алергії доцільно призначати щоквартально до 3-х років комплекс профілактично-реабілітаційних заходів, який включає призначення сорбентів, ферментних препаратів упродовж 2-3 тижнів, препаратів Mg упродовж 3 тижнів, пробіотиків, мембраностабілізаторів впродовж 3-4 тижнів на фоні гіпоалергенної дієти. Для усунення сухості шкіри рекомендовано застосовувати зволожуючі креми після купання.

4. При відсутності проявів алергії у дитини з обтяженою по алергії спадковістю профілактично-реабілітаційні заходи можуть обмежуватись гіпоалергенним харчуванням матері та дитини, тривалим грудним вигодовуванням (не менше 1,5 роки), введенням гіпоалергенних прикормів та проведенням відповідної підготовки до планових профілактичних щепленнь.


СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Левадна Л.О., П’ятницький Ю.С. Показники деяких макроелементів у сироватці крові дітей з алергічним діатезом і в разі трансформації його в алергічне захворювання // Актуальні проблеми медицини: Збірник тез. -Київ, 2005.- С.150 (автором самостійно здійснено набір матеріалу, проведене статистичне оброблення).

2. Левадна Л.О., Нечиталюк І.М. Вивчення рівня магнію в крові дітей з алергічним діатезом і при маніфестації діатезу в алергічні захворювання // Наукова студентська 65 конференція ЛДМУ ім.. Д. Галицького: Збірник тез. – Львів, 2005 - С..85 (Автором самостійно здійснено набір матеріалу, статистичне оброблення,підготовлено матеріал до друку)

3. Тяжка О.В., Левадна Л.О. Особливості мінерального обміну у дітей з алергічною схильністю // Педіатрія, акушерство та гінекологія. – 2007. - №1(419– С.37-40.(Автором особисто проведено набір хворих, здійснено пошук і аналіз літературних джерел, проведено статистичне оброблення, підготовлено матеріал до друку).

4. Тяжка О.В., Левадна Л.О., Нечиталюк І.М. Вивчення рівня магнію в сироватці крові у дітей з алергічним діатезом і в разі трансформації його в алергічне захворювання (огляд літератури) // Медицина залізничного транспорту України. - 2004. - №2. – С.81-83 (Автором самостійно проведено збір та аналіз матеріалу, підготовлено матеріал до друку).

5. Тяжка О.В., П”ятницький Ю.С., Левадна Л.О. Результати електрокардіографічного обстеження дітей із синдромом недиференційованої сполучнотканинної дисплазії // Ювілейний ( 1990-2005 ) VІІІ з’їзд Всеукраїнського Лікарського Товариства: Збірник тез. – Київ, 2005. - С. 58 (автором самостійно проведено статистичне оброблення, підготовлено матеріал до друку).

6. Левадна Л.О., Нечиталюк І.М. Вивчення рівня магнію в сироватці крові дітей з алергічним діатезом і при маніфестації діатезу в алергічне захворювання // Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2004. – №1-2. - С.12-16. (автором самостійно проведено збір та аналіз матеріалу, проведене статистичне оброблення матеріалу, підготовлено матеріал до друку).

7. Тяжка О.В., Боброва В.І., П”ятницький Ю.С., Левадна Л.О. Гастроінтестинальна гіперреактивність і її клініко-патогенетичне значення у формуванні алергічного діатезу у дітей // Науково-практична конференція з міжнародною участю „ Функціональні розлади травлення у дітей раннього віку, їх профілактика та лікування „: Збірник тез. - Київ, 2006. – С.47-49 (автором самостійно підібрано хворих та праналізовано результати дослідження).

8. Левадна Л.О., П”ятницький Ю.С. Показники деяких макроелементів в сироватці крові дітей з алергічним діатезом і при трансформації його в алергічне захворювання // Наукова студентська 65 конференція ЛДМУ ім.. Д. Галицького: Збірник тезів. - Львів, 2005 - С.86 (автором самостійно проведено статистичне оброблення матеріалів, проаналізовано результати досліджень, підготовлено матеріал до друку).

9. Деклараційний патент на корисну модель №27734 Спосіб корекції порушень мінерального обміну у дітей з алергічним діатезом. Тяжка О.В., Левадна Л.О. Бюл. Промислова власність. – 2007. - №10. – С.3-5 (автором самостійно проводила дослідження, проводила аналіз дослідження та оформляла їх у вигляді патента).

10. Левадна Л.О. Особливості іммунного статусу у дітей з алергічною схильністю // Всеукраїнській науково-практичній конференції викладачів, студентів та молодих вчених „Сучасні проблеми клінічної та теоретичної медицини”: Збірка тез. - Суми, 2007. - С. 54.

11. Тяжка О.В., Левадна Л.О. Реабілітаційно-профілактичні заходи для запобігання трансформації спадкової атопії в алергічні захворювання // Проблемні питання патології у дітей та підлітків: Збірник тезів. – Тернопіль, 2008. – С.69-70 (автором самостійно підготовлено матеріал до друку та представлена доповідь на конференції).


АНОТАЦІЯ

Левадна Л.О. Клініко-лабораторна характеристика дітей з спадковою алергічною схильністю, корекція порушень. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за фахом 14.01.10 – педіатрія. – Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, 2008.

Дисертаційна робота присвячена питанням профілактики розвитку алергічних захворювань у дітей зі спадковою алергічною схильністю, на основі вивчення патогенетичної ролі макроелементів в регуляції алергічного запалення, дослідження особливостей імунного статусу та ролі ІЛ-4 в маніфестації алергічних захворювань, дослідження взаємозв”язків між рівнем макроелементів та імунологічними показниками на донозологічному етапі та при розвитку алергічного захворювання.

Виявлено вірогідне зниження рівня магнію сироватки крові та підвищення рівня фосфору у дітей з спадковою атопією вже на донозологічному етапі.

Запропоновано визначення рівня ІЛ-4 у дітей з спадковою атопією, як маркеру трансформації спадкової алергічної схильності в алергічне захворювання.

Розроблено і апробовано реабілітаційно-профілактичні заходи для дітей з алергічною схильністю, спрямовані на попередження трансформації алергічної схильності в захворювання. До рекомендованого комплексу залучено препарати магнію, ентеросорбенти, пробіотики, мембраностабілізатори та ферментні препарати.

Ключові слова: діти, спадкова алергічна схильність, алергічні захворювання, макроелементи, імунний статус, профілактика, реабілітація.


АННОТАЦИЯ

Левадная Л.А. Клинико-лабораторная характеристика детей с наследственной аллергической склонностью, коррекция нарушений. – Рукопись. Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.10 – педиатрия. – Национальный медицинский университет имени А.А. Богомольца, Киев, 2008.

Диссертационная работа посвящена вопросам профилактики развития аллергических заболеваний у детей с наследственной атопией, повышению уровня жизни детей, страдающих алергопатологией, путем углубленного изучения роли макроэлементов во всех фазах аллергического воспаления и механизмах регуляции его, исследования иммунного статуса и роли ИЛ-4 в манифестации аллергической склонности в аллергическое заболевание, а также исследования взаимоотношений между уровнем макроэлементов и иммунологическими показателями на донозологическом этапе и при манифестации аллергического заболевания.

В работе было выявлено, что у 100% обследованных детей с минимальными клиническими проявлениями аллергии отмечается наследственная предрасположенность к развитию аллергических заболеваний, при этом у 70,6% детей наследственность отягощена по линии матери. При действии причинных факторов, начиная с антенатального периода (патологическое течение беременности, злоупотребление беременной женщиной продуктами с высокой аллергезирующей активностью, лечение антибактериальными препаратами при ОРВИ на разных сроках гестации), особенно в сочетании с ранним искусственным или смешанным нерациональным вскармливанием происходит трансформация аллергической склонности в аллергическое заболевание. Появление первых признаков наследственной аллергической склонности в 60% детей отмечается в первые три месяца жизни. У 90,6% детей выявлен копрологический синдром ферментативной недостаточности желудочно-кишечного тракта и у 88% детей дисбиоз кишечника, что усугубляет проявления пищевой аллергии.

Встановлено, что у детей с наследственной атопией отмечается дисбаланс уровней макроэлементов в сыворотке крови. Снижение уровня магния выявлено уже на донозологическом этапе (0,840±0,01), при этом у детей с реализованным аллергическим заболеванием его уровень был достоверно ниже р<0,005. Уровень фосфора в сыворотке крови у детей с наследственной склонностью к аллергии был достоверно выше р<0,005, чем у детей с реализованным аллергическим заболеванием. Эти изменения могут свидетельствовать об участии данных макроелементов в различных фазах аллергического воспаления. Уровень кальция в сыворотке крови находился в пределах эталонных значений и достоверно (р>0,05) не отличался в группах обследованных детей.

Проведенные исследования выявили нарушения иммунологического статуса у обследованных детей: у детей с наследственной атопией отмечается дисбаланс в иммунной системе за счет повышения уровня общего Ig Е, IgG и снижения уровня Ig А, а также повышения уровня ИЛ-4; данные изменения более выражены (р<0,05) у детей с реализованным аллергическим заболеванием; отмечено, что повышению уровня Ig Е предшествует повышение уровня ИЛ-4 и поэтому данный показатель может быть использован, как маркер трансформации аллергической склонности в заболевание. Наличие недостоверных корреляционных взаимоотношений между иммунологическими показателями и показателями макроэлементов у детей на донозологическом этапе может свидетельствовать о неглубоких изменениях в иммунной системе. Для раннего выявления аллергической склонности и высокого риска реализации наследственной атопии у детей рекомендуется определение уровня ИЛ-4 всем детям с отягощенной наследственностью к аллергическим заболеваниям.