Смекни!
smekni.com

Лікування наркоманії. Надання першої медичної допомоги (стр. 3 из 4)

Закритий масаж серця робиться так:

Потерпілий укладається в те ж положення, що й для штучного дихання. Спочатку (для механічної дефібриляції - «для запуску серця») виробляються два сильних, із усього розмаху, удару кулаком по грудині - по вертикальній осі симетрії грудної клітки на 5-6 див. вище «сонячного сплетення». Якщо після цього пульс і подих на з'явилися, Ви укладаєте долоні - одну на іншу - у те місце, куди тільки що били кулаком (тільки не всією поверхнею долоні, а тією частиною, який долоня приєднується до передпліччя), і починаєте робити на грудину різкі поштовхи всією вагою тіла так, щоб грудина йшла долілиць на 5-6 див. Частота поштовхів повинна становити приблизно 1 раз у секунду. Якщо Ви працюєте вдвох, то на 1 вдих повинне доводиться 4-5 поштовхів, якщо Ви на самоті боретеся за життя потерпілого - спочатку робите 2 вдихи, потім 15 поштовхів, потім знову 2 вдихи й так далі.

Ці заходи можуть бути досить тривалими, і якщо у Вас немає впевненості, що потерпілий задихав, продовжуйте їх доти, поки не приїде «Швидка». Не слабшайте зусиль! У книжках по реанімації пишуть, що таким шляхом можна довго (більше 30 хвилин) підтримувати життя хворого.

І ще: навіть при роботі спеціально навчених реанімаційних бригад неймовірно високої вважається ефективність, коли вдається відновити подих у кожного другого (тобто в 50%) хворого із клінічною смертю.

Тому не картайтеся, якщо це не вийде у Вас - Ви точно зробили все можливе, щоб урятувати потерпілого.

Хочу тільки помітити, що не завжди порушення ритму виникають від передозування, іноді вони бувають на тлі абстиненції. На щастя, у цьому випадку до фібриляції шлуночків справа звичайно не доходить. Просто людина почуває слабість, нудоту й «перебої» у роботі серця. Наступний стан - сепсис, так називається зараженням крові. Перш ніж описати його, я розповім про те, отчий сепсис виникає.

Ви помнете, що в наркоманів неминуче знижується імунітет, тобто здатність організму пручатися інфекції? Отож, на практиці це означає, що в них легко (і зовсім нерідко) виникають різні гнійні захворювання. Особливо часто - у тих, хто вводить наркотики внутрівенно. При ін'єкціях наркомани зрідка використовують не стерильні голки, ніколи не обробляють місце ін'єкції антисептиком, та й сам розчин наркотику стерильним буває досить рідко. У результаті бактерії проникають безпосередньо в тканині організму й виникають приблизно такі ускладнення:

Тромбофлебіт - запальний процес усередині вени. На ушкодженою ін'єкцією стінці вени утвориться тромб із кліток крові, і мікроби попадають усередину цього тромбу вже при його утворенні. Потім вони починають розмножуватися (а чого б їм не розмножуватися - тепло, і їжа є, а імунітету немає). У результаті відтік крові із тканин по цій вені припиняється, і рука (або нога) хворого сильно набрякає. Оскільки процес супроводжується запаленням, кінцівка стає червоної й гарячої на дотик. Почервоніння шкіри й біль поширюються прямо по ходу вени. Якщо хворого не лікувати, інфекція починає розноситися по кровоносних посудинах, і в результаті ми маємо сепсис. Є ще одна небезпека безпосередньо від тромбофлебіту: якщо це тромбофлебіт стегнової («пахової», як неї називають хворі) вени, то справа може скінчитися ампутацією кінцівки. Крім цієї вени, шляхів відтоку з ноги практично не існує, і повне припинення циркуляції крові в ній супроводжується некрозом (відмиранням) тканин нижньої кінцівки.

Абсцес - обмежене гнійне розплавлювання підшкірної жирової клітковини. бактерії, Що Потрапили під шкіру, не зустрічаючи опору, починають бурхливо розмножуватися, «переварюють» клітковину й у результаті утвориться «мішечок», що містить гній. Зовні абсцес виглядає як хвороблива, яскраво-червона, область шкіри в обмеженому місці, куди раніше був зроблений укол. Звичайно супроводжується підвищенням температури тіла. Якщо «мішечок» прорветься, у більш глибинні тканини, то буде флегмона, а якщо прорветься усередину кровоносної посудини - буде сепсис.

Флегмона - майже те ж саме, що й абсцес, тільки не у вигляді «мішечка», а у вигляді вільно, що поширюються по проміжках патьоків, гною. Зовні схожа на абсцес, але займає не обмежену область, а поширюється на значну частину кінцівки. Також супроводжується болем, набряком, підвищенням температури, так ще заважає рухам кінцівки. Небезпечна, крім виникнення сепсису, гнійним розплавлюванням нервів, посудин, м'язів, костей і всього, що попасеться їй на шляху.

У результаті кожного із гнійних процесів можливий розвиток сепсису. Сепсис - дуже важкий стан і дуже небезпечне. У домашніх умовах воно приведе до смерті, та й у госпітальні з ним украй важко боротися. Ознаками сепсису є: виражена слабість; висока температура, що те пропадає, то підскакує до 39,5 С и вище; рясний піт; зниження кров'яного тиску. Можуть бути необов'язкові ознаки начебто висипки по всій шкірі. Як правило, сепсис має «ворота інфекції» - ті самі тромбофлебіт, флегмону або абсцес, з яких усе почалося.

Якщо Ви підозрюєте, що у Вашого близького розвилися тромбофлебіт, абсцес або флегмона, негайно доможіться, щоб він звернувся до хірурга (тому що наркомани звичайно намагаються лікувати їх самі). Тому що коли ці болячки приведуть до сепсису, буде потрібно викликати «Швидку» - і ще невідомо, чи збереже йому життя невідкладна госпіталізація в реанімаційне відділення.

Існує ускладнення, що переживає практично кожний регулярно вводить наркотики внутрівенно. На наркоманської мові воно називається «тряска» або «пропасниця» . На медичному - гіпертермічна реакція або гіпертермія. Гіпертермія виникає тому, що величезна доза мікробів попадає прямо в кров разом з розчином наркотику. Це значить, що при гіпертермії (правда, дуже рідко) сепсис може виникнути відразу, без попередніх тромбофлебіту, абсцесу або флегмони.

Якщо хворий розповідає Вам, що відразу після уколу відчув себе не добре, а навпаки, погано - з'явилися сильний озноб, нездужання, слабість, ломота в суглобах, нудота, головний біль - виходить, він увів собі неякісний розчин наркотику й у нього гіпертермічна реакція.

Мабуть, це єдина ситуація, коли непримиренний борець із наркоманією С. Белогуров порадить Вам зробити все для того, щоб наркоман негайно одержав звичний наркотик у достатній дозі - за життєвими показниками. Тому що після гіпертермії може з'явитися не тільки сепсис, але й серйозна патологія нирок і серця. А введення наркотику допомагає добре. Тільки не купитеся - у хворого повинна бути температура, не менш 38 С. І дивитеся - якщо він зрозуміє, що в такий спосіб можна одержувати у Вас гроші на наркотики, він почне цим користуватися. Тому майте на увазі: два рази підряд гіпертермія практично не трапляється, і щотижня вона навряд чи буде виникати. Якщо наркоманові не дуже погано, можна замість наркотиків дати таблетку аспірину або анальгіну з тавегілом (альтернативою є внутрішньовенне введення антибіотиків разом з гормонами, наприклад, преднізолоном - але ця рада для лікарів).

Звичайно гіпертермічна реакція досить короткочасна, особливо якщо її «полікувати». Якщо ж стан хворого дуже погане або воно не улучається протягом 6 годин і більше, треба викликати «Швидку» - нехай лікарі розбираються, у чому справа.

Травми трапляються із усяким. Погано те, що з наркоманами вони трапляються раз в 15 частіше, ніж з іншими людьми. Головна причина зрозуміла - коли свідомість затуманена або змінене, непросто уникнути небезпечних ситуацій. Крім того, життя наркомана занадто близька до кримінального миру, де несподівані «пригоди» зустрічаються на кожному кроці. І травми іноді бувають досить серйозними, крім того, загрожують життя.

Що ж робити у випадку травми? Це залежить від її виду й ваги.

Кровотеча є небезпечним станом, особливо якщо кров тече дуже сильно - з артерії або великої вени. Кровотеча з артерії відрізняється тим, що кров має яскраво-червоне фарбування й ллється поштовхами (відповідними пульсу по частоті). Буває, навіть можна помітити пульсуючий струмок у рані. Навіть якщо такий струмок дуже тоненька, при артеріальній кровотечі обов'язково повинен бути накладений кровоспинний джгут (інакше кровотеча не припинитися).

Джгут можна виготовити з підручних матеріалів (мотузки або ганчірки) або використовувати готовий - гумовий. Головне, дужче його затягти, щоб нижче його пульс не прощупувався (а виходить, потрібні зусилля!). Правила такі:

1. Джгут треба накладати відразу, як тільки Ви зрозумієте, що кровотеча - артеріальне, тобто до накладення бинтової пов'язки.

2. Джгут не слід накладати занадто високо - ледве вище рани, чим ближче до неї, тим краще.

3. Джгут накладають не на голу шкіру, а на пов'язку із тканини або на одяг, щоб не відбулося обмеження шкіри.

4. Джгут повинен бути видний, тобто поверх самого джгута не слід накладати бинт. Краще, якщо Ви запишіть на папірці час накладення джгута й підсунете записку прямо під джгут. На рану, звичайно, пов'язку треба накласти.

5. Кінцівка, на яку накладений джгут, краще зафіксувати, тобто примотати до неї шину. Шину можна зробити із ціпка.

6. Цю кінцівку треба тепло вкутати, тому що вона не забезпечується кров'ю.

7. Джгут не повинен перетягати посудина більше 2-х годин при температурі повітря вище 100С, і більше 1-го години при температурі нижче зазначеної.

8. Тому, як тільки Ви наклали джгут, необхідно відразу ж викликати «Швидку» - однаково рану прийде щонайменше зашивати.

Якщо крові не занадто багато, і вона тече більш-менш рівномірним струменем темного кольору, то це - венозна кровотеча. Його можна зупинити, наклавши тугу бинтову пов'язку.

Якщо за якимись причинами вам не вдається зупинити сильну кровотечу описаними засобами, спробуйте просто щільно заткнути рану підручним матеріалом (шматком тканини) або навіть затиснути пальцями. Зараження крові - коли ще воно трапиться, а якщо потерпілий умре від втрати крові, лікарям просто когось буде лікувати від сепсису.