Смекни!
smekni.com

Лікування наркоманії. Надання першої медичної допомоги (стр. 4 из 4)

Опік - досить розповсюджена травма в наркоманів. Вони «варять» наркотики із застосуванням легкозаймистих речовин, люблять погрітися, покурити й при цьому поспати, до того ж у сп'янінні не почувають болю. Тому вони часто обпікаються й об опалювальні прилади, і в результаті пожеж, викликаних сигаретами й запаленням розчинника під час «варіння».

Опіки становлять небезпеку для життя, коли обпалена поверхня займає значну частину тіла (наприклад, всю руку або ногу). Глибокі опіки, навіть невеликих розмірів, гояться дуже погано й іноді вимагають пересадження шкіри. Крім того, завжди відбувається інфікування опікової рани. Тому раджу не лікувати опіки самостійно, якщо тільки Вашою метою не є формування виродливого хворобливого рубця на місці опіку. При великих опіках викликайте «Швидку» негайно! Або терміново йдіть до хірурга, якщо опік невеликої.

Багато хто намагаються застосовувати засоби полегшення болю ще до відвідування лікаря. На своєму досвіді можу сказати, що найкраще помістити обпалене місце під холодну воду, і тримати там як можна довше. Якщо опік великий, закрийте обпалену поверхню вологою тканиною й постійно змочуйте її. У жодному разі не змазуйте маслом або жиром свіжий опік! Тим більше, не засипте його сіллю, як зробив один мій знайомий, щоб допомогти своєму другові. Тільки холодна вода й виклик лікаря якомога швидше!

Травма голови також часто зустрічається у наркоманів. Про травми голови необхідно пам'ятати наступне:

Якщо безпосередньо після травми потерпілий знепритомнів; якщо в нього з'явилися запаморочення, слабість, нудота, а тим більше блювота - це струс головного мозку. Значить: він повинен лежати, а не гуляти й до нього краще викликати лікаря.

Якщо після травми стан хворого було неважливим, але, загалом, терпимим, а через кілька годин або навіть 1-2 доби йому стало гірше, з'явилися слабість, сонливість, нудота або блювота - можливо, цей внутрічерепний крововилив. У цьому випадку потерпілого необхідно укласти й терміново викликати «Швидку» .

Травма хребта - явище досить рідке й звичайно трапляється з тими, хто випадає з вікон верхніх поверхів. Якщо трапилося падіння з великої висоти й потерпілий скаржиться на біль у спині, його краще не торкати - нехай лежить, як лежав, а швидше викликати «Швидку». Якщо необхідно потерпілого пересунути або оглянути, то його обов'язково варто укласти на тверду рівну поверхню (щит або землю). Не переносите його на руках або на ковдрі! Це може погіршити його стан.

Переломи кінцівок небезпечні для життя тільки у випадку сильної кровотечі (вимагають накладення пов'язки або джгута до накладення шини) або якщо зламано стегно. У кожному разі без гіпсу перелом правильно не зможе зростися, тому до лікаря прийде йти обов'язково. Підозрювати перелом треба завжди, коли після травми боляче працювати кінцівкою або рухати нею.

Пневмонія (запалення легенів) у наркоманів розвивається швидко й протікає важко. Крім того, іноді вона ускладнюється набряком легенів, що є смертельно небезпечним станом. До того ж, у цей час досить реальна небезпеку туберкульозу. Тому раджу не ставиться легковажно до кашлю й температури в наркомана. На звичайному тлі зниженого імунітету кашель і температура в них через кілька діб можуть перетвориться в серйозне захворювання.


Література

1. Оржеховская В.М., Бурмака Н.П. Избавление учащихся от наркогенных привычек - К., 1992

2. Гарницкий С.П. Алкоголь, тютюн, наркотики й здоров'я підлітків. - К., 2002

3. Горпинченко И.И. Відверто про таємне. - К., 2002

4.Коростолев Н.Б. От А до Я. – М., 2003