Смекни!
smekni.com

Лініменти (стр. 5 из 8)

Прикладами комбінованих лініментів є лініменти синтоміцину (1%, 5% і 10%), стрептоциду (5%) і левоміцетину (1%).

Rp.: Laevomycetini 1,0

ОleiRicini 20,0

Emulgentis 9,0

Thymoli 0,15

seu Acidi salicylici 0,125

Aquae purificatae ad 100,0

M.D.S.: Для пов'язок.

Комбінований лінімент: емульсія-суспензія-розчин. Олія касторова з водою і емульгатором (використовують емульгатор №1 Угрюмова) утворюють емульсію. Левоміцетин – не розчинний ні у воді, ні в олії, утворює суспензію. Тимол (або кислота саліцилова) вводиться як консервант. Оскільки захист від мікробної обсіяності необхідний для водної фази, консервант раціональніше розчинити у воді.

Для приготування олію касторову сплавляють з емульгатором №1, потім при інтенсивному перемішуванні додають розчин консерванта в теплій воді і емульгують. Левоміцетин подрібнюють за правилом Дерягіна і вводять у готову емульсію. Оскількидо складу пропису входить антибіотик (левоміцетин), готують в асептичних умовах. Як емульгатор можна також використовувати твін‑80 чи емульгатор Т‑2.

До скрутних випадків виготовлення лініментів відноситься наступний пропис:

Rp.: Novocaini 0,5

Chlorofbrmii 10,0

Mentholi 0,3

Olei Helianthi 30,0

Sol. Ammonii caustici 10 ml

M.D.S.: Для втирань.

Комбінований лінімент: емульсія-розчин, до складу якого входить дві сильнодіючих світлочутливих речовини – новокаїн і хлороформ; пахучі леткі – ментол і розчин аміаку. Олія соняшникова з розчином аміаку утворює емульсію. Емульгатором служать амонійні солі вільних жирних кислот соняшникової олії. Оскільки вільних жирних кислот в оліях небагато, емульсія утворюється грубодисперсна.

Затруднення викликає введення новокаїну. Він не розчинний в оліях, добре розчинний у воді. Однак у водному розчині аміаку із хлористоводневої солі новокаїну виділяється четвертинна амонієва основа новокаїну, нерозчинна у воді, але добре розчинна в хлороформі.

У склянці для відпуску з темного скла в соняшниковій олії розчиняють ментол. У підставці в розчині аміаку розчиняють новокаїн. Основу новокаїну, що випала, розчиняють у хлороформі і додають у склянку для відпуску, закупорюють, енергійно струшують і оформляють до відпуску.

Екстракційні лініменти, або олійно-бальзамічні рідкі мазі. З фізико-хі-мічного боку екстракційні лініменти являють собою дисперсні системи, що складаються з однієї фази – найчастіше жирної олії, яка містить різні лікарські речовини, екстраговані з рослинних матеріалів.

Rp.: Foliorum Menthae aquaticae20,0

Spiritus vini 95° q. s.

Olei Persicorum 100,0

Misce, liat unguentum

Da. Signa. Мазь.

Професор P.K. Алієв запропонував цю мазь для загоювання ран.

Застосовується ще мазь професора Ковтуновича, яка ввійшла в фармацевтичний мануал; роблять ЇЇ з листя волоських горіхів. Крім цього, як олійно-бальзамічні мазі застосовують олійні витяжки з такої рослинної сировини:

Олійні витяжки із хвої: смереки сибірської та смереки білої, одержувані методом мацерації з подрібненої хвої при нагріванні. Як екстрагувач застосовується рицина і 95° спирт у відношенні 100: 20. Одержана олійна витяжка містить каротин, вітамін К та інші речовини.

Олійна витяжка з часнику добувається за таким же методом і називається «OleumAlliisativi», являє собою фітонцидний препарат.

Олійна витяжка з трави шавлії клейкої і мускатної. Містить: ефірне масло, дубильні речовини, вітамін С, смолистоподібні речовини та ін. (Г.А. Карпенко).

6. Правила зберігання, оформлення і відпуску лініментів

Складні рідкі лікарські форми перевіряють на чистоту, посуд, у якій вони поміщені, – на герметичність і потім оформляють, як і прості рідкі лікарські форми.

На посуд з рідкими лікарськими формами, що опалесцирують, мутними чи з осадом наклеюють етикетку з написом: «Перед вживанням збовтувати», з легко займистими рідинами: «Берегти від вогню», які псуються при збереженні в теплому приміщенні: «Зберігати в прохолодному місці».

Усі водяні витяжки внаслідок їхньої малої стійкості відпускають тільки свіжовиготовленими з наклеєної на склянці етикеткою: «Зберігати в прохолодному місці» і «Перед уживанням збовтувати».

Лініменти, що мають густу консистенцію, відпускають у склянках з широким горлом. При відпустці непрозорих лініментів наклеюють етикетку: «Перед вживанням збовтувати».

Відпуск рідких лікарських форм, що містять отрутні і сильнодіючі речовини, повинний вироблятися в строгій відповідності з правилами, установленими для відпустки цих речовин.

Граничний термін збереження в аптеці виготовлених рідких ліків установлений для настоїв, відварів, слизів і емульсій – 3 доби, а для інших рідких ліків, що не піддаються змінам при збереженні, – 10 діб.

7. Контроль якості і шляхи удосконалення технології виготовлення

Згідно ДФ У повинні відповідати таким вимогам:

-основу беруть із врахуванням призначення препарату, ефективності, нешкідливості, доступності, фізико-хімічних властивостей лікарських речовин і стабільності;

-повинні бути однорідні, не розшаровуватись при зберіганні, відповідати вимогам мікробіологічної чистоти, упаковці, повинні бути відповідні розміри частинок (лініменти-суспензії);

-лініменти, що використовуються на велику поверхню тіла або велику рану повинні відповідати вимогам стерильності (олія попередньо стерилізується) і упаковка повинна бути захищена від впливу навколишнього середовища.

Контроль якості лініментів здійснюють за відхиленням у масі, а також за органолептичними показниками: однорідністю, відсутністю сторонніх включень, кольором, запахом.

Упаковують лініменти зазвичай в скляні флакони з нагвинчуваними кришками. Відповідно до вказівок фармакопеї лініменти, як і всі мазі, зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці, якщо немає інших вказівок у власних статтях. Гетерогенні лініменти оформляють додатковою етикеткою «Перед вживанням збовтувати». Лініменти густої консистенції відпускають у широкогорлих флаконах.

Удосконалення технології лініментів проводиться в декількох напрямках.

Використання засобів малої механізації (установки для приготування мазей – УПМ‑2; змішувачі для емульсій і суспензій – ЗЕС; подрібнювача тканин – ПТ‑2; дозаторів) дозволяє не тільки прискорити і полегшити виготовлення лініментів, але й у ряді випадків при виготовленні емульсійних лініментів підвищити їх якість.

Підвищення стабільності ряду прописів лініментів можна досягти правильним підбором і використанням нових емульгаторів, загущувачів і т. п. Для підвищення хімічної стабільності, уповільнення розкладання ліпофільних основ перспективне використання антиоксидантів (а-токоферолів, бутилоксіанізолу та ін.).

Зниженню мікробної обсіяності сприяє введення до складу лініментів консервантів (спирту бензилового, ніпагіну, ніпазолу, кислоти сорбінової) і розробка нових видів упаковки.

Практична частина

Рецепт №1

Візьми: Хлороформу 10,0

Олії Соняшникової

Олії Терпентинна по 20,0

Змішай. Дай. Познач. Втирати в хворий суглоб.

Rp.: Chloroformii 10.0

Olei Helianthi

Olei Therebinthinae ana 20.0

Misce. Da. Signa. Втирати в хворий суглоб.

Фармацевтична експертиза: Форма №1

Перевірка сумісності: л.р. сумісні

Фізико-хімічні властивості:

Chloroformium

ДФУ ХХ ст. 186

Опис: Безбарвна, прозора тяжка рухлива безбарвна рідина з характерним запахом і солодким смаком.

Розчинність: Мало розчинний у воді, змішується у всіх співвідношеннях з безводним спиртом, ефіром, бензином і багатьма ефірними і жирними маслами, не змішується з гліцерином.

Зберігання: Список Б. В добре закупорених склянках з оранжевого скла, в прохолодному місці.

Olei Helianthi

ДФУ ХХ ст. 346

Опис: Прозора масляниста рідина від світло-жовтого до жовтого кольору. Запах слабкий, своєрідний, смак маслянистий, пряний. Н повітрі висихає дуже повільно (10–20 днів).

Розчинність: Мало розчинна у спирті, легко розчинна у ефірі, хлороформі, бензині і скипидарі.

Зберігання: В добре закупореній тарі, в захищеному від світла місці.

OleiTherebinthinae

ДФУ ХХ ст. 491

Опис: Прозорий, безбарвний, рухливий розчин з характерним запахом і смаком.

Розчинність: Масло практично не розчинне у воді, розчинне в спирті; змішується у всіх співвідношеннях з ефіром, хлороформом, петролейним ефіром і жирними маслами.

Зберігання: В сухому, захищеному від світла місці.

Зворотній бік ППК:

Chloroformii 10.0

OleiHelianthi20.0

OleiTherebinthinae 20.0

m (заг.) = 50.0

Лицевий бік ППК:

Дата: №

Взято:

OleiHelianthi20.0

Chloroformii 10.0

OleiTherebinthinae 20.0

m (заг.) = 50.0

Приготував:

Перевірив:

Видав:

Теоретична основа технологічного процесу:

Дана лікарська форма – лінімент – розчин, до складу якого входить речовини загального списку: світлочутлива – хлороформ, пахуча – скипидар і світлочутлива – соняшникова олія. Всі три компоненти взаємо розчинні один в одному.

Приготування:

У суху таровану склянку для відпуску з жовтогарячого скла відважуємо 20.0 г. олії соняшникової, потім (не знімаючи з ваг) 10.0 г. хлороформу і в останню чергу – 20.0 г. скипидару. Закупорюють, збовтуємо до однорідності й оформляємо до відпуску.

Упаковка і укупорка:

Упаковуємо у скляні флакони з нагвинчуваними кришками.

Оформлення:

Оформляємо етикетками: «Зовнішнє», з додатковими написами «Перед вживанням збовтувати», «Зберігати в прохолодному, захищеному від світла місці», «Берегти від дітей».

Контроль якості:

Здійснюється за відхиленням у масі, а також за органолептичними показниками: однорідністю, відсутністю сторонніх включень, кольором, запахом.