Смекни!
smekni.com

Масаж як засіб фізичної реабілітації при різновидах сколіозу у дорослих і дітей з порушенням опорно-рухового апарату (стр. 8 из 10)

В положенні провис на гімнастичній драбині спиною до неї. Піднімання то по одній, то по дві ноги, виконання гімнастичних вправ „маятник” та „велосипед”.

Ходьба по колу з різноманітними положеннями ступні та гімнастичними вправами верхнього плечового поясу.

ЛФК.

Важливо, щоб дитина ще з малечку проводила гімнастику не один раз на день, піднявшись з ліжечка, а двічі - вранці і ввечері. Необхідно, щоб це увійшло в хорошу звичку, як особиста гігієна, як необхідність чистити зуби. ЛФК розвиває і укріплює окремі групи м’язів. Необхідно постійно слідкувати за осанкою, також проводити чудодійні вправи - виправлення статистичної осанки перед дзеркалом. План лікування може бути різним, але фізичні вправи необхідні всім. Не затримуючись докладно на всьому комплексі я розповім про загальні принципи ЛФК при сколіозах і приведу кілька вправ. Для хворого на сколіоз перш за все важливо укріплення м’язів спини, передньої черевної стінки, сідничних і кулькових м’язів.

Доцільно, якщо хворий почне робити вправи з якимось навантаженням, при чому це навантаженнями, при чому ці навантаження треба поступово збільшувати. Але робити це треба поступово, тільки після цього як попереднє навантаження стало звичним. Піднімати важкості треба при розвантаженій спині, тобто в положенні лежачи.

Щоб зробити таке навантаження (груз) можна використати мішечки з піском, починаючи з 30 грам. Ці навантаження можна прив’язати до гомілки, а для рук використовувати поряд з мішечками гантелі.

ЛфК для укріплення м’язів спини і живота необхідно проводити лежачи на жорсткій поверхні - на твердій кушетці.

Кілька конкретних вправ.

Лежачи на животі підтягнутися. Спочатку одночасно руками і ногами. Потім лівою рукою і правою ногою і навпаки.

Лежачи на животі підняти ногу, потім другу, ноги повинні бути випрямленні. Кожну утримувати у висі.

Поза таж сама, Підняти обидві ноги, утримувати у висі.

Вихідне положення теж саме. Але піднімаючи праву ногу одночасно підняти ліву руку (можна з гантеллю) і навпаки - і навпаки підняти ліву ногу а праву руку.

Лежачи на спині, підняти праву ногу, випрямити опустити. Потім ліву.

Підняти обидві ноги, випрямити, опустити.

Лежачи на спині, зігнути праву ногу в коліні і притиснути її до живота. Те ж саме з лівою ногою.

Зробити ногами вправу „велосипед".

Підняти ноги, випрямити під кутом 45 0, і малювати ними цифри від 1 до 10.

Лежачи на животі, ноги можна зафіксувати, наприклад під кафом, для опори. Руки в замок на потилиці. На вдих прогнутися назад, зафіксуватися, зафіксуватися 10-15 секунд. Вправа достатньо важка, на перших парах робити її потрібно робити її стільки разів скільки зможете. По мірі укріплення м’язів можна трішки ускладнити вправу - добавити навантаження гантелей 2-3 кг або мішечки з піском (набиті м’ячі чи інше). в руках, на потилиці.

Лежачи на спині, ноги витягнути, руки в сторони. Зігнути коліна, підтягнути їх до грудей і обхопити руками. Одночасно підняти голову і доторкнутися підборіддям колін. Утримати це положення тулуба на протязі 5 секунд.

Після гімнастики необхідно обов’язково прийняти душ, бажано з сильним натиском, привчитись до контрастного душу з чередуванням теплої і холодної води. Це зміцнює судини під впливом цього знижують застійні явища у венозній системі.

Функціональні проби.

Щоб справитися з навантаженнями хребта у певній мірі необхідні і гнучкість (рухливість) і стійкість - сила і витривалість м’язів „ м’язового корсету."

Гнучкість хребта.

Під час нахилу вперед пацієнт з хорошою осанкою повинен вміти, не згинаючи колін, дістати пальцями рук до носків ніг, сидячи положити підборіддя на коліна. При нахилі в бік (не нахиляючи тулуб вперед) і не повертаючи його - дістати пальцями до бокової поверхні ноги на рівні підколінної ямки. Щоб оцінити сумарну рухливість всіх відділів хребта у горизонтальній площині слід сісти верхом на стілець або лавочку, щоб виключити оберт ніг і тазу, повернути тулуб і голову подивившись в бік і назад. В нормі сагітальна площина голови (ніс) повинна повернутися приблизно на 110градусів. Нормальна гнучкість хребта у дітей молодшого віку більше, чим у юнаків і здорових дорослих людей. Наприклад, відстань між остистими відростками VII шийного хребця і верхівкою міжсідничної складки під час нахилу назад у дітей 7-11 років повинна зменшуватися приблизно на 6см. У дітей 12 років і дорослих - на 4см.

М’язовий корсет.

Правильна форма хребта, хороша осанка забезпечуються в першу чергу здатністю м'язів підтримувати статичні зусилля. У формуванні осанки і підтримці положення тулуба головну і однаково важливу роль грає статична силова витривалість м'язів спини живота і бокових поверхонь тулуба. М'язи повинні бути не просто сильними, а гармонійно розвиненими, здатними як довгий час утримувати в правильному положенні, так і розслаблятися і розтягуватися при скороченні м'язів-антагоністів під час руху. Спазматично скорочені або слабі розтягнені м'язи порушують нормальне положення хребта і викликають порушення осанки.

Основні проби, які застосовують для оцінки стану м’язового корсету. Під час виконання цих проб по секундоміру вимірюється час до вираженої втоми м'язів. Необов'язково чекати, коли м'язи відмовлять повністю: секундомір можна виключити, якщо м'язи почали труситись. А тулуб або ноги - розкачуватися. Для дітей 7-11 років орієнтована норма утримання любої із статичних поз, складає 1-2хв, для дітей 12 років і старших - 2-4хв, для школярів (і дорослих) 3-5хв.

М'язи спини

Хворий лягає на живіт поперек кушетки або на край дивану так, щоб верхня частина тулуба, до кульшових гребнів знаходилась у висі, руки на поясі; інструктор утримує його ноги.

М'язи живота

Лежачи на спині з фіксованими ногами, руки на поясі, хворий повинен повільно, в темпі приблизно 15 разів за хвилину. Сісти і повернутися у вихідне положення. Тулуб і голову тримати прямо. Норматив для дітей 7-11років-15-20 разів. Для підлітків 12-16 років-25-30разів.

М'язи бічних сторін тулуба.

Хворий лягає на бік поперек кушетки або на край дивану так, щоб верхня частина тулуба до кульшових гребнів знаходилась у висі, руки на поясі; інструктор утримує його за ноги. Слід звернути увагу на те. Що під час виконання цієї проби було однаковим для правого і лівого боку. Результати функціональних проб необхідно враховувати при підборі вправ ЛФК. Надто сильні м'язи, як правило слід розслаблювати і розтягувати, надто слабі - укріплювати.

(Водолікування) бальнеотерапія.

Бальнеотерапія відоме ще з давніх часів і не втрачає своєї актуальності сьогодні. Тому, що активні природні фактори, якими діє на організм мінеральна вода, складає багатосторонній ефект.

По-перше, покращується кровообіг шкіряних покривів і внутрішніх органів.

По-друге, через багато численні шкіряні рецептори активні речовини можуть впливати на життєво важливі центри організму, на серцево-судинну, центральну і периферичну, нервову системи, практично на всі внутрішні органи.

При захворюваннях опорно-рухового апарату - остеохондрозі, остеоартрозі, сколіозі та інших традиційно застосовують сульфідні, радонові, йодобромні ванни.

Сульфідні (сірководневі) ванни.

Лікувальна дія сульфідних вод пов’язана з присутнім у воді вільним сульфідом водню (сірководнем), який має високу хімічну активність. Із води в організм сірководень проникає через шкіру, слизові оболонки, дихальні шляхи. При цьому судини ріки розширяються, що викликає геодинамічні здвиги.

Сульфідні ванни являються самим активним видом бальнеотерапії.

Радонові ванни.

При лікуванні радоновими водами взаємодіють два лікувальних фактори: бальнеологічна дія самої мінеральної води і дія іонізуючого випромінювання, що виникає при розпаді радіоактивного газу радона. Радон потрапляє в кров людини через шкіру, дихальні шляхи і слизові оболонки. Через 2,5 години в результаті радіоактивного розладу радон перетворюється в коротко життєві ізотопи, які ще через 2 - 2,5 год. Перестають визначатись. Іонізуюча дія цих ізотопів приводить до утворення вільних радикалів, які дають поштовх багатьом хімічним реакціям, ферментативним процесам і виробленню гормонів.

Йодобромні ванни

Лікування йодобромними ваннами показане тим хворим, у яких захворювання хребта ускладнені проблемами С.С. С. В цьому випадку сірководневі ванни протипоказані, але їх можна замінити йодобромними. Дія їх на пацієнтів справляє як заспокійливу і загальнозміцнюючу.

Рапні і бімофітні ванни.

Так звана "рапа" - це залишки давнього моря, які сховані в земних пластах в результаті геологічних катаклізмів. До рапи близький за хім. складом "бімофіт", часто являється побічним продуктом нефтяної промисловості. Ванни з природними концентрованими розчинами повареної солі здійснюють стимулюючу дію, знеболюють, розслаблюють спазмовані м’язи.

Після процедури слід лише злегка промокнути себе рушником - розтиратися на сухо не треба. Солений "плащ", що залишається на шкірі після висихання продовжує тривало діяти на організм, тому після прийняття таких ван не слід плавати або приймати душ протягом 2 - 3 годин.

Группа хворих, де використовувався масаж

№ п/п ПІП Вік Діагноз Ефективність
1.2. Бульботко Т.Г.Коваленко О.А. 22 р.21 р. Правобічний сколіоз (І ст)
Напрямок масажних рухів
Курс 10 масажів
3.4. Болтнєков А.І.Пилипчук О.В. 20 р.24 р. Лівобічний сколіоз (ІІ ст)
5.6. Навоєнко О.О.Мурга В.В. 23 р.25 р. Кіфосколіоз (лівостор) (ІІІ ст)

Масаж проводиться сурово дозованою, починати з 10 хвилин, поступово доводити до 20 хвилин. Курс масажу умовно ділимо на 2 періоди - перший період ввідний, тобто перші дві процедури - невелике навантаження, сюди можна включити прийоми легкого поглажування, розтирання та розминання. Масаж при сколіозі проводимо за основною методикою - тонізація випуклої частини хребта і розслаблення ввігнутої частини. Тобто йде розтягнення скорочених м’язів і напруження розтягнених м’язів. Долі навантаження збільшуємо з використанням основних прийомів масажу.