Смекни!
smekni.com

Нікотин і нікотиноманія (стр. 2 из 4)

Це шкідливо!

Склад тютюну і тютюнового диму.

Не всі курці знають, що в димі тютюну міститься більше 30 отруйних речовин: нікотин, чадний газ, окисел вуглецю, синильна кислота, аміак, смолянисті речовини, органічні кислоти та інші; а шкідливих речовин - майже 1200! Розглянемо окремо шкідливу дію деяких з цих речовин.

Нікотин. Нікотин відноситься до нервових отрут. Отрута!!! А людина приймає його за власним бажанням, «для задоволення»! По своїй отруйності він рівносильний синильній кислоті. Птахи (горобці, голуби) гинуть, якщо до їх дзьоба всього лише піднести скляну паличку, змочену нікотином. Кролик гине від 1/4 краплі нікотину, собака - від 1/2 краплі. Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 міліграма, або 2-3 краплі. Саме така доза поступає щодня в кров після викурювання 20-25 сигарет (у одній сигареті міститься приблизно 6-8 міліграм нікотину, з яких 3-4 міліграми потрапляє в кров). Нікотин швидко всмоктується з легенів в кров, досягаючи головного мозку за 7 секунд. Систематичне поглинання невеликих, несмертельних доз нікотину викликає звичку, пристрасть до куріння, оскільки нікотин включається в процеси обміну, що відбуваються в організмі людини. У експериментах на тваринах і спостереженнях над людьми встановлено, що нікотин в малих дозах порушує нервові клітини, сприяє почастішанню дихання і серцебиття, порушенню ритму серцевих скорочень, нудоті і блювоті. У великих дозах гальмує, а потім паралізує діяльність клітин ЦНС|, зокрема вегетативної. Розлад нервової системи виявляється пониженням працездатності, тремтінням рук, ослабленням пам'яті. Нікотин впливає і на залози внутрішньої секреції, зокрема - на надниркові, які при цьому виділяють в кров гормон - адреналін, що викликає спазм судин, підвищення артеріального тиску і почастішання серцевих скорочень. Нікотин також негативно впливає на статеві залози, сприяючи розвитку імпотенції у чоловіків.

Чадний газ і окисел вуглецю. Це отруйні гази, без кольору і запаху, знижують вміст в крові кисню, що особливо небезпечно для вагітних жінок і людей з хворобами серця. Під час поступання до організму окислу вуглецю розвивається кисневе голодування за рахунок того, що чадний газ легше з'єднується з гемоглобіном, чим кисень, і доставляється з кров'ю до всіх тканин і органів людини.

Аміак. Аміак подразнює слизисту оболонку рота, гортані, трахеї, бронхів. От чому у курців не рідкість рихлість ясен, виразки в роті, часто заповнюється зів, що приводить до виникнення ангін. Від тривалого куріння походить звуження голосової щілини, з'являється осиплість голосу.

Смола. У смолі понад 1000 хімічних речовин, зокрема безліч подразників і не менше 60 відомих канцерогенів. У легенях смола осідає в'язким шаром.

Останніми роками учені приділяють пильну увагу речовинам, що викликають рак. До них в першу чергу, відносяться бензопірен|і радіоактивний ізотоп полоній-210|. Якщо курець набере в рот дим, а потім видихне його через хустку, то на білій тканині залишиться коричнева пляма. Це і є тютюновий дьоготь. У нім особливі багато речовин, що викликають рак. Якщо вухо кролика кілька разів змастити тютюновим дьогтем, то у тварини утворюється ракова пухлина.

Наслідки.

Смертельна доза нікотину міститься в одній - двох пачках сигарет. Від смерті курця рятує лише те, що ця доза вводиться в організм не за раз, а поступово, у міру викурювання сигарет. До того ж, дія нікотину частково нейтралізує іншу отруту, що міститься в тютюні, - формальдегід. Підраховано, що за тридцять років середньостатистичний курець викурює 160 кілограмів тютюну, поглинаючи при цьому 800 грамів нікотину; притому, що смертельна доза нікотину для людини складає приблизно 50-100 міліграм! Якщо некуряща людина в один прийом отримає значну дозу нікотину, може наступити смерть. Такі випадки спостерігалися в різних країнах. Ученим - фармакологом М.П.Крафковим описана смерть молодої людини після того, як він вперше в житті викурив велику сигару. У Франції, в Ніцці, у результаті конкурсу «Хто більше викурить» двоє «переможців», викуривши по 60 сигарет, померли, а решта учасників з важким отруєнням потрапила до лікарні. У Англії зареєстрований випадок, коли 40 - літній чоловік вночі, під час важкої роботи, викурив 14 сигар і 40 сигарет. Вранці йому стало погано, і, не зважаючи на надану медичну допомогу, він помер. У літературі описаний випадок, коли в кімнату, де лежав тютюн в зв'язках, поклали спати дівчинку, і вона через декілька годин померла.

Розглянемо окремо дію куріння на організм.

1 Дихальна система.

В області дихальних шляхів розвивається кашель і активізується виділення мокроти. Тривала дія диму надає ушкоджувальна дія на вії епітелію і утрудняє їх нормальне функціонування. Хронічний бронхіт курців приводить до порушення виділення слизу за допомогою вій. У легенях курців виявляється підвищений вміст запалених клітин. Напади астми відбуваються частіше і набувають важчої форми. Виникає схильність до рецидивів респіраторних інфекцій.

2 Серцево-судинна система.

Після кожної викуреної сигарети підвищується тиск систоли і діастоли крові. Також збільшується число ударів серця і його об'єм. Крім того, сигаретний дим викликає звуження судин периферичних артерій. Разом з цим куріння сприяє розвитку станів, що приводять до утворення тромбів, унаслідок: прискореній агрегації і адгезії тромбоцитів; підвищення рівнів фібриногену| в плазмі і в'язкості крові; скорочення періоду життя тромбоцитів і часу згортання крові.

Куріння приводить до підвищення загального змісту холестерину в сироватці крові і рівня вільних жирних кислот в плазмі. Куріння також підсилює ризик настання раптової смерті і розвитку атеросклерозного захворювання периферичних судин, що, у свою чергу, підвищує ризик омертвіння тканини і ампутації кінцівок у таких пацієнтів. Разом з цим куріння найбезпосереднішим чином взаємозв'язане з гіпертензією і підвищенням вмісту холестерину в крові, що підвищує ризик розвитку коронарної хвороби і серцево-судинної хвороби. Дослідженнями встановлено, що ризик серцево-судинних захворювань і передчасної смерті підвищується в два рази для жінок, що викурюють всього три сигарети в день.

3 Онкологічні захворювання.

Ще в 20-і роки минулого сторіччя висловлювалися припущення про зв'язок куріння з онкологічними захворюваннями. Проте незаперечні докази були отримані лише в 50-і роки. Як було доведено дослідним шляхом, сигаретний дим містить канцерогени, що діють як стимулятори зростання пухлин. Численні дослідження, зокрема включені в експерименти на тваринах, дозволяють пов'язати куріння з багатьма формами злоякісних новоутворень.

Куріння є основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губи, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів і легенів. 95% померлих від раку легенів (за статистичними даними, отриманими в різних країнах) були злісними курцями, що викурюють 20-40 сигарет в день, тобто можна стверджувати, що практично всі випадки смерті від раку легенів безпосередньо пов'язані з курінням. Причому серед хворих раком гортані ті, що палять складають 80-90%.

Поєднання куріння і вживання алкоголю збільшує ризик виникнення раку стравоходу в 9-15 разів і рак шлунку в 9.5 разу, чим у некурящих. Крім того, виявлений високий ступінь зв'язку між курінням і раком сечового міхура. Є також дані про зв'язок куріння і раку молочної залози (20%).

4 Інші клінічні наслідки.

Вагітна жінка, що палить, піддає себе, підвищеному ризику можливого викидня, народження мертвої дитини або дитини з низькою масою тіла. Серед курців чаші зустрічається виразка шлунку і дванадцятипалої кишки; більш того, у разі такої виразки небезпека летального результату у тих, що палять вища, ніж у некурящих хворих. Крім того, септичні виразки у курців погано піддаються лікуванню.

У декількох дослідженнях було показано, що на якість шкіри впливає куріння, незалежно від віку і дії сонця. Курці одержують ранішу і більш виражену зморшкуватість обличчя, особливо навколо очей і рота, залежно від кількості викурюваних сигарет і тривалості куріння. У багатьох людей, що палять, розвивається "обличчя курця" або зморшки на обличчі. Лицьові зморшки розходяться під правильними кутами від верхньої і нижньої губ або ж неглибокі зморшки з'являються на щоках і нижній щелепі.

Дим може впливати на шкіру декількома шляхами. Зовнішня дія дратівливих хімічних речовин диму може сприяти сухості або роздратуванню шкіри або ж обумовлювати пошкодження сполучної тканини. Було також показано, що куріння наносить шкоду колагену і еластину, тобто речовинам, які також важливі для збереження пружності шкіри.

Пасивне куріння.

Тютюновий дим не тільки вдихається| курцем, але і поступає в навколишнє повітря. Поза затягуванням він в основному створює умови для пасивного куріння. У повітря потрапляє половина диму плюс те, що видихає той, що палить. Цілком зрозуміло, що таке повітря забруднене нікотином, окислом вуглецю, аміаком, смолами, бензопіреном|, радіоактивними речовинами і іншими шкідливими компонентами. У приміщенні, де палять, забрудненість повітря може збільшитися в 6 разів. Дівчата, що працюють в наповненому сигаретним димом повітрі установ, як би викурюють до 20 сигарет щоденно. Дружина людини, що інтенсивно палить, в добу пасивно викурює 10 - 12 сигарет, а його діти - 6 - 7.