Смекни!
smekni.com

Приготування порошків в умовах аптеки (стр. 7 из 10)

Розрахунок при використанні розчину густого екстракту:

Розчину густого екстракту беладони (1:2)

0,18 х 2 = 0,36 г. – 18 крапель

(0,1 г – 5 крапель)

розчину густого екстракту

Натрію гідрокарбонату 2,4 г

Магнію оксиду 6,0 г

Розважування: (0,015 х 2) + 0,5 + 0,2 = 0,73 г.

У ступці розтирають 2,4 г натрію гідрокарбонату, потім додають 18 крапель розчину густого екстракту беладони, рівномірно розподіляючи його по всій поверхні порошку, залишають на кілька хвилин для підсушування. Додають 6,0 г магнію оксиду й обережно змішують до однорідності.

ППК

Дата № рецепта

Natriihydrocarbonatis 3,0

ExtractiBelladonnaesoluti (l:2) gtts XVIII

(0,1 р-ну = 5 крап.)

Magnesiioxydi6,0

Приготував: (підпис)

Перевірив: (підпис)

Використовувати розчин екстракту беладони зручно, якщо до складу порошкоподібної суміші входять речовини, які володіють високою адсорбційною здатністю і погано розчинні у воді (магнію оксид, магнію карбонат, крохмаль, фенілсаліцилат та ін.) У противному випадку утворяться важко дозовані вологі грудочкуваті суміші.

Порошки, що містять екстракти, внаслідок їх гігроскопічності відпускають у вощених чи парафінованих капсулах.

Порошки з рідкими лікарськими засобами. У складні порошки можуть вводитися настойки, ефірні олії та ін. Спосіб їх приготування залежить не тільки від кількості і виду рідини, що вводиться, а також і від фізико-хімічних властивостей прописаних порошкоподібних лікарських засобів.

Якщо в складні порошки входять рідини в незначних кількостях (2–3 краплі на 1,0 г порошкової суміші), то в цих випадках уся рідина адсорбується порошком і не порушується його сипкість. У деяких випадках їх можна вводити в значно більших кількостях, причому, чим менше додана рідина розчиняє цей порошок, тим більше вдається її додати. Для більш рівномірного і швидкого розподілу рідину необхідно вводити до складу перших порцій суміші, що наготовляється, (дотримуючи основного правила змішування – від меншого до більшого), розподіляючи її по всій поверхні порошку, тому що додавання рідини до готових порошків вимагає більш тривалого розтирання.

Маса розважування визначається зважуванням загальної порошкової суміші, тому що рідини, що додаються, у процесі готування порошків частково випаровуються.

Rp.: Phenobarbitali 0,03

Рпепасегіпі 0,3

Tincturae Valerianae gtts II

Misce, fiat pulvis

Da tales doses №10

Signa. По І порошку З рази в день.

Складний дозований порошок для внутрішнього застосування, до складу якого входить сильнодіюча лікарська речовина (одурманююче) – фенобарбітал і настойка валеріани.

Розрахунок: Фенацетину 0, 3х10 = 3,0г Фенобарбіталу 0,03 х 10 = 0,3 г

Настойки валеріани 2 крап, х 10 = 20 крап.

Розважування визначається шляхом зважування загальної маси порошку.

У ступці розтирають 3,0 г фенацетину, висипають на капсулу, залишивши в ступці приблизно 0,3 г. Після цього в ступку додають 0,3 г фенобарбіталу. До отриманої суміші додають 20 крапель настойки валеріани (розподіляючи по всій поверхні порошку), залишають на кілька хвилин для підсушування, перемішують і поступово додають залишок фенацетину. Готову порошкову суміш зважують і визначають масу окремої дози. Розважують на 10 порцій і відпускають у пергаментних капсулах.

При введенні до складу порошків значних кількостей рідин утворюються вологі, а іноді мокрі – тістоподібні маси. У цих випадках частину рідини упарюють на водяній бані, нагрітій до 60 °С, у порцеляновій чашці чи в попередньо нагрітій ступці. Процес випарювання проводять, якщо настойки чи рідкі екстракти не містять летких речовин, наприклад, рідкий екстракт водяного перцю, настойка беладони, строфанту та ін.

Якщо до складу порошків входять у значних кількостях рідини, що містять леткі діючі речовини (настойка валеріани, м'яти, нашатирно-анісові краплі та ін.), то для одержання сипучої маси можна додавати (у незначних кількостях) допоміжні речовини, здатні адсорбувати рідини (наприклад, крохмаль, аеросил та ін.)

Порошки з напівфабрикатів. Напівфабрикати спеціальні внутрішньоаптечні заготівлі порошкових сумішей із двох чи більш лікарських речовин, складених у тих же співвідношеннях, що і прописи, які найбільше і найчастіше зустрічаються. При готуванні лікарських препаратів до відповідного напівфабрикату додають ті чи інші інгредієнти відповідно до рецептурного пропису.

Використання напівфабрикатів, що являють собою технічно оброблені напівпродукти, істотно скорочує час, затрачуваний на приготування складних порошків, що сприяє підвищенню їх якості і прискоренню відпустки ліків з аптеки.

У вигляді напівфабрикатів готують тільки такі лікарські суміші, які найбільш часто повторюються в рецептах аптек і являють собою раціональні (з огляду їх сумісності) сполучення лікарських речовин, що не змінюються при зберіганні протягом визначеного часу. Періодично прописи напівфабрикатів переглядають. Для кожного напівфабрикату повинні бути встановлені умови і допустимий граничний термін його зберігання.

Для попередження розшарування їх варто насипати в штангласи доверху як можна повніше. При зберіганні в аптеці їх необхідно періодично перемішувати в ступці.

Прикладом використання напівфабрикату в роботі аптеки є готування лікарського препарату за таким прописом:

Rp.: Dimedroli

Papaverini hydrochloridi ana 0,02

Glucosi 0,3

Misce, fiat pulvJS

Da tales doses №20

Signa. По 1 порошку 3 рази в день.

Напівфабрикат – папаверину гідрохлорид і димедрол нарівно.

Розрахунок: Димедролу 0,02 х 20 = 0,4 г

Папаверину гідрохлориду 0,02 х 20 = 0,4 г

суміші 0,4 + 0,4 = 0,8 г Глюкози 0,3x20 = 6,0 г

Розважування: 0,02 + 0,02 + 0,3 = 0,34 г.

Готують за правилом змішування складних порошків. У ступці розтирають 6,0 г глюкози і частину висипають на капсулу, залишивши в ступці приблизно 0,8 г. Додають 0,8 г напівфабрикату і ретельно перемішують до однорідності, потім частинами додають решту подрібненої глюкози. Розважують по 0,34 г. на 20 доз у парафіновані капсули. Оформляють до відпуску.

Практична частина

Рецепт 1.

Візьми: Кальцію глюконату 2,0

Сахару 10,0

Змішай, нехай утвориться порошок

Дай. Познач. По 1 чайній ложці перед їжею.

Rp.: Calcii gluconatis 2,0

Sacchari10,0

Misce, fiat pulvis.

Da. Signa. По 1 чайній ложці перед їжею.

Фармацевтична експертиза

ЛФ – Недозований порошок для внутрішнього застосування з кальцію глюконатом та цукром.

Рецепт виписаний на рецептурному бланку Ф №1 (Згідно наказу №360 від 19.07.2005). Рецепт оформлений вірно. Лікарські речовини сумісні.

Дози не перевіряємо. Лікарська форма може бути виготовлена.

Calcii gluconas Кальцію глюконат

Опис. Білий зернистий чи кристалічний порошок без запаху і смаку.

Розчинність. Повільно розчинний у 50 ч. води, розчинний у 5 ч киплячої води, практично нерозчинний в спирті й ефірі.

Зберігання. У добре укупореній тарі.

Saccharum lactis Цукор молочний

Опис. Білі кристали чи білий кристалічний порошок 6eз запаху, слабкого солодкого смаку.

Розчинність. Легко розчинний у воді, дуже мало розчинний у спирті, практично нерозчиний в ефірі і хлороформі.

Збереження. У добре укупореній тарі.

Зворотній бік ППК

m (Кальцію глюконату) = 2,0 г

m(Цукру) = 10,0 г

m(заг) = 10,0 + 2,0 = 12,0 г

Лицьовий бік ППК

1/03/2009 Рецепт №1

Sacchari10,0

Calciigluconatis 2,0

m(заг) = 12,0

Приготував:

Перевірив:

Видав:

Технологія

Цукор розтирають у ступці, частину висипають на капсулу, залишивши приблизно 2,0 г, додають 2,0 г кальцію глюконату, ретельно змішують. Частинами додають цукор, що залишився, змішують до однорідності. Упаковують у вощену капсулу, поміщають у паперовий пакет. Оформляють сигнатурою, додатковими етикетками: «Зберігати в сухому місці», «Зберігати в захищеному від світла місці».

Контроль якості

Порошки повинні бути однорідними при розгляді неозброєним оком і мати розмір часток не більш 0,160 мм.

Збереження. В упакуванні, що охороняє від зовнішніх впливів і забезпечує стабільність препарату протягом зазначеного терміну придатності, у сухому і, якщо необхідно, прохолодному, захищеному від світла місці.

Рецепт 2.

Візьми: Стрептоциду 1,2

Тальку 65,0

Змішай, нехай утвориться присипка

Дай. Познач. Присипка

Rp.: Streptocidi 1,2

Talci65,0

Misce, fiat pulvis.

Da. Signa. Присипка

Фармацевтична експертиза

ЛФ – Недозований порошок – присипка з стрептоцидом (список Б) та тальком.

Рецепт виписаний на рецептурному бланку Ф №1 (Згідно наказу №360 від 19.07.2005). Рецепт оформлений вірно. Лікарські речовини сумісні.

Дози не перевіряємо оскільки ЛФ для зовнішнього використання. Лікарська форма може бути виготовлена.

Streptocidum Стрептоцид

Опис. Білий кристалічний порошок без запаху.

Розчинність. Мало розчинний у воді, легко розчинний у киплячій воді, у розведеній соляній кислоті, розчинах їдких лугів і ацетоні, важко розчинний у спирті, практично нерозчинний в ефірі і хлороформі.

Зберрігання. Список Б. У добре укупоренной тарі.

Talcum Тальк

Опис. Білий кристалічний порошок без запаху.