Смекни!
smekni.com

Приготування рідких лікарських форм із застосуванням концентрованих розчинів (стр. 5 из 8)

Обсяг рідких ліків визначається шляхом підсумовування об’єму рідких інгредієнтів, розчинів лікарських речовин і інших рідких препаратів.

Приклад

Rp.: Kalii bromidi 5,0

Natrii bromidi 4,0

Kalii iodidi 6,0

T-rae Valerianae 10,0

Aquae destillatae 200,0

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази на день.

У приведеному прикладі загальний обсяг мікстури складається з об’єму настойки і води і дорівнює 200 + 10 = 210 (мл). Дану мікстуру готують із застосуванням концентрованих розчинів. Для цього у флакон для відпуску відмірюють 95 мл дистильованої води, 25 мл 20% розчину калію броміду, 20 мл 20% розчину натрію броміду, 60 мл 10% розчину калію йодиду. Після перевірки рідини на відсутність механічних домішок до водяного розчину додають 10 мл настойки валерианы. Готову мікстуру укупорюють і оформляють для відпуску. Оскільки ліки містять світлочутливі препарати, на флакон наклеюють етикетку «Зберігати в захищеному від світла місці».

При виготовленні мікстури в першу чергу у флакон відмірюють воду, потім концентровані розчини отрутних і сильнодіючих речовин і потім концентровані розчини лікарських речовин у порядку їх виписування в рецепті.

Рідкі лікарські препарати (настойки, рідкі екстракти, водяні і спиртові розчини, сиропи, ароматні води, новогаленові препарати) додають до водяного розчину в останню чергу.

Приклад

Rp.: Codeini 0,15

Nairii bromidi 3,0

Coffeini-naitrii benzoatis 0,6

Aquae destillaiae 200 ml

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Загальний обсяг мікстури складає 200 мл, з нього концентрованих розчинів: кодеїну (1: 100) – 15 мл; натрію броміду (1:5) – 15 мл; кофеїну-бензоату натрію (1:10) – 6 мл. Таким чином, води буде потрібно: 200 – (15 + 15 + 6) = 164 (мл). Для виготовлення розчину у флакон темного скла (натрію бромід є світлочутливою речовиною) відмірюють 164 мл води дистильованої, 15 мл розчину кодеїну (список Б, тому що він прирівняний до наркотичних речовин), 6 мл розчину натрію кофеина-бензоата (список Б) і 5 мл розчину натрію броміду (у порядку виписування в рецепті). Змішують, укупорюють, оформляють до відпуску.

Сухі препарати (концентрати яких відсутні), прописані в кількості, що не перевищує 4% від обсягу мікстури, розчиняють в відміряній кількості води чи іншої рідини, що входить до складу розчину. При визначенні загального обсягу препарату кількість сухих речовин не враховують, тому що обсяг збільшується незначно і відхилення не перевищують припустимих.

Приклад

Rp.: Analgini 3,0

Natrii bromidi 5,0

T-rae Belladonnae 5,0

T-rae Valerianae

T-rae Convallariae aa 10,0

Aquae destillatae 200,0

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Загальний обсяг мікстури складає 225 мл. Обсяг 20% розчину натрію броміду дорівнює 25 мл, води дистильованої відповідно: 200 – 25 = 175 (мл). Для виготовлення препарату по даному прописі у відпускний флакон відмірюють 25 мл 20% розчину натрію броміду. У підставку відважують 3 г анальгіну і розчиняють у 175 мл води дистильованої. Отриманий розчин проціджують у флакон з розчином натрію броміду. Після перевірки рідини на відсутність механічних домішок додають 5 мл настойки беладони і по 10 мл настойок валерианы і конвалії. Флакон закупорюють і оформляють для відпуску. Необхідно пам'ятати, що додавання настойок до водяних розчинів виробляється в порядку збільшення міцності спирту.

Якщо сухі препарати, концентрати яких відсутні, прописані в кількості, що перевищує 4%, виготовлення мікстури виробляється в мірній посудині, або обсяг дистильованої води, необхідної для розчинення сухих речовин, визначають розрахунковим шляхом.

Розчиняти прописана кількість препаратів в відміряній кількості рідини не допускається, тому що при цьому обсяг мікстури значно зміниться, і відхилення його концентрації перевищать припустимі норми.

Приклад

Rp.: Solutionis Calcii chloridi 5% – 200 ml

Glucosi 60,0

Natrii bromidi 3,0

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

У мірну колбу відмірюють 110–120 мл води дистильованої, у якій при нагріванні розчиняють 60 г. глюкози. Після охолодження розчину в цю же колбу додають 20 мл 50% розчину кальцію хлориду, 15 мл 20% розчину натрію броміду, після чого кількість розчину доводять дистильованою водою до мітки. Отриману мікстуру проціджують у флакон для відпуску. При відсутності мірного посуду кількість дистильованої води, необхідну для розчинення 60 г. глюкози, розраховують із застосуванням коефіцієнта збільшення об’єму (1 г глюкози збільшує обсяг розчину на 0,69 мл, а 60 г. – на 41,4 мл).

У деяких випадках у рецепті можуть бути виписані лікарські речовини в сухому виді (порізно в кількості менш 4%, а в сумі – у кількості більш 4%). У такому випадку при розрахунку об’єму води необхідно враховувати об’єм, займаний кожною з лікарських речовин.

Приклад

Rp.: Kalii iodidi

Natrii bromidi aa 5,0

Glucosi 6,0

Aquae destillatae 180 ml

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

При відсутності концентрованих розчинів калію йодиду і глюкози препарат готують у такий спосіб. Процентний вміст калію йодиду і глюкози в загальному обсязі мікстури складає 2,8 і 3,3% відповідно, у сумі – 6,1%. Коефіцієнти збільшення об’єму калію йодиду – 0,35 мол/м, глюкози – 0,65 мол/л. У підставці в 150 мл (180 – 25 – 0,35 х 5 – 0,65 х 6) води дистильованої розчиняють 6,0 г глюкози і 5,0 г калію йодиду, проціджують у флакон темного скла, додають 25 мл розчину натрію броміду (1:5). Укупорюють, оформляють до відпуску.

Якщо в рецепті виписані екстракційні препарати (валеріани, адонісу й ін.), то їх додають у мікстуру в останню чергу. При додаванні спиртових розчинів до водяного відбувається виділення нерозчинних у воді речовин. У випадку, коли екстракційні препарати додають в останню чергу, заміна розчинника у великому обсязі розчину відбувається з різкою зміною концентрації етилового спирту. У результаті такого процесу утвориться багато центрів кристалізації, виходить дрібнодисперсна структура, що довгостроково знаходиться в зваженому стані і легко дозуєма. Якщо екстракційнні препарати відмірюють у першу чергу і до них додають водний розчин, то заміна розчинника відбувається повільно, центрів кристалізації утвориться мало, випадає пластівчастий осад. Крім того, в останню чергу відмірюють екстракційні препарати, приготовлені на етанолі більш високої концентрації для того, щоб випаровування спирту звести до мінімуму.

Приклад

Rp.: Inf. rhizomatis cum radicibus Valerianae 6,0–200 ml

Amidopyrini 2,0

Coffeini-natrii benzoatis 1,0

T-rae Valerianae 10,0

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Дана мікстура готується з рідкого екстракту валеріани (1:2); загальний об’єм дорівнює 210 мл. Оскільки в даному прописі маються два препарати, що відносяться до списку Б, то спочатку варто перевірити їх разові і добові дози. Об’єм концентрованих розчинів складає: 5% розчин амідопірину – 40 мл, 10% розчин кофеина-бензоата натрію – 10 мл, рідкий екстракт валеріани (1:2) – 12 мл. Таким чином, об’єм дистильованої води дорівнює: 200 – (40 + 10 + 12) = 138 (мл). У відпускний флакон відмірюють 138 мл дистильованої води, 40 мл 5% розчину амідопірину, 10 мл 10% розчину кофеїну-бензоату натрію, 12 мл рідкого екстракту валеріани. Сюди ж додають 10 мл настойки валеріани. Укупорюють, оформляють.

Якщо в рецепті зазначено «до визначеного об’єму», то кількість екстракційних препаратів, сиропу цукрового, крапель нашатирно-анісових, еліксиру грудного, виписаних у рецепті, включають в об’єм водяного розчину.

Приклад

Rp.: Kalii bromidi 4,0

Tinciurae Convailariae 6 ml

Adonisidi 5 ml

Aquae desiillalae 200 ml

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Загальний об’єм мікстури по даному пропису складає 200 мл; з нього концентрованого розчину калію броміду (1:5) – 20 мл, води: 200 – (20 + 6 + 5) = 169 (мл). Для виготовлення препарату у флакон з жовтогарячого скла відмірюють 180 мл води дистильованої, 20 мл розчину калію броміду, 5 мл адонізиду і 6 мл настойки конвалії. Змішують, укупорюють, оформлюють до відпуску.

Якщо в прописі рецепта містяться краплі нашатирно-анісові (олія ганусова – 2,81 г.; розчин аміаку – 15 мл; спирт етиловий – до 100 мл), то при додаванні їх у мікстуру потрібно уникати потрапляння цього препарату на скло флакона, а також збереження на холоді. У противному випадку можливе утворення білих підтьоків на склі чи утворення осаду за рахунок викристалізації анетола з олії ганусової. Краплі нашатирно-анісові при додаванні до розчину утворять тонку емульсію, тому їх вводять в останню чергу обережно в центр флакона, уникаючи потрапляння на скло, або доливають до частини приготовленої мікстури, що потім переносять у відпускний флакон.

При готуванні мікстур, до складу яких входять водяні витяжки з лікарської рослинної сировини (при відсутності концентратів настоїв), сухі препарати розчиняють у процеженной і охолодженій витяжці. Після розчинення сухих препаратів розчин знову проціджують. Використання концентрованих розчинів лікарських речовин у цих випадках не допускається.

Приклад

Rp.: Inf. herbae Leonuri ex 12,0–200 ml

Natrii bromidi 5,0

T-rae Valerianae 10,0

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Водяну витяжку з трави крапиви собачої готують з урахуванням коефіцієнта водопоглинання. У приготовленій охолодженій витяжці розчиняють 5 г натрію броміду, розчин проціджують у флакон для відпуску, додають 10 мл настойки валеріани. Укупорюють, оформляють. Відпускають з попереджувальними етикетками: «Зберігати в прохолодному, темному місці», «Перед вживанням збовтувати».

При готуванні мікстур, до складу яких входять сухі екстракти (кореня алтеї, термопсиса й ін.), останні беруть у кількості, що відповідає кількості рослинної сировини, прописаної в рецепті.

Приклад

Rp.: Inf. radicis Althaeae ex 2,0–90 ml

Amidopyrini 2,0

Sirupi simplicis 10 ml

M.D.S. По 1 ст. л. 3 рази в день.

Об’єм прописаної мікстури складається з об’єму настою кореня алтеї і цукрового сиропу і дорівнює 100 мл. Препарат готують із застосуванням сухого екстракту кореня алтеї (1:1). Для цього в підставку поміщають 2 г сухого екстракту кореня алтеї, що потім розчиняють у 50 мл води дистильованої. Слиз проціджують у відпускний флакон, у який попередньо поміщено 40 мл 5% розчину амідопірина. До отриманої суміші додають 10 мл сиропу цукрового. Варто пам'ятати, що цукровий і інший сиропи відмірюють по об’єму.