Смекни!
smekni.com

Відбілювання зубів (стр. 3 из 3)

Якщо ви вирішили відбілювати зуби у стоматолога, він спочатку повинен перевірити стан ваших зубів: замінити старі пломби, вилікувати карієс. Є різні методи офісного відбілювання. За деякими потрібно по десять разів проводити процедури впродовж години. Один прийом таких процедур коштує приблизно 100 гривень. А є інша відбілювальна система – «Remewhite», за якою достатньо одного прийому. Це коштує 800 гривень.

Наскільки відбіляться зуби, залежить від їх податливості. Оскільки я особисто практикую «Remewhite», то знаю, що у всіх пацієнтів після цієї процедури є ефект. У середньому колір зубів змінює від семи до десяти тонів. Все ж перед тим, як взятися за відбілювання зубів, проводжу спеціальний тест, який показує, чи можливо буде ці зуби відбілити. Кажу пацієнтові результат, а він вже собі вирішує, варто це робити чи ні.

Часто запитують, чи зуби після відбілювання знову швидко покриються нальотом. Відповідаю: певний час існує результат відбілювання, а далі залежно від способу життя людини зуби потроху змінюють колір. Цей період – у середньому три-чотири роки.

Рекомендую обирати офісну процедуру відбілювання – вона є контрольованішою.

Хімічне відбілювання Механічне відбілювання

плюси

якщо це система «Remewhite», потрібно лише один раз навідатися до стоматолога цей спосіб відбілювання є дешевим колір зубів змінює від семи до десяти тонів процедура є безболісною

мінуси

можлива втрата зубних тканин, які стираються, через це з’являється хронічна гіперчутливість; майже немає жодного візуального ефекту якщо це відбілювання у домашніх умовах, є ризик придбати систему відбілювання – підробку якщо постійно застосовувати, можна знищити зубну емаль

Сода – не вихід

Наждак – це, звичайно, вже занадто. А от содою в народі до цих пір часом користуються. Кажуть, відбілює зуби. Але вона їх не відбілює, а просто інтенсивно знімає наліт. Адже абразивні частинки у ній значно крупніші, ніж у зубних пастах. І саме тому сода може сильно травмувати емаль.

А чи завжди білосніжні зуби - це дійсно гарно? Колір зубів, як і їх форма, у кожної людини індивідуальний і закладений генетично. І зазвичай гармонує з кольором шкіри: якщо людина смаглява, то й відтінок зубної емалі темніший. Так що перед тим, як почати добиватися від своїх зубів кольору першого снігу, треба добре подумати. Бо при жовтуватій шкірі це може мати, м’яко кажучи, не зовсім природний вигляд.

У природі існує три основних природних кольори емалі: жовтий, жовтувато-білий і синювато-білий, а відтінків – більше двадцяти. Всім відомо, що зуби можуть темніти від частого вживання міцного чаю, кави, від куріння. Часом емаль змінює колір під впливом прийому деяких ліків. Буває, що надлишкове потрапляння фтору в організм у дитинстві викликає посилену пігментацію емалі. Темніє вона і з віком. Отож, якщо ви хочете не просто добратися до «рідного» кольору зубів, знявши з них наліт, а дійсно відбілити, то доведеться скористатися хімічними засобами.

Не зашкодьте

- Відбілювання зубів – це руйнування їх природного пігменту, - пояснює суть процесу лікар-стоматолог ВОДЛ Олексій Галактіонов. – Для нього використовуються досить агресивні речовини. В основному це окисники: пероксид карбаміду, перекис водню, сполуки хлору. Справ в тому, що лише частина пігменту знаходиться в емалі. Основна його кількість розташована у товщі дентину. Щоб добратися до глибоких тканин зуба, треба зробити з емалі, образно кажучи, «сито». І тоді через дірочки в цьому ситі пройдуть активні речовини, які і зруйнують пігмент. Тому відбілювання – досить травматична процедура для зубів.

Плюс від цієї процедури один – покращення естетичного вигляду зубів. А от мінусів чимало.

- Порушується структура емалі, - продовжує розповідь стоматолог. - Кальцій – найбільш чутливий елемент емалі. Компоненти відбілюючих препаратів переводять його у поляризовану, тобто більш нестійку форму. Кальцій, а «за компанію» з ним і фосфор починають вимиватися з тканин зубів. Щоб запобігти цьому, потрібно проводити спеціальну ремінералізуючу терапію. А якраз нею пацієнти часто нехтують. Бо наші люди звикли вірити тому, що бачать на власні очі. От ефект від відбілювання видний зразу. А тут накладає лікар на зуби ватки з якоюсь рідиною і заставляє сидіти… Для чого – ніби зрозуміло, але неозброєним оком ніяких змін не побачиш…

Відбілюємо вдома…

Якщо у вас хронічно не вистачає часу, то можете відбілювати зуби просто вдома, сидячи перед телевізором. Або під час сну – якщо й на телевізор часу немає… Для цього існують спеціальні пластмасові пристосування – капи.

- Капи бувають уже готові, і тоді вони лише потребують індивідуальної підгонки, - роз’яснює стоматолог Олексій Галактіонов. – Виготовляють їх також індивідуально лабораторним методом. На поверхню капи наноситься відбілюючий препарат. Надягати це пристосування треба або кілька разів на день, або на всю ніч. Для отримання помітного результату потрібно пройти курс із кількох процедур. Але тут усе залежить від самого пацієнта. Адже ніякого контролю з боку лікаря немає. Тому важливо не доходити до фанатизму. Особливо це стосується молодих людей, які часто легковажно ставляться до рекомендацій лікарів. Знайте: якщо ви просидите з капою удвоє чи втроє довше, ніж потрібно, то заробите купу проблем. У кращому випадку заробите гіперестезію емалі, тобто підвищену чутливість. А в гіршому – поверхневий шар емалі починає стиратися, зуби просто руйнуються.

… Та у кабінеті лікаря

Найбезпечнішим є так зване офісне відбілювання. Тобто у кабінеті стоматолога. Жодної самодіяльності - ви приходите до лікаря, і він сам усе робить.

- Як перед домашнім, так і перед офісним відбілюванням потрібно спочатку зробити професійну чистку зубів. Інакше відбілюючі препарати можуть просто не подіяти, - застерігає лікар-стоматолог ВОДЛ Олексій Галактіонов. – Треба зняти тверді нашарування, пігментований та непігментований наліт – одним словом, добратися до емалі. І дуже часто виявляється, що цього цілком досить. Ну а якщо людина все ж хоче мати ще біліші зуби, приступаємо до відбілювання. Тут уже можна використовувати більш агресивні речовини, ніж удома. Адже все відбувається під контролем лікаря, який об’єктивно оцінює стан зубів пацієнта. Обов’язково проводиться захист ясен, бо допоміжні речовини, що виконують функцію носія активного агента, можуть привести до опіку ясен.

Під лампою

Наймеш травматичними на даний час вважаються фото- (або ZOOM-) та лазерне відбілювання. Різниця між ними – лише в апаратурі, яка застосовується для активації відбілюючого гелю. При першому виді - це спеціальна лампа, при другому – діодний лазер.

- Перевага фотовідбілювання в тому, що у діючу речовину можна ввести кілька компонентів, які будуть активуватися на різних стадіях процесу, - розкриває секрет сучасної технології Олексій Галактіонов. – Спочатку активується відбілюючий компонент. Він робить свою справу і розпадається до неактивних сполук. Після цього відбувається фаза активації захисного компонента, що спрямований на стабілізацію емалі. Зазвичай це аморфний фосфат кальцію. Так вдається в одній процедурі сумістити і відбілювання, і ремінералізуючу терапію.

Після проведення процедури відбілювання бажано уникати кави, чорного чаю, червоного вина, продуктів, які містять харчові барвники і пігментують зуби. Є і протипокази до цієї процедури.

— Відбілювати зуби можна не всім, — пояснює стоматолог. — Винятком є підлітки, вагітні жінки, матері, які годують немовлят грудьми. А також люди з підвищеною чутливістю зубів чи тріщинами на емалі, та ті, у кого недорозвинута зубна емаль.