Смекни!
smekni.com

Методи діадинамотерапія (стр. 1 из 3)

Контрольна робота

З дисципліні: "Технічні засоби у фізичній реабілітації"


Зміст

1. Діадинамотерапія, апарати для її проведення

2. Фізіологічні і лікувальні ефекти діадинамотерапії

3. Методика та техніка процедур діадинамотерапії, дозування

4. Показання та протипоказання до діадинамотерапії

5. Правила техніки безпеки при проведення процедур діадинамотерапії

6. Класи захисту апаратури

Список літератури

діадинамотерапія струм реабілітаційний фізіологічний


1. Діадинамотерапія, апарати для її проведення

Діадинамотерапія - електротерапевтичний метод, заснований на використанні в лікувально-профілактичних і реабілітаційних цілями діадинамічних струмів (ДДС), чи струмів Бернара. Її справедливо відносять до імпульсної терапії, при якій використовуються струми різної форми і частоти, подавані в безупинному й імпульсному режимах. ДДС являють собою струми напівсинусоїдальної форми з частотою 50 і 100 Гц і заднім фронтом, що спадає по експоненті.

В апаратах для діадинамотерапії ДДС одержують шляхом одно- і двохполуперіодного випрямлення мережного струму без наступного згладжування пульсації фільтром. У нас широко використовуються апарати: СНИМ-1, М-717, Тонус-1, Тонус-2, ДТ-50-3. У Беларусії випускаються апарати Радіус-01, Рэфтон, КЕМ-1. Застосовують у лікувальній практиці і закордонні апарати Rіdan, Stіmat, Dі-dі, DTV 30, Expertplus, Біпульсатор, Діампліпульс, BTL-05, Нейротон. Останнім часом намітилася тенденція до випуску апаратів-комбайнів, що забезпечують можливість проводити лікування двома факторами одночасно чи роздільно, використовуючи їх за показниками, - Сонодінатор (ультразвук і ДДС), Endomed (ДДС, інтерференційні струми, гальванізація),Dі-dі (ДДС, гальванічний струм), Радіус (ДДС, СМТ, інтерференційні струми), КЕМ-1 (ДДС і гальванізація). Всі апарати виконані по ІІ класі захисту, що дозволяє проводити процедури у фізіотерапевтичних відділеннях, у палатах та вдома. При придбанні нового апарата необхідно перевірити полярність його клем (як на апаратах гальванізації), використовуючи хімічний (проба з розчином йодиду чи натрію калію) чи фізичний (оголені кінці проводу опустити в ємність з водою і подати струм) методи. На правильну полярність клем указують поява жовтого фарбування в позитивного полюса при першому способі перевірки і більш інтенсивне виділення пухирців газу в полюса, позначеного як негативний, при другому способі.

Всі апарати генерують два основних струми напівсинусоїдальної форми з частотою 50 і 100 Гц, а також різні їхні сполучення і модуляції. Найбільше часто в практичній фізіотерапії використовують наступні різновиди ДДС: двохполуперіодний безупинний струм (ДМ, DF), однополуперіодний безупинний струм (ВІН, MF), струм, модульований коротким періодом (КП, СР), струм модульований довгим періодом (ДП, LP), однополуперіодний ритмічний струм (OP, RS), однополуперіодний хвильовий струм (ОВ), двухполуперіодний хвильовий струм (ДВ).

2. Фізіологічні і лікувальні ефекти діадинамотерапії

При діадинамотерапії реалізуються численні фізіологічні і лікувальні ефекти, що присущи ДДС відповідно до їхньої фізичної природи, особливостями проникнення в організм і взаємодії з різними клітинними і тканинними структурами. Під впливом діадинамотерапії активується периферичний кровообіг, збільшується венозний відтік, зменшується периневральний набряк, підсилюється обмін речовин, знімається спазм і зменшується набряклість тканин, послабляється запальний процес. При діадинамотерапії чітко виявляється знеболююча дія, в основі якого лежать кілька механізмів. Центральний механізм обумовлений придушенням болючої домінанти в мозку за рахунок створення нової домінанти (домінанти впливу) і посиленим утворенням у тканині мозку ендорфінів, що змінюють сприйняття болю. Периферичний механізм знеболюючого дії фактора пояснюється зміною чутливості периферичних рецепторів і провідності нервових провідників, резорбцією набряків і нормалізацією кровообігу в патологічному вогнищі, проява яких залежить від полярності впливу, різновиду і сили використовуваних струмів.

Крім знеболюючого і протизапальної дії діадинамотерапії присущи міонейростимулючий, трофічний, вазоактивний, протинабряковий і розпушуючий ефекти. При діадинамотерапії поліпшується функціональний стан центральної і периферичної нервової системи, підвищується патологічно знижена електрозбудливість нервів і м'язів, лабільність нервової системи. Діадинамотерапія впливає на секреторну і моторну функції шлунка, функціональне стан печінки, зовнісекреторну функцію підшлункової залози, функції ряду ендокринних залоз.

3. Методика та техніка процедур діадинамотерапії, дозування

Діадинамотерапію проводять у положенні лежачи, рідше - сидячи (у залежності від локалізації впливу і стану пацієнта). Важливо домагатися максимального розслаблення м'язів всього організму й особливо - у зоні впливу. Тік підводиться до тіла хворого за допомогою струмонесучих електродів і гідрофільних прокладок. Можна користатися листовим свинцем чи графітизоровою тканиною для виготовлення струмонесучого електроду.

Застосовується поперечне і подовжнє розташування електродів на тілі хворого. Електроди поміщають на неушкоджену шкіру людини, невеликі ушкодження потрібно ізолювати клейонкою чи шматочком гуми. Гідрофільні прокладки добре змочують теплою водою і ретельно віджимають, стежачи за тим, щоб досягався гарний контакт електрода з тканинами хворого. Електроди фіксують гумовими бинтами чи мішечками з піском. Відстань між електродами не повинне бути менше їхнього поперечного розміру. При діадинамотерапії звичайно користаються електродами однакової площі, але іноді для посилення дії струму в області патологічного вогнища можуть застосовувати електрод меншого діаметра. Тік дозують по силі, що залежить від площі електрода і складає від 2-5 до 10-15 мА. Медсестра орієнтується на відчуття хворого, струм подається до відчуття виразної вібрації чи почуття "сповзання" електродів.

При лікуванні болючих синдромів користуються наступними принципами: 1) електроди розташовують поперечно стосовно болючої ділянки; 2) катод поміщають на місце болю, при необхідності він може бути меншого розміру; 3) якщо площа болючої зони досить велика, то обидва електроди розташовують на болючу ділянку й у середині процедури використовують зміну полярності; 4) при впливі на суглоби кінцівки можна користатися роздвоєними електродами; 5) процедури можна проводити 1, 2 і 3 рази в день з інтервалом не менш 3-4 г., під час процедури допускається вплив ДДС на декількох (до 3) полів; 6) параметри і вид струму залежать від виразності болючого синдрому: при різко вираженому болючому синдромі застосовують струм ДН - 3-5 хв., при виражених болях ДН -1-2 хв., КП - 3-4 хв., при зменшенні інтенсивності болю - ДН - 1-2 хв., КП - 3-4 хв., ДП - 1-2 хв., при помірному болючому синдромі використовують ці ж види струмів, але їхню тривалість збільшують на 1-2 хв., допускається заміна струму ДН струмом ДВ; загальна тривалість процедури не перевищує 30 хв.; 7) курс лікування складає 3-5-8 процедур, проведених щодня; повторювати курси лікування доцільно через 10-14 днів і тільки при наявності позитивної динаміки в стані хворого.

При захворюваннях внутрішніх органів електроди розташовують поперечно: при зниженій функції, гіпотонії, зниженні секреції і моторики над органом поміщають катод; при підвищеній функціональній активності, підвищеній секреції - анод. ДДС на симпатичні вузли застосовують, дотримуючи наступних умов: 1) використовують електроди малої площі, по типу очноямкових (діаметр до 5 см.), відстань між електродами до 5-8 см.; 2) вплив струмом проводять на симпатичні вузли по обидва боки, по черзі; 3) для лікування використовується нижчесходячий напрямок струму (катод розташовують нижче анода); 4) лікування струмом ДН проводять протягом 2-3 хв., на поле; сила струму - до відчутної приємної вібрації, виключаються м'язові скорочення; 5) курс лікування складається з 6-8 процедур; перші три проводять щодня, наступні - через день. Курс лікування повторюють через 7-8 днів, через 2-3 тижні, у наступному - через 1-2 місяця.

Діадинамотерапія використовується для електростимуляції нервово-м'язового апарата. ДДС найчастіше застосовують для електростимуляції внутрішніх органів при зниженні їхньої функції. Електроди звичайно поміщають поперечно стосовно органа; при захворюваннях сечового міхура, кишечнику, імпотенції припустиме і поперечне, і подовжнє розташування електродів, при якому перевагу віддають висхідному напрямку струму. Над органом розміщують катод, площа електродів відповідає розмірам органу. Лікування можно проводити наступними комбінаціями струмів: ДН -1-2 хв., ОР - 5-8 хв., або ДВ - 5-7 хв., ОВ - 2-5 хв., або ДВ – 5-7 хв., ОВ - 3-5 хв. Процедури проводять щоденно, на курс лікування до 10-15 процедур.

При млявих парезах і паралічах легкого і середнього ступеня ваги електростимуляцію проводять і на згинаючі та розгинаючі групи м'язів, за процедуру можна впливати на 2-4 поля, щодня, курс лікування - до 15 процедур.Електроди невеликої площі (по типу очноямкових) розташовують подовжньо на рухову точку ураженого нерва і рухову точку м'яза, який він іннервує, чи у верхньої чи нижньої третини ураженого м'яза. При неважкій поразці використовують струм ДВ - по 3-5 хв., 3 рази з перервою на 1 хв.; при рухових порушеннях середньої ваги застосовують струм ОВ - по 2-3 хв., 2-3 рази з перервою в 1-2 хв.

ДДС використовують для електрофорезу ліків (діадинамофорез); при цьому між гідрофільною прокладкою і шкірою хворого поміщають лікарську прокладку (фільтрувальний папір чи марлева серветка), змочену в розчині препарату. Для діадинамофорезу найбільше часто застосовують анестетики, сосудорегулюючі і препарати, що розсмоктують. Тривалість процедури повинна бути не менш 10-15 хв. Припустимі різні варіанти застосовуваних струмів: ДН - 10-15 хв.; ДН - 10 хв., КП - 3-5 хв.; ДН - 10 хв., ДП - 3-5 хв. При діадинамофорезу дотримуються ті ж методичні підходи, що і при проведенні лікарського электрофореза гальванічним струмом. Внутрішньотканевой (внутріорганний) діадинамофорез застосовують при захворюваннях суглобів, периферичних судин, неврологічних проявах остеохондрозу хребта. Після введення лікарських препаратів (знеболюючих, протизапальних, що розсмоктують) у порожнину суглоба чи паравертебрально в болючі зони через 15-20 хв., на ці області поперечно застосовують ДДС: ДН - 10-15 хв., чи ДВ - 10-15 хв.