Смекни!
smekni.com

Гігієнічні основи масажу (стр. 2 из 4)

1. Початкове положення: сидячи, руки опущені уздовж тулуба. По черзі стискати в кулак і розтискати кисті правої та лівої руки. Повторити кілька разів.

2. Початкове положення: сидячи, кисті рук підставою спираються на стіл. Провести пальцями руху, як при грі на фортепіано. Повторити кілька разів.

3. Початкове положення: сидячи, кисті рук лежать на столі долонями вниз. Не відриваючи долоні від столу, повільно підняти і опустити палець, намагаючись утримати інші на столі. Повторити вправу для кожного пальця по 5-6 разів.

4. Початкове положення: сидячи, кисті рук лежать на столі долонями вниз. Не відриваючи підстави долонь від горизонтальної поверхні, підняти випрямлені пальці і різко опустити їх вниз, сильно вдаривши подушечками пальців по столу. Повторити 5-6 разів.

5. Початкове положення: сидячи, лікті стоять на столі. Виконати пензлем кожної руки кілька обертальних рухів спочатку за годинниковою стрілкою, потім проти годинникової стрілки.

6. Початкове положення: стоячи, ноги на ширині плечей, руки з гантелями (вагою до 3 кг) опущені вниз.

Виконати повороти тулуба вліво і вправо. Повторити вправу в кожну сторону 6-8 разів.

7. Початкове положення: стоячи, ноги на ширині плечей, руки з гантелями розведені в сторони. Виконати згинання та розгинання в променезап'ясткових суглобах. Повторити вправу 6-8 разів.

8. Початкове положення: стоячи, ноги на ширині плечей, руки з гантелями витягнуті вперед. Виконати повороти тулубом вліво і вправо, одночасно згинаючи і розгинаючи руки в променезап'ясткових суглобах. Повторити вправу 6-8 разів.

Під час сеансу руки масажиста повинні бути сухими, чистими, м'якими і теплими. Перед початком процедури слід вимити їх теплою водою з милом, обсушити чистим рушником і обробити розведеним спиртом лимонним соком, жирним кремом або пом'якшувальною рідиною, що з гліцерину (25 г), 3%-ного водного розчину аміаку (25 мл) і 96% - ного етилового спирту (5 мл). При надмірній пітливості руки слід протерти 1%-ним розчином формаліну, сполоснути прохолодною водою і посипати тальком.

Неприпустимо наявність на долонях масажиста мозолів і грибкових захворювань. Щоб уникнути їх появи рекомендується виконувати всі роботи по будинку в гумових або бавовняних рукавичках, користуватися пом'якшуючими і лікувальними кремами.

Якщо шкіра на руках сильно забруднена, можна зробити наступне: розвести в теплій воді 5 г чайної соди, 30 г гліцерину і 2,5 г нашатирного спирту, опустити в приготовлений розчин руки і потримати їх у ньому протягом 5-10 хв. Потім ретельно обсушити руки чистою серветкою і нанести на шкіру живильний крем. Очищує ефектом володіють сольова ванночка (50 г солі на 500 мл води) та слабкий водний розчин оцтової кислоти.

Кілька разів на тиждень, перед сном бажано робити пом'якшувальні ванночки для рук: з картопляного відвару (картопля змішують з водою, в якій він варився, і тримають руки в отриманої маси протягом 10-15 хв), з відвару вівсяних пластівців, липового цвіту ( з рослинною олією).

Масажиста слід регулярно підстригати нігті, не допускаючи їх відростання більше оптимальної довжини (нігті не повинні виступати за кінчики пальців).

Щоб уникнути травмування шкіри пацієнта перед початком кожного сеансу необхідно знімати наявні кільця, браслети, наручний годинник і надягати чистий халат з короткими рукавами і зручне взуття.

Масажист повинен планувати свою роботу таким чином, щоб тривалі і найбільш складні сеанси припадали на першу половину дня, причому намагатися чергувати їх з легкими, короткочасними.

Протягом робочого дня слід робити кілька 5-10-хвилинних перерв для відпочинку, під час яких виконувати вправи для зміцнення постави та активізації кровообігу. Недотримання цих рекомендацій може спровокувати розвиток у масажиста плоскостопість і розширення вен, уповільнення венозного кровообігу в черевній порожнині, опущення внутрішніх органів. З метою профілактики цих захворювань масажист повинен періодично міняти робочу позу, оптимальний варіант - чергувати роботу сидячи і стоячи.

Необхідно вибирати таке вихідне положення, яке під час проведення сеансу не викликало б надмірного напруження м'язів і зв'язок, затримки дихання і в той же час дозволяло безперешкодно масажувати певну ділянку тіла.

Під час сеансу масажу не слід розмовляти, тому що це викликає порушення дихання у масажиста і підвищення м'язового тонусу у масажованого. Однак не варто залишати без уваги скарги пацієнта на негативний вплив процедури на його фізичний стан.

Перед початком процедури пацієнт повинен спочатку прийняти теплий душ або обтерти тіло вологим рушником, а потім витертися насухо.

При локальному масажі забруднену ділянку тіла обробляють денатурованим спиртом або одеколоном.

Необхідно оголити масажовану частина тіла; допускається перебування пацієнта під час процедури в нижній білизні, проте одяг не повинен заважати масажиста. Якщо тіло пацієнта густо вкрите волоссям, масаж можна проводити через тонку простирадло або з використанням спеціальних емульсій, це запобіжить роздратування волосяних цибулин.

Якщо на шкірі є які-небудь пошкодження (садна, порізи, подряпини, расчеси), перед початком процедури їх слід обробити йодом, діамантовим зеленим або ксероформовой маззю і заклеїти лейкопластиром. Можна з цією ж метою скористатися клеєм БФ-6. Під час масажу пошкоджені ділянки не слід чіпати. За таких шкірних захворюваннях, як екзема, лишай, потрібно відмовитися від послуг масажиста до повного одужання.

Приблизно за 2 години до проведення процедури масажована не повинен приймати їжу у великих кількостях, кишечник і сечовий міхур під час сеансу повинні бути спорожнений.

Положення масажованого і масажиста під час процедури

Щоб процедура масажу була ефективною, масажована повинен повністю розслабити всі скелетні м'язи. Для цього йому слід прийняти найбільш зручне положення (його називають середнім фізіологічним).

Як правило, повне розслаблення м'язів досягається при наявності міцної опори для масажованого ділянки тіла, у противному випадку незручна поза не дозволить досягти бажаного ефекту і призведе до швидкого стомлення пацієнта.

Оптимальними позами для масажованого і масажиста при масажуванні верхніх кінцівок будуть наступні:

- Масажована - сидячи, поклавши передпліччя і кисть на масажний стіл або на стегно масажиста, пальці напівзігнуті; масажист - сидячи навпроти або осторонь від пацієнта, а при масажуванні дельтоподібного м'язи - стоячи позаду;

- Масажована - лежачи на спині або животі, витягнувши злегка зігнуті в ліктьових суглобах руки вздовж тулуба; масажист - сидячи з боку або трохи назовні від масажованої кінцівки.

Досягти повного розслаблення нижніх кінцівок масажованого під час процедури можна в наступних позах:

- Лежачи на спині, ноги витягнуті, під колінний суглоб підкладений валик; положення масажиста - сидячи або стоячи, з боку масажованої кінцівки, при масажі стоп - навпроти них;

- Лежачи на спині із зігнутими в колінних суглобах ногами; масажист розташовується з боку масажованої кінцівки;

- Лежачи на животі, під гомілковостопний суглоб підкладений валик; поза масажиста - сидячи або стоячи з боку масажованої кінцівки;

- Сидячи, нога зігнута в колінному суглобі, стопа спирається на підставку (іноді стегно може бути трохи відведено назовні); положення масажиста - присівши на одному коліні.

При масажуванні голови, обличчя та шиї оптимальними позами для пацієнта і масажиста будуть такі:

- Масажована - сидячи, голова трохи закинута назад; масажист - стоячи позаду пацієнта;

- Масажована - сидячи, впираючись потилицею в груди масажиста; останній стоїть позаду масажованого;

- Масажована - лежачи на животі, витягнувши руки вздовж тулуба або зігнувши і підклавши їх під лоба (подібну позу можна зайняти і в положенні сидячи на стільці); масажист - стоячи збоку від пацієнта (при сидить пацієнта позаду нього).

Масаж спини, грудей і живота передбачає заняття пацієнтом і масажистом наступних вихідних положень:

- Масажована - лежачи на животі, руки витягнуті уздовж тулуба, під гомілковостопні суглоби підкладений валик; масажист - сидячи або стоячи збоку від пацієнта;

- Масажована - лежачи на спині з витягнутими вздовж тулуба руками і злегка зігнутими в колінних суглобах ногами; масажист - сидячи або стоячи поряд з пацієнтом;

- Масажована - сидячи, руки зігнуті в ліктьових суглобах і лежать на колінах; масажист - стоячи ліворуч або праворуч від пацієнта.

При масажуванні подлопаточной області рекомендується в положенні лежачи заводити по черзі то одну, то іншу руку за спину, під гомілковостопні суглоби обов'язково повинен лежати валик.

Щоб забезпечити краще ковзання рук по тілу пацієнта, професійні масажисти у своїй практиці використовують всілякі змащувальні засоби - тальк, рисову пудру, дитячу присипку, спеціальні масажні креми, гелі, мазі, ароматичні масла. В останні роки масажисти практично повністю відмовилися від використання під час сеансів вазеліну. Справа в тому, що він не тільки бруднить шкіру, але і закупорює протоки шкірних залоз, викликаючи порушення обміну речовин.

Одним з найбільш часто застосовуваних засобів є тальк. Він добре вбирає з поверхні шкіри жир і піт, забезпечує нормальне ковзання і практично ніколи не викликає роздратування; крім того, тальк не бруднить шкіру і легко змивається. Рекомендується використовувати даний засіб при масажі пацієнтів з жирною і чутливою шкірою.

Якщо у масажованого суха і в'яла шкіра, проводити процедуру рекомендується із застосуванням рослинних олій (оливкової, персикового тощо) і гліцерину. При проведенні сеансу дитячого масажу найкраще повністю відмовитися від використання змащувальних засобів, особливо лікувальних мазей і кремів.

Багато фахівців радять робити масаж на сухій шкірі. Незаперечними перевагами такої процедури є швидкий приплив крові до пацієнт частини тіла, відкривання пір шкіри і їх швидке очищення від поту і жиру. Однак робити масаж без змащувальних засобів протягом довгого часу не слід, особливо це протипоказано в тому випадку, якщо у масажованого і масажиста волога шкіра (в одного на тілі, в іншого на руках).