Смекни!
smekni.com

Гігієнічні основи масажу (стр. 3 из 4)

На сухій шкірі можна виконувати такі прийоми, як розминання, биття, рубленіє; вижимання і розтирання передбачають використання змащувальних засобів.

Зазвичай при проведенні сеансів профілактичного та лікувального масажу застосовують різні мазі, креми і гелі. Вплив цих коштів на пацієнт області визначається властивостями входять до їх складу інгредієнтів.

Так, одні мазі і креми мають протизапальну, знеболюючу ефектом (вони містять гепарин, ароматичні і ефірні масла, гіалуронідазу, кінський каштан, арніку), інші - гиперемиро, що викликає активізацію кровообігу в масажованих тканинах (до їх складу входять камфора, нікотинова кислота, метилсаліцилат , капсицину, зміїний і бджолиний отрути та ін.) Деякі містяться в лікувальних мазях активні компоненти (ефірні масла і ін) мають заспокійливу і розслаблюючу дію на масажованого ділянки і весь організм в цілому.

На відміну від лікувальних мазей гелі, володіють знеболюючим ефектом, надають шкірі охолоджуючу дію, вони не дратують її і добре всмоктуються епідермісом, дермою і підшкірно-жирової клітковиною. При застосуванні гелів на шкірі утворюється щільна плівка, яку необхідно видаляти ватним тампоном перед нанесенням шару мазі або повторним використанням гелю.

Щоб уникнути негативного впливу змащувальних засобів на організм пацієнта масажист повинен застосовувати їх лише в певних випадках. Так, в перші дні після отримання серйозної травми необхідно користуватися гелями, а на 4-7-й день переходити до гиперемиро (їх називають також зігріваючими) і протизапальну мазям.

Перш ніж використовувати зігріваючі мазі, необхідно перевірити, чи не викликають вони алергічної реакції у даного пацієнта. Для цього слід нанести невелику кількість мазі на шкіру в області зап'ястя або ліктьового суглоба і залишити на 15-20 хв.

Перший масажний сеанс з використанням зігріває мазі зазвичай проводиться ввечері, перед сном. Якщо після такої процедури на шкірі пацієнта не з'явилося надмірного почервоніння, подразнення та інших симптомів алергічної реакції, то на наступний день мазь застосовують при масажуванні уражених тканин вже 3 рази - вранці, в обід і ввечері. На третій день кількість мазі трохи збільшують, а кількість сеансів скорочують до 2 - вранці і ввечері.

Однак слід пам'ятати, що при травмах і захворюваннях опорно-рухового апарату процес всмоктування протікає повільно (за винятком тих випадків, коли попередньо використовуються гиперемиро мазі), тому не варто накладати на масажована ділянку велика кількість протизапальної мазі.

Краще усмоктування мазей забезпечує поєднання масажних процедур з тепловими компресами: на промассировав ділянку накладають змочений в гарячій воді або спирті бинт, покривають целофаном або вощеного папером і закріплюють усе м'якою теплою пов'язкою (наприклад, вовняною хусткою).

Методика масажу з використанням змащувальних засобів передбачає попереднє проведення розігріваючих прийомів, після яких стає можливим використання зігріваючих мазей і вплив на організм пацієнта різними масажними прийомами, починаючи з легких і закінчуючи глибокими.

Серед засобів, що використовуються при проведенні сеансів лікувального масажу, слід виділити наступні.

«Апізатрон» - мазь, що містить бджолиний отрута, метилсаліцилат і гірчичне масло. Використовується при радикулітах, невралгіях, міозитах; наноситься в кількості 2-3 г на пошкоджену ділянку і через 1-2 хв втирається в шкіру. Кількість масажних сеансів з використанням даної мазі - 1-3 рази на добу.

«Санітас» - бальзам, ефективний при травмах і захворюваннях опорно-рухового апарату. До його складу входять скипидар, камфора, метилсаліцилат, ме-ліссовое або евкаліптова олія, свинячий жир.

«Віпросал» - мазь, що містить отруту гюрзи, камфору, саліцилову кислоту, парафін, гліцерин, ялицеве ​​масло і вазелін. Використовується при радикулітах, ішіасі, захворюваннях хребта, міозиті та ін Масаж проводиться через 2-3 хвилин після нанесення на шкіру даного засобу.

«Вірапін» - мазь, до складу якої входить бджолину отруту. Використовується при ударах, радикулітах, артритах, захворюваннях хребта та ін Масажна процедура з невеликою кількістю «Вірапіна» проводиться протягом 5-10 хв.

«Гімнастогал» - засіб, що використовується при ударах, розтягненнях, люмбаго, радикулітах, бронхіті та ін Мазь надає сильний гиперемиро дію на масажованого тканини, після її використання необхідно ретельно мити руки гарячою водою.

«Дольпік» - засіб, що застосовується при захворюваннях хребта, радикулітах, розтягненнях, ударах, а також при деяких дитячих хворобах. Слід уникати попадання даного кошти на слизові оболонки, після завершення сеансу масажу необхідно мити руки гарячою водою з милом.

«Капсодерма» - мазь, до складу якої входять капсацин, камфора й інші речовини. Володіє сильним зігріваючий ефект, використовується при ішіасі, люмбаго, захворюваннях опорно-рухового апарату та ін Масаж проводиться з використанням невеликої кількості даного засобу.

Мазь тигрова - засіб, що застосовується при радикулітах, ішіасі, невралгіях, мігрені та інших захворюваннях. До складу цієї мазі входять гвоздична і евкаліптова олії, камфора, парафін, ментол і вазелін.

«Важимо» - масажне масло, залежно від входять до його складу компонентів лікарських трав, ділиться на декілька видів, що мають різні літерні позначення - E, M, K, H, У, I. Масаж з використанням цих масел, що володіють знеболюючим ефектом, проводиться при різних захворюваннях і травмах.

«Меллівенон» - мазь, що містить хлороформ, бджолина отрута та інші речовини. Використовується при м'язових болях, остеохондрозі, артритах, бурсити та деяких інших захворюваннях. Мазь має сильний гиперемиро дією, тому наносити її на шкіру слід у невеликих кількостях. Необхідно уникати попадання даного кошти на слизові оболонки, відкриті ранки і садна, після проведення масажного сеансу слід мити руки гарячою водою з милом.

«Міотонія» - крем, що містить лікарські рослини, ароматичні масла та інші інгредієнти. Має знеболюючу, протизапальну і гиперемиро дією. Існує кілька різновидів даного крему: «Міотонія-А» розігріває і розслабляє м'язи, «Міотонія-В» використовується при сеансах відновного масажу, «Міотонія-С» допомагає зняти біль при травмах і різних запальних процесах. Слід уникати попадання даного крему на слизові оболонки та відкриті рани.

«Метилсаліцилат» - засіб, що володіє знеболюючим і протизапальну дію. Використовується при проведенні масажу як у чистому вигляді, так і в суміші з жирними маслами і хлороформом, ефективно при лікуванні радикулітів, міозитів, люмбаго й інших захворювань.

«Нео-капсідерм» - мазь, до складу якої входять камфора, різні масла й активні компоненти. Використовується як знеболюючий засіб при ударах, розтягненнях, радикулітах та інших захворюваннях.

«Пікар-лінімент» - мазь, що містить метил-саліцилат, хлороформ, бензілнікотін. Застосовується під час проведення масажних сеансів при радикулітах, пошкодженнях опорно-рухового апарату, міозитах, люмбаго й ін Слід уникати потрапляння даної мазі на слизові оболонки, відкриті рани та садна.

«Реймон-гель» - засіб, що володіє знеболюючою дією. Застосовується при ішіасі, радикуліті, м'язових болях ревматичного характеру, розтягненнях і забиті місця.

«Реоневрол» - мазь, до складу якої входять камфора, метилсаліцилат і інші речовини. Застосовується для полегшення болю при ішіасі, радикулітах, невритах, міозитах і інших захворюваннях.

«Фіналгон» - мазь, що володіє знеболюючим і сильним гиперемиро дією. Містить 2,5% бутоксіетілового ефіру нікотинової кислоти, 0,4% ваніоіоаміда ноніловой кислоти. Застосовується в невеликих кількостях під час сеансів масажу при ушкодженнях зв'язок і сухожиль, радикулітах, міжреберних невралгіях, люмбаго й інших захворюваннях. При втиранні мазі на шкірі утворюється щільна плівка, її необхідно змивати кожного разу перед повторним використанням коштів. Слід уникати потрапляння мазі на слизові оболонки, подряпини і садна, після проведення сеансу масажу необхідно ретельно мити руки теплою водою з милом.

«Ефкамон» - мазь, що володіє знеболюючим ефектом і використовувана при радикулітах, деяких захворюваннях хребта, міозитах, ударах та ін До складу даного засобу входять камфора, евкаліптова і гвоздикове масла, метилсаліцилат, ментол та інші інгредієнти. Мазь наноситься в невеликих кількостях і повністю втирається в шкіру в процесі проведення масажних прийомів.

Крім названих мазей, гелів і кремів, під час лікувальних сеансів масажу застосовують народні кошти. Наприклад, для зняття болю при попереково-крижовому радикуліті та ударах використовують кашку, приготовану з коренів хрону. Коріння натирають на великій тертці й отриману масу викладають на марлю шаром 0,3-0,5 см. Оскільки такий компрес може обпалити чутливу шкіру хворого, марлю з кашкою опускають на 30 сек. в киплячу воду, потім швидко виймають і ставлять гарячий компрес на уражену область. Тривалість цієї процедури - 20-30 хв.

Показання та протипоказання до використання масажу

Сеанси масажу можна проводити всім здоровим людям, показаний він і як лікувальний засіб при багатьох захворюваннях. Однак слід враховувати вік, конституцію тіла кожного пацієнта й особливості реагування його нервової системи на механічні подразнення шкірних покривів. Масаж дітей, літніх людей і людей, ослаблених хворобою, повинен бути щадним.

Перші сеанси масажу слід зробити нетривалими за часом, бажано використовувати під час їх проведення менш інтенсивні прийоми, ніж надалі. Це дозволить організму пацієнта поступово звикнути до процедури.