Смекни!
smekni.com

Карибська криза 1962 року (стр. 5 из 6)

Це був вирішальний крок в ліквідації Карибської кризи, після цього всі могли, нарешті, зітхнути спокійно, так як стало ясно, що війни все-таки не буде.

Єдиною незадоволеною стороною залишилася Куба. Пошук рішення і обмін посланнями між Кеннеді і Хрущовим відбувався без урахування інтересів Фіделя Кастро. Більше того, навіть інформацію про події, що відбувалися він отримував через Мікояна. Кастро не вважав запевнення американського президента достатньою гарантією недоторканості для Куби, він також вимагав припинення польотів розвідувальних літаків США, припинення торгового ембарго і ліквідації на території Куби військово-морської бази США. Мікояну довелося витратити багато зусиль, щоб переконати Кастро не створювати додаткових перешкод до видалення радянських ракет [5].

Марно міркувати про те, що Хрущов програв цей раунд з Кеннеді, що видалення ракет було приниженням для СРСР і т.д. і т.п. Лише дуже небагато які журналісти насмілилися тоді писати про "капітуляцію" Радянського Союзу. Сам Кеннеді зовсім не був настроєний святкувати перемогу. За виникнення кризи відповідальність розділяли і радянські, і американські керівники, але і Хрущов, і Кеннеді виявили у вирішальні години розумну стриманість, зберігши контроль над ходом подій і не дозволивши конфлікту перерости в руйнівну війну. У Вашингтоні було немало впливових державних діячів, які з самого початку наполягали на діях, що вели тільки до війни. Можна передбачати, що і в оточенні Хрущова не всі були згодні з його рішенням – видалити ракети з Куби. І якщо престиж Кеннеді після Карибської кризи помітно піднявся, то треба сказати, що піднявся і міжнародний престиж Хрущова, який зумів вчасно зупинитися і поступитися.

Компроміс був досягнутий зусиллями обох сторін. Але не треба забувати і про те, що згода СРСР демонтувати і відвезти ракети і бомбардувальників з Куби стала відома в Вашингтоні менш ніж за добу до призначеної урядом США атаки. Ця операція разом з радянськими ракетами, офіцерами і фахівцями знищила б і кубинську державу, а отже, привела і до заходів у відповідь з боку СРСР.

25 жовтня намітилися перші ознаки послаблення напруженості. Вранці лінію морського карантину перетнули радянський танкер "Бухарест" і пасажирське судно НДР зі студентами на борту. Президент розпорядився не зачіпати їх. "Ми не можемо підштовхувати Хрущова до поспішних рішень, – сказав Дж. Кеннеді, – ми даємо йому час подумати, я не хочу заганяти його в безвихідний кут" [4; 121].

26 жовтня режим морського карантину ще діяв. Було зупинено і оглянуто ліванське судно, зафрахтоване СРСР. Цим підкреслювалося, що не пропускається лише наступальна зброя, а огляду підданий не радянський корабель. Ф. Кастро віддав наказ з 27 жовтня відкривати вогонь по літаках США, які порушують повітряний простір Куби, про що було офіційно заявлено.

26 жовтня ввечері Дж. Кеннеді отримав особисте послання М.С. Хрущова, де вперше підтверджувалося, що на Кубу послані радянські ракети. У посланні М.С. Хрущова містилася пропозиція, щоб США гарантували ненапад на Кубу й зняття блокади, в цьому випадку можна домовитись про вивезення ракет з острова. Умови врегулювання Карибської кризи напівофіційно передані в 13.30 26 жовтня у ході зустрічі Радника посольства СРСР Фоміна. Послання М.С. Хрущова і повідомлення Фоміна від 26 жовтня стали кроком на шляху врегулювання конфлікту. Це був лише початок, і залишилось ще багато труднощів.

Наступний день 27 жовтня 1962 року, міг завершитись ядерною катастрофою, оскільки саме тоді за наказом заступника командуючого ГРВК з ППО був збитий американський розвідувальний літак У–2. Після отримання цього повідомлення президент США провів нараду, на якій не підтримав пропозицію про негайний авіаційний удар по Кубі.

Відчувши, що США стоять на порозі війни, він доручив братові Роберту зустрітись із послом Добриніним у Вашингтоні. В обмін на вивезення радянських ракет президент взяв на себе джентльменську обіцянку: не лише не нападати на Кубу, а й утримувати від цього своїх союзників. Телеграма з такою важливою інформацією надійшла в Москву через різницю в часі лише 28 жовтня і була обговорена на засіданні Президії ЦК КПРС.

У ніч на 28 жовтня радянським урядом без консультацій з Ф. Кастро вирішено прийняти умови Дж. Кеннеді. У зв’язку з браком часу було прийнято неординарне рішення – послання Радянського уряду передати відкритим текстом по Московському радіо. В ньому підтверджувалася готовність демонтувати ракети в обмін на відмову вторгатися на Кубу. В той же час у повідомленні говорилося: "Якщо ми робимо практичні кроки і заявляємо про демонтаж і евакуацію відповідних засобів з Куби, то, роблячи це, ми одночасно хочемо створити впевненість у кубинського народу в тому, що ми є разом з ним і не знімаємо з себе відповідальності за надання допомоги кубинському народу" [6; 5]. М.С. Хрущов у найвідповідальніший момент усвідомлював гостроту навислої небезпеки і рішуче виступив за переговори і компроміс. "Я несу повну відповідальність, – згадував він пізніше, – за те, що президент і я вступили в прямий контакт на найвідповідальнішому і найнебезпечнішому етапі кризи" [4; 125].

Президент негайно зробив коротку заяву по телебаченню і висловив задоволення позицією СРСР. США обіцяли докласти зусиль для вирішення "проблеми призупинення гонки озброєнь і послаблення міжнародної напруженості" [4; 127].

Завершальна фаза конфлікту почалася 29 жовтня 1962 року. Віднині всі ускладнення залежали від Ф. Кастро, що різко запротестував: знову, говорив він, супердержави уклали угоду щодо маленької країни, з нею самою не рахуючись. Кастро категорично відмовився допустити спостерігачів на кубинську територію і 28 жовтня висунув "п’ять вимог кубинського народу":

1. Припинити економічну блокаду;

2. Припинити провокаційне парашутно-десантне завезення зброї;

3. Припинити піратські повітряні напади з використанням американських баз;

4. Припинити порушення кордонів Куби літаками США;

5. Вивести американців з морської бази Гуантанамо.

США відмовилися виконати вимоги Ф. Кастро, і М.С. Хрущов опинився у складній ситуації через надзвичайний опір свого союзника.

У своєму посланні американському президенту, переданому йому 29 жовтня, М.С. Хрущов говорив: "Пане Президент, криза, яку ми з Вами пережили, може знову повторитися. Це говорить про те, що потрібно вирішувати питання, в яких закладено надто багато гарячого матеріалу. Звичайно, вирішувати не зараз. Але відкладати вирішення цих питань не можна, оскільки продовження такого становища приховує в собі багато невідомого і небезпечного" [1; 577].

Вирішити ці завдання передбачалося за столом переговорів. 29 жовтня радянський уряд прийняв рішення направити на Кубу для переговорів з Ф. Кастро А.Ї. Мікояна. Від СРСР у переговорах брали участь А.Ї. Мікоян і заступник міністра закордонних справ В.В. Кузнецов. З американської сторони переговори вели Стівенсон і Маккоун. Тільки 19 листопада, після одинадцятиденних переговорів з А.Ї. Мікояном, Ф. Кастро дозволив переконати себе в необхідності демонтажу ракетних установок і злітних майданчиків для літаків Іл-28. У день від’їзду А.Ї. Мікояна Ф. Кастро погодився на прибуття спостерігачів із ООН.

Тривалі переговори не привели до підписання офіційного спільного документа.

Криза формально завершилася 7 січня 1963 року, коли Кузнецов і Стівенсон звернулись зі спільним листом до У Тана. Вони відзначили, що хоч обом урядам не вдалося вирішити всі проблеми, пов’язані з кризою, вони вважають, що досягнутий ступінь згоди щодо її врегулювання робить непотрібним залишення даної проблеми на порядку денному РБ ООН.

Кубинська сторона в ноті генсеку ООН з цього питання вказувала, що не досягнута ефективна домовленість, яка здатна забезпечити на постійній основі мир у Карибському регіоні і попередити наступні спалахи напруженості.

27 жовтня 1962 року М.С. Хрущов у зверненні до Дж. Кеннеді поставив питання про ракети у Туреччині, і 28 жовтня укладено угоду між СРСР і США відносно ракет у Туреччині. Вона була секретною і не підлягала оприлюдненню. У квітні 1963 року США вивели свої ракети з турецької території.

Таким чином, можна виділити такі основні причини Карибської кризи:

– намагання СРСР досягнути паритету сил зі США – на початку 60-х років Радянський Союз помітно відставав за кількістю ядерних боєголовок від Сполучених Штатів Америки. І тому за рахунок розміщення РСД на Кубі СРСР намагався зменшити відставання від США в галузі ядерних озброєнь;

– відсутність гарантій збереження існуючого режиму на Кубі при важливому геополітичному розміщенні її для СРСР;

– прагнення США запобігти зростанню військової могутності Куби як безпосередньої загрози їх безпеки.

Заслуговує уваги точка зору кубинського дослідника Р.Е. Ернандеса на причини зародження і наростання кризи: "американська реакція на ракети була викликана внутрішньополітичними міркуваннями, радянська тактика таємного розміщення ракет позбавила легітимності прав кубинців на вибір союзника для свого захисту; втрата ініціативи ООН не дозволила обговорити проблеми, які виникли, на багатосторонній основі, керуючись міжнародним правом; компроміс на американських умовах дозволив виключити Кубу з числа самостійних сторін, втягнутих у кризу" [3; 299-300].

Карибська криза 1962 року поставила світ на межу ядерної безодні і була типовим проявом "холодної війни" з її жорстоким протистоянням сторін і прагненням наддержав зайняти пануюче становище у світі. Перебіг Карибської кризи примусив лідерів обох наддержав дійти до висновку, що виключно військовими методами досягти безпеки своїх країн та світу неможливо і що необхідний контроль над ядерною зброєю. Важливим було розуміння необхідності прямих контактів лідерів країн. Дві держави могли вступати у гострі конфлікти, але вони були вимушені співіснувати на одній планеті. Незважаючи на тиск Пентагону, Кеннеді відмовився санкціонувати початок військових дій, проявивши готовність до пошуку політичного вирішення у виниклій кризовій ситуації. В дні конфлікту М.С. Хрущов також піддавався тиску з боку генералітету з вимогою використати ракетно-ядерну зброю проти США, але він зайняв виважену позицію і не піддався цьому натискові. У вирішальний момент конфронтації обидва лідери проявили витримку і знайшли шляхи до розв’язання проблеми.