Смекни!
smekni.com

Міжнародна торгівля фінансовими послугами (стр. 4 из 10)

"гарячі гроші".

Рівень цін і темп інфляції.

Якщо темп інфляції в країні А перевищує темп інфляції у країні В, то валюта країни А буде знецінюватися стосовно валюти країни В. Наприклад, якщо темп інфляції в США складає 3% у рік, а у Великобританії ( 10% у рік, і обмінний курс складає 2 долари США за один фунт, те більш цілесообразно зберігати 2 долари США, чим 1 ф.ст., оскільки через один рік 2 долари США будуть мати більш високу купівельну спроможність. Унаслідок цієї різниці в темпах инфяції виникає ринковий попит на покупку доларів і продаж фунтів стерлінгів, і тому курс фунта стерлінгів упаде стосовно долара. Щоб зупинити цю тенденцію, процентні ставки на на банківські депозити і т.п. у Великобританії повинні бути вище,ніж у США, щоб компенсувати вкладникам збереження фунтів стерлінгів замість покупки доларів.

Баланс (підсумкове сальдо) платежів.

Підсумкове сальдо платежів країни можна грубо визначити як різницю між часом, що ця країна одержує, і тим, що вона витрачає, поряд із різницею суми приваблюваних закордонних інвестицій і суми інвестицій, що її громадяни роблять в інших країнах.

Якщо країна експортує в стоїмостному вираженні більше товарів і послуг, чим імпортує, то вона буде одержувати більше іноземної валюти, чим витрачати. Допустимо, Великобританія має активне сальдо свого поточного торгового балансу. Це значить, що британські експортери одержують більше, чим змушені заплатити імпортери. Отже, британські підприємства прагнуть одержувати фунти стерлінгів, а не іноземну валюту, унаслідок чого надлишки іноземної валюти будуть продаватися в обмін на фунти стерлінгів. Це ринковий тиск пропозиції та попиту приведе до збільшення вартості фунта стерлінгів стосовно інших валют.

Якщо ж Великобританія має дефіцит торгового балансу, то має місце перевищення пропозиції фунтів стерлінгів над попитом, і тиск ринку приведе до зниження вартості фунта стерлінгів.

Ці ж принципи застосовні до інвестицій. Якщо іноземні інвестори прагнуть вкладати свої гроші у Великобританії, то для цієї мети вони зобов'язані купувати фунти стерлінгів. Якщо англійські громадяни прагнуть укласти свої гроші за рубежем чи мати банківський рахунок в іноземній валюті, то їм потрібна іноземна валюта. Таким чином, пропозиція та попит із боку інвесторів породжують ринковий тиск на коливання курсів валют.

Перевищення й дефіцит балансу платежів можуть уплинути не тільки на поточні валютні курси (відомі як курси "спот"), але також на курси, по яких дилери на зовнішніх валютних ринках (тобто банки) готові чи продати купити валюту у форвардних валютних операціях.

Процентні ставки.

Процентні ставки - це ставки відсотків, що інвестор буде одержувати, уклавши свої гроші або у своїй країні, або за рубежем. Ці інвестиції можуть здійснюватися у виді депозитних рахунків у банку, депозитних сертифікатів, облігацій акцій і т.п., а також у виді казначейських векселів.

Припустимо, що випущено британські казначейські векселі з процентною ставкою в 11% річних і казначейські векселі США з процентною ставкою в 9% річних. Різниця між процентними ставками в 2% на користь Великобританії залучить іноземних інвесторів до покупки британських казначейських векселів.

Для цього їм доведеться купувати фунти стерлінгів в обмін на інші валюти. Підвищення попиту на фунти стерлінгів може підняти їхній поточну обмінну вартість. На форвардних валютних курсах також відіб'ється різниця між процентними ставками цих валют.

Ступінь впевненості й спекуляція.

Ступінь упевненості дилерів у майбутнім економічному і політичному положенні якої-небудь країни, можливо, що базується на чи слухах прогнозах, впливає на котируємі ними курси "форвард" для валюти даної країни. Наприклад, можливість того, що у Великобританії відбудеться:

руйнівний національний страйк.

зміна уряду на загальних виборах.

Може змусити інвесторів продавати фунти стерлінгів по форвардних угодах, щоб одержати кращий курс валюти, поки вартість фунта стерлінгів не упала.

Чи впевненість її відсутність може привести до спекуляції валютою. Спекуляція на користь даної валюти приймає форму покупки цієї валюти в угодах "спот" чи у форвардних угодах. Спекуляція, спрямована проти валюти, приймає форму продажу цієї валюти в таких угодах. Якщо спекуляція стає інтенсивної, то тиск попиту, спрямованого за чи проти цієї валюти, викликає зміни валютного курсу.

Прискорення чи затягування розрахунків по зовнішньоторговельних операціях.

Припущення щодо майбутніх змін валютних курсів впливають на рішення, прийняті компаніями у відношенні покупки й продажу іноземних валют. У результаті прискорюються чи затягуються розрахунки по зовнішньоторговельних операціях.

Прискорення розрахунків - це виплата чи продаж валюти завчасно, звичайно, прийнятого для чи платежів продажу.

Затягування розрахунків -це затримка в здійсненні чи платежів продажу валюти.

Припустимо, очікується падіння вартості фунта стерлінгів стосовно інших валют.

Британський імпортер, що повинний заплатити за товари в іноземній валюті, мабуть, надійде в такий спосіб:

заплатить відразу, а не візьме кредит;

буде імпортувати більше товарів (прискорення розрахунків), поки фунт стерлінгів має високу вартість, і буде тримати більш великі запаси товарів. Політика створення запасів дуже незабаром породить великий попит на продаж валюти імпортерам в обмін на фунти стерлінгів.

Британський експортер, що одержує платежі в іноземній валюті, не буде поспішати обмінювати валюту на фунти стерлінгів (затягування розрахунків), оскільки він сподівається в результаті цього продати свою валюту дорожче, коли відбудеться падіння вартості фунта стерлінгів.

Іноземні покупці, знаючи про те, що вартість фунта стерлінгів повинна упасти, будуть прагнути відкладати покупку товарів у британських постачальників (затягування платежів) у надії, що ціни на товари у Великобританії у перерахуванні на їхню власну валюту незабаром упадуть.

Сполучення прискорення й затягування розрахунків породжує руйнівний платіжний баланс і погіршує торговий баланс. Імпорт різко зростає, а експорт ( сповільнюється. Тому прискорення й затягування розрахунків, що, можливо було викликано тільки невеликим дефіцитом, може привести до серъезної валютної кризи.

Інтервенція Нацбанку.

Нацбанк може включатися в ринкові процеси з метою покупки чи продажу вітчизняної валюти.

Якщо уряд дотримує політики фіксованих валютних курсів, то це втручання здійснюється з метою запобігання девальвації (покупка даної валюти й продаж визначеної частини резервів іноземної валюти) чи ревальвації даної валюти (продаж даної валюти в обмін на іноземну валюту).

Навіть якщо уряд допускає перемінний курс своєї валюти, нацбанк може здійснювати інтервенцію для чи покупки продажу цієї валюти, якщо уряд вважає, що обмінний курс став чи вище нижче бажаного рівня.

Якщо уряд допускає тільки обмежені коливання обмінних курсів на свою валюту, то повинні бути моменти інтервенції, коли нацбанк "включається", як тільки данна валюта підвищилася чи ціні знецінилася до граничного рівня. Цієї системи дотримує Європейська валютна система.

Відзначимо, що нацбанк може здійснювати своє втручання і на ринку "спот", для,,,,, того щоб вплинути на ринкові курси "спот", і на форвардному ринку, щоб уплинути на курси "форвард".

У багатьох випадках інтервенція центрального банку може мати бажаний ефект при чи стабілізації відновленні валютних курсів. Однак це втручання не буде успішним, якщо валюти попадає під тверду й безупинну атаку з боку спекулянтів, оскільки сумарний тиск може виявитися сильніше протидіючих зусиль центрального банку.

Уряду більшості промисло-розвинених країн в останні роки прагнули до досягнення високої стабільності валютних курсів, почасти шляхом координації зусиль центральних банків проти валютної спекуляції на основі так називаного "Угоди Плаза" 1985 року і Луврскої угоди 1987 року.

Постанови по валютному регулюванню.

Якщо ймовірність того, що інтервенція на ринку дозволить захистити вартість валюти, невелика, уряд може приймати постанови по валютному регулюванню. Ці постанови, націлені на обмеження відтоку чи капіталів на керування іншими факторами, що впливають на:

а) резерви іноземної валюти;

б) вартість валюти даної країни стосовно інших валют.

"Гарячі гроші."

"Гарячі гроші" являють собою значну кількість міжнародних грошей, що вільні для чи інвестицій спекуляції. "Гарячі гроші" "перетікають" у країну, коли в ній процентні ставки вище, ніж в інших країнах, чи коли маються прогнози, що обмінні курси даної валюти будуть більш вигідними. "Гарячі гроші" можуть "улітучитися" з даної країни так само швидко, як вони в неї прийшли, роблячи спекулятивний вплив на валюту даної країни і, послабляючи неї.

Якщо "Гарячі гроші" використовуються для інвестицій, то інвестори будуть ймовірно застосовувати форвардне покриття, продаючи валюту, коли наступить термін погашення інвестицій. Тому в такій ситуації "Гарячі гроші" будуть впливати як на курси "спот"(покупка інвестицій), так і на курси "форвард" (продаж грошових надходжень від інвестицій).

Проблеми міжнародної торгівлі.

Фірми можуть стати учасниками зовнішньоекономічної діяльності (міжнародної торгівлі) по різних причинах: