Смекни!
smekni.com

Міжнародна торгівля фінансовими послугами (стр. 5 из 10)

Фірмам може знадобитися закупівля сировини, товарів і надання послуг за рубежем для ведення свого бізнесу, оскільки необхідні матеріали, чи товари послуги не можна одержати від вітчизняних виробників. Тому вони стають імпортерами.

Багато фірм можуть діставати прибуток, продаючи свої чи товари послуги на ринках за рубежем, тобто стаючи експортерами.

Інші фірми діють як експортні торгові чи фірми імпортно-експортні комерсанти, тобто будучи посередниками між покупцями і продавцями в різних країнах.

Посередництво в зовнішній торгівлі являє собою процес, за допомогою якого комерсант у країні А купує товари в країні В та відвантажує їх безпосередньо в країну З без того, щоб на початку завезти їх у країну А. Це відомо як "торгівля через третю країну", чи посередництво.

Міжнародна торгівля являє собою процес купівлі і продажі, здійснюваний між покупцями, продавцями й посередниками в різних країнах. Він зв'язаний з безліччю практичних і фінансових утруднень для фірм, що беруть участь у ньому. Необхідно розуміти характер цих труднощів, а також роль банків і інших організацій у забезпеченні засобів і процедур для їхнього подолання.

Поряд зі звичайними проблемами торгівлі й комерції, що виникають у будь-яких типах бізнесу, у міжнародній торгівлі існують додаткові проблеми:

час і відстань ( кредитний ризик і час виконання контракту;

зміна курсів іноземних валют ( валютний ризик;

розходження в законах і правилах;

урядові постанови — валютний контроль, а також суверенний ризик і країновий ризик.

Наслідок коливань валютних курсів: валютна експозиція і валютний ризик.

Основним наслідком коливання валютних курсів для міжнародної торгівлі є ризик для чи експортера імпортера, що полягає в тім, що вартість іноземної валюти, що вони застосовують у своїх торгових оборотах, буде відрізнятися від тієї, на яку вони сподівалися й розраховували.

Українські експортери, що виставляють іноземним покупцям рахунок фактуру в іноземній валюті, можуть знайти, що на той час, коли потрібно буде обміняти виручену валюту на національну, курс іноземної валюти упаде і вони одержать менше карбованців, чим це планувалося.

Експозиція до іноземної валюти і валютний ризик можуть принести додаткові прибутки, а не тільки збитки. Однак знаходитися в експозиції до валюти - значить покладатися на випадок, і більшість бізнесменів воліє не допускати, щоб їхня компанія була чуттєва до несподіваних змін. Тому підприємства відшукують способи зведення до чи мінімуму повного усунення експозиції до іноземної валюти, щоб планувати ділові операції і більш вірогідно прогнозувати прибуток.

Імпортери прагнуть мінімізувати експозицію до іноземної валюти по тим же причинам.

Але, як і у випадку з експортером, більшість бізнесменів воліє мінімізувати свою експозицію

до іноземної чи валюти цілком її уникати, а імпортери воліють точно знати, скільки їм доведеться заплатити у своїй валюті, а не брати участь в азартній грі на зміні валютних курсів. Існують різні способи усунення експозиції до іноземної валюти. Вони здійснюються за допомогою банків.

У міжнародній торгівлі експортер повинний виставити рахунок покупцю в іноземній валюті (наприклад, у валюті країни покупця), чи Покупець повинний оплатити товари в іноземній валюті (наприклад, у валюті країни експортера). Можливо також, щоб валюта платежу була валютою третьої країни:, наприклад, фірма в Україні може продати товари покупцю в Австралії і попросити оплатити їх у доларах США. Тому однієї з проблем імпортера є необхідність одержання іноземної валюти для виконання платежу, а в експортера може виникнути проблема обміну . отриманої іноземної валюти на валюту своєї країни.

Вартість імпортних товарів для чи покупця вартість експортних товарів для продавця може бути збільшена чи зменшена через зміну валютних курсів. Тому фірма, що здійснює чи платежі одержує доход в іноземній валюті, має потенційний "валютний ризик " через несприятливі зміни в обмінних курсах.

Завжди мається шанс дістати прибуток від сприятливих змін обмінних курсів, але існує реальна небезпека понести збитки. Постійні зміни валютних курсів, що відбуваються на зовнішніх валютних ринках, породжують серйозний елемент ризику, що може відіпхнути фірми від участі в міжнародних угод по чи купівлі продажу.

Валютний ризик не виникає там, де платежі надходження здійснюються в одній валюті, оскільки платежі в цій валюті можуть виконані з надходжень наявними в тій же валюті.

Кредитний ризик і час виконання контракту.

Може пройти дуже багато часу між подачею заявки іноземному постачальнику й одержанням товару. Коли товар доставляється на велику відстань, основна частина запізнювання між заявкою й доставкою, як правило, зв'язано з тривалістю періоду перевезення. Затримки можуть бути викликані також необхідністю підготовки відповідною документацією для перевезення.

Час і відстань створюють кредитний ризик для експортерів.

Експортер звичайно, повинний давати кредит на оплату на більш тривалий час, чим йому треба було б, якби він продавав товар усередині своєї країни. При наявності великого числа іноземних дебіторів виникає необхідність одержання додаткового оборотного капіталу для їхнього фінансування.

Контроль за окремими дебіторами, інкасування боргу й проведення операцій з метою погашення безнадійних боргів ускладнюється, якщо клієнт знаходиться в іншій країні.

Іноземні правила й закони.

Недостатнє знання й розуміння правил, звичаїв і законів країни чи імпортера експортера приведе до чи невизначеності недовіри між покупцем і продавцем, що може бути переборено тільки після тривалих і успішних ділових взаємин.

Один зі шляхів подолання утруднень, зв'язаних з розходженнями у звичаях і характерах, складається в стандартизації процедур міжнародної торгівлі.

Суверенний і країновий ризик.

Суверенний ризик виникає, коли суверенний уряд країни:

одержує позичку від іноземного кредитора;

стає боржником іноземного постачальника;

видає гарантію на позичку від імені третьої сторони у своїй країні, але потім або уряд, або третя сторона відмовляється погасити позичку і заявляє про імунітет від судового переслідування. Чи кредитор експортер буде неспроможний стягнути борг, оскільки йому буде заборонена проводити вимогу через суд.

країновий ризик виникає, коли покупець робить усе, що в його силах, щоб погасити свій борг експортеру (наприклад, починає необхідні кроки відповідно до постанов по валютному регулюванню, звертаючи до влади за дозволом провести необхідний обмін валюти для розрахунку з експортером), але коли йому потрібно одержати цю іноземну валюту, влади його стани або відмовляються надати йому цю валюту, або не можуть зробити цього.

Урядові постанови.

Урядові постанови, що стосуються імпорту й експорту, можуть бути серйозною перешкодою в міжнародній торгівлі. Існують такі постанови й обмеження:

постанови по валютному регулюванню;

ліцензування експорту;

ліцензування імпорту;

торгове ембарго;

імпортні квоти;

урядові постанови, що стосуються законодавчих стандартів безпеки, і чи якості специфікацій на всі товари, продавані усередині цієї країни, законодавчих стандартів по охороні здоров'я й гігієні, особливо на харчові продукти; патентів і торгових марок; упакування товарів і обсягу інформації, приведеної на упакуваннях;

документація, необхідна для митного клірингу імпортируємих товарів, може бути дуже об'ємної. Затримки при митному клірингу можуть бути істотним фактором у загальній проблемі затримки у міжнародній торгівлі;

мита на чи імпорт інші податки для оплати імпортних товарів.

Постанова по валютному регулюванню.

Валютне регулювання являє собою систему контролю за припливом і відтоком іноземної валюти в стану і з країни. Терміни "постанови по валютному регулюванню" і "обмеження по валютному регулюванню" відносяться звичайно, до екстраординарних мір, прийнятим урядом країни для захисту своєї валюти, хоча деталі цих постанов можуть зміняться.

Міжнародна торгівельна політика.

1. Торгові бар'єри.

a) Мита. Мита є акцизним податком на імпортні товари; вони можуть вводитися з метою одержання чи доходів, для захисту. Фіскальні мита, як правило, застосовуються у відношенні виробів, що не виробляються усередині країни (наприклад для США це олово, кава й банани). Ставки фіскальних податків в основному невеликі, і їхньою метою є забезпечення федерального бюджету податковими надходженнями. Протекціонні мита призначені для захисту місцевих виробників від іноземної конкуренції. Хоча протекціонні мита, як правило, недостатньо високі для припинення імпорту іноземних товарів, вони все-таки ставлять іноземного виробника в невигідне конкурентне положення при торгівлі на внутрішньому ринку.

b) Імпортні квоти. За допомогою імпортних квот установлюються максимальні обсяги товарів, що можуть бути імпортовані за якийсь період часу. Часто імпортні квоти виступають більш ефективним засобом стримування міжнародної торгівлі, чим мита. Незважаючи на високі мита, визначене виріб, може імпортуватися у відносно невеликих кількостях. Низькі ж імпортні квоти цілком забороняють імпорт товару понад визначену кількість.

c)Нетарифні бар'єри. Під нетарифними бар'єрами розуміється система ліцензування, створення невиправданих стандартів якості продукції і його чи безпеки просто бюрократичні заборони в митних процедурах. Так, Японія і європейські країни часто жадають від імпортерів одержання ліцензій. Обмежуючи випуск ліцензій, можна ефективно обмежувати імпорт.