Смекни!
smekni.com

Міжнародний поділ факторів виробництва (стр. 3 из 5)

Особливість сучасних ТНК полягає в тім, що ними сповідається в деякому змісті «подвійний стандарт»: з одного боку, ТНК кровно зацікавлені в подальшій лібералізації і демократизації світового економічного простору, з іншого, — закони вільного ринку, що діють у глобальному масштабі, не працюють усередині ТНК, де фактично реалізується планове господарство, встановлюються внутрішні ціни, обумовлені стратегією корпорації, а не ринком. Дане протиріччя характерне і для процесу глобалізації, рушійною силою якого, з одного боку, є лібералізація й інтернаціоналізація, а, з інший, — бажання перерозподілу сфер економічного впливу і встановлення нового економічного порядку у світі.

У ході досягнення кожною окремою державою своїх цілей між нею і іншим світом виникають протиріччя, пов'язані з боротьбою за обмежені паливні, сировинні, трудові ресурси. Особливо важливе значення при цьому здобуває глобальне суперництво за ринки збуту. Таким чином, глобальна економіка стає ареною дозволу міждержавних економічних конфліктів, з чого можна зробити висновок про те, що фундаментальні інтереси держав і базуючись на їхнє території транснаціональних корпорацій об'єктивно збігаються, оскільки транснаціональні корпорації дозволяють державам їхнього базування одержувати доступ до ресурсів інших країн. Крім того, що транснаціональні компанії розміщують своє виробництво за рубежем, рятуючи свої держави від необхідності переборювати протекціоністські бар'єри у випадку їхнього введення.

Транснаціональні корпорації зміцнюють позиції своєї держави на території інших країн, створюючи там анклави своєї власності у виді філій і дочірніх підприємств. Така система власності за рубежем забезпечує реальний міжнародний вплив держави.

Транснаціональні корпорації впливають на міжнародні відносини, насамперед, на стан міжнародної безпеки, тому що вони сприяють розвитку взаємозалежності різних держав, роблячи будь-яку агресію країн, зв'язаних системою транснаціональних компаній, по відношенню друг до друга неможливої чи принаймні невигідної.

Процеси транснаціоналізації виробництва і капіталу є основою сучасної глобалізації світової економіки. Міжнародній торгівлі в даному випадку запропонована роль виконання задачі спеціалізації і кооперування. Примітний факт, що значною мірою дана задача виконується в рамках однієї і тієї ж ТНК.

Головною формою інтернаціоналізації господарського життя тривалий час була міжнародна торгівля. На нинішньому етапі світового розвитку міжнародних економічних відносин основою глобалізації стала інтернаціоналізація не обміну, а виробництва.

Під транснаціоналізацією виробництва і капіталу в даному випадку маються на увазі:

нові явища, якісні зміни, що відбуваються у світовій економіці, а саме: ріст числа й активності транснаціональних корпорацій (ТНК) і транснаціональних банків (ТНБ);

новий етап процесу інтернаціоналізації світового господарства, що відрізняється від попередніх: зміна самого характеру залучення країн і підприємств у міжнародний поділ праці, що знаходить прояв в інтернаціоналізації науково-технічного прогресу і процесу виробництва, коли світовий ринок фактично диктує стандарти якості і техніко-економічні показники продукції, що випускається як материнською компанією, так і її філіями і дочірніми компаніями;

форма інтернаціоналізації господарського життя, результатом якого є розвиток міжнародного виробництва в рамках ТНК, що включає на підприємствах материнської компанії, її філій і дочірніх компаній виробництво тих видів продукції, що беруть участь у міжнародному внутріфірмовому кооперуванні;

новий більш високий рівень інтернаціоналізації виробництва і капіталу, коли відбувається його перехід у нову якість;

процес транснаціоналізації, нерозривно пов'язаний з розширенням масштабів діяльності ТНК, з перетворенням ТНК у реальних суб'єктів міжнародних ринкових відносин;

нові форми організації господарського життя, що сприяють її інтернаціоналізації.

Процес транснаціоналізації розглядається як процес розширення міжнародної діяльності промислових фірм, банків, компаній сфери послуг, їхнього виходу за національні границі окремих країн, що приводить до переростання національних компаній у транснаціональні. Для нього характерне переплетення капіталів за рахунок поглинання фірм інших країн, створення спільних компаній, залучення фінансових коштів іноземних банків, установлення міцних довгострокових зв'язків за рубежем промислових компаній і банків однієї і тієї ж країни.

Процес транснаціоналізації як феномен сучасного світового господарства має під собою об'єктивну основу: інтернаціоналізацію господарського життя, науки, техніки, виробництва, різке підвищення ролі і розширення географічних рамок коопераційних зв'язків, що дозволяють поєднувати у великі міжнародні науково-виробничі утворення елементи виробничих структур різних країн.

В основі ж торгівлі різних ТНК між собою і з іншими компаніями все частіше лежать не разові комерційні справи, а довгострокові виробничі зв'язки на базі відповідних союзів.

Глобалізація економічної діяльності вимагає лібералізації торгівлі, іноземних інвестицій, міжнародних фінансових операцій. Генеральна угода про тарифи і торгівлю і Всесвітня організація по торгівлі з'явилися наслідком необхідності вирішення даної проблеми.

На ТНК приходиться приблизно половина світового промислового виробництва, 63%3 зовнішні торгівлі. ТНК контролюють до 80% патентів і ліцензій на нову техніку, технології і «ноу-хау». Під контролем ТНК знаходиться 90% світового ринку пшениці, кави, кукурудзи, лісоматеріалів, тютюну, джуту і залізної руди, 85% — ринку міді і бокситів, 80% — ринку олова, 75% — сирої нафти, натурального каучуку і бананів. Половина експортних операцій США здійснюється американськими й іноземними ТНК, у Великобританії цей показник складає 80%, у Сінгапурі — 90%.

ТНК — особлива форма організації господарської діяльності фірми, заснованої на кооперації праці працівників підприємств, розташованих у різних країнах світу й об'єднаних єдиним титулом власності на засоби виробництва, причому така діяльність спрямована на придушення конкуренції і посилення панування на світових товарних ринках, що є суттю економічної політики ТНК.

Відмітними рисами ТНК є: величезні масштаби власності і господарської діяльності; високий ступінь транснаціоналізації виробництва і капіталу в результаті росту закордонної виробничої діяльності; особливий характер соціально-економічних відносин усередині ТНК; перетворення більшості ТНК у багатогалузеві концерни.

Високий ступінь транснаціоналізації виробництва і капіталу став результатом різкого розширення закордонного виробництва і збуту у ведучих ТНК. Створюючи закордонні виробничі підприємства, ТНК орієнтуються насамперед на проникнення на ринки розвинутих країн. У середньому на частку доходів від закордонної діяльності в розрахунку на одну найбільшу корпорацію приходиться 40%.

Значення ТНК у міжнародному виробництві, торгівлі, фінансах і у всіх інших сферах безупинно збільшується. Ядро господарської системи світу складають близько 100 ТНК, що зосередили у своїх руках практично необмежену економічну владу і закріпили за собою біля третини всіх іноземних капітальних вкладень.

4. Мобільність факторів виробництва

Країни обмінюються між собою не тільки товарами і послугами, але і ресурсами, необхідними для їхнього виробництва (факторами виробництва). Капітал, трудові ресурси, науково-технічні знання в сучасних умовах володіють високою міжнародною мобільністю: капітал активно інвестується за рубіж, люди мігрують із країни в країну в пошуках більш вигідної роботи і більш сприятливих умов життя, технології передаються між країнами.

Міжнародна міграція (переміщення) товарів і факторів виробництва взаємозалежні, вони доповнюють і заміщають один одного. Країна з відносно надлишковими трудовими ресурсами і недостачею капіталу може імпортувати капіталомісткі товари й експортувати трудомісткі товари. Або вона може залучити іноземний капітал, створити на своїй території капіталомістке виробництво. При цьому надлишки робочої сили можуть емігрувати в ті країни, де робочої сили не вистачає й рівень заробітної плати значно вище.

Країна з відносно надлишковим капіталом і дефіцитом робочої сили може експортувати капіталомісткі товари й імпортувати трудомісткі товари, або експортувати капітал у країни з більш високою процентною ставкою і нормою прибутку (наприклад, за рахунок дешевої праці, сировини, енергетичних ресурсів), а також може залучити іммігрантів із країн з надлишковою робочою силою.

Міжнародний рух капіталу здійснюється за допомогою його експорту й імпорту безпосередньо між країнами, через міжнародні фінансові ринки або міжнародні кредитно-фінансові організації

Головними причинами, що викликають і стимулюють міжнародну міграцію капіталів, є:

нерівномірність розвитку національних економік: капітал іде зі стагнуючих економік і притягується в стабільні економіки з високими темпами росту і більш високою нормою прибутку.

неврівноваженість поточних платіжних балансів викликає рух капіталу з країн з активним сальдо в країни з дефіцитним сальдо по поточним розрахунках;

міграція капіталів між країнами стимулюється лібералізацією національних ринків капіталу, тобто зняттям обмежень на приплив, функціонування і вивіз іноземних інвестицій;

розвиток і розширення міжнародного кредиту, валютних і фондових ринків сприяє масштабному збільшенню міжнародного переміщення капіталів;

міжнародна міграція капіталів тісно пов'язана з активізацією діяльності транснаціональних корпорацій і банків; із включенням у фінансову діяльність небанківських і нефінансових організацій; зі збільшенням числа і ресурсів інституціональних і індивідуальних інвесторів;