Смекни!
smekni.com

Міжнародний поділ факторів виробництва (стр. 4 из 5)

економічна політика країн, що залучають іноземний капітал, створюючи йому сприятливі умови для здійснення внутрішніх інвестицій, для обслуговування зовнішніх і внутрішніх боргів держави

Капітал, що знаходиться в русі в системі світового господарства, приймає різні форми.

1. Переміщення капіталу може здійснюватися в грошовій і товарній формі. Товарну форму приймають експортні кредити, а також внески в статутний капітал створюваної фірми у виді машин, устаткування, будинків, транспортних засобів.

2. По термінах капітал буває короткостроковим і довгостроковим. До короткострокового капіталу відносяться вкладення на термін менш року. Це торгові кредити, банківські депозити, кошти на рахунках інших фінансових інститутів, короткострокові комерційні папери й інші форми капіталу. Довгостроковими є вкладення підприємницького капіталу, кредити комерційних банків, іноземних держав і міжнародних організацій.

По джерелах походження капітал поділяється на державний (офіційний) і приватний. До державного капіталу відносяться кошти федерального уряду, місцевих органів влади й інших державних інститутів, а також капітал міжнародних міжурядових організацій, включаючи Міжнародних валютний фонд (МВФ). Офіційні кошти надаються звичайно в позичковій формі - державні позики, позички, гранти, допомога, кредити міжнародних організацій.

По цілям або по характеру використання капітал поділяється на позичковий і підприємницький. Позичковий капітал являє собою поворотні, надані в борг на певний строк кошти з метою одержання відсотків по вкладах, позикам і кредитам. Позичковий капітал виступає у виді короткострокових банківських депозитів, коштів на рахунках інших фінансових інститутів, позик і кредитів короткострокових і довгострокових.

Позичковий капітал може бути державним (офіційним) і приватним. Він надається на погоджений термін, протягом якого вся позикова сума з відсотками поступово повинна бути повернута кредитору. Платежі в повному обсязі (амортизація плюс відсотки) надходять після завершення пільгового періоду, протягом якого виплачуються тільки відсотки. Країни що розвиваються і з перехідною економікою з платіжними труднощами звертаються насамперед до кредитів МВФ, домовленість з який є обов'язковою умовою одержання ресурсів з інших джерел.

Підприємницький капітал являє собою кошти, вкладені прямо або опосередковано у виробництво товарів та послуг, у бізнес узагалі з метою одержання доходу переважно у виді прибутку. У міжнародному потоці підприємницького капіталу переважають кошти ТНК; вони є головними експортерами й імпортерами капіталу. Кошти державних інститутів і міжнародних організацій теж можуть використовуватися як підприємницький капітал за рубежем.

Підприємницький капітал представлений:

прямими інвестиціями;

портфельними інвестиціями.

Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) є вкладенням капіталу за рубежем для одержання довгострокового доходу. Відмітна риса прямих інвестицій полягає в тому, що прямий інвестор є власником або контролює об'єкт (підприємство), у який інвестований його капітал.

Причини імпорту капіталу у формі прямих іноземних інвестицій різноманітні. Приймаючі країни можуть керуватися наступними мотивами:

прямі іноземні інвестиції компенсують дефіцит заощаджень для здійснення внутрішніх інвестицій;

з прямими інвестиціями приходить нова технологія, менеджмент;

збільшується зайнятість, навчаються національні кадри;

на ринку з'являються нові товари, іноземні підприємства платять податки;

ПІІ знижують потреби в позиковому капіталі.

Причини експорту капіталу у формі прямих іноземних інвестицій:

Експорт прямих інвестицій стимулюється прагненням прямого інвестора, у якості якого виступають насамперед ТНК, дістати максимальний прибуток за рахунок скорочення витрат виробництва в приймаючій країні в результаті використання дешевої праці, сировини, енергії, низьких екологічних норм і платежів, низьких податків, економії на транспортних і інших витратах.

Експорт ПІІ здійснюється з метою завоювання ринків збуту, збереження контролю над ключовою технологією, що дає конкурентні переваги.

Закордонні портфельні інвестиції служать важливим способом залучення іноземного капіталу і надання фінансових коштів закордонним позичальникам. Портфельні інвестиції являють собою вкладення в іноземні цінні папери, що не дають інвестору права реального контролю над об'єктом інвестування.

Стимул для здійснення портфельних закордонних інвестицій за допомогою акцій і інших прав власності складається в прагненні дістати максимальний прибуток за рахунок росту курсової вартості і дивідендів при припустимому рівні ризику. Крім цього інвестор сподівається захистити гроші від інфляції; одержати спекулятивний доход; забезпечити себе високоліквідними активами, які можна швидко перетворити в наявну валюту. Акції не забезпечують фіксований доход, не підлягають погашенню, вони менш надійні, чим облігації, але акції можуть дати високий доход.

Міжнародна міграція трудових ресурсів означає переселення працездатного населення з одних держав в інші терміном більш ніж на 1 рік, викликане причинами економічного й іншого характеру. Вона може приймати форми еміграції (виїзду) і імміграції (в'їзду).

Країна-експортер робочої сили звичайно одержує своєрідну плату у виді переказів назад на батьківщину частини доходів емігрантів. В умовах відносної надмірності робочої сили її експорт знижує безробіття і забезпечує приплив грошових надходжень з-за кордону. З іншого боку, виїзд висококваліфікованих фахівців ("витік мозків") приводить до зниження науково-технічного потенціалу експортуючих країн, їх загального наукового і культурного рівня. Однак масовий "витік мозків" звичайно припиняється, коли поліпшується економічне становище країни, і багато емігрантів повертаються на батьківщину. Вчені, що повернулися, конструктори й інші фахівці, після того, як вони кілька років пропрацювали у високотехнологічних корпораціях США чи Європи, часто стають основоположниками розвитку національної промисловості.

Джерелами еміграції у світовій економіці є країни, що розвиваються, а також постсоціалістичні держави; центрами імміграції є розвинуті країни, де не тільки висока оплата праці, комфортні умови життя, але і кращі умови для реалізації творчих здібностей і наукових досліджень. Імміграція регулюється державними органами. Країни-імпортери охоче приймають фахівців, вчених, осіб творчих професій, бізнесменів, для яких квоти прийому збільшуються. США, Канада, Австралія, Західна Європа є основним напрямком імміграції як низькокваліфікованої, так і висококваліфікованої робочої сили. У США щорічно легальне іммігрують 740 тис. чоловік, емігрують 160 тис. чоловік, чиста імміграція (міграційне сальдо) складає 580 тис. чіл. Припливи іммігрантів у Західну Європу в середині 90-х рр. оцінювалися в 180 тис. чоловік.

Нафтовидобувні країни Арабського Сходу з дефіцитом трудових ресурсів і високою оплатою праці також залучають робочу силу на важкі низькооплачувані й інші роботи з арабських і азіатських країн. Більш половини робочої сили Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Катару, Бахрейну, Кувейту й Оману складають іноземні робітники. Різко зріс приплив іммігрантів у нові індустріальні країни Південно-Східної Азії в зв'язку з їхнім бурхливим розвитком, у Південну Корею і Малайзію. В основі міжнародній міграція трудових ресурсів лежить різна наділеність країн трудовими ресурсами по обсягу і кваліфікаційному складу. Міжнародне переміщення робочої сили, впливає на темпи економічного росту. Головною економічною причиною міграції робочої сили є міждержавне розходження в оплаті праці. Міграція праці веде до вирівнювання рівня оплати праці в різних країнах. У результаті міграції сукупний обсяг світового виробництва зростає внаслідок більш ефективного використання трудових ресурсів за рахунок їх міждержавного перерозподілу.

Міжнародна передача технології означає переміщення науково-технічних досягнень між країнами на комерційній і некомерційній основі. Вона здійснюється на основі розходжень у рівні розвитку науково-технічною прогресу, досягнутого окремими країнами, галузями, фірмами. Саме поділ між країнами по досягнутому рівню І напрямкам технічного прогресу, їхня спеціалізація в різних галузях науково-технічних знань, розходження в забезпеченості технологією стимулює міжнародний технологічний обмін.

Предметом міжнародної передачі технології є:

технологія "у чистому виді" (неупредметнена технологія);

носії технологи (упредметнена технологія).

1. Технології "у чистому виді" (неупредметнена технологія). Під технологією "у чистому виді" розуміються ідеї, знання, навички, патенти, ліцензії, "ноу-хау", інжиніринг і Інші. Патент засвідчує монопольне право винахідника на використання цього винаходу. Патент передається па основі патентної угоди, по якій власник патенту уступає свої права на використання винаходу покупцю патенту. На основі ліцензійних угод власник винаходу надає іншій стороні дозвіл на використання у визначених межах своїх прав на технологію. Предметом ліцензійних угод можуть бути запатентовані винаходи, промислові зразки, товарні знаки, "ноу-хау", до яких відносяться конфіденційні данні, що мають комерційну цінність, (звичайно це незапатентовані винаходи).

У залежності від об'єкта ліцензії можуть бути:

самостійними (ліцензії пропонують передачу технології в чистому виді);

супутніми (ліцензії надаються одночасно з укладанням контракту на будівництво підприємства, постачання устаткування, надання консалтингових послуг; у рамках угод про промислове й інвестиційне співробітництво, про науково-технічну і виробничу кооперацію.