Смекни!
smekni.com

Мінерально-сировинні ресурси Південної Африки (стр. 2 из 5)

Розвитком цієї галузі виділяється Зімбабве, де добувають золото, залізну руду, хроміти, руди поліметалів, кольорових і рідкісних металів, кам'яне вугілля, азбест тощо.

3.Основні родовища корисних копалин Південної Африки

Південна Африка - одна з найбільш щедро обдарованих природою країн. Вона - всесвітньо відомий постачальник золота, платини й алмазів; країна добуває їх у колосальних кількостях.

Подібні копалини формуються, коли розпечена магма вторгається в земну кору серією поштовхів, створюючи шаруваті інтрузивні породи. Склад злегка міняється від шару до шару доти, поки в магматичній камері не залишаться переважно ті елементи, що, по більшій частині, не зустрічаються серед породоутворюючих мінералів. Ці елементи і мінерали звичайно відносяться до найрідших і найбільш коштовних; жила Меренського в Трансваалі містить, зокрема, платину. Рухи Землі й ерозія підняли цей шар у даний час до поверхні, де його зручно розробляти. Товщина жили всього 1 -2 м, але вона простягнулася на 240 км, як мінімум. Жила Меренського розробляється компанією Рюстенбург Платінум Майн Груп, найбільшим постачальником платини у світі, що добуває до 28 тонн металу в рік.

Золото, як і багато інші корисні копалини, зустрічається в жилах, особливо там, де добувають мідь. По правді говорячи, розробка деяких мідних рудників рентабельна лише тому, що там як побічний продукт добувається золото в кількості, достатньому для того, щоб шахта не розорилася. Однак велика частина південноафриканського золота міститься в розсипних родовищах. Це відкладення уламкового матеріалу, що утворилися в процесі руйнування і перевідкладення гірських порід, частина яких містила золотоносні жили. Дрібні часточки золота, набагато більш важкі, ніж будь-які крупинки породи, природним шляхом сконцентрувалися в процесі відкладення, що зробило видобуток металу порівняно нескладним.

На долю ПАР приходиться 19,9% світового видобутку марганцю. Марганець використовується при виробництві легованої сталі і чавуна, а також як легуючу добавку до сплавів для додання їм міцності, в'язкості і твердості.

З 15,3 млрд. т передбачуваних запасів високосортних хромітових руд 79% приходиться на ПАР, де видобуток у 2003 склала 5,1 млн. т.

Хром - один з основних компонентів нержавіючої жароміцної, кислототривкої сталі і важливий інгредієнт коррозійностійких і жароміцних суперсплавів.

Південна Африка є одним з основних виробників ванадію. Ванадій - самий рідкий представник чорних металів. Головна область застосування ванадію - виробництво марочних чавунів і сталей. Добавка ванадію забезпечує високі характеристики титанових сплавів для аерокосмічної промисловості. Він широко використовується також як каталізатор при одержанні сірчаної кислоти. У природі ванадій зустрічається в складі титаномагнетитових руд, рідко фосфоритів, а також в урановмісних піщаниках і алевролітах, де його концентрація не перевищує 2%. Головні рудні мінерали ванадію в таких родовищах - карнотит і ванадієвий мусковит-роскоеліт. Значні кількості ванадію іноді присутні також у бокситах, важкій нафті, бурих вугіллях, бітумінозних сланцях і пісках. Ванадій звичайно одержують як побічний продукт при отриманню головних компонентів мінеральної сировини (наприклад, з титанових шлаків при переробці титаномагнетитових концентратів, чи з золи від спалювання нафти, вугілля і т.д.).

У ПАР ведеться видобуток свинцевих руд. Свинець використовується головним чином при виготовленні автомобільних акумуляторів і присадок тетраетилата свинцю до бензину. Біля чверті свинцю, що добувається, витрачається на потреби будівництва, зв'язку, електротехнічної й електронної промисловості, на виготовлення боєприпасів, барвників (свинцевого білила, сурику й ін.), свинцевого скла і кришталю і керамічних глазурей.

Головний рудний мінерал свинцю - галеніт (свинцевий блиск), що представляє собою сульфід свинцю; він часто містить також домішку срібла, що витягається попутно. Галеніт звичайно асоціює зі сфалеритом - рудним мінералом цинку і нерідко з халькопіритом - рудним мінералом міді, утворити поліметалеві руди.

Південна Африка є одним із крупних видобувальників сурми. Основна область застосування сурми - антипірени - склади (переважно у формі оксиду Sb2O3), що знижують горючість деревини, тканин і інших матеріалів. Сурма використовується також у хімічній промисловості, у напівпровідниках, при виготовленні кераміки і скла, у якості відтверджувача свинцю в автомобільних акумуляторах. Головний рудний мінерал - антимоніт (стибніт), сульфід сурми, що дуже часто асоціює з кіновар'ю (сульфідом ртуті), іноді з вольфрамітом (ферберитом).

Світові запаси сурми, оцінювані в 6 млн. т, зосереджені головним чином у Китаї (52% світових запасів), а також у Болівії, Киргизії і Таїланду (по 4,5%), ПАР і Мексиці.

На ПАР припадає 7,2% світового видобутку алмазів. Звичайно алмази зустрічаються в трубчастих тілах - трубках вибуху (діатремах), складених вулканічною породою - кімберлітом. Однак істотна частина алмазів добувається з алювіальних розсипних родовищ, що утворилися в результаті розмиву кімберлітових трубок.

Мінеральні ресурси не відновляються, тому необхідно постійно вести пошуки нових родовищ. Таким чином збільшується значення морів і океанів як джерел одержання нафти, сірки, повареної солі і магнію; їхній видобуток звичайно ведеться в шельфовій зоні. У перспективі постає питання про освоєння глибоководної зони. В ПАР розроблено технологію видобутку рудних залізо-марганцевих конкрецій із дна океану. У їхній склад входять також кобальт, нікель, мідь і ряд інших металів.

Великомасштабна розробка глибоководних корисних копалин поки не почата через економічний ризик і нерозв'язаність питання про правовий статус таких родовищ.

4.Освоєння мінерально-сировинних ресурсів і соціально-економічні проблеми країн, що розвиваються

Не потребує особливих доказів твердження, що ступінь використання мінерально-сировинного потенціалу планети зростає в міру розвитку науково-технічного прогресу. У більшості випадків добробут народів і країн, їх економічна і соціально-політична незалежність, а також геополітичне положення у світовому співтоваристві визначаються багатством надр відповідних регіонів. Звичайно, при цьому не останню роль відіграє наявність комплексу фінансових і технічних засобів і технологій, необхідних для більш вигідного освоєння і застосування наявних мінеральних ресурсів (як у національних інтересах, так і при участі в міжнародній мінерально-сировинній інтеграції). Однак єдина точка зору про вплив мінерально-сировинної бази на подальший розвиток і прогрес як країн, що розвиваються так і земної цивілізації взагалі, відсутня.

Більш того, дана проблема протягом останніх років викликає гострі дискусії. На сьогодні існують дві крайні точки зору. Перша - мінерально-сировинна база планети при систематичному росту споживання природних ресурсів, що особливо яскраво проявився наприкінці минулого століття, швидко вичерпається і людство вже до середини XXІ ст. потрапить у тиски сировинного голоду. Протилежна точка зору стверджує, що проблема полягає не в дійсному її виснаженні, а у відсутності теоретичних знань і технічних можливостей для більш повної реалізації наявного потенціалу земних надр, у тому числі з використанням нетрадиційних джерел сировини і технологій його видобутку.

І все-таки деякі аспекти при більш ретельному аналізі проблеми викликають визначену стурбованість.

По-перше, усі види мінеральної сировини характеризуються нерівномірним територіальним розподілом, що обумовлено різною спеціалізацією окремих геологічних структур.

По-друге, підвищення детальної геологічної вивченості територій більшості країн приводить до зменшення перспектив відкриття нових родовищ.

По-третє, у міру залучення у відпрацьовування родовищ в складних умовах об'єктивно відбувається подорожчання як геологорозвідувальних робіт, так і видобутку мінеральної сировини.

По-четверте, корисні копалини відносяться до непоновлюваних природних ресурсів, у силу чого є кінцевими. З огляду на можливість залучення нетрадиційних джерел сировини і застосування сучасних технологій видобутку, їхнє вичерпання відбудеться, по видимому, у досить віддаленому періоді. Однак повне використання найбільш багатих і технологічних типів родовищ, принаймні по найбільш витрачаємих видах сировини, може відбутися в найближчі терміни.

Отже, споконвічна нерівномірність розподілу природних ресурсів по регіонах, різке скорочення їхніх запасів через інтенсивне відпрацьовування в ряді країн, а також поступове вичерпання перспектив відкриття родовищ, що залягають у сприятливих гірничо-геологічних умовах, з одного боку, і закономірно зростаюча потреба світового співтовариства в різних корисних копалин - з іншого, неминуче сприяють глобалізації в цій сфері, так чи інакше ведуть до формування загальносвітової мінерально-сировинної бази.

Найважливіша роль у глобалізації освоєння мінерально-сировинної бази планети належить трьом факторам - зусиллям урядів промислово розвитих країн по забезпеченню національних потреб у природних ресурсах; діяльності міжнародних економічних структур; активній роботі транснаціональних гірничодобувних корпорацій.

Найбільш ефективним прикладом впливу на зазначений процес першої групи факторів є діяльність адміністрації США. На сьогоднішній день ця країна - найбільший світовий споживач мінеральної сировини, що жадає від її керівництва постійної уваги до даної проблеми. Варто визнати, що як внутрішня, так і зовнішня політика США з питань мінерально-сировинного комплексу найвищою мірою раціональна і цілком відповідає національним інтересам. Там задіяний широке коло мір: від консервації на своїй території родовищ по окремих видах мінеральної сировини до активної роботи з керівництвом країн-експортерів тих ресурсів, в імпорті яких США кровно зацікавлені.