Смекни!
smekni.com

Облік готівкових та касових операцій приватного підприємства "Індустрія Клімату" (стр. 4 из 9)

В наказі про облікову політику зазначено, що підприємство веде податковий облік відповідно до законодавства України.

Працівники відділу постачання, виробничого відділу, виконроби,керівники дільниць, які оформляють первинні документи зобов’язані дотримуватись порядку їх заповнення відповідно до вимог головного бухгалтера. У разі несвоєчасного складання первинних документів, недостовірного відображення в них даних чи оформлення з порушенням законодавчих та нормативних вимог зазначені працівники притягуються до відповідальності згідно із законодавством України.

Згідно з наказом про облікову політику перед складанням річної фінансової звітності необхідно проводити інвентаризацію матеріалів щоквартально на 1-ше число місяця, що настає за минулим кварталом, бланків суворої звітності – щоквартально, грошових коштів у касі – щомісяця, основних фондів і нематеріальних активів - щорічно станом на 1 грудня, розрахунків з постачальниками і покупцями – щорічно станом на 1 січня року,що настає за звітним. Крім того, також необхідно проводити інвентаризацію у разі зміни матеріально-відповідальної особи та при встановленні фактів розкрадань. Для проведення інвентаризації створюється постійно діюча комісія.

При нарахуванні амортизації основних засобів та нематеріальних активів на ПП «Індустрія Клімату» використовується прямолінійний метод нарахування амортизації виходячи з терміну корисного використання основних засобів, встановленого експертною технічною комісією.

Відповідно до наказу про облікову політику сума резерву сумнівних боргів формується виходячи з платоспроможності окремих дебіторів.

На підприємстві не ведеться резервування коштів на забезпечення оплати відпусток, додаткове пенсійне забезпечення, забезпечення гарантійних зобов’язань та інших витрат і платежів.Фінансові інвестиції непов’язаним сторонам відображаються на дату балансу за справедливою вартістю.

На ПП «Індустрія Клімату» оцінка ступеня завершеності операції з надання послуг (виконання робіт) здійснюється шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському обліку доходи відображаються у звітному періоді підписання акта наданих послуг (виконаних робіт).

Наказ про облікову політику ПП «Індустрія Клімату» не охоплює деякі питання щодо обліку на підприємстві та потребує доопрацювання.

Для підвищення реальності відображення валютних операцій в обліку та звітності підприємства доцільно внести в наказ про облікову політику наступні елементи: перелік видів операцій, які належать до операційної, інвестиційної, фінансової діяльностей та надзвичайних подій на даному підприємстві; дати, за якими визнаються валютні операції; розрізи аналітичного обліку; методи списання балансової вартості іноземної валюти; метод, що використовується для оцінки поставок у випадку проведення часткових авансових платежів; діяльність структурного підрозділу з валютного контролю. Це стане підґрунтям для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.Таким чином, облікова політика – це вибрана підприємством, з урахуванням встановлених норм та особливостей, методологія бухгалтерського обліку, яка спрямована на досягнення його цілей і завдань та використовується з метою забезпечення надійності фінансової звітності та якісної системи управління.

2.3 Аналіз показників ліквідності та платоспроможності ПП «Індустрія Клімату»

Ліквідність підприємства - це можливість у практичній ситуації, що склалася, погасити всі свої зобов’язання перед контрагентами, банками, акціонерами та іншими суб’єктами підприємницької діяльності.

Ліквідність підприємства характеризується співвідношенням величини його високоліквідних активів (грошові кошти та їх еквіваленти, ринкові цінні папери, дебіторська заборгованість) і короткострокової заборгованості. Аналізуючи ліквідність, доцільно оцінити не тільки поточні суми ліквідних активів, а й майбутні зміни ліквідності.

Про незадовільний стан ліквідності підприємства свідчитиме той факт, що потреба підприємства в коштах перевищує їх реальні надходження.

Щоб визначити, чи достатньо в підприємства грошей для погашення його зобов'язань, необхідно передовсім проаналізувати процес надходження коштів від господарської діяльності і формування залишку коштів після погашення зобов'язань перед бюджетом та позабюджетними фондами, а також виплати дивідендів.

Аналіз ліквідності потребує також ретельного аналізу структури кредиторської заборгованості підприємства .

Необхідно визначити, чи є вона "стійкою" чи є простроченою, тобто такою, термін погашення якої минув.

Аналіз ліквідності здійснюється на підставі порівняння обсягу поточних зобов'язань із наявністю ліквідних коштів.

Результати розраховуються як коефіцієнти ліквідності за інформацією з відповідної фінансової звітності (Додаток Б). Обчислені значення показників ліквідності підприємства (табл.2.1):

Таблиця 2.1

Аналіз ліквідності ПП«Індустрія Клімату» за 2007 – 2008 рр.

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки Абсолютні відхилення
2007 2008
Коефіцієнт покриття Ф.1р.260Ф.1р.620 >1 1,01 0,82 -0.19
Коефіцієнт швидкої ліквідності Ф.1(р.260-р.100-р.110-_ -р.120-р.130-р.140)_Ф.1р.620 0,6 – 0,8 0,77 0,43 -0,34
Коефіцієнт абсолютної ліквідності Ф.1(р.220+р.230+р.240)Ф.1р.620 >0Збільшення 0 0,01 0,01
Чистий оборотний капітал (тис. грн.) Ф.1(р.260-р.620) >0Збільшення 0,60 0,82 0,22

Наведемо розраховані показники ліквідності підприємства за 2007-2008 роки у вигляді діаграми (рис. 2.2) і проаналізуємо дані табл. 2.1.


Рис. 2.2. Динаміка показників ліквідності коштів ПП «ІндустріяКлімату» у 2007-2008 роках.

Коефіцієнт покриття – це показник, що визначає співвідношення оборотних активів до короткострокової заборгованості і характеризує платіжну спроможність організації. У 2007 р.коефіцієнт покриття є досить високим порівняно з нормативним значенням, а у 2008 р. низьким. В 2007 р. підприємство могло покрити поточні зобов’язання за рахунок своїх оборотних активів на 101%,а в 2008р. цей коефіцієнт показує не достатню кількість оборотних активів підприємства.

Коефіцієнт швидкої ліквідності - цей коефіцієнт за смисловим значенням аналогічний коефіцієнту покриття, тільки він обчислюється для вужчого кола поточних активів, коли з розрахунку виключено найменш ліквідну їх частину - виробничі запаси. Коефіцієнт швидкої ліквідності у 2008 р. в порівнянні з нормативним значенням є досить низьким, який характеризує, що підприємство не мало високої платіжної спроможності, а у 2007р. його значення характеризує високу ліквідність підприємства. Коефіцієнт показує, що за умови вчасного проведення розрахунків з дебіторами підприємство в 2007р. могло оплатити 77%поточних зобов’язань, в 2008 р. – 43%.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності - фінансовий коефіцієнт, що характеризує здатність компанії, фірми достроково погасити кредиторську заборгованість. Розраховується як відношення коштів і короткострокових фінансових вкладень до суми найбільш термінових і короткострокових зобов'язань. У 2008 р. коефіцієнт абсолютної ліквідності відповідає нормативному значенню, це означає, щопідприємство в 2008 р. могло за необхідності погасити 1% своїх поточних зобов’язань, в 2007 р. – 0%.

Чистий оборотний капітал – це різниця між поточними активами та поточними зобов'язаннями, який в 2007 та 2008 рр. становив0,60 тис. грн. та 0,82 тис. грн.,що є недостатнім показником для підприємства, але враховуючи, що підприємство новостворене і показник чистого оборотного капіталу веде до збільшення.

Аналіз ліквідності доповнюється аналізом платоспроможності, яка характеризує спроможність підприємства своєчасно й повністю виконати свої платіжні зобов'язання, які випливають із кредитних та інших операцій грошового характеру, що мають певні терміни сплати. Аналіз платоспроможності підприємства доцільно здійснювати як за поточний, так і на прогнозований період. Поточну платоспроможність доцільно оцінювати на підставі звітного балансу, порівнюючи платіжні засоби з терміновими зобов'язаннями з використанням платіжного календаря. Здійснимо аналіз платоспроможності підприємства (табл.2.2):

Таблиця 2.2

Аналіз платоспроможності ПП «Індустрія Клімату»

за 2007–2008 рр.

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки Абсолютні відхилення
2007 2008
1 2 3 4 5 6
Коефіцієнт платоспроможності (автономії) Ф.1р.380Ф.1р.640 >0,5 0,11 0,18 0,7
Коефіцієнт фінансування Ф.1(р.430+р.480++620+р.630)__Ф.1р.380 <1зменшення 8,44 6,48 -1,96
Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами Ф.1(р.260-р.620)Ф.1р.620 >0,1 0,01 -0,18 -0,19
Коефіцієнт маневреності власного капіталу Ф.1(р.260-р.620)Ф.1р.380 >0збільшення 0,03 -0,8 -0,83

Наведемо розраховані показники платоспроможності підприємства за 2007-2008 роки у вигляді діаграми (рис. 2.3) і проаналізуємо їх.