Смекни!
smekni.com

Облік готівкових та касових операцій приватного підприємства "Індустрія Клімату" (стр. 6 из 9)

Реєстрація прибуткових і видаткових касових документів здійснюється за допомогою комп'ютерних засобів, які забезпечують формування і роздрукування потрібних касових документів. При цьому в документі "Вкладний аркуш журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів", який формується і роздруковується за відповідний день, забезпечується також формування даних для обліку руху коштів за цільовим призначенням.

Касові документи після складання касиром звіту та його оброблення в бухгалтерії комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються в окремі папки та зберігаються протягом 36 місяців після закінчення календарного року матеріально відповідальною особою, на яку покладено обов'язок зберігання документів, в окремому сейфі або спеціальному приміщенні, що передається під охорону. Винесення з приміщення, що охороняється, касових документів дозволяється лише в окремих випадках і тільки за письмовим дозволом керівника або головного бухгалтера.

До кінця робочого дня документи обов'язково повертають. Довідки за касовими документами (підписані керівником і головним бухгалтером) видаються відповідним органам на їхню вимогу у випадках, передбачених чинним законодавством України. З метою забезпечення здійснення розрахунків готівкою підприємство повинно мати касу, а його керівники мають обладнати касу та забезпечити надійне зберігання готівкових коштів у ній. Якщо з вини керівників не були створені належні умови для забезпечення схоронності коштів під час їх зберігання і транспортування, то вони несуть за це відповідальність у встановленому чинним законодавством України порядку. Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать цьому підприємству, забороняється.

Про аванси,одержані для оплати праці, касир зобов'язаний скласти звіт у встановлений строк з урахуванням дня їх одержання. До закінчення цього строку касири зобов'язані щоденно здавати в касу залишки готівки, яка не видана за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями.

Готівка здається в опечатаних касирами сумках, пакетах тощо старшому касиру під розпис у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей із зазначенням сум.

До касових операцій відносять операції, пов'язані з отриманням і використовуванням готівки безпосередньо з каси підприємства. Дії підприємства по веденню касових операцій строго регламентовані.

ПП « Індустрія Клімату» самостійно встановлює ліміт каси виходячи із розрахунку суми готівки за три місяці поспіль, розділивши на відповідну кількість робочих днів цих місяців.

Підприємство самостійно може переглядати ліміт каси при необхідності. Перелік касових операцій, що оформляються прибутковим касовим ордером, наведено в табл. 3.1

Таблиця 3.1

Касові операції, що оформляються прибутковим касовим ордером у ПП «Індустрія Клімату»

Господарська операція Підстава Кредит рахунка
Надійшла готівкова виручка Довідка-заява про прийняття виручки 70
Одержання з банку до каси:- на виплату зарплати;- для видачі на господарські потреби;- витрати на відрядження; Чек із чековоїкнижки 31
Повернення невикористаних підзвітних сум Авансовий звіт 372
Внесення коштів на погашення нестачі за результатами інвентаризації Акт результатів інвентаризації та витяг із протоколу зборів комісії 375
Внесок до статутного капіталу Виписка із статуту або витяг з протоколу зборів 46
Внесення надлишку грошей за результатами інвентаризації каси Акт результатів інвентаризації та витяг з протоколу зборів комісії 719

Перелік касових операцій, що оформляються видатковим касовим ордером, наведено в табл. 3.2

Таблиця3.2

Касові операції, що оформляються видатковим касовим ордером ПП «Індустрія Клімату»

Господарська операція Підстава Дебет рахунка
Готівкова виручка здана до банку: самостійно Квитанція банку 311, 312
Видано під звіт на господарські потреби і відрядження Заява з візою керівника або наказ 372
Виплата зарплати, грошових допомог із фонду оплати праці Розрахунково-платіжна або платіжна відомість 661
Видана працівникам позика Двосторонній договір 377
Внесення коштів на рахунки в банку для погашення нестач за результатами інвентаризації Акт результатів інвентаризації та витяг із протоколу зборів комісії 311, 312
Внесення на поточний рахунок внеску працівників за путівку Протокол комісії з ССзТВП 311
Внесення на поточний рахунок внеску до статутного капіталу Виписка із статуту або витяг із протоколу зборів 311
Внесення надлишку грошей за результатами інвентаризації каси на поточний рахунок Акт результатів інвентаризації та витяг із протоколу зборів комісії 311

Видача грошей із каси, не засвідчена підписом одержувача у видатковому касовому ордері, на виправдання залишку готівки в касі не приймається. Ця сума вважається недостачею і стягується з касира. Готівка, не підтверджена прибутковими касовими ордерами, вважається надлишком каси і зараховується до прибутку підприємства.

Прибутковий касовий ордер і квитанцію до нього, а також видатковий касовий ордер бухгалтер заповнює чітко, без виправлень, навіть тих, що застережені. В цих документах зазначається підстава для їх складання і наводиться перелік документів, що додаються. Видача прибуткового та видаткового касових ордерів або документів, що їх заміняють, на руки особам, які вносять або одержують гроші, забороняється. Приймання та видача грошей здійснюються лише у день складання касових ордерів.

Якщо підприємство буде в касі зберігати кошти в іноземній валюті, їх облік буде обліковуватися в окремій книзі за видами валют. Записи у касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний папір) чорнилом темного кольору, кульковою або чорнильною ручкою. Перші примірники залишаються в касовій книзі. Другі примірники повинні бути відривними і є звітами касира. Обидва екземпляри нумеруються однаковими номерами. Записи касових операцій починаються на лицьовій стороні невідривної частини листа (після рядка «залишок на початок дня»).

Підчистки та не оговорені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення засвідчуються підписами касира і головного бухгалтера.

Записи в касовій книзі касир робить одразу після отримання чи видачі грошей за кожним ордером. Щоденно наприкінці робочого дня він підводить підсумки за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і передає в бухгалтерію як звіт касира другий примірник з прибутковими та видатковими документами під розписку в касовій книзі. Бланк звіту в кінці операцій за день не відривається. ПП «Індустрія Клімату»при здійсненні касових операцій з готівкою могла б забезпечити постійну наявність у своїх касах розмінної монети різних номіналів (не менше 5% від суми встановленого для підприємства ліміту залишку готівки в касі) для видання клієнтам (покупцям). Отже, підприємство дотримується порядку оформлення прийому та видачі готівки в касу. Кожний прибутковий та видатковий ордер підписується відповідними особами та реєструються в журналах, а також відображають всі господарські операції пов’язані з готівкою в касовій книзі на день їх здійснення.


3.2 Синтетичний та аналітичний облік готівкових та касових операцій у ПП «Індустрія Клімату»

Одержані касові звіти й документи обробляються. Кожний запис перевіряється по суті, звіряється з первинним документом, відтак у кожному документі та у звіті проставляється шифр синтетичного рахунка і субрахунків, що кореспондують з рахунком 30 «Каса». Залишок грошей на початок дня за звітом касира бухгалтер звіряє із залишком грошей на кінець дня, виведеним у попередньому звіті, й перевіряє правильність виведених оборотів і залишків.

Синтетичний облік наявності руху грошових коштів у касі ведеться на рахунку 30 «Каса», записи на якому здійснюють на підставі перевірених звітів касира загальними підсумками за день в журналі-ордері № 1 (по кредиту) і відомість № 1 (по дебету).

Рахунок 30«Каса» ведеться за субрахунками: 301 «Каса в національній валюті», 302«Кассавноземнійвалюті».

Крім готівки в касі можуть зберігатися грошові документи і бланки суворої звітності.

До грошових документів належать, зокрема, акції, облігації й інші цінні папери; путівки в будинки відпочинку і санаторії; поштові марки, проїзні квитки тощо. Надходження і видача здійснюються за прибутковими та видатковими касовими ордерами і відображаються на рахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» .Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами.

Бланки суворого обліку, які знаходяться на зберіганні і видаються під звіт (бланки товаросупровідних документів тощо), обліковуються на забалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку». Аналітичний облік ведеться по кожному виду бланків із зазначенням даних про місце зберігання, нумерації, кількості і вартості таких бланків.

ПП «Індустрія Клімату» використовує лише такі субрахунки 301 «Каса в національній валюті» і 311 «Поточний рахунок в національній валюті». За дебетом субрахунку 301 "Каса в національній валюті" відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, за кредитом - виплата (витрачання) готівки. Розрахунки з покупцями відбуваються в готівковій формі. І саме надходження грошових коштів від них є для фірми основним каналом надходження. Основні господарські операції, які здійснюються в касі підприємства наведено у табл. 3.3.