Смекни!
smekni.com

Торговельно-промислова палата. Зовнішньоекономічна політика України (стр. 2 из 3)

ТПП – це експертна організація, акти якої приймаються до розгляду в будь-якому Міжнародному комерційному арбітражному суді. Якщо постачання йде з-за кордону, то на підставі акту експертизи буде здійснене нарахування мита і податків.

Недоброякісний товар реалізувати стає усе сутужніше, тому що вимоги споживача до якості підвищуються, а закони країни, що захищають інтереси споживача, удосконалюються, але умови виробництва, транспортування і збереження продукції залишаються поки колишніми, тобто далекими від досконалості. У цих умовах товароодержувач повинний бути особливо уважним, запрошуючи експерта ТПП у випадку виникнення спірних ситуацій, зв'язаних з постачанням продукції неналежної якості і невідповідного товаросупроводжувальним документам кількості.

З огляду на нові підходи в оцінці можливостей українських підприємств із боку закордонних бізнесменів, для затвердження українських підприємств, організацій, фірм і підприємців, що чесно і сумлінно хочуть виконувати свої зобов'язання перед інофірмами і вітчизняними партнерами, прагнуть затвердити свій імідж на світовому і вітчизняному ринках, президія ТПП України, як незалежної організації, затвердила рішення про ведення Реєстру надійних українських партнерів, фінансове положення яких свідчить про їхню надійність як партнерів для підприємницької діяльності в Україні і за її межами.

На відміну від Державного реєстру, що фіксує наявність того чи іншого суб'єкта підприємницької діяльності, Реєстр ТПП не є обов'язковим, у нього входять на добровільних початках, але видане палатою свідчення в підтвердження надійності українського партнера значно полегшує ведення переговорів, висновок контрактів.

Добровільна реєстрація, регулярне надання даних про фінансовий, виробничий стан підприємства в торгово-промислову палату свідчить про його чесні наміри у веденні справ. Ця відкритість цінується партнерами дуже високо. Тому в багатьох країнах підприємці прагнуть потрапити в такі реєстри.

Безумовно, ТПП робить це об'єктивно, неупередженість, на основі документальних даних. Тому в положенні про Реєстр передбачене надання підприємствами цілої низки офіційних відомостей про стан справ, однак це зовсім не означає, що вони будуть передані усім бажаючим. Існує комерційна таємниця, побажання самих підприємців із приводу нерозголошення яких-небудь даних. Усе це враховується в роботі. Палата може лише підтвердити відповідним документом надійність українського партнера, якоюсь мірою виступивши гарантом цього.

Реєстрація українських підприємств здійснюється палатою України чи регіональними торгово-промисловими палатами. Підприємству, занесеному до Реєстру, видається посвідчення про реєстрацію. Реєстрація здійснюється на підставі заяви зацікавленого українського підприємства, підписаного його керівником. До нього додаються:

- копія реєстраційного свідчення, виданого місцевими органами державної влади;

- копії фінансової звітності;

- копія декларації про наявність валютних коштів на рахунках банків за кордоном з оцінкою податкової інспекції;

- реєстраційна карта, завірена керівником підприємства і головним бухгалтером;

- довідка банку про відсутність простроченої заборгованості по банківських кредитах;

- документи про оплату перевірки матеріалів для внесення підприємства до Реєстру;

- згода керівництва підприємства про надання третім особам інформації з конкретних пунктів реєстраційної карти.

До Реєстру заносяться українські підприємства, що відповідають наступним вимогам:

підприємство є юридичною особою, відповідним чином зареєстрованим, і має рахунок у гривнях (в іноземній валюті);

-підприємство є прибутковим протягом останніх двох років;

-загальний коефіцієнт покриття боргів складає не менш 2 і не більш 4;

-коефіцієнт термінової ліквідності перевищує 60%; коефіцієнт абсолютної ліквідності не менш 30%; рівень власного капіталу складає не менш 60%; співвідношення суми позикових засобів до суми власних засобів не перевищує 75%;

-співвідношення сум балансового прибутку до суми витрат на виробництво продукції більш 25%;

-показник загальної платоспроможності.

Після перевірки повноти і правильності оформлення поданих для реєстрації документів і їхньої відповідності вимогам, викладеним вище, Торгово-промислова палата в місячний термін буде здійснювати реєстрацію українського підприємства в Реєстрі і від імені ТПП України видавати відповідне свідоцтво, що діє протягом року після реєстрації. Інформація, що міститься у свідоцтві, призначена тільки для орієнтування партнерів підприємств. Додаткові відомості про підприємство будуть надаватися партнерам тільки за згодою керівника підприємства – учасника Реєстру.

Зовнішньоекономічна політика України. Механізм регулювання ЗЕД в Україні. Економічні відносини України з іншими державами регулюються відповідними міжнародними договорами і нормами міжнародного права. Україна укладає, виконує і денонсує міжнародні договори з питань зовнішньоекономічної діяльності, а також договори, що стосуються таких питань, відповідно до Конституції (Основним Законом) України і законами України.

Правовий статус суб'єктів господарської діяльності інших держав на території України визначається діючими законами України і вищевказаних договорів.

Україна самостійно здобуває членство в міжнародних міжурядових економічних організаціях, установчі акти яких не суперечать цілям і принципам Конституції (Основного Закону) України. Україна може вступити у відносини з міжнародними міжурядовими економічними організаціями на підставі відповідних міжнародних договорів і/або установчих актів зазначених організацій.

Україна зобов'язана здійснювати захист прав і законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України за межами України відповідно до норм міжнародного права. Такий захист здійснюється по звертаннях зазначених суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності через дипломатичні і консульські установи, державні торгові представництва, що представляють інтереси України.

Якщо є відомості про те, що інші держави, митні союзи або економічні угруповання обмежують здійснення законних прав і інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, органи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності відповідно до їхньої компетенції мають право застосовувати адекватні відповідні міри на такі дії. Якщо такі дії завдають шкоди чи створюють погрозу його нанесення державі і/або суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, зазначені міри можуть передбачати його відшкодування.

Відповідними мірами на дискримінаційні і/або недружні дії інших держав, митних союзів/економічних угруповань є: застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю; застосування часткової заборони (часткового ембарго) на торгівлю; позбавлення режиму найбільшого сприяння чи пільгового спеціального режиму; уведення спеціального мита;

- введення режиму ліцензування і/або квотування зовнішньоекономічних операцій;

- установлення квот (контингентів);

- уведення комбінованого режиму квот і контингентів;

- введення індикативних цін по імпорту і/або експорту товарів;

- інші міри, передбачені законами і міжнародними договорами України.

Рішення про застосування відповідних мір на дискримінаційні і/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань приймаються:

Верховною Радою України про: позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму; застосуванні повної заборони (ембарго) на торгівлю;

Кабінетом Міністрів України про: застосування часткової заборони (ембарго) на торгівлю; здійсненні мір тарифного регулювання по імпорті і/або експорту товарів; уведенні режиму ліцензування і/або квотування зовнішньоекономічних операцій;

Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України про: здійснення мір нетарифного регулювання по імпорті і/або експорту товарів; ліцензуванні і реєстрації окремих видів контрактів; введенні індикативних цін по імпорті і/або експорту товарів; застосуванні інших відповідних мір на дискримінаційні і/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань.

З метою установлення фактів дискримінаційних і/або недружніх дій інших держав, митних союзів/економічних угруповань Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції Ук

раїни проводить відповідне розслідування в порядку, обумовленому Кабінетом Міністрів України.

Матеріали такого розслідування розглядаються Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, що дає рекомендації відповідним державним органам по застосуванню відповідних мір. На підставі матеріалів розслідування Міністерство економіки України разом з Міністерством закордонних справ України звертається до відповідних державних і/або компетентних органів інших держав, митним союзам або економічним угрупованням із пропозицією про врегулювання суперечливої ситуації.

При одержанні позитивної відповіді від зазначених органів Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України формує делегацію для проведення відповідних переговорів і підготовки відповідних міжнародних договорів міжвідомчого характеру.

Якщо відповідні державні і/чи компетентні органи інших держав, митних союзів, економічних угруповань не дали офіційної згоди на застосування міжнародно-правових засобів врегулювання міжнародних суперечок і/або якщо дискримінаційні і/або недружні дії цих органів безпосередньо/опосередковано порушують міжнародні договори України з цими державами, митними союзами або економічними угрупованнями, МЕПЄІ України в рамках своєї компетенції відповідно до рекомендацій Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі самостійно вживає відповідних заходів або передає матеріали Кабінету Міністрів України для прийняття відповідних рішень про застосування необхідних мір.