Смекни!
smekni.com

Коригування зовнішніх дисбалансів платіжного балансу (на прикладі розвинутих країн) (стр. 4 из 6)

При виробленні скоординованої макроекономічної політики у короткостроковій та довгостроковій перспективі постає питання про те, яким саме повинен бути цільовий баланс поточного рахунку та які інструменти слід використовувати для його досягнення. При визначенні оптимальних цільових розмірів балансу поточного рахунку повинна обов’язково виконуватись така залежність: сума всіх майбутніх дисконтованих балансів поточного рахунку має дорівнювати сумі всіх майбутніх дисконтованих чистих випусків за той самий період часу.

(1)

де СА – баланс поточного рахунку у відповідному періоді;

R – обрана ставка дисконтування майбутніх грошових потоків[1];

Y – валовий внутрішній продукт або валовий випуск;

I – обсяг валових внутрішніх інвестицій;

G – державні витрати;

t – параметр часу.

Як видно з рівняння (1), координація грошово-кредитної і бюджетно-податкової політики набуває особливого значення для досягнення цільових показників поточного балансу та підтримання платоспроможності країни. Держава може безпосередньо впливати на розмір чистого випуску шляхом зміни розмірів державних витрат за допомогою бюджетно-податкової політики та величини інвестиційного попиту, використовуючи інструменти монетарної політики для регулювання відсоткових ставок. Для успішного залучення й використання зовнішніх коштів країна повинна забезпечити додатну величину чистого випуску, наприклад, через одночасне збільшення інвестицій для стимулювання економічного зростання, максимального скорочення обсягу державних витрат і досягнення збалансованого бюджету.

Протягом 90-х років ХХ століття спостерігалося стійке зростання зовнішніх дисбалансів між основними регіонами світу, викликане зміною торговельних балансів. На сучасному етапі між активним сальдо поточного рахунку країн Європи та Східної Азії і дефіцитом Сполучених Штатів і низки інших країн існує розрив у 2,5% світового ВВП. З іншого боку, аналіз динаміки балансу поточного рахунку по регіонах дає підстави зробити висновок про те, що погіршення з 1997 року зовнішньої позиції країн, які мають дефіцит поточного рахунку, не супроводжувалося аналогічним зростанням активного сальдо поточного рахунку решти країн. Натомість спостерігалося стійке зростання глобальної розбіжності балансу поточного рахунку (табл. 1).

Збільшення рівня заощаджень у США, особливо за рахунок покращення балансу державного бюджету країни, могло б викликати значне зниження дефіциту поточного рахунку в країні, відповідне скорочення активного сальдо поточного рахунку в Японії, країнах зони євро та країнах Азії і, як наслідок, призвести до зменшення глобальних дисбалансів поточного рахунку світової економіки. Крім того, аналогічних результатів можна досягти шляхом підвищення темпів зростання економіки Японії та країн Європи, а також збільшення інвестиційного попиту в країнах, що розвиваються. З іншого боку, вважається, що зміна відсоткових ставок у США не мала б істотного позитивного впливу на глобальні дисбаланси, оскільки це вплинуло б насамперед на рівень заощаджень та інвестицій в інших регіонах, а на глобальний поточний рахунок мало б лише вторинний вплив.

Країни намагаються коригувати свої зовнішні дисбаланси за допомогою відповідної макроекономічної політики. Залежно від того, як саме відбувалося зрівноваження, можна виділити три основні типи зовнішніх дисбалансів – із внутрішнім, зовнішнім та мішаним коригуванням. Внутрішнє коригування супроводжується значним скороченням обсягу імпорту, а зовнішнє та мішане пов’язані зі збільшенням обсягів експорту. За внутрішнього та мішаного коригування відбувається значне скорочення темпів зростання внутрішнього попиту, переважно за рахунок зменшення приватного споживання та приватних інвестицій. Натомість при зовнішньому коригуванні спостерігається певне підвищення темпів економічного зростання внаслідок покращення торговельного балансу країни. Внутрішнє коригування викликає значне зниження рівня внутрішньої інфляції, тоді як за мішаного коригування рівень інфляції зростає, оскільки має місце істотне знецінення національної валюти. Тип дисбалансу в країні не залежить від розміру економіки, ступеня її відкритості, рівня її промислового розвитку або географічного положення країни. Він визначається виключно внутрішніми макроекономічними проблемами в країні.

У третьому розділі “Взаємозалежність між заощадженнями, інвестиціями і балансом поточного рахунку” розглядаються основні фактори, що впливають на рівень національних заощаджень і внутрішніх інвестицій в країні, кореляційно-регресійний зв’язок між заощадженнями та інвестиціями, а також вплив демографічних зрушень на баланс поточного рахунку.

Глобальний дисбаланс світової економіки в цілому показує виключно методологічні розбіжності при складанні платіжних балансів різними країнами, однак порівняння сумарного дефіциту поточних рахунків і сумарного активного сальдо дозволяє провести порівняльний аналіз напрямів руху капіталу між країнами та їх участі в операціях на міжнародних фінансових ринках. За таких умов головною причиною виникнення дисбалансу є різне співвідношення між дохідністю та ризиком для фінансових інструментів у різних країнах світу. В такому випадку низькі світові відсоткові ставки свідчать про те, що фінансові інструменти в США є низькоризиковими, тому суперечностей між високим попитом на заощадження і низькою відсотковою ставкою не виникає, оскільки це показує виключно низьку премію за ризик для цієї країни.

В економічній літературі не існує єдиної думки про те, яким повинен бути рівень заощаджень. У межах концепції поглинання та концепції макроекономічного балансу обсяг заощаджень визначається шляхом максимізації споживання економічних агентів. При аналізі поточного рахунку з використанням концепції поглинання вважається, що поточний баланс дорівнює різниці між заощадженнями та інвестиціями. На основі теоретичних положень моделі передбачено, що розглядається мала відкрита економіка, яка має вільний доступ на міжнародні ринки капіталу. Як наслідок, капітал вільно рухається між країнами до ринків, які пропонують найбільшу ставку дохідності. Це означає, що обсяги інвестицій і заощаджень у країні теоретично не залежать один від одного. Рівень інвестицій визначається відсотковою ставкою і прибутковістю наявних інвестиційних проектів, тоді як величина заощаджень залежить виключно від рішень економічних агентів, які намагаються максимізувати свою корисність. Чим меншою є міжнародна мобільність капіталу, тим тіснішим повинен бути зв’язок між заощадженнями та інвестиціями.

Для підтвердження викладеної гіпотези здійснюється перевірка наявності кореляції між обсягами заощаджень і інвестицій у довгостроковому та короткостроковому періоді з використанням такої регресії:

Як виявилося, ця гіпотеза не підтвердилася емпіричними дослідженнями. Ще М.Фельдстейн та Ч.Хоріока з’ясували, що для країн ОЕСР з 1960 до середини 70-х років ХХ століття коефіцієнт регресії для залежності ”інвестиції – заощадження” становив 0,89. Таким чином, в економічній літературі з’явився так званий „парадокс Фельдстейна-Хоріоки”: для країн ОЕСР між балансом поточного рахунку і рівнем інвестицій кореляція є дуже низькою, а між рівнем заощаджень та інвестицій кореляція є дуже високою. Подальші емпіричні дослідження підтвердили, що для країн ОЕСР, незважаючи на теоретичні припущення, існував тісний зв’язок між обсягами заощаджень та інвестицій. У свою чергу, тіснота зв’язку для країн, що розвиваються, була досить низькою, також вона була низькою і для груп країн, в які одночасно входили країни, що розвиваються, та розвинуті економіки. Про це свідчать зокрема дані емпіричного дослідження понад 100 країн, проведеного А.Вамвакідісом та Р.Вакзайргом (табл. 2).

Можна виділити декілька основних причин, внаслідок яких парадокс Фельдстейна-Хоріоки не виникав для країн, що розвиваються. По-перше, неоднорідність фінансових показників або забезпеченості факторами виробництва може сприяти міжнародній диверсифікації. Іншим поясненням відсутності парадоксу Фельдстейна-Хоріоки є те, що за умов невизначеності наявність різного співвідношення ”ризик – дохідність” у різних країнах передбачає, що інвестори, намагаючись диверсифікувати свій ризик, вкладатимуть кошти на тих ринках, де динаміка цін на активи є неоднаковою. Причиною також вважають особливості доступу країн, що розвиваються, до зовнішнього капіталу.

Демографічний чинник є одним із визначальних факторів впливу на обсяг національних заощаджень та баланс поточного рахунку. Вплив демографічних змін на заощадження зумовлений вирівнюванням споживання фізичними особами протягом їхнього життя: у юному віці відбувається витрачання заощаджень, на початку дорослого життя обсяги заощаджень є незначними, протягом періоду активної зайнятості рівень заощаджень є високим, а після виходу на пенсію знову відбувається витрачання заощаджень. Саме тому зміна вікової структури населення викликає коливання сукупного обсягу приватних заощаджень. Зміна рівня заощаджень, викликана демографічними зрушеннями, безпосередньо впливає на глобальний дисбаланс. Так, у Північній Америці в 50-х роках ХХ століття спостерігалося позитивне сальдо поточного рахунку в розмірі 3,9% ВВП; тоді цей регіон фінансував економічне відродження країн ЄС та Японії, а вже у 1990 році там спостерігався дефіцит на рівні –0,5% ВВП. Прогнозується, що у 2010 році в Північній Америці знову буде позитивне сальдо поточного рахунку в розмірі 2,1% ВВП, але вже у 2030 році ситуація ще раз зміниться, оскільки пенсіонери почнуть активно витрачати свої зовнішні активи. Для ЄС спостерігався дефіцит поточного рахунку (–2,3% ВВП) у 50-х роках ХХ століття, тому що існував значний приплив капіталу з-за кордону. У 90-х роках ХХ століття мало місце активне сальдо близько 0,7% ВВП. До 2010 року прогнозується зростання позитивного сальдо поточного рахунку до 1,5% ВВП, але вже у 2030 році передбачають дефіцит у –1,5% ВВП. Незважаючи на те, що в Японії тенденція до старіння нації проявляється більш яскраво, економічне зростання буде причиною існування позитивного сальдо поточного рахунку: в 1990 році воно становило 3,7% ВВП, а у 2030 році може становити 2,2% ВВП.