Смекни!
smekni.com

Облік створення підприємства (стр. 12 из 18)

Дозвіл необхідно отримати, але надаватися він буде безкоштовно.

5)Дозвіл на розміщення малої архітектурної форми

Отримання дозволу на розміщення малої архітектурної форми для здійснення підприємницької діяльності здійснюється відповідно до Правил розміщення малих архітектурних форм.

Під малою архітектурною формою розуміється невелика споруда, яка виконується з полегшених конструкцій й встановлюється тимчасово без фундаментів. Розрізняють пересувну й стаціонарну малу архітектурну форму, порядок дозволу яких розрізняється.

Малі архітектурні форми мають розташовуватися із дотриманням вимог актів законодавства, державних стандартів й норм, регіональних та місцевих правил забудови.

Нижче приведений приклад документу дозвільного характеру, в вигляді дозволу на розміщення об’єктів торгівлі.

11. Опис процедури отримання дозволу на виготовлення штампа та печатки підприємства

Цивільним кодексом передбачена наявність у підприємства печатки зі своїм найменуванням. Печатка необхідна для затвердження підписів посадових осіб на договорах , платіжних документах, документах на відпустку, звітах та ін. Підприємство може мати тільки по одному екземпляру основної печатки. Якщо у діяльності підприємства недостатньо використання однієї печатки, то допускається виготовляти додаткові печатки з цифрами «1», «2» і т.д., а також прості круглі печатки й штампи для:

- секретаря;

- канцелярії;

- адміністративно – господарчих управлінь;

- відділів кадрів та ін.

Процес отримання печаток складається із двох етапів:

- отримання дозволу на оформлення замовлення на виготовлення печатки або штампів;

- виготовлення печаток у штемпельно – граверних майстернях.

Дозвіл на оформлення замовлення на виготовлення печатки видається міськ- або райорганом внутрішніх справ у відповідності до Інструкції про порядок видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів.

Для отримання зазначеного дозволу суб’єкт підприємницької діяльності (уповноважена ним особа) подає до відповідного органу внутрішніх справ:

- заяву на видачу дозволу на оформлення замовлення на виготовлення печатки або штампів;

- нотаріально засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

- два екземпляра зразків (ескізів) печаток й штампів, затверджених власником;

- документ, який підтверджує внесення сплати за видачу дозволу на виготовлення печаток й штампів.

Органам внутрішніх справ для видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів забороняється вимагати від суб’єкта підприємницької діяльності документи, не передбачені Інструкцією про порядок видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів.

У заяві вказується:

- кількість печаток й штампів, які передбачається виготовити;

- вперше або ні виготовляються печатки й штампи;

- місцезнаходження (юридична адреса) підприємства;

- особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення печаток й штампів, його прізвище, ім’я та по батькові, паспортні данні;

- прізвище, ім’я та по батькові, паспортні данні керівника або уповноваженої ним особи, яке подає прохання до органів внутрішніх справ, з якого часу займає посаду;

- про перереєстрацію особи (у випадку такої), отримання дублікату свідоцтва про реєстрацію й з чим це пов’язано, існування непорозуміння за використанням печаток й штампів (несвоєчасна передача від одного керівника іншому, розгляд справ за використанням печаток у судових інстанціях й т.п.). У випадку відсутності таких даних це також відображається у заяві.

При виготовленні ескізів слід враховувати, що вони виконуються розбірливо й чітко, без виправлення. При цьому печатки й штампи виготовляються у відповідності до затверджених розмірів круглої або трикутної форми.

Інструкцією № 17 передбачені наступні вимоги до розмірів печаток й штампів:

- печатка круглої форми з текстом однією мовою – діаметром 38-40мм;

- печатка круглої форми з текстом двома мовами – діаметром 40-45мм;

- трикутна печатка – розміром сторони 45*45 мм;

- угловий штамп – розміром сторони не менш 40*60мм;

- маленька кругла печатка – діаметром 20-25 мм.

Напис на печатці повинен відповідати назві, яка зазначена у свідоцтві про державну реєстрацію.

Печатки із емблемами, товарними знаками й т.п., з відповідним описом можуть бути виготовлені лише у тому випадку, якщо вони зареєстровані у встановленому законодавстві України порядку або передбачені у статуті або положенні підприємства, яке зареєстровано відповідним міністерством або іншим централізованим органом виконавчої влади чи міською державною адміністрацією чи органом міського і регіонального самоврядування.

На печатках й штампах усі реквізити вказуються українською або одночасно українською та російською мовами. Однак у зв’язку з тим, що п.1 ст.8 Закону України «Про державну реєстрацію» передбачено надання документів виключно українською мовою, найменування підприємства на російській мові не має юридичного підтвердження, тому використовувати його на круглій печатці підприємства не рекомендується. Іноземна мова у надписах на печатках й штампах може використовуватися у тому разі, якщо це передбачено відповідними законами про подвійне оподаткування , яке діє у рамках міжнародних договорів й норм міжнародного права.

На усіх печатках й штампах вказується ідентифікаційний код суб’єкта підприємницької діяльності – юридичної особи.

Реквізити підприємства, вказані на угловому штампі, повинні відповідати реквізитам, вказаним на печатці.

Упродовж трьох робітничих днів від дня отримання документів орган внутрішніх справ повинен видати дозвіл на виготовлення печаток й штампів або письмову відмову із вказанням причини відмови. При видачі дозволу на зворотній стороні оригінала свідоцтва про державну реєстрацію ставиться штамп, який свідчить про видачу дозволу на виготовлення печаток й штампів із вказанням їх кількості. Штамп засвідчується підписом робітника дозвільної системи та печаткою з відтиском «дозвільна система». Після цього свідоцтво провертається власникові.

Оформлення дозволу видається керівнику підприємства або уповноваженій ним особі під розпис після пред’явлення паспорта або іншого документа, яке посвідчує особу.

Якщо представник підприємства вчасно не отримав печатку або штамп, то вони зберігаються у майстерні упродовж трьох місяців від дня виготовлення, після чого знищується у встановленому порядку.

Без дозволу органів внутрішніх справ за клопотанням керівника підприємства виготовляються пломби, факсиміле, штемпелі, клейма, печатки для опечатування шкафів, штампи бірок на продукцію із вказанням відправника вантажу, штампи для вхідної та вихідної кореспонденції й т.п.

Відповідальність й контроль за дотриманням порядку зберігання печаток й штампів, законністю їх використання покладається на керівника підприємства. При необхідності керівник підприємства своїм наказом може покласти відповідальність за зберігання й використання печаток на одного із безпосередньо підлеглих робітників.

Кожен з ескізів печаток й штампів також посвідчується підписом робітника дозвільної системи й печаткою з відтиском «Дозвільна система» .

Якщо печатки (штампи) виготовляються вперше, то орган внутрішніх справ на дозволі й на кожного екземплярі проставляє штамп про виготовлення печаток й штампів уперше .

За видання дозволу на право виготовляти печаток й штампів стягується плата , розмір якої регламентується Єдиним тарифом на послуги. Так, за оформлення документів, пов’язаних із виданням дозволу на виготовлення печаток й штампів, стягується плата у розмірі:

- трьох неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян за дозвіл (51 грн.);

- а при терміновій видачі дозволу (протягом трьох робітничих днів) – у двократному розмірі (102 грн.).

У відповідності до ст.189 КпАП порушення правил виготовлення печаток й штампів (окрім самонабірних), а також виготовлення, увіз, реалізація й використання самонабірних печаток тягне за собою накладання штрафу від п’яти до восьми НПМД (від 85 грн. до 136 грн.). Порушення порядку обліку й зберігання печаток й штампів, яке потягло за собою їх втрату, тягне за собою накладання штрафу від одного до трьох нпмд (від 17 грн. до 51 грн.).


Начальнику ДГБ МВС України

у Донецькій області

полковнику міліції

Сазонову А. Г.

Прошу видати дозвіл на виготовлення однієї круглої каучукової печатки____

(кількість та вид печаток і штампів)

що виготовляються вперше______________________________

(уперше або натомість, при виготовленні натомість зазначається причина їх виготовлення)

Печатка і штамп виготовляються у зв'язку з державною реєстрацією (перереєстрацією) від____18.06.2006_р.______________

_№123460000004443556у_____виконавчому комітеті Донецької міської ради__________________________________________

(орган реєстрації)

Повна назва організації: Товариство з обмеженою відповідальністю «Мрія»__

Юридична адреса організації, телефон: 83000,м. Донецьк, вул. Челюскінцев,186а), кв.34. тел.334-45-67_____________________________________

Керівник: Лєщинський Станіслав Денисович____________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

№ 1234555689, Ворошилівським ХМУ УМВС України в Донецький області 12 жовтня 1984року. Челюскінцев 186а) 59, 334-89-07___________________________

серія, номер паспорта, ким, коли виданий,

домашня адреса, домашній телефон)

Особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення:

Лєщинський Станіслав Денисович____________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

№ 1234555689, Ворошилівським ХМУ УМВС України в Донецький області 12 жовтня 1984року. Челюскінцев 186а) 59, 334-89-07___________________________

серія, номер паспорта, ким, коли виданий,