Смекни!
smekni.com

Обґрунтування економічної привабливості Нідерландів (стр. 3 из 4)

Основними експортними партнерами є Німеччина 24,4%, Бельгії, 13,6%; Великобританія 9,1%, Франції 8,5%, Італія 5,1%, США 4.3% (2008)

Експортну орієнтацію голландської економіки характеризує й зростаючий вивіз капіталу. По експорту капіталу розраховуючи на душу населення Нідерланди займають 3-4 місце у світі.

Торговельний баланс і платіжний баланс по поточних операціях завжди зводяться з позитивним для Нідерландів сальдо.

Крім того, Нідерланди виконують важливі розподільні функції, обумовлені обмеженістю внутрішнього ринку й сприятливим географічним розташуванням. У чинність цього значну частину зовнішньої торгівлі Нідерландів становлять транзитні вантажі, що звертаються між Нідерландами й країнами ЄС. Найбільш великими розподільними центрами для Європейського Союзу є порт Роттердам (найбільший по обороту - 282 млн. т в 1993 р. - порт у світі), аеропорт Схипхол і порт Амстердам.

Обсяг голландського імпорту за підсумками 2008 р. склав 485,3 млрд. євро., імпорт ріст небагато більш високими темпами, чому експорт.

У число основних груп товарів, імпортованих Нідерландами, входять: офісне встаткування, телекомунікаційне встаткування, нафта, нафтопродукти, масла, зроблені на основі нафти, електроустаткування, дорожні й транспортні засоби (Додаток 4).

Основними постачальниками на голландський ринок в 2008 р. були: Німеччина: 17,7%; Бельгія: 9,3%; США: 7,3%; Китай: 10,5%; Росія: 5.15; Великобританія: 5,8%; Франція: 4,4%

Примітно, що в голландському імпорті усе більш помітне місце відіграє Китай, який в 2006 р. посів четверте місце по товарообігові. Більш третини загального обсягу голландського імпорту з Китаю в 2006 р. припадало на комп'ютерну техніку. Також збільшився імпорт коштів телекомунікації китайського проведення, хоча основна частина закуповуваного комп'ютерного й телекомунікаційного встаткування була призначена для реекспорту в інші європейські країни. Також Нідерланди здійснюють реекспорт побутових електротехнічних приладів, одягу й дитячих іграшок китайського проведення.

Що стосується інвестицій те за попередніми оцінками обсяг накопичених голландських закордонних прямих інвестиції в 2006 р. склав близько 565 млрд. євро. Найбільш важливі ринки, у які направляються голландські прямі інвестиції - країни Євросоюзу й США. На їхню частку проходиться понад 70% загального обсягу прямих закордонних інвестицій Нідерландів. У теж час росте обсяг інвестицій у Росію й країни Східної Європи.

Високий ступінь привабливості голландського інвестиційного клімату визначає сукупність факторів, таких як зручне географічне розташування Нідерландів, розвинена ділова й транспортна інфраструктура, привабливе інвестиційне законодавство, підтримка прихожого в країну іноземного малого й середнього бізнесу. За попередніми оцінками, загальний обсяг накопичених прямих іноземних інвестицій в економіку Нідерландів в 2006 р. склав близько 410 млрд. євро. Основними інвесторами в економіку Нідерландів залишаються країни Євросоюзу, на їхню частку доводиться більш 60% іноземних капіталовкладень. За межами ЄС великі інвестиції в голландську економіку здійснюють Швейцарія, США і Японія.

В 2006 р. іноземні компанії почали в Нідерландах 113 проектів на загальну суму в 357 млн. євро у вигляді інвестицій, що привело до створення 2425 додаткових робочих місць в економіці країни. Більш 50% нових проектів реалізували компанії з Азії. Зростаючі економіки Китаю, Індії й Малайзії стають більш значимими джерелами іноземних інвестицій. Також були істотні обсяги інвестиційних вкладень зі США й Канади. Важливо, що зріс обсяг інвестицій у науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи, досягшись 9% від усіх іноземних інвестиційних проектів.

Останні 15-20 років у Нідерландах винятково швидко розвивається сфера послуг, де (без обліку торгівлі й транспорту) виробляється 51% ВВП. Основна їхня частина - ділові послуги. Наприклад, у період 1996-2001 рр. динаміка послуг більш ніж удвічі перевершувала середньорічний темп приросту проведення в обробній промисловості (5,9 і 2,9% відповідно). Особливо виділялися щодо цього сектору комп'ютерних послуг і послуги зв'язку (18,2% і 15,0% у середньому щорічно). Зрушення були обумовлені стрибкоподібним розширенням мобільного телефонного зв'язку) і збільшенням числа користувачів Інтернету (52%). Передбачається, що ці ринки вже в основному насичені й подальшому ріст буде відбуватися більш повільними темпами.

Розділ 4. Аналіз позицій країни в рейтингу Світового Банку «Doing Business 2009”

Рейтинг Світового Банку дае можливість підприемцям скористатися представленими індикаторами для аналізу комрційної діяльності 181 країни світу. Нідерланді займають 26 місце зі списку економічних систем.

Зміни відповідними індікаторами позицій у рейтингу по відношеню до минулого року наведені у додатку 5.

Реєстрація підприємств. Даний розділ розглядає труднощі, пов'язані з відкриттям бізнесу. Нижче перераховані дії, тимчасові й фінансові витрати, які необхідні для початку легальної діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю.

Індикатор Нідерланди

ОЕСР

Процедури (кількість)

6

5,8

Строк (дні)

10

13,4

Вартість (% доходу на душу населення)

5,9

4,9

Мінімальний оплачений статутний капітал (%валового дахода на душу населення)

51,7

19,7

ОЕСР - Організація економічного співробітництва й розвитку

Одержання дозволів на будівництво відслідковує процедури, тимчасові й фінансові витрати, які необхідні для будівництва складу, включаючи одержання необхідних ліцензій і дозволів, виконання необхідних повідомлень і інспекцій, а також підключення до комунальних мереж.

Індикатор Нідерланди ОЕСР
Процедури (кількість) 18 15,4
Строк (дні) 230 161,5
Вартість (% від величини середньодушового доходу) 112,1 56,7

Найм робочої сили. Нижче показані труднощі, з якими зустрічаються роботодавці при прийманні/ звільненні працівників. Кожний покажчик оцінюється по шкалі від 0 до 100, де 100 має на увазі максимально тверді регуляторні норми. Індекс еластичності умов роботи розраховується як середнє значення перших трьох індексів.

Індикатор

Нідерланди

ОЕСР

Індекс складності приймання на роботу

17

25,7

Індекс еластичності робочих годин

40

42,2

Індекс складності звільнення

70

26,3

Індекс еластичності роботи

42

31,4

Витрати, пов'язані зі звільненням (у тижневих заробітних платах)

17

25,8

Реєстрація власності. Даний розділ розглядає легкість одержання компанією права власності. Нижче перераховані дії, кількість часу й фінансових витрат, необхідних для реєстрації власності.


Індикатор

Нідерланди

ОЕСР

Процедури (кількість)

2

4,7

Строк (дні)

5

30,3

Вартість (% від вартості власності)

6,1

4,7

Кредитування. Нижче зазначені ступінь доступності кредитної інформації і юридичні права позикодавців і позичальників. Індекс юридичних прав являє собою шкалу з розподілами від 0 до 10, де високі розподіли вказують на те, що дані закони краще розроблені з погляду одержання доступу до кредиту. Індекс кредитної інформації визначає діапазон, доступність і обсяг кредитної інформації, доступної в державних реєстрах або в частках бюро. Індекс оцінюється по шкалі від 0 до 6, де чим вище цифра, тим більше кредитної інформації перебуває в державному реєстрі або в частці бюро.

Індикатор

Нідерланди

ОЕСР

Індекс юридичних прав

6

6,8

Індекс кредитної інформації

5

4,8

Кількість людей, що перебувають на обліку в державному реєстрі (% дорослого населення)

0,0

8,4

Кількість людей, що перебувають на обліку в частках бюро (% дорослого населення)

81,0

58,4

Захист інвесторів. Показники, наведені нижче, охоплюють 3 аспекту ступеня захищеності інтересів інвестора: прозорість угод (сфера індексу відкритості), схильність до використання положення в корисливих цілях (сфера індексу відповідальності директори), можливість для акціонерів переслідувати чиновників і директорів судовим порядком за посадові провини (індекс легкості подачі позовів акціонерами) і індекс ступені захищеності інтересів інвестора. Індекси виміряються по шкалі від 0 до 10, при цьому високі значення позначають більший ступінь відкритості, більшу відповідальність директорів, більше впливу з боку акціонерів на чинені угоди й кращий захист інтересів інвесторів.