Смекни!
smekni.com

Обґрунтування економічної привабливості Нідерландів (стр. 4 из 4)

Індикатор Нідерланди ОЕСР
Індекс відкритості 4 5,9
Індекс відповідальності директори 4 5,0
Індекс можливості подачі позову акціонерами 6 6,6
Індекс захисту інтересів інвесторів 4,7 5,8

Оподатковування. Даний розділ надає інформацію про податки, які повинна оплатити або втримати в певному році компанія середнього розміру. Також ураховується адміністративний тягар, пов'язане зі сплатою податків.

Індикатор Нідерланди ОЕСР
Виплати (кількість) 9 13,4
Час (годинник) 180 210,5
Податок на прибути (% прибутки) 21,8 17,5
Податок і виплати на зарплату (% прибутки) 15,9 24,4
Інші податки (% прибутки) 1,4 3,4
Загальна податкова ставка (% прибутки) 39,1 45,3

Міжнародна торгівля.Вартість і процедури, необхідні для імпорту/ експорту стандартної партії товару приводяться наприкінці цього розділу. Розписані всі офіційні процедури: починаючи від заключної договірної угоди й закінчуючи доставкою товару.

Індикатор Нідерланди ОЕСР
Документи для експорту (кількість) 4 4,5
Час на експорт (у днях) 6 10,7
Вартість експорту (US$ за контейнер) 895 1 069,1
Документи на імпорт (кількість) 5 5,1
Час на імпорт (у днях) 6 11,4
Вартість імпорту (US$ за контейнер) 1 020 1 132,7

Забезпечення виконання контрактів. Даний розділ оцінює ефективність примусових заходів щодо дотримання умов контрактів шляхом розгляду еволюції платіжних спорів і дослідження часу, витрат і процедур, залучених у процес із моменту подачі позову до суду, до здійснення платежу.

Індикатор Нідерланди ОЕСР
Процедури (кількість) 25 30,8
Строк (дні) 514 462,7
судові витрати (% від вартості позову) 24,4 18,9

Ліквідація підприємств. Даний розділ розглядає тимчасові й фінансові витрати, пов'язаних із процедурами банкрутства, і надає заходу виміру пробілів у законах про банкрутство. Також зазначений коефіцієнт стягнення боргу, виражений у центах на долар, отриманий з неплатоспроможної фірми.

Індикатор Нідерланди ОЭСР
Час (у літах) 1,1 1,7
Вартість (% від величини середньодушового доходу) 4 8,4
Коефіцієнт стягнення (центи на долар) 82,7 68,6

На основі цих даних можна зробити висновок, що держава й влада намагається, якомога більше захистити свої ресурси, але й водночас створити сприятливі умови для створення нових підприємств, інвестування, експорту та імпорту. Так у порівняні з ОЕСР Нідерланди мають більш сприятливі умови для реєстрації підприємств та приватизації майна, але складніші норми щодо статутного капіталу, витрат на будівництво та отримання відповідних ліцензій. Приділяється багато уваги захисту працюючих, що проявляється в складності звільнення й у менш суворих нормах найманню персоналу.

Одними з основних показників є умови кредитування та захист інвесторів, згідно з ними створюються сприятливе підґрунтя для інвестування. Але при цьому з підприємств буде стягнуто більший % податку на догоду і менший % з заробітної плати в порівняні з іншими країнами ОЕСР.

Висновки

За класифікаціями світових організацій Нідерланди займають провідне місце у світовому господарському комплексі. Це високорозвинена індустріальна країна з високим рівнем доходів та дуже високим рівнем розвитку людського потенціалу.

Нідерланди є країною з високо розвиненою економікою, що перебуває на 7 місці у світі по показнику ВВП на душу населення. Голландську економіку характеризує відкритість і міжнародна орієнтація, про що свідчить висока частка експорту у ВВП. В останні роки відкритість голландської економіки проявляється також в успішнім залученні іноземних інвестицій.

Нідерланди здійснюють близько 4% світового експорту й понад 3% світового імпорту, що відносить дану країну до групи десяти найбільш важливих держав у світі, що займаються експортом і імпортом.

У рейтингу Світового Банку «Doing Business 2009” Нідерланди займають 26 місце з 181 країни світу. За даними Світового Банку, ця країна має сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності, пропонує місцевим і іноземним підприємствам умови, що сприяють міжнародній торгівлі, ефективному експорту, інновацій й співробітництво із кращими світовими компаніями й дослідницькими інститутами.

Зручне географічне розташування Нідерландів, розвинена ділова й транспортна інфраструктура, привабливе інвестиційне законодавство, підтримка іноземного малого й середнього бізнесу – усе це в сукупності визначає високий ступінь привабливості голландського інвестиційного клімату.