Смекни!
smekni.com

Розробка бізнес-плану МПП СОФ (стр. 13 из 13)

При порушенні ізоляції електричного дроту під напругою можуть виявитися металеві частини устаткування; корпус пускової апаратури, електродвигуна, станин, огородження. Для захисту працюючих в цих випадках застосовуеться захисне заземлення.

Захисне заземлення - це з’єднання всіх металевих частин обладнання, що можуть виявитися під напругою, з землею. У випадку, коли висока напруга попадає на металеві частини обладнання і людина доторкається до них, електричний струм піде по металевих частинах в землю, не завдавши неприємностей людині, бо електричний опір людини набагато більший за опір металевого провідника, яким з’єднана металева конструкція з землею.

По небезпеці і враженні електричним струмом цехи варення та фасування відносяться до особливо небезпечних в приміщенні. Для забезпечення безпеки людей у відповідності до вимог ПУЕ повинні застосовуватись заземляючі елементи. Відповідно до технічних вимог і умов виробництва на обладнанні встановлюються кришки, які мають водозахистну конструкцію. Експлуатація електрообладнання повинна здійснюватись згідно до вимог ГОСТ 12.1.030-81. Металеві апарати, вологий одяг робітників є струмопровідними, тому в цехах напруга в переносних освітлювальних пристроях не повинна перевищувати 12В. Ці пристрої повинні мати ізольовані проводи, а сам ліхтар накривається сітчастим ковпачком.

Захистними засобами називають прилади, апарати, переносні та перерізні засоби й устаткування для захисту працюючих від ураження електричним струмом. Всі ізолюючі засоби поділяються на основні та допоміжні. До основних ізоляційних засобів відносяться засоби, які застосовуються в електроустаткуванні з напругою більше 1000В. До додаткових відносяться засоби, які застосовуються в устаткуванні з напругою до 1000В. Огляд та заміна захистних засобів проводиться в термін.

Таблиця. Огляд та заміна захистних засобів.

Назва захистних засобів

Огляд

Заміна

Рукавиці гумові перед використанням раз на рік

Інструмент з ізольованими ручками

перед використанням раз на рік

Галоші гумові

раз в 6 місяців раз на рік

Коври дорожні гумові

раз на рік раз в 2 роки

Ізолюючі підставки

раз в 2 роки раз в 2 роки

9.5. Пожежна безпека

Пожежна безпека забезпечуеться проведенням цілого комплесу організаційно-технічних заходів розробкою інструкцій по заходам пожежної безпеки і своечасне усунення виявлених протипожежних порушень. Воно в більшій мірі визначаеться ступенями її вогнестійких основних конструктивних елементів.

Для гасіння пожеж в кожному приміщенні передбачаеться встановлення вогнегасників та інших первісних засобів пожежогасіння.

Заходи по попередженню пожеж на виробництві повинні зводитись до попередження створення горючого середовища, виявлення джерела загорання і створення умов для швидкої локалізаціїї й ліквідації пожежі.

Для гасіння пожежі розпиленою водою передбачається система пожежного водопостачання (СНиП11-58-75 і СНиП11-34-74). Витрата води на зовнішнє пожежогасіння для виробничих будівель приймається з урахуванням ступеню вогнетривкості конструкцій будівель і категорії виробництва по кожній небезпеці й в залежності від об’єму будівель.

Ступінь вогнетривкості комплексу категорії по пожежній безпеці Б, В, Д. Тривалість пожежі приймаємо рівною 3 години. Розрахунковий запас води для 3-го пожежегасіння визначаємо по формулі:

Q = (3*3600*n)/1000

де 3600 і 1000 - перевідні коефіцієнти, відповідно годин в секунди й літрів в кубометри; n - витрата води на внутрішнє (5л/с) і зовнішнє (15л/с) пожежегасіння.

Виходячи зі ступеня вогнестійкості й категорії по побеженебезпеці з урахуванням об’єму будівлі знаходимо витрату води:

Q = 11*(5+15) = 220м3

На території підприємства передбачається резервуар, який містить необхідну кількість води на пожежегасіння.

Висновки

Організація малого підприємства МЧП “СОФ” дозволить підвищити сервісне обслуговування Харківського району.

Для здійснення проекту відповідно до розрахунків буде потрібно 4400 тис.гривень. Можливим інвестором є Стаднюк Е.Ф.і АБ «Експрес Банк»

Розрахунки ефективності показали :що термін окупності складає - 4,7роки; аккумульований дисконтований грошовий потік за цей період складає - 4827,6тис.грн.; індекс прибутковості - 1.662.

Приведені показники свідчать про доцільність організації такого багатопрофільного підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


[1] Тут та надалі по тексту під словом “фірма” мається на увазі організації, які займаються виробничою, господарською та коммерційною діяльністю.