Смекни!
smekni.com

Аналіз ринку роздрібної торгівлі (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ 4

І. Загальний аналіз ринку роздрібної торгівлі (ємність ринку, темпи його

розвитку, визначення можливостей і форм глобалізації послуг даного ринку) 5

ІІ. Порівняльний аналіз прийомів менеджменту лідерів ринку (основні

фактори успіху) 13

ІІІ. Рекомендації новим операторам ринку 17

Висновки 20

Список літератури 23

Вступ

Торгівля в Україні є одним з видів економічної діяльності, які найшвидше зростають.

Обсяг роздрібного товарообігу України, за даними Державного комітету статистики, в 2007 році склав 91,9 млрд. грн., що в порівняльних цінах на 23% більше обсягу минулого року. Питома вага оптової та роздрібної торгівлі у ВВП протягом 2003-2007 рр. коливається в межах 11-12%, що є другим результатом після промисловості. Однак, цей показник є дещо нижчим, ніж у таких країн, як Російська Федерація (19-20%), Польща (18-19%), США (15-16%) та Великобританія (14%).

Це свідчить про порівняну нерозвиненість цього виду економічної діяльності в нашій країні. Особливо ненасиченим є ринок роздрібної торгівлі. За оцінками консалтингової компанії AT Kearney, яка щорічно складає Global Retail Development Index, на сьогодні найперспективнішими з позиції потенційного розвитку торгівельних мереж є ринки країн, що розвиваються, зокрема, у трійку найпривабливіших країн увійшли Індія (1), Росія (2) і Україна (3).

Основним фактором розвитку сфери торгівлі в Україні є зростання доходів населення, яке визначається темпами росту реальної заробітної плати та зниженням рівня безробіття. Проте, зростання доходів населення в 2007 р. не супроводжувалося адекватним розширенням товарної пропозиції. Це пов’язано зі зміною системи перерозподілу доходів, яка виражена у підвищенні заробітної плати при падінні темпів росту економіки в цілому. Рівень доходів ще не є достатнім для забезпечення всіх першочергових потреб, а ринок роздрібної торгівлі є недосить насиченим. Тому, незалежно від тенденцій розвитку економіки, попит на продовольчі та побутові товари зростає випереджальними темпами.

Саме тому, обираючи сегмент ринку роздрібної торгівлі для здійснення наступного аналізу та досліджень, зупинимося саме на ринку роздрібної торгівлі продуктами харчування.


І. Загальний аналіз ринку роздрібної торгівлі (ємність ринку, темпи його розвитку, визначенння можливостей і форм глобалізації послуг даного ринку)

Зазначимо, що розвиток роздрібної торгівлі в Україні відбувається нерівномірно.

Найбільші темпи росту зафіксовані в промислових областях, що пояснюється вищим рівнем доходів населення та щільнішою концентрацією споживачів. Існує істотна залежність між рівнем оплати праці та обсягами роздрібного товарообігу. Київ є безумовним лідером за обсягами роздрібного товарообігу, забезпечуючи 17,1% від загальнодержавного показника, при цьому рівень середньомісячної заробітної плати в місті є майже удвічі вищим, ніж по країні в цілому.

Слід звернути увагу, що Львівська область за результатами 2007 року посідає 5 місце як за рівнем оплати праці, так і розмірами товарообігу. Характерним для західного регіону є те, що вони лідирують за показниками темпів росту середньомісячної заробітної плати порівняно зі Східними та Південними областями, що може вказувати на наявність певного потенціалу для розвитку роздрібної торгівлі.

Через високі темпи росту ринку роздрібної торгівлі, попит на торговельну нерухомість постійно зростає, що стимулює підвищення цін на ці об’єкти. Абсолютним лідером за темпами розвитку ринку є столиця. Проте останнім часом інвестори змінюють орієнтири: їх усе частіше цікавлять окремі регіони. За результатами 2007 року найвищі темпи росту вартості торгової нерухомості є у Львові, де ціни на зазначені об’єкти зросли в 4 рази, порівняно з початком року.

Крім того, зростання доходів населення стимулює покращення культури споживання. За даними консалтингової компанії GfK-USM, за останні роки відбулися істотні зміни в уподобаннях українських покупців: основна перевага ринків – низька ціна продукції вже не є критичною. Тому ріст роздрібної торгівлі в Україні пов’язують із розвитком мережі торгових центрів і супермаркетів, що здатні забезпечити зручне розташування, комплексне та якісне обслуговування.

Взагалі, протягом останніх років відбувся перерозподіл товарообороту на користь цивілізованих форм торгівлі як у сфері реалізації продовольчих, так і непродовольчих товарів.

Зважаючи на наявні тенденції, майбутній розвиток роздрібної торгівлі в Україні пов’язують із розвитком мережі торгових центрів і супермаркетів, що здатні забезпечити зручне розташування, комплексне та якісне обслуговування.

Разом із цим, порівняно з Європейськими країнами, в Україні зараз майже не розвинена лінійка форматів торговельних центрів. Це пов’язано, насамперед, з дефіцитом торговельних площ. За параметрами насиченості торговельними площами, Київ, не кажучи вже про регіони, відстає від великих міст Центральної Європи та Росії. Так, показник чисельності торговельних площ на 1 тис. населення у Києві сьогодні становить 95 м кв., тоді як у Москві він складає 140, у Празі – 330, а у Варшаві – 350 м кв.

Зазначимо, що розвиток роздрібної торгівлі в Україні відбувається нерівномірно. Найбільші темпи росту зафіксовані в промислових областях, що пояснюється вищим рівнем доходів населення та щільнішою концентрацією споживачів

Світові тенденції розвитку роздрібної торгівлі свідчать про значну концентрацію цієї сфери. Такі тенденції знаходять відображення і в Україні. Починаючи з 1999 року, в країні намітилася чітка тенденція до зменшення кількості магазинів, у результаті на сьогодні їх нараховується 58,3 тис. одиниць, проти 85,4 тис. – у 1999 році. Однак, якість магазинів за цей період істотно покращилась. Це відбувається за рахунок формування на ринку потужних торговельних мереж, які починають змагатися між собою на якісному рівні.

Однак, зараз на загальнодержавному рівні працює лише 4 таких мережі (Fozzy Group, «АТБ», «Велика кишеня» і «Фуршет»), інші ж мережі мають регіональний характер.

При цьому, за оцінками експертів, конкуренція на цьому ринку практично відсутня через значну його ненасиченість, такий стан може протриматися ще кілька років. За цей період на український ринок найімовірніше вийдуть такі світові гіганти як Carrefour, Ahold та Tesco. Спеціалісти також зазначають, що це може відбутися вже найближчим часом, оскільки потужність діючих в Україні мереж зростає швидкими темпами і невдовзі вони в змозі будуть ускладнити вихід на цей ринок.

Зараз в Україні іноземний рітейл представляють лише Metro Cash&Carry, BILLA, російський «Перекресток», литовська «БМ Трейд» та французький Auchan.

Німецька Metro Group планує, що оборот компанії в Україні за підсумками 2007 року може перевищити 600 млн. євро. Керуючий директор Metro Cash&Carry в Україні Аксель Лухі заявив, що обіг виріс із 30 млн. євро в 2004 році, коли в Україні працював один магазин компанії, до 338 млн. євро торік, коли було вже вісім магазинів. Зараз в компанії 12 торговельних центрів, 13-й планується відкрити до кінця року, пише Financial Times.

«Ми випереджаємо графік, відкривши на два магазини більше, ніж планувалося», – говорить Аксель Лухі. За його словами, очікується, що цього року товарообіг компанії перевищить 600 млн. євро. Він також підкреслює, що експансія в Україну й Росію є для німецького рИтейлера пріоритетом.

В цілому, за підсумками дев’яти місяців поточного року, обсяг українського ринку торгівлі збільшився на 25% до 15 млрд. гривень. Особливо швидкими темпами зростає ринок торгівлі Києва, Одеси, Харкова і Донецька.

Сьогодні, згідно Financial Times., такі міжнародні оператори, як німецький Praktiker, британський Kingfisher, фінський Kesko і ізраїльський Fishman вивчають можливість виходу на український ринок торгівлі. Також все ще не може потрапити в Україну шведський гігант IКЕА, що планує інвестувати в будівництво в Україні $1,5 - $2 млрд.

На думку Акселя Лухі, основною причиною, що стримує прихід в Україну західних ритейлерів, є бюрократичні та інші складності в одержанні земельних ділянок для будівництва.

Основними напрямками розвитку ритейлінгового ринку, найближчим часом, найімовірніше будуть міста-мільйонери та обласні центри. За даними агентства нерухомості «Благовест», найбільші регіональні торгові центри (загальна площа кожного з яких складає від 5 000 до 100 000 кв. м), заявлені до будівництва у 2005-2008рр., зосередяться у обласних центрах та промислово розвинених містах (Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Луганськ, Кривий Ріг, Запоріжжя).

Розглянемо, як оцінюють стан справ у галузі самі лідери ринку.

Як відзначає провідний аналітик аналітичного департаменту компанії Pro-consulting Олександр Соколов, конкуренція на ринку ще не дуже напружена. «У городах-миллионниках конкуренція, звичайно, вища – зайнятість ринку доходить до 60%, в обласних центрах і дрібних містах ринок наповнений буквально на 45-50%», – відзначає він. По прогнозах експертів, сьогодні ринок росте на 25-30% в рік, і таке зростання продовжиться ще найближчі років п’ять. «Але поступово з насиченням ринку темпи зростання падатимуть на 2-3% в рік», – вважає Олександр Соколов. На думку фінансового аналітика компанії «Ренесанс Капітал Україна» Світлани Дригуш, конкуренція ще недостатньо жорстка внаслідок того, що присутність нових форматів по країні в цілому невелике. «Близько 30-35%», – вважає вона.

Як вважає маркетолог відділу комерційного розвитку ТОВ «Караван» Дмитро Льовіцкий, на сьогоднішній день конкуренцію можна назвати помірною. «Такий показник, як щільність гіпермаркетів (обхват на душу населення), в Україні ще далекий від середньоєвропейських норм, хоча, за даними ACNielsen, по цьому показнику Україна обігнала Болгарію, Румунію і РФ, але поки відстає від країн Балтії», – відзначає він.

На думку керівника департаменту маркетингу компанії «Омега» (мережа «Варус») Дмитра Шевченка, конкуренція існує, але не можна сказати, що на сьогоднішній день настільки гостра. «До досягнення піку на українському ринку ритейла їй ще далеко, ринок не насичений і є куди розвиватися», – відзначає він. Проте, за його словами, відкриття нової мережі може створити певний ступінь збільшення активності і конкуренції. «Але тільки локально, в певному регіоні», – говорить Дмитро Шевченко.