Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в менеджменті (стр. 2 из 3)

- Відновлення моделі.

В процесі перевірки, використання та відновлення моделей слід враховувати похибки, які знижують їх ефективність:

- недостовірні вхідні умови (припущення);

- інформаційні обмеження;

- страх користувачів;

- недостатня практична перевірка;

- надмірно висока вартість побудови;

- недостатнє врахування чинних факторів тощо.

Американський менеджмент давно використовує ЕОМ при найбільш розповсюджених способах моделювання:

Теорія ігор. Моделює вплив прийнятого рішення на конкурентів. Ця теорія найперше розроблялась військовими.

Теорія черг. Визначає оптимальне число каналів обслуговування по відношенню до потреби в них (так звана модель оптимального обслуговування).

Моделювання управління запасами. Визначає розміщення замовлень, їх кількість, обсяг готової продукції на складі.

Лінійне програмування. Забезпечує оптимальний спосіб розгляду ресурсів при наявності конкретних потреб. Моделі лінійного програмування найбільш популярні у менеджменті.

Імітаційне моделювання. Дає практичний спосіб застосування моделі замість реальної системи.

Економічний аналіз, тобто метод оцінки витрат та економічних вигод. Базується на визначенні економічних умов, при яких підприємство стає вигідним. Зрозуміло, що основною умовою буде ситуація, коли загальний дохід зрівнюється з підсумковими витратами.

Платіжна матриця. Це статистичний метод, який дозволяє із кількох варіантів вибрати найбільш оптимальне рішення. При цьому платежі (грошові винагороди, доход тощо) представляються у формі таблиці.

Дерево рішень, являє собою схематичне відображення дій у менеджменті з урахування фінансових результатів, ймовірності отримання їх позитивного значення, можливості порівняння альтернатив.

Прогнозування, тобто моделювання майбутніх управлінських ситуацій. Оскільки воно відіграє суттєву роль у менеджменті, то його слід розглянути окремо.

На сьогоднішній день не мислиме без підтримки обчислювальної техніки оперативне і найбільш вірогідне прогнозування (спосіб, при якому використовується накопичений в минулому досвід та поточні припущення з метою визначення майбутнього). На сучасному етапі найчастіше використовуються такі прогнози:

- економічні;

- соціальні;

- розвитку конкуренції;

- розвитку науково-технічного прогресу;

- розвитку технології;

- розвитку суспільства;

- розвитку сільського господарства тощо.

Можна виділити наступні групи методів прогнозування:

1) Неформальні методи:

- прогнозування на базі словесної (вербальної) інформації, отриманої з допомогою радіо, телебачення, розмов, телефонограм тощо;

- прогнозування на засадах письмової інформації, яка відображається у газетах, журналах, бюлетенях, звітах тощо;

- прогнозування за результатами промислового шпіонажу.

2) Формальні методи:

а) Кількісні методи прогнозування:

- аналіз минулих рядів. Виходить з того, що минуле може повторитися у майбутньому;

- причинно-наслідкове (каузальне) моделювання. Використовується у менеджменті для прогнозування тих ситуацій, які знаходяться у залежності більше ніж від однієї змінної величини. В статистиці цей спосіб прогнозування називається кореляцією.

б) Якісні методи прогнозування:

- думка журі. Представляє собою поєднання та усереднення думок експертів – членів журі (ради, комісії тощо);

- сукупна думка збутовиків. Ґрунтується на передбаченні попиту групою досвідчених торгових агентів;

- модель очікування споживача. Базується на результатах опитування клієнтів;

- метод експертних оцінок. Представляє собою процедуру, яка дозволяє групі експертів приходити до певної згоди.

Інформаційні системи – це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікації, баз і банків даних, методів процедур обробки даних, персоналу управління, які реалізують функції збирання, передавання, обробки і накопичування інформації для підготовки і прийняття ефективних управлінськіх рішень. Структура для інформаційних систем показана на малюнку.

Якість управління та прийняття рішень в економіці тісно пов'язана з використанням сучасних засобів комп'ютерної техніки та інформаційних технологій. Основним підходом до їх використання являється створення та застосування інформаційних систем (ІС) у менеджменті.

З вищенаведеного чітко видно, яке важливе місце на сьогоднішній день починають займати інформаційні комп’ютерні системи в менеджменті. Починаючи від обладнання робочого місця менеджера, окремого підприємства, завершуючи виходом у всесвітню мережу Інтернет, підтримуванням зовнішніх зв’язків з ринковими та управлінськими явищами та процесами.

Сьогодні не можливий якісний менеджмент без комп’ютерних знань, без використання новітнього програмного забезпечення та моря корисної інформації, яку пропонує віртуальний простір для справи менеджменту.


2. Системи планування ресурсів підприємства

синхронізованого зі споживачами (CSRP).

CustomerSynchronizedResourcePlanning (CSRP) - планування ресурсів у взаємодії зі споживачем (замовником), стандарт CSRP. Стандарт, що з'явився після рекомендацій ERP, іноді називаємий ERPII. Відбиває весь цикл виробництва від проектування і взаємодії з замовниками до після продажного регламентного обслуговування виробу.

Найбільш могутні інструменти керування виробництвом у цьому десятилітті будуть ті, котрі будуть побудовані на твердому фундаменті ERP, а також сфокусуються на інтеграції з покупцями. Система планування виробництва цього десятиліття повинна мати два фокуси - на виробничій ефективності і на створенні купівельної цінності. Ця нова парадигма планування і є планування ресурсів, синхронізоване з покупцем - CSRP.

CSRP - синхронізувати покупця з внутрішнім плануванням і виробництвом

Ця брошура починається з декількох критичних для бізнесу питань: "Які продукти покупець зажадає протягом шести місяців?" і "Яке удосконалення продукції створить конкурентні розходження?"

Якщо переваги покупців міняються з безпрецедентною швидкістю, то яким образом можливо одержувати критичну інформацію про ринок? Відповідь проста - інтегрувати покупців з бізнес плануванням і виконавчою системою.

CSRP використовує перевірену, інтегровану функціональність ERP і перенаправляє виробниче планування від виробництва далі, до покупця. CSRP надає діючі методи і додатки для створення продуктів з підвищеною цінністю для покупця.

Для впровадження CSRP необхідно:

1. Оптимізувати виробничу діяльність (операції), побудувавши ефективну виробничу інфраструктуру на основі методології й інструментарію ERP;

2. Інтегрувати покупця і сфальцьовані на покупці підрозділу організації, з основними планувальними і виробничими підрозділами; і

3. Упровадити відкриті технології, щоб створити технологічну інфраструктуру, що може підтримувати інтеграцію покупців, постачальників і додатків керування виробництвом.

Оптимізувати операції

CSRP починається з ефективності елементів. Ефективність виробництва й операцій підприємства усе ще потрібні. Великі ідеї про нові продукти й обіцянки покупцям, що не переходять у якість і не реалізуються в продуктах так і залишаються ідеями й обіцянками. CSRP починається з ефективного використання перевіреної практики планування ресурсів підприємства.

Перший крок у CSRP - досягти виробничої ефективності шляхом упровадження технології виготовлення на замовлення, прийнятої в ERP. Чому застосовуються двадцятип'ятилітні методи? Чому не відмовилися від практики ERP заради інших нових методів ведення бізнесу? Існують дві причини.

Причина перша:

ERP працює. Планування ресурсів підприємства - перевірена методологія, що використовує перевірений набір прикладних інструментів, що успішно застосовувався в більш ніж 50000 разів за останні два десятиліття. ERP працює тому що зв'язує виконання основних операцій і забезпечує повторюваний набір правил і процедур. Обробка замовлень зв'язана з плануванням виробництва і планових потреб автоматично передаються до процесу закупівлі і назад. Вартість продукції і фінансовий облік автоматично змінюються, а критична інформація про операції, прибутковість продукції, результатах діяльності підрозділів і так далі стають доступні в реальному часі. Установлюється систематична, вимірювана методологія. Після впровадження такої методології бізнесу, процес його поліпшення може бути визначений, виконаний і повторений на передбачуваній основі.

Причина друга:

ERP засновано на дії. Діяльність підприємства визначається процесом виробництва. Це гарна стартова крапка для об'єднання активності покупців. Це особливо вірно, якщо виробник має впроваджені додатки ERP і процеси, що орієнтовані на техніку "виробництва під замовлення". Якщо в ERP використовується техніка "виробництва під замовлення", то існує фундаментальна здатність створювати унікальний список комплектуючі і відповідні виробничі процедури для унікального замовлення покупця. Підприємство, здатно керувати замовленнями покупців, має невелика кількість замовлень одночасно і вони не сильно розрізняються. Це критично, якщо ми за допомогою CSRP сподіваємося надавати продукти, що задовольняють потреби покупця й ефективні по вартості.

Інтегрувати покупця

Це серце CSRP і передумова до перемоги цієї методології. Синхронізація покупця і відділів організації, орієнтованих на роботу з покупцем, з виконавчим і планувальним центром компанії забезпечує здатність виявляти сприятливі можливості для створення розходжень, що підтримують конкуренцію. "Підрив" виробництва, за рахунок вкраплення в реальному часі вимог покупців у системи щоденного планування і виробництва організації, змушує керівників підприємств розширювати своя увага, за межі того "як" робити, враховувати критичні продуктові і ринкові фактори. Виробники, спонукувані взаємодією з покупцем, а не виробництвом, можуть створювати переваги шляхом розвитку систематичного підходу до оцінки: