Смекни!
smekni.com

Персонал на підприємстві (стр. 3 из 4)

Адміністративні методи базуються на владі, дисципліні і стягненнях і відомі і історії як "методи батога". Економічні методи грунтуються на правильному використовуванні економічних законів і за способами дії відомі як "методи пряника". Соціально-психологічні методи базуються на способах мотивації і моральної дії на людей і відомі як "методи переконання".

Адміністративні методи орієнтовані на такі мотиви поведінки, як усвідомлена необхідність дисципліни праці, почуття обов'язку, прагнення людини трудитися в певній організації, культура трудової діяльності. Ці методи дії відрізняє прямий характер дії: будь-який регламентуючий і адміністративний акт підлягає обов'язковому виконанню. Для адміністративних методів характерний їх відповідність правовим нормам, діючим на певному рівні управління, а також актам і розпорядженням вищестоящих органів управління.

Економічні і соціально-психологічні методи носять непрямий характер управлінської дії. Не можна розраховувати на автоматичну дію цих методів і важко визначити силу їх дії на кінцевий ефект.

Адміністративні методи управління грунтуються на відносинах єдиноначальності, дисципліни і відповідальності, здійснюються у формі організаційної і розпорядливої дії.

Організаційна дія направлена на організацію процесу виробництва і управління і включає організаційну регламентацію, організаційне нормування і організаційно-методичний інструктаж.

Організаційна регламентація визначає те, ніж повинен займатися працівник управління, і представлено положеннями про структурні підрозділи, встановлюючими задачі, функції, має рацію, обов'язки і відповідальність підрозділів і служб організації і їх керівників. На основі положень складається штатний розклад даного підрозділу, організовується його повсякденна діяльність. Застосування положень дозволяє оцінювати результати діяльності структурного підрозділу, ухвалювати рішення про моральне і матеріальне стимулювання його працівників.

Організаційне нормування в організаціях передбачає велику кількість нормативів. Вони у свою чергу підрозділяються на такі види, як якісно-технічні нормативи (технічні умови, стандарти організації і ін), технологічні (маршрутні і технологічні карти і т.п.), експлуатаційно-ремонтні (наприклад, нормативи планово-запобіжного ремонту), трудові нормативи (розряди, ставки, шкали преміювання), фінансово-кредитні (розмір власних оборотних коштів, погашення позик банку), нормативи рентабельності і взаємостосунків з бюджетом (відрахування і бюджет), матеріально-постачальницькі і транспортні нормативи (норми витрати матеріалів, норми простою вагонів під вантаженням і вивантаженням і т.д.), організаційно-управлінські нормативи (правила внутрішнього розпорядку, порядок оформлення найму, звільнення, перекладу, відряджень). Ці нормативи зачіпають всі сторони діяльності організації.

Особливе значення має нормування інформації, оскільки її потік, об'єми постійно зростають. В умовах функціонування в організації автоматизованої системи управління організовуються масиви норм і нормативів на комп'ютерних інформаційних носіях.

Організаційно-методичний інструктаж здійснюється у формі різних інструкцій і вказівок, діючих в організації. В актах організаційно-методичного інструктажа даються рекомендації для застосування тих або інших сучасних засобів управління, враховується багатющий досвід, яким володіють працівники апарату управління. До актів організаційно-методичного інструктажа відносяться:

посадові інструкції, що встановлюють має рацію і функціональні обов'язки управлінського персоналу;

методичні вказівки (рекомендації), описують виконання комплексів робіт, зв'язаних між собою і мають загальні цільові призначення;

методичні інструкції, які визначають порядок, методи і форми роботи для виконання окремої техніко-економічної задачі;

робочі інструкції, що визначають послідовність дій, з яких складається управлінський процес. В них указується порядок дій для виконання процесів оперативного управління.

Розглянуті вище акти організаційного нормування і організаційно-методичного інструктажа є нормативними. Вони видаються керівником організації, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - спільно або за узгодженням з відповідними суспільними організаціями і обов'язкові для підрозділів, служб, посадовців і працівників, яким вони адресовані.

Розпорядлива дія виражається у формі наказу, розпорядження або вказівки, які є правовими актами ненормативного характеру. Вони видаються в цілях забезпечення дотримання, виконання і застосування чинного законодавства і інших нормативних актів, а також додання юридичної сили управлінським рішенням. Накази видаються лінійним керівником організації.

Розпорядження і вказівки видаються керівником виробничої одиниці, підрозділу, служби організації, начальником функціонального підрозділу. Наказ - ця письмова або усна вимога керівника вирішити певну задачу або виконати певне завдання. Розпорядження - цю письмову або усну вимогу до підлеглих вирішити окремі питання, пов'язані з рішенням задачі.

Розпорядлива дія частіше, ніж організаційне, вимагає контролю і перевірки виконання, які повинні бути чітко організований. З цією метою воно встановлює єдиний порядок обліку, реєстрації і контролю за виконанням наказів, розпоряджень і вказівок.

Економічні методи - це елементи економічного механізму, за допомогою якого забезпечується прогресивний розвиток організації.

Найважливішим економічним методом управління персоналом є техніко-економічне планування, яке об'єднує і синтезує в собі всі економічні методи управління.

За допомогою планування визначається програма діяльності організації. Після твердження плани поступають лінійним керівникам для керівництва роботою по їх виконанню. Кожний підрозділ одержує перспективні і поточні плани по певному кругу показників. Наприклад, майстер ділянки щодня одержує змінно-добове завдання від адміністрації цеху і організовує роботу колективу, використовуючи методи управління персоналом. При цьому могутнім важелем виступають ціни на продукцію, що випускається, які впливають на розміри прибутку організації.

Керівник повинен піклуватися про те, щоб зростання прибутку забезпечувалося за рахунок зниження собівартості продукції, що випускається. Тому необхідно застосовувати чітку систему матеріального стимулювання за вишукування резервів по зниженню собівартості продукції і реальні результати в цьому напрямі. Величезне значення в системі матеріального стимулювання має ефективна організація заробітної платні відповідно до кількості і якості праці.

При ринковій системі господарювання в умовах вільного ринку і складної взаємодії системи цін, прибутків і збитків, попиту і пропозиції посилюється роль економічних методів управління. Вони стають найважливішою умовою створення цілісної, ефективної і гнучкої системи управління економікою організації.

Планове господарювання є головним законом функціонування будь-якої організації, яка має чітко розроблену мету і стратегію їх досягнення.

В ринковій економіці прояв економічних методів має інший характер, ніж в адміністративній економіці. Так, замість централізованого планування затверджується, що організація - вільний товаровиробник, який виступає на ринку рівним партнером інших організації і суспільній кооперації праці.

План економічного розвитку є основною формою забезпечення балансу між ринковим попитом на товар, необхідними ресурсами і виробництвом продукції і послуг. Державне замовлення трансформується в портфель замовлень організації з урахуванням попиту і пропозиції, в якій держзамовлення вже не має домінуючого значення.

Для досягнення поставленої мети необхідно чітко визначити критерії ефективності і кінцеві результати виробництва у вигляді сукупності показників, встановлених в плані економічного розвитку. Таким чином, роль економічних методів полягає в мобілізації трудового колективу на досягнення кінцевих результатів.

Соціально-психологічні методи управління засновані на використовуванні соціального механізму управління (система взаємостосунків в колективі, соціальні потреби і т.п.). Специфіка цих методів полягає в значній частці використовування неформальних чинників, інтересів особи, групи, колективу в процесі управління персоналом.

Соціально-психологічні методи - це способи здійснення управлінських дій на персонал, що базуються на використовуванні закономірностей соціології і психології. Об'єктом дії цих методів є групи людей і окремі особи. По масштабу і способам дії ці методи можна розділити на дві основні групи: соціологічні методи, які направлені на групи людей і їх взаємодію в процесі трудової діяльності; психологічні методи, які направлений впливають на особу конкретної людини.

Таке розділення достатньо умовно, оскільки в сучасному суспільному виробництві людина завжди діє не в ізольованому світі, а в групі різних по психології людей. Проте ефективне управління людськими ресурсами, що складаються з сукупності високорозвинутих осіб, припускає знання як соціологічних, так і психологічних методів.

Соціологічні методи грають важливу роль в управлінні персоналом, вони дозволяють встановити призначення і місце співробітників в колективі, виявити лідерів і забезпечити їх підтримку, зв'язати мотивацію людей з кінцевими результатами виробництва, забезпечити ефективні комунікації і дозвіл конфліктів в колективі.