Смекни!
smekni.com

Прогнозування нових технологій (стр. 2 из 3)

Для підприємств патентна інформація корисна передусім тим, що завдяки її оперативності вона може з успіхом використовуватись для стратегічного планування в сфері бізнесу. Вона дає змогу Дізнатися про поточні дослідження та інновації раніше, ніж з'явиться на ринку відповідна продукція.

У галузі комерційної стратегії бізнесу патентна інформація допоможе:

відстежувати передові досягнення у Вашій сфері;

знайти бізнесових партнерів;

знайти постачальників і матеріали;

відстежувати діяльність реальних і потенційних конкурентів;

знайти відповідні ринки.

Технічна інформація, яка міститься в патентних документах, дозволить МСП;

уникнути зайвих витрат на дублювання досліджень;

виявити й оцінити технологію для ліцензування та передання технології;

знайти альтернативні технології;

бути на сучасному рівні в певній галузі;

знайти готові рішення стосовно технологічних проблем;

знайти ідеї для подальших інновацій.

І, нарешті, патентну інформацію підприємство може використовувати для того, щоб:

уникнути можливих проблем з порушенням прав власників охоронних документів на результати науково-технічної діяльності;

оцінити патентоспроможність власних винаходів;

заперечувати проти видачі патентів, які знаходяться у протиріччі з патентом, що належить даному підприємству. Найважливіша частина патентної інформації складається з

офіційних публікацій відомств, відповідальних за правову охорону об'єктів промислової власності: винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг у кожній державі та регіональних і міжнародних організацій з охорони інтелектуальної власності.

Такими публікаціями є офіційні бюлетені промислової власності та описи до патентів на винаходи й корисні моделі. Офіційні бюлетені містять бібліографічну інформацію щодо зареєстрованих у країні об'єктів промислової власності, які охороняються в цій країні, а також зазвичай реферативну та графічну інформацію. Найповніше уявлення про винахід можна отримати при вивченні його опису, однак для визначення обсягу прав, що випливають з патенту, необхідно аналізувати формулу винаходу, що є складовою частиною опублікованого опису та публікується також і в офіційних бюлетенях.

Патентні дослідження проводять підприємства та організації відповідно до чинних з 01.01.1998 в Україні державних стандартів ДСТУ 3575-97 "Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення" та 3574-97 "Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення". Застосування цих стандартів є обов'язковим для підприємств, організацій та інших суб'єктів господарської діяльності, розробки яких фінансуються повністю або частково за рахунок державного бюджету. Однак для всіх інших розробників нової продукції та технологій проведення патентних досліджень, визначених цими стандартами, не менш необхідне. Вони дадуть змогу підприємцеві впевнено планувати свою ринкову стратегію; визначати доцільність вжиття заходів для отримання правової охорони винаходу, промислового зразка або знака для товарів і послуг; допоможуть уникнути порушення прав промислової власності інших суб'єктів господарської діяльності, а тим самим - значних фінансових санкцій; виявити можливості обійти або скасувати охоронний документ, що заважає реалізації виробничих планів підприємства.

За цими стандартами на всіх етапах життєвого циклу об'єкта господарської діяльності - дослідження та обґрунтування розробки, розроблення продукції, виробництво продукції та експлуатація чи застосування продукції - проводяться патентні дослідження, які передбачають пошук, відбір та аналіз опублікованої патентної й науково-технічної інформації, оформлення визначених стандартами документів. Обсяг інформації, що підлягає вивченню, зумовлений метою патентних досліджень на кожному етапі життєвого циклу ОПІВ.

Для проведення патентних досліджень необхідні відповідні інформаційні ресурси - упорядковані повні фонди патентної документації. Найбільші в Україні інформаційні ресурси, придатні для проведення патентних досліджень, зосереджені в Фонді патентної документації громадського користування філії Українського інституту промислової власності - Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг. Цей фонд містить офіційні бюлетені 53 країн та міжнародних організацій та описи до патентів України й розвинених країн світу, методичну та нормативно-правову літературу з питань інтелектуальної власності.

Взаємозв'язок стадій розроблення нової продукції з видами патентних досліджень показано на рис.


4.2 Патентні дослідження на стадії пошуку нових ідей

Патентний пошук на стадії пошуку та відбору нових ідей, що був розглянутий раніше, є дієвим засобом досягнення мети. Важливим на цьому етапі є значення вимог до продукції на основі патентних досліджень.

У тексті патенту на винахід є розділ, у якому винахідник аналізує попередній стан розвитку об'єкта техніки, розкриває недоліки відомих технічних рішень і формулює вимоги до вдосконалення цього об'єкта шляхом визначення мети винаходу.

Зіставлення таких цілей з вимогами, які висувають споживачі продукції, дають багатий матеріал для забезпечення конкурентоспроможності продукції через удосконалення саме цих її якостей, що є критичними з погляду користувача.

Динамічний ряд патентування винаходів, що пов'язані з поліпшенням ТЕП

Найменування Роки пріоритету №№ патентів
ТЕП 1995 1996 1997 2003 2004
1 №... №... №... №... №...
2 №... №... №... №... №...
3 №... №... №... №... №...
Розподіл патентів за роками п, п3 п,„ П„
Зростання кількості патентів у часі п, п,+п2 п,+п2+ П3 і=і пі=1

Далі для кожного з виявлених ТЕП продукції складають динамічні ряди патентування винаходів.

В табл.2.5 у крайній лівій графі записується найменування ТЕП, що покращується, з числа виявлених під час аналізу текстів патентів.

У наступних п'яти графах таблиці, що відповідають п'ятьом останнім рокам, вказуються номери патентів на винаходи, в яких ставиться завдання або формулюється мета, що пов'язана з поліпшенням цього ТЕП.

У нижніх рядках таблиці формуються динамічні ряди патентування, що пов'язані з поліпшенням цього ТЕП.

При цьому передостанній рядок таблиці характеризує розподіл виданих охоронних документів за роками. Зручнішим для аналізу нижній рядок, в якому йде накопичення винаходів за роками.

Нижній ряд можна зобразити на графіку.

Для виявлення коефіцієнта ваги кожного ТЕП проведемо дотичну лінію до кривих у точках перетину їх з вертикаллю, що відповідає середині дослідженого інтервалу й знайдемо тангенси кутів СХ,, СХ2і <ХГКоефіцієнти ваги кожного ТЕП у частках одиниці знайдемо за формулою:

де tl - тангенс кута нахилу дотичної лінії до кривої динаміки патентування і-го ТЕП; сума тангенсів кутів дотичних ліній до - кривих динаміки винахідницької активності

всіх ТЕП цієї продукції. Отже, забезпечення одного з найважливіших чинників конкурентності - відповідності якості продукції вимогам споживача - може базуватися не тільки на традиційній методиці, пов'язаній з проведенням опитувань та анкетуванні користувачів, але й на проведенні патентних досліджень, що пов'язані з аналізом таких розділів текстів патентних документів, в яких формулюються цілі й завдання винаходу.

4.3 Патентні дослідження на стадії відбору ідей

Одним з основних чинників, який необхідно брати до уваги при розробленні нового продукту є визначення частки ринку, яку він може потенційно завоювати.

Для цього необхідно виявити фірм-конкурентів. Відповідь на це питання можна отримати на основі маркетингових досліджень ринку, що потребують великих витрат коштів і часу.

Водночас можна використати для цього простішу процедуру патентних досліджень конкурентів на ринку, маючи на увазі наявну конкуренцію між кількістю отриманих ними патентів і зайнятою цим продуктом часткою ринку, з одного боку, та кількістю отриманих патентів і вірогідністю виходу через деякий час цього продукту на ринок - з іншого.

Аналіз активності фірм можна провести за двома варіантами: статично та динамічно. У першому випадку формується перелік фірм, що активно патентують винаходи, пов'язані з удосконаленням цієї продукції.

При цьому фірми ранжуються за ступенем активності в порядку зменшення кількості патентів, що їм належать. Такий перелік дозволить виявити провідних фірм та оцінити займану на ринку певної продукції частку кожної фірми.

Беручи до уваги також кореляцію між винахідницькою активністю та витратами на дослідження з розроблення продукції, а також те, що ці витрати складають певну частину від обсягу продажів цього продукту, можна орієнтовно оцінити частку, яку займає фірма на ринку конкретної продукції в конкретній країні:

де:

NA - кількість патентів на винаходи, пов'язана з удосконаленням певної продукції, що випущена в цій країні протягом визначеного періоду; N, - загальна кількість патентів на винаходи, пов'язані з використанням цієї продукції і які були видані в цій країні за однаковий період. Для ілюстрування взаємозв'язку між обсягом патентування та обсягом продажів відповідної продукції розгляньмо дані для провідних фірм у мотоциклетній галузі за 1981-1991 роками.