Смекни!
smekni.com

Прогнозування нових технологій (стр. 3 из 3)

Кореляція між кількістю патентів та обсягом продажів

Фірма Кількість патентів Обсяг продажів, тис. од.*
YAMAHA 4260 3856
HONDA 4032 1484
SUZUKI 2027 1171
KAWASAKI 1233 634
BMW 854 212
HARLEY-DAVIDSON 358 42

4.4 Патентні дослідження на стадн формування концепції нової продукції

Концептуальна стадія розроблення - це період, протягом якого формується концепція продукції, встановлюється наукова достовірність цієї концепції та підтверджується її потенційна значущість на основі моделі, що дозволяє перевірити базовий принцип.

Для досягнення цілей концептуальної стадії розроблення необхідне проведення таких видів патентних досліджень:

складання дерева цілей для розроблюваної продукції на основі аналізу описів винаходів, спрямованих на вдосконалювання продукції певного виду;

детальніший аналіз напрямків науково-технічних пошуків конкурентів на основі вивчення виданих їм патентів у попередні роки та прогнозування нових видів продукції, що вони можуть поставити на ринок;

аналіз тенденцій розвитку ринку продукції певного виду;

оцінка перспективного технічного рівня розроблюваної продукції та визначення її можливих переваг порівняно з конкурентними зразками продукції;

експертиза на патентну чистоту технічних і художньо-конструкторських рішень, планованих до використання в розроблюваній продукції.

Інформацію про складання дерева цілей можна знайти в спеціальному розділі опису винаходу, в якому характеризується результат від його використання. Наприклад: "метою винаходу є підвищення надійності роботи пристрою", "метою винаходу є підвищення виробничої потужності апарата" тощо.

Другим важливим результатом патентних досліджень на цій стадії є оцінка результатів, що пов'язані з патентною чистотою нової продукції, тобто можливості комерційної реалізації продукції без порушення прав таких осіб, що закріплені їхніми патентами чи іншими охоронними документами третіх осіб на території тієї країни, де передбачається комерційна реалізація нової продукції.

Експертиза на патентну чистоту проводиться для того, щоб мати змогу безперешкодно використовувати продукцію в певній країні чи групі країн і виробити рекомендації із забезпечення таких умов використання, що не призводять до порушення патентів третіх осіб. Вона полягає в пошуку й установленні всіх чинних у певній країні патентів на різні види промислової власності, що стосуються продукції, яка перевіряється, їхнього аналізу, а також дослідження умов, Що сприяють вільному використанню цієї продукції у відповідній країні.

Експертизу на патентну чистоту треба здійснювати на, можливо, більш ранніх стадіях процесу розроблення продукції, для того Щоб за її результатами можна було внести необхідні зміни в концепцію розроблювальної продукції з мінімальними витратами.

Експертиза об'єктів техніки на патентну чистоту передбачає такі основні операції:

встановлення країн, за якими треба перевірити патенти;

вивчення особливостей патентного законодавства країн, за якими здійснюється перевірка;

аналіз об'єкта перевірки тД виділення технічних і художньо-конструкторських рішень, що підлягають перевірці на патентну чистоту;

визначення класифікаційних рубрик для виділених технічних рішень;

пошук і добір патентів, що стосуються виділених технічних рішень;

попередній аналіз патентів і відбір тих із них, що потребують детального дослідження та встановлення їхньої дійсності;

визначення умов безперешкодної реалізації продукції в країні перевірки з урахуванням результатів експертизи, Підкреслимо, що патентна нечистота унеможливлює продаж

продукту на ринках країн, в яких такої чистоти не забезпечують, що може призвести до великих фінансових втрат. І навпаки, якщо це буде встановлено на ранніх етапах розроблення продукту, то буде змога або своєчасно внести корективи в цей процес з метою забезпечення патентної чистоти, або відмовитись від розроблення, якщо це можливо, що заощадить кошти, або ж продовжувати розробляти продукт, що не є патентно чистим. Але в цьому разі буде значно обмежена територія її продажу й існуватиме значний ризик порушення чужих прав, якщо хтось із конкурентів запатентує свій винахід, який має стосунок до цього продукту на території, де здійснюється його продаж.

4.5 Патентні дослідження на стадії формування концепції технологічного процесу

З погляду інтелектуальної власності є три можливості забезпечити успіх товарів чи послуг на ринку:

змінювати якість продукції та послуг відповідно до попиту користувачів;

змінювати способи виробництва товарів і послуг з метою підвищення їх конкурентоспроможності;

змінювати одночасно перше й друге, оскільки технологія здатна впливати на якість товарів і послуг.

Патентна інформація є одним з найважливіших джерел інформації про нові технології. Врешті, для прогнозування нових технологій можна застосовувати ті ж прийоми патентних досліджень, що й для продукції.

4.6 Патентні дослідження на стадії розроблення продукції

Стадія розроблення - це період, протягом якого проводиться необхідне вдосконалення окремих функціональних елементів та продукції загалом, зокрема і її дизайну, вдосконалення використовуваних у продукції матеріалів і технологічного процесу її виготовлення, а також підтвердження придатності продукції для промислового виробництва.

Метою розглянутої стадії є не тільки здійснення необхідних удосконалень, але й підтвердження того, що Продукція матиме заявлені параметри та споживчі властивості,

Численні приклади переконливо показують, що належна увага до спрощення продукції та її промислового дизайну дозволяє значно зменшити витрати на пізніших стадіях. Наприклад, у виробництві принтерів однієї з провідних компаній спрощення дизайну привело до триразового скорочення конструктивних елементів, що вилилося в десятикратне зменшення витрат на стадії збирання та налагодження принтерів.

На стадії розроблення продукції основними видами проведених Патентних досліджень є оцінка охороноздатності створюваних технічних і художньо-конструкторських рішень, оцінка технічного рівня та перевірка на патентну чистоту створеного на цій стадії технічного прототипу продукції.

У зв'язку з тим, що на цій стадії в об'єкт розроблення вносяться зміни й доповнення, необхідно кожне внесене технічне рішення перевірити на патентну чистоту стосовно тих країн, за якими проведено таку перевірку на стадії формування концепції. Оскільки всі зміни, внесені в об'єкт на цій стадії, здійснювалися з урахуванням результатів експертизи об'єкта на патентну чистоту, що проводилась на стадії формування концепції, то така додаткова перевірка, як правило, не забирає багато часу і засобів.

Отже, патентні дослідження слід проводити практично на всіх стадіях процесу розроблення нової продукції. Вони є основою для прийняття найважливіших управлінських рішень, пов'язаних із продовженням процесу розроблення, зміною напрямку розроблення або припинення розроблення.

Особливе значення патентні дослідження мають на початкових стадіях процесу розроблення і, зокрема, на стадії формування концепції нової продукції. Проведення їх на початкових стадіях дозволяє істотно знизити всі види ризиків, пов'язаних з розробленням нової продукції, і підвищити ймовірність створення конкурентної продукції.