Смекни!
smekni.com

Філософія управління організацією (стр. 5 из 5)

Сучасна американська модель менеджменту орієнтована на таку організаційно-правову форму приватного підприємництва, як корпорація (акціонерне суспільство), виниклу ще на початку XIX в.

Великий вплив на формування теорії корпорації надала книга «Сучасна корпорація і приватна власність», опублікована А. Берли і М. Минз в 1932 р.

На думку теоретиків менеджменту, створення корпорацій спричинило за собою відділення власності від контролю над розпорядженням нею, тобто від влади. Американський професор відзначав виникнення «нової управлінської еліти чия потужність ґрунтується вже не на власності, а швидше на контролі за процесом в цілому». Реальна влада по управлінню корпорацією перейшла до її правлінню і менеджерам (фахівцям в області організації і управління виробництвом). Американські корпорації широко використовують в своїй діяльності стратегічне управління.


ВИСНОВОК

Узагальнення досвіду вітчизняних і зарубіжних організацій дозволяє сформувати головну мету системи управління: професійне і соціальне розвитку. Відповідно до цих цілей формується система управління організації. Як база для її побудови використовуються принципи, тобто правила і методи, розроблені наукою і апробовані практикою.

У роботі був проведений аналіз різних систем управління, зокрема американською і особливо японською. Вивчення передового досвіду є дуже істотним і актуальним завданням. Проте при порівняльному аналізі будь-яких систем управління необхідно мати на увазі, що чисте механічне вживання тієї або іншої системи управління ще не гарантує високої ефективності. Ефективність виробничої організації обумовлена не стільки використанням тієї або іншої системи управління, скільки тим, як пристосовані її елементи до виробничий - ринковим умовам, в яких функціонує організація. Такий підхід передбачає необхідність аналізу будь-якої системи або стилю управління в тісній прив'язці до конкретних внутрішньо - і зовнішньоекономічних умов, в яких діє дана виробнича організація.

Вивчення ефективних прийомів в управлінні дає нам широку можливість їх вживання, за умови їх адаптації до специфічних умов роботи організації, сприяючи тим самим найбільш передовому і ефективному розвитку системи менеджменту.

Кожна компанія повинна мати свою філософію, в яку вірять, поважають і якою живуть всі працівники компанії, починаючи від його правління і закінчуючи рядовими працівниками. Останнім часом все активніше багато країн намагаються упровадити у себе нововведення, що привели японські фірми до значних успіхів. Проте практика показує, що далеко не всі методи, успішно використовувані в Японії, мають шанси бути використаними. Це відноситься і до системи довічного найму, системи мотивацій, підсистеми вчення під час роботи і до багатьом іншим. Зіставлення моделей менеджменту показує, що всі особливості як економіки, так і управління витікають в більшій частині з традиційних психологічних і соціально - культурних чинників, тому перенесення моделі менеджменту з однієї економіки в іншу практично неможливе. Можна використовувати досвід управління, упроваджувати нові технології, ідеї але повністю перенести модель менеджменту неможливо.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Альохіна Л.В., Альохін

2. Фiлософськi основи менеджменту i бiзнесу : Курс лекцiй : Навч. посiб. / А.А. Герасимчук, З.I. Тимошенко, С.В. Шейко ; Укр.-фiн. iн-т менеджменту i бiзнесу. - К. : Укр.-фiн. iн-т менеджменту i бiзнесу, 1998.–120с.

3. Управлiння як соцiальний феномен / О.Б. Гаєвська ; Київ. нац. екон. ун-т.–К.:КНЕУ,2000.–168с.

4. Управлiння людськими ресурсами: фiлософськi засади : навч. посiбник / пiд ред. В.Г. Воронкової ; [В.Г. Воронкова, А.Г. Белiченко, О.М. Попов та iн.]; Запорiз. держ. iнж. акад. - К. : Професiонал, 2006. - 567 с.

5. Закони соцiального розвитку i управлiння / Георгiй Щокiн ; Мiжрегiон. акад. упр. персоналом. - К. : МАУП, 2006. - 189 с.

6. Новітній філософський словник: Т.М. Алпеева ,С.В. Синяков та ін., 3-е вид., - Мн.: Книжковий Будинок. 2003.- 1280 с. - (Мир енциклопедій).

7. Філософський словник. Ярещенко В.Н. Видавництво: Фенікс, 2004.