Смекни!
smekni.com

Формування організаційної культури (стр. 2 из 4)

Таблиця 1 показує, що в аналізований період спостерігалося зниження темпів виробництва, в той же час спостерігалося постійне зростання середньомісячної зарплати одного працівника, а отже і фонду оплати праці, зменшилася середнє облікова чисельність працівників, а продуктивність праці за аналізований період зросла, в 2007 році в порівнянні з попередніми роками зросла собівартість, що спричинило збільшення тарифу продукції. Показники річного доходу нестабільні, але в цілому за період вони зросли. Витрати ж збільшувалися з кожним роком. Показник якісного забезпечення кадрами підприємства (або його структурного підрозділу) можна розрахувати по формулі:

,


де

- фактична сумарна кількість фахівців, що обіймають посади відповідно до штатного розкладу;

- чисельність особового складу кадрів фахівців з штатного розкладу.

Закрите акціонерне суспільство «Теплоелектроцентраль-3» було створено на початку 2000 року, і вже в березні того ж року орендувало Харківську ТЕЦ-3.С орендою ТЕЦ-3 ситуація різко змінилася до кращого. У реконструкцію станції засновники – харківські комерційні і банківські структури – вже в перший рік оренди вклали більше 10 млн. грн. А колектив ЗАТ «ТЕЦ-3», мобілізувавши всі свої можливості, за 9 місяців здійснив монтаж і ввів в експлуатацію новий турбоагрегат потужністю 24 МВт. Це дозволило збільшити встановлену потужність з 62 до 86 МВт. В даний час розробляється активна маркетингова стратегія. Закінчено виготовлення ще однієї турбіни потужністю 20 МВт і розроблений проект її установки, ведуться роботи по її монтажу. Загальна вартість робіт складає понад 24 млн.грн. Окрім цього на підприємстві проводяться роботи по впровадженню автоматизованої системи управління технологічним процесом. Використання переваги комбінованого виробництва теплової і електричної енергії, а також того, що ТЕЦ-3 знаходиться в центрі системи теплопостачання міста і електропостачання крупних промислових підприємств, дозволяє з найменшими втратами забезпечити постачання споживачів дешевою тепловою і електричною енергією. Зокрема, ЗАТ «ТЕЦ-3» забезпечує дешевою електроенергією і теплом більшість бюджетних організацій м. Харкова.

Характеристика поточного стану основного устаткування підприємства.

Харківська ТЕЦ-3 є одній із старих теплоелектроцентралей колишнього СРСР, побудована ще в 30-х роках минулого століття в рамках реалізації плану ГОЕЛРО. У 80-х роках запанувала глибоко помилкова тенденція споруди виключно крупних теплових і атомних станції теплопостачання, а станції типа ТЕЦ-3 були приречені на ліквідацію, як генеруючі джерела електроенергії. В результаті цього великі не побудували, а малі і середні ТЕЦ практично занапастили. Так, на ТЕЦ-3 встановлена потужність знизилася з 113 до 62 МВт.. Станції, подібні ТЕЦ-3, знаходяться, як правило, в центрі теплових навантажень, у них мінімальні витрати на транспорт як тепла, так і електроенергії, на відміну від джерел теплопостачання винесених за міську межу, є готові виробничі площі, розвинена інфраструктура і так далі.

Проте, не дивлячись на очевидні вигоди, державне підприємство «Харківські теплові мережі», до складу якого входила ТЕЦ-3, в течії 10 років не змогло знайти засобів на відновлення станції.

Особливо напружене положення складається з роботою турбінних установок. Турбоагрегати № 3 і № 4 встановленою потужністю по 24 МВт кожен відпрацювали 391 тис. годинника і 357 тис. годинника, відповідно. Із-за фізичного зносу проточних частин їх максимальна робоча потужність складає 14 МВт і 12 МВт. Постійно збільшуються об'єми і тривалість їх ремонтів.

Враховуючи, що в основному енергетичні казани станції були введені в експлуатацію 50 – 70 років тому, є складнощі з їх експлуатацією. Багато поверхонь нагріву відпрацювали ресурс і вимагають заміни. Вимагають капітального ремонту обмурівка і ізоляція котлоагрегатов, газоходи казанів і воздухоподогревателі. Це з'явилося слідством того, що в другій половині 90-х років минулого століття на всі види ремонтів по станції витрачалося 600-800 тис. грн. в рік, що забезпечувало лише ліквідацію аварійних ділянок. З узяттям ТЕЦ-3 в оренду ремонтам устаткування стала приділятися більше уваги. За період з 2000 по 2007 роки виконані наступні ремонтні роботи:

- 2001 рік - капітальний ремонт ПК №4 і ремонт ПВК №2.

- 2002 рік – введений в експлуатацію ТГ №5, проведені поточні ремонти ПК №1, №6, №7 і №9, ПВК №№1-5, ТГ №4. - 2003 рік – капітальний ремонт ПК №2, середні ремонти ПК №4, №5, поточні ремонти паровим казанам №6, №7, №9, ПВК, ТГ №1А, №1Б, №3.

- 2004 рік – капітальний ремонт ПК №5 і №7, розширений ремонт ТГ №3 і ТГ №4.

- 2005 рік – капітальний ремонт ПК №1, ПК №3, ПК №4, ПК №6, ПК №7, ПВК №3 і реконструкція ТГ 1Бі №1А.

- 2006 рік – капітальний ремонт ПК №2, ПК №4, ПК №5 і ПК №6 і поточний ремонт ТГ №5, вироблена підготовка до заміни лопаток на ТГ №4.

- 2007 рік – капітальний ремонт ПК №6, ПВК №4, початий капітальний ремонт ПК №7 і ТГ №4, початий ремонт ділянки газопроводу середнього тиску.

На 2008 рік заплановано проведення капітальних ремонтів парових казанів №5, №7, №9, турбогенератора №3 і середні ремонти ТГ №1А, №5, водогрейних казанів №1,№3,№4. Таким чином, за період узяття в оренду ТЕЦ-3 значно збільшилося фінансування відновлення генеруючих потужностей станції. Введення в роботу турбогенератора №5 потужністю 24 МВт - показав ефективність відновлення генеруючих потужностей станції.

Таким чином, надійність електричної частини станції тримається в даний час в основному на новій турбіні №5 потужністю 24 МВт.

2.2 Аналіз впливу чинників зовнішнього середовища організації

Формування стратегії фірми вимагає чіткого визначення характеристик зовнішніх умов її діяльності. Для цього рекомендується виділити різні компоненти макро- і мікросередовища організації і виробити аналіз впливу чинників середовища по цих окремих компонентам. Кожен з чинників, що впливають на функціонування компанії, можна, у свою чергу, оцінювати з різних позицій: динамізм, міра невизначеності і так далі.Поважно оцінити не лише поточний стан ділового оточення, але і його можливі зміни в майбутньому. Слід показати, які чинники середовища роблять негативний вплив на діяльність організації, тобто утрудняють реалізацію місії і досягнення цілей. Слід також виявити чинники, що сприяють діяльності організації або нові можливості, що відкривають перед нею. Аналіз впливу чинників макросередовища:

· Економічне середовище.

Макроекономічні процеси і явища, що відбуваються в даний час, такі, як зворотна динаміка валового національного продукту (економічний спад), інфляція, безробіття, низька купівельна спроможність населення, неплатежі, низький курс національної валюти негативно позначається на функціонуванні підприємства і не дають йому функціонувати в нормальному режимі.

• Політико-правове середовище.

Середовище діяльності українських підприємств є вкрай несприятливим. Тут і наша бідність і катастрофічна недостача серйозної і надійної бізнес - інформації, значні трудності в контактах із закордонними партнерами (від мовних до культурних), неосвіченість і недосвідченість наших бізнесменів і менеджерів. В переважно ринковій економіці, якою є українська, взаємодія між продавцями та покупцями потрапляє під дію багаточисельних правових обмежень. Кожна організація має певний правовий статус, і саме це визначає, як організація може вести свою діяльність і які податки повинна платити. Кількість і складність законів з кожним наступним роком незалежності України збільшуються. І як би не відносилось керівництво компанії до цих законів, воно має дотримуватися них або нести відповідальність у вигляді штрафів або повного припинення діяльності за їх порушення. Але ж і обсяг паперової роботі, необхідної для того, щоб відповідати діючому законодавству, ставши непомірно великим. В своїй діяльності ЗАО «ТЕЦ-3» керується багатьма законами Верховної Ради України, нормативами Кабінету Міністрів України та інших загальнодержавних і місцевих комітетів та організацій. Серед них: Конституція України, закони “Про підприємства”, “Про підприємницьку діяльність”, “Про оподаткування підприємств”, “Про банкрутство”, “Про захист прав споживача”, “Про охорону навколишнього середовища”, “Про безпеку і охорону здоров’я на робочому місці” та інші.