Смекни!
smekni.com

Організація роботи на ринку (стр. 2 из 5)

На території відкритого ринку, критих ринків і в павільйонах, де реалізуються продукти рослинного й тваринного походження, повинні бути обладнані спеціалізовані зони із продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса і битого птаха, яєць, молочних продуктів, риби, меду, масла, відповідно до ветеринарно-санітарних правил для ринків.

Реалізація сільгосппродуктів, продовольчих, непродовольчих товарів, живої худоби, птаха, кормів, свійських тварина, декоративних птахів, акваріумних риб, посадкового матеріалу плодово-ягідних культур, овочевої й квіткової розсади, живих садових квітів, насінь овочевих культур і квітів проводиться на спеціалізованих ринках або на спеціально виділених рядах (секціях) змішаних ринків з обов'язковим дотриманням санітарно – епідеміологічних вимог.

Торговельні місця для продажу продукції (товарів) із транспортних засобів виділяються на спеціально обладнаних і розмічених площадках, що не створює небезпеки для покупців (пішоходів). Продаж продовольчих і непродовольчих товарів здійснюється в окремих зонах цих площадок згідно із затвердженою адміністрацією ринку схемою дислокації торговельних місць на ринку.

Не допускається продаж товарів на стоянках транспортних засобів.

На території ринку пересування транспортних засобів, завезення товарів дозволяється тільки до початку торгівлі й після її завершення.

Розташування торговельних місць на ринку, торгово-технологічного встаткування повинен бути зручним для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил і безпечних умов праці, забезпечувати вільний прохід покупців і належну культуру обслуговування.

Спеціалізовані зони, ряди прилавків і площадки обладнаються наочними позначеннями про їхнє призначення. Всі торговельні місця позначаються номерами відповідно до графічно виконаного плану території.

З метою забезпечення соціального захисту населення на ринках організуються торговельні місця, площадки, які на пільгових умовах надаються соціально незахищеним верствам населення відповідно до рішень органів місцевого самоврядування.

4. Ринковий збір і послуги, які надаються продавцям, що торгують на ринку.

За право користування торговельним місцем на ринку стягується ринковий збір у порядку, певному «Положенням про ринковий збір», що затверджується рішенням міської ради.

Продавці на ринках зобов'язані оплатити ринковий збір і платежі за послуги ринку до початку торгівлі. Стягнення ринкового збору, сплати вартості послуг з надання торговельного місця на ринку, інших послуг ринку здійснюють касири-контролери ринку із застосуванням реєстраторів, у т.ч. переносних, розрахункових операцій, відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг» і з видачею касових чеків.

Ринковий збір і інші платежі стягуються після проведення ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного й рослинного походження до початку торгівлі. Торгівля без документів, які підтверджують сплату ринкового збору, забороняється. Відповідальність за сплату ринкового збору несуть продавці на ринку й адміністрація ринку відповідно до діючого законодавства.

При стягненні ринкового збору початком торгівлі вважається час, що наступає через дві години з початку роботи ринку.

Документи про сплату ринкового збору, висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи повинні зберігатися в продавця до закінчення торгівлі, забороняється передавати їх іншим особам.

За видані напрокат санітарний і спеціальний одяг, торговельний інвентар, устаткування вноситься станова плата, облік цих операцій проводиться із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Розмір плати встановлюється адміністрацією ринку й не повинен перевищувати вартість виданих напрокат речей у цінах на момент їхньої видачі.


5. Обов’язки адміністрації ринку.

Організувати роботу ринку й пов'язаних з його діяльністю процесів у строгій відповідності з нормами, що забезпечують охорону навколишнього природного середовища й екологічну безпеку на відведеному ринку земельній ділянці.

Підтримувати територію ринку в належному санітарно-технічному й протипожежному стані, забезпечувати розвиток матеріально-технічної бази ринку, оснащувати його необхідним устаткуванням і інвентарем, засобами вимірювальної техніки.

Дотримувати затвердженого режиму роботи ринку.

Стягувати ринковий збір, контролювати його оплату продавцями й перераховувати цей збір у місцевий бюджет у строки й в обсягах, передбачених чинним законодавством.

При наданні продавцям торговельних місць на певний строк містити з ними договір, у випадку виникнення розбіжностей суперечка вирішується у встановленому законом порядку.

Забезпечувати централізоване прання санітарного й спеціального одягу, миття й дезінфекцію торговельного інвентарю, устаткування, засобів вимірювальної техніки, які надають продавцям.

Забезпечувати благоустрій і своєчасне збирання прилягаючої до ринку території.

Проводити санітарний день відповідно до графіка, погодженим з управлінням торгівлі й підприємництва міської ради.

Створити на ринку необхідні умови для здійснення правоохоронними й контролюючими органами діяльності згідно їхніх повноважень.

Забезпечувати продавців на ринку торговельними місцями по профілі торгівлі, спеціальним одягом; залежно від виду реалізованої харчової продукції - засобами вимірювальної техніки й торговельним інвентарем, зберігання харчової продукції на складах, у холодильниках і інших приміщеннях ринку відповідно до санітарних норм і правилами.

Забезпечувати безпечний і безперешкодний рух людей і транспортних засобів, здійснювати контроль за паркуванням транспортних засобів.

Передбачити торговельні місця для оптової торгівлі сільськогосподарською продукцією безпосередньо її виробниками (с/г підприємствами, фермерськими господарствами, особистим підсобним господарствам).

Погоджувати свою роботу з установами державної санітарно-епідеміологічної служби, лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, карантинною інспекцією й іншими органами по попередженню й недопущенню порушень санітарних норм і правил.

Не допускати до продажу заборонені товари, створювати належні умови для дотримання продавцями Правил торгівлі, санітарного й протипожежного стану, правильного використання засобів вимірювальної техніки, інвентарю ринку, підвищення рівня культури торгівлі й безпечних умов праці.

Надавати продавцям і покупцям інформацію щодо вимог справжніх Правил, Ветеринарно-санітарних правил на ринках, правил протипожежної безпеки, рівня цін (стенди, місцеві газети, радіо, листівки).

Установити на доступному місці достатня кількість контрольних ваг (не менш 2) з відповідними інформаційними табличками й обов'язково вказати їхнє місцезнаходження на графічно виконаному плані території ринку.

Мати в наявності переносні касові апарати по кількості касирів-контролерів на зміні. Розробити маршрути руху й час проходження касирів-контролерів із вказівкою кількості торговельних місць закріплених за кожним касиром-контролером.

Адміністрація ринку зобов'язана забезпечити регулярне проведення спеціальних санітарних заходів щодо щомісячного графіка: знищення комах, гризунів, шкідників (дезінфекція, дезінсекція, дератизація).


6. Права адміністрації ринку.

Адміністрація має право:

1. При наданні продавцям торговельних місць на певний строк містить із ними договір, у якому відзначається термін дії договору, асортименти (вид) товарів, які реалізуються, розташування торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір і порядок оплати за оренду майна, перелік послуг, які надає ринок, і їхня вартість.

2. Здійснювати оперативний контроль протягом дня за наявністю в торгуючих необхідних документів.

3. Особи, винуваті в порушенні Правил, несуть відповідальність згідно із чинним законодавством.

4. Контроль за дотриманням Правил здійснюється посадовими особами виконавчого комітету міської ради в межах своєї компетенції.


7. Вимоги до організації торгівельного процесу. Порядок надання торгівельних місць.

Організація торговельного процесу на ринку повинна вироблятися відповідно до вимог діючою нормативно-технічною документацією, адміністрація ринку повною мірою забезпечує належні умови для завезення, зберігання, реалізації товарів і дотримання прав і інтересів покупців.

Живі тварини, птахи, акваріумні рибки, декоративні рослини, насіння, розсада й інші продаються в спеціально відведених і обладнаних місцях на території ринку.

На території відкритого ринку, у критих ринках і павільйонах, де реалізуються продукти рослинного й тваринного походження, повинні бути обладнані спеціалізовані зони із продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса й биткою птаха, яєць, молочних продуктів, риби, меду, масла.

На сільськогосподарських, продовольчих і універсальних ринках забороняється продаж продуктів харчування тваринного й рослинного походження, не підданих ветеринарно-санітарній експертизі по показниках безпеки і якості.

Розташування торговельних місць на ринку, торгово-технологічного встаткування повинне бути зручним для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил і безпечних умов праці, забезпечувати вільний прохід покупців і належну культуру обслуговування.

Торговельне місце на ринку - площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (ваг, лотків) і здійснення продажу продукції із прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, у стаціонарних приміщеннях, кіосках, наметах.