Смекни!
smekni.com

Операційний менеджмент казино (стр. 4 из 5)

2. Фінансова безпека охоплює комплекс заходів, що дають змогу гральному закладу вести безперервну фінансову діяльність: проводити платежі через розрахункові рахунки, отримувати кредити і необхідну фінансову інформацію, вчасно здійснювати взаєморозра-хунки з клієнтами, контрагентами, персоналом.

3. Інформаційна безпека має на меті збереження конфіденційної інформації, необхідної для діяльності грального закладу, а також забезпечення безперервної роботи внутрішніх інформаційних систем (офісних і тих, що працюють в єдиному комплексі з гральним устаткуванням).

4. Кадрова безпека передбачає захист закладу від спроб з боку ворожих структур упровадити свою агентуру у гральний заклад, забезпечення довгострокової та стабільної роботи персоналу, його відданість справі, забезпечення профілактики агресивних дій щодо грального закладу з боку звільнених працівників.

5. Фізична безпека передбачає заходи для охорони об'єктів ігрового бізнесу, офісів, складів, а також особисту охорону керівників і провідних фахівців закладу, інкасацію готівкових коштів.

У табл. 2 наведено підсистеми безпеки грального закладу, подано класифікацію складових безпеки грального закладу.


Таблиця 2. Підсистеми безпеки грального закладу

Підсистеми безпеки грального закладу Складова безпеки Особи, які створюють загрозу безпеці грального закладу
Економічна безпека Безперешкодне виконання ділових функцій підприємства Конкуренти; постачальники; державні органи контролю (на замовлення)
Фінансова безпека Безперервна фінансова діяльність Конкуренти; банківські працівники (на замовлення); державні органи контролю (на замовлення)
Інформаційна безпека Збереження конфіденційної інформації, забезпечення стабільної роботи внутрішніх інформаційних систем Конкуренти; клієнти; журналісти; злочинні угруповання
Кадрова безпека Захист від спроб впровадження агентів; забезпечення відданості справі персоналу; контроль за звільненими працівниками Конкуренти; клієнти; профспілки; представники злочинних угруповань
Фізична безпека Гарантування безпеки об'єктів грального закладу Конкуренти; представники злочинних угруповань

Система охорони, сформована з урахуванням наведених принципів, зможе забезпечити захист об'єктів на необхідному рівні і створити ефективну систему протидії потенційним загрозам.

1. Успіх діяльності підприємства, яке працює у сфері ігрового бізнесу, передусім залежить від уміння розпоряджатися таким цінним товаром як інформація. За сучасних умов інформація має певну вартість. Головним перспективним напрямом у цих умовах є створення цільових структур безпеки для захисту інформації від зазіхань представників кримінального середовища, недобросовісної конкуренції, для забезпечення зберігання конфіденційної інформації, забезпечення фізичної безпеки суб'єктів підприємницької діяльності [3].

2. Основним чинником ефективності служби безпеки є її системність. Тобто до сфери інтересів охоронного підрозділу належить не лише фізична охорона об'єктів бізнесу, а весь спектр проблем, що можуть завдати бізнесу значних матеріальних збитків. Тому підприємцям, які приймають рішення про інвестування коштів в ігровий бізнес, слід бути готовими до досить значних витрат, необхідних для забезпечення ефективного захисту їхнього бізнесу [1; 2].

3. Система гарантування безпеки українських закладів ігрового бізнесу суттєво відрізняється від тих, що існують в економічно розвинених країнах. Але основні принципи роботи, напрями діяльності служб безпеки в Україні і за кордоном схожі. Вони мають однакові підсистеми безпеки грального закладу, тобто економічну, фінансову, інформаційну, кадрову, фізичну безпеку.

Організація безпеки діяльності букмекерської компанії (БК) є досить складним завданням (навіть порівняно з іншими видами гральних закладів), оскільки мережа кас, через які букмекерська компанія контактує зі своїми клієнтами, розгорнута на значній території. На думку провідних українських і зарубіжних фахівців, які спеціалізуються на гарантуванні безпеки бізнесу, власники більшості українських букмекерських компаній приділяють недостатньо уваги гарантуванню безпеки свого бізнесу. Під час проведення низки перевірок рівня безпеки бізнесу кількох українських букмекерських компаній було виявлено багато недоліків у забезпеченні всіх складових безпеки грального закладу (економічної, фінансової, інформаційної, кадрової, фізичної).

Основне завдання топ-менеджерів — визначити заходи для засекречування інформації задля економічної вигоди і безпеки букмекерської компанії.

До переліку відомостей, які мають бути утаємничені, належать такі: система управління букмекерською компанією; стратегічне планування (розширення, ліквідація, створення дочірніх підприємств та ін.); система оперативного управління; фінансовий стан букмекерської компанії; маркетингові дослідження; партнерські зв'язки та угоди; відомості про підготовку, тактику і результати переговорів; умови конфіденційності контрактів і угод; методи обчислення ставок букмекерської компанії; система безпеки і механізми її реалізації.

За даними провідних зарубіжних фірм, витрати на збереження власних комерційних таємниць становлять 15–20% усіх операційних витрат.

Відповідно до концепції дослідження, з метою забезпечення ефективної безпеки букмекерської компанії як багатоступеневої системи пропонуємо структуру служби безпеки (СБ) букмекерської компанії.

Отже, у гарантуванні безпеки ігрового бізнесу необхідно врахувати такі моменти:

1. Ігровий бізнес є однією з найприбутковіших сфер діяльності, що поповнює бюджети не лише підприємців, що ним займаються, але й держави. Створення гральних закладів позитивно впливає на розвиток низки інших суміжних галузей бізнесу: туристичного, транспортного, готельного, рекламного та шоу-бізнесу, громадського харчування, роздрібної торгівлі та ін. Це сприяє створенню багатьох робочих місць і зростанню надходжень до державного та місцевого бюджетів. Отже, ігровий бізнес має великий потенціал для розвитку на території України.

2. Оскільки сьогодні в Україні немає науково-методичної літератури, в якій були б висвітлені ґрунтовні наукові дослідження щодо захисту ігрового бізнесу та управління ним, автор значною мірою використовував матеріали періодичних видань, інтернет-сайтів, законодавчі акти України, а також власний досвід роботи і досвід зарубіжних фахівців щодо гарантування безпеки ігрового бізнесу.

3. Створення власних структур безпеки гральних закладів є важливим чинником забезпечення його життєдіяльності.

4. Основним чинником ефективності служби безпеки є її системність. Тобто у сферу інтересів охоронного підрозділу повинна входити не лише фізична охорона об'єктів бізнесу, а й увесь спектр проблем, що можуть завдати бізнесу значних матеріальних збитків. Найважливішими завданнями служби безпеки грального закладу є захист від недобросовісної конкуренції, всіх видів промислового та економічного шпіонажу, потенційних джерел втрати комерційної інформації. Складові підсистеми безпеки класифікують як економічну, фінансову, інформаційну, кадрову, фізичну безпеку.

У системі операційного менеджменту управлінське рішення-це процес, що реалізуеться операційним менеджментом і забезпечується виконання ним завдання у фактичній чи прогнозованій ситуації. Управлінське рішення операційного менеджменту є діями суб’єкта управління (менеджер, який вибирає оптимальний варіант управлінського рішення) і об’єкта управління (окремі працівники, або персонал, які виконують це рішення).

Управлінське рішення є комплексний процес, який включає правовий, соціальний, психологічний і інші аспекти суб’єкта управління. В правовому, соціальному, психологічному і інших аспектах, суб’єкт управління дає розпорядження на виконання управлінських рішень і несе повну відповідальність за їх своєчасне виконання і кінцевий результат отримання прибутку. З точки зору економічного обґрунтування управлінських рішень необхідно мати достовірну техніко-економічну інформації, після обробки якої здійснюється вибір серед можливих варіантів такий, який найбільше близький до оптимального, найкращого.

Процес прийняття управлінських рішень відображає послідовність їх прийняття та впровадження. Це, насамперед, вибір цілі і оцінка ситуації; визначення та прогнозування розвитку ситуації; формування управлінських проблем; визначення управлінських обмежень; вибір управлінських стратегій; вибір методу вирішення управлінських проблем; пошук оптимальних варіантів і визначення критеріїв управлінських рішень; оцінювання, вибір оптимального варіанта, узгодження, прийняття, доведення до впровадження управлінське рішення і техніко-економічна оцінка результатів від впровадження управлінського рішення.

Процес прийняття управлінських рішень, на основі їх економічного обґрунтуванні у операційному менеджменті, у ситуаціях надзвичайної складності, можна отримати об’єктивний результат за допомогою економіко-математичного моделювання, єдиний спосіб проаналізувати варіанти перспективних і визначити потенційні наслідки альтернативних управлінських рішень, завдяки чому їх можна об’єктивно порівняти і вибрати найкращий варіант.

Створення стратегічного менеджменту економічного обґрунтування управлінських рішень в менеджменті операційних систем передбачає найсуттєвіші особливості стратегії операційної системи підприємства в системі планування виробничої діяльності, в системі матеріально-технічного забезпечення та управління збутом продукції, в системі матеріально-технічних запасів споживання в операційній інфраструктурі підприємства (управління ремонтними, інструментальними, енергетичними, транспортними і складськими господарствами), а також управління якістю продукції (послуг) і управління конкурентною стратегією операційної системи підприємства в умовах подолання економічних ризиків і небезпеки кризових явищ і ситуацій.