Смекни!
smekni.com

Планування діяльності підприємства (стр. 6 из 7)

Робота по складанню фінансового плану (балансу доходів і витрат) здійснюють в декілька етапів. На першому етапі розробка фінансового плану починається із середини року, що передує плановому періоду, з використанням звітних матеріалів про роботу підприємства та його фінансову діяльність за перше півріччя та прогнозних даних щодо оцінки можливих результатів роботи протягом усього року. Такий підхід дозволяє використати реальну інформацію щодо фактичного місця підприємства на ринку, конкурентоспроможності продукції, що виготовляється, впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на фінансові результати діяльності підприємства. На наступних етапах здійснюються узгодження виробничих та фінансових показників діяльності підприємства, розрахунки кожної статті доходів та надходжень коштів та кожної статті витрат. Визначають загальну суму всіх доходів і витрат.

Перевірочна таблиця до балансу доходів і витрат складається з двох частин. В підметі таблиці (її вертикальній частині) відображають витрати і відрахування коштів, в присудку таблиці (її горизонтальній частині) - доходи і надходження коштів.


Таблиця 7.2.

Перевірочна таблиця до балансу доходів і витрат

Доходи і надходження коштів Витрати і відрахуваннях
Прибуток від реалізації продукції Прибуток від іншої реалізації Прибуток від позареалізаційних операцій Амортизаційні відрахування Цільове фінансування та надходження з бюджету Цільове фінансування та надходження з позабюджетних фондів Довгострокові кредити Довгострокові фінансові позики Доходи від емісії акцій Короткострокові кредити банків Спонсорська допомога Інші надходження Усього витрат і вирахувань
Податок на прибуток
Податок на землю
Податок з транспортних засобів
Капітальні вкладення
Довгострокові фінансові інвестиції
Поповнення обігових коштів
Погашення довгострокових позичок
Погашення довгострокових кредитів
Виплата дивідендів
Відрахування в резервний фонд
Відрахування у фонди стимулювання і розвитку
Інші витрати
Усього надходжень і прибутків

При здійсненні розрахунків практичного змісту на етапі фінансового планування користуються такою послідовністю складання перевірочної таблиці. Спочатку заповнюють останню підсумкову графу по вертикалі «Усього витрат і відрахувань», де відображають інформацію щодо витратної частини річного балансу доходів і витрат. Після цього заповнюють підсумкову графу по горизонталі «Усього доходів і находження коштів», де проставляють дані про джерела доходів (прибуток, амортизаційні відрахування, цільове фінансування, кредитування тощо). Тільки після цього заповнюють графи окремих видів витрат відповідними сумами доходних надходжень. Необхідно, при цьому, враховувати, що, наприклад, витрати, що здійснюються за рахунок прибутку підприємства, повинні дорівнювати загальній сумі балансового прибутку. Витрати за рахунок амортизаційних відрахувань мають дорівнювати загальній сумі цих відрахувань і т. д. Після цього підсумовують загальні суми коштів, що зараховані в доходи та інші надходження (вертикальна графа), а також загальну суму витрат і відрахувань, що буде здійснювати підприємство протягом планового періоду ( горизонтальний рядок). Ці суми мають співпадати.

При складанні перевірочної таблиці до балансу доходів і витрат необхідно враховувати, що деякі витрати здійснюють тільки за рахунок прибутку[5, .c.11-115].


Практична частина:

Задача №1(3)

Підприємство „Оріон" в плановому періоді переходить на трьохзмінну роботу з тривалістю зміни 8 годин.

Визначити календарний та номінальний фонди часу для розрахунку виробничих потужностей підприємства.

Розрахувати робочий фонд часу підприємства та одного працівника, якщо невиходи на роботу працівника протягом планового періоду склали:

- відпустка - 28 днів;

- хвороби - 7 днів:

- з дозволу адміністрації підприємства - 3 дні.

Рахунок провести в табличній формі.

Розв’язання:

Таблиця 1

№ п/п Показник Фонд часу
підприємства працівника
1 Число календарних днів 365 365
2 Кількість неділь 52 52
3 Кількість субот 53 53
4 Святкові дні 10 10
Корисний фонд часу 250 250
5 Невиходи:
- відпустка 280
- хвороба 7
- з дозволу адміністрації 3
Корисний фонд часу 250 212

Розраховуємо робочий фонд часу працівника в годинах = 8*3*212 = 5088 годин.

Відповідь: робочий фонд часу працівника в годинах становить 5088 годин.

Задача № 2 (6)

Визначити повну потребу підприємства «Прогрес» в матеріалі «А», який використовується для виготовлення основної продукції, випуск якої заплановано в обсязі 8618 шт. Норма витрат даного матеріалу на виготовлення одиниці продукції складає 110 м/шт.

Визначити витрати підприємства на придбання даного матеріалу, якщо ціна одиниці ресурсу 0,93 грн.

Розв’язання:

1. Повна потреба в матеріальному ресурсі, який використовувався в основному виробництві визначається за формулою:

де Hi – норма витрат матеріалу на виготовлення одиниці і-тої продукції, м/од;

Gпл – обсяг виробництва і-го виду продукції в плановому періоді, од.

Тоді,

2. Витрати підприємства на придбання даної кількості матеріалу А:

Відповідь: витрати підприємства на придбання матеріалу «А» становитимуть 881621,4 грн.

Задача № 3(14)

З метою розширення виробничих потужностей підприємство «Каскад» в плановому періоді закуповує чотири одиниці нового обладнання. Загальна кількість обладнання на підприємстві в плановому періоді складе Nзаг = 18 од. Кількість одиниць обладнання, що підлягає обслуговуванню одним працівником рівна Но= 2 одиницям. Підприємство працює в одну зміну. Номінальний та корисний фонд робочого часу відповідно становить Фн= 255 днів, Фк = 207 днів.

Визначити чисельність робітників, необхідних для експлуатації даного обладнання.

Розв’язання:

Чисельність робітників, необхідних для експлуатації машин, обладнання, визначається з використанням норм обслуговування обладнання і визначається за формулою:

,

де

- кількість машин, обладнання, що підлягає обслуговуванню, од.;

– кількість змін роботи підприємства за добу, n=1;

- коефіцієнт приведення явочної кількості робітників до спискової;

- норма обслуговування, тобто кількість обладнання, що підлягає обслуговуванню одним працівником.

1. Коефіцієнт приведення явочної кількості робітників до спискової визначається відношенням номінального фонду робочого часу в днях до планового числа робочих днів: