Смекни!
smekni.com

Контроль якості деталі типу ротору пластинчастого насосу (стр. 2 из 5)

Система комплексного керування якістю має дві взаємозалежні цілі: виробіток звички до поліпшень і прагнення до досконалості [3].

Головна мета ЧАТЗ - прагнення до досконалості. Щоб досягти її, необхідно виховати в працівників ЧАТЗ звичку постійно поліпшувати продукцію. Звичка до поліпшення спрямована на досягнення досконалості. Ця мета, характерна для японської системи керування якістю, одночасно близька й протилежна тому, що практикується більшістю західних компаній.

Загальне в тім, що рівень якості на даний період часу виміряється ступенем його відповідності проектним характеристикам [7]. Однак у західній практиці короткострокова цільова настанова відносно якості виходить із допущення певного відсотка бракованих виробів. Цілями забезпечення якості у Японії є подолання сформованого рівня випуску браку, й прагнення до повної відповідності продукції технічної документації [8].

Як на Заході, так і в Японії якість залежить від зусиль служб маркетингу, проектування, закупівель, відділів розробки технології, контролю якості, від виробничих підрозділів. Однак західні підприємці переконані, що варто прагнути до якогось оптимального рівня якості, тому що схильність споживачів оплачувати додаткові зусилля по поліпшенню продукції має свої границі. Японські промисловці випливають стратегії, що, не ігноруючи витрати на підвищення якості, базується на твердженні, що постійне поліпшення якості спричиняється розширення частки ринку.

Японська система комплексного керування якістю з її орієнтацією на створення зробленого виробу пов'язана з повним перерозподілом відповідальності за забезпечення якості. Вона опирається на безліч допоміжних принципів, концепцій, методів і засобів досягнення цієї мети [8].

На ЧАТЗ виділяють наступні основні принципи системи комплексного керування якістю:

контроль виробничого процесу - регулювання виробничого процесу шляхом виміру показників якості виробів на всіх етапах виробництва. На Заході контроль ведеться на окремих етапах виробничого процесу. Керівництво контролем якості має вказівки, як вибрати етап, що підлягає контролю. При цьому на ЧАТЗ основна увага приділяється приймальному контролю партій готової продукції [9];

наочність вимірювань показників якості [9] - подальший розвиток загальноприйнятого західного принципу "вимірність показників якості". На японських заводах скрізь розміщені наочні стенди. Робітники, адміністрація, замовники продукції й відвідувачі можуть ознайомитися з показниками якості, що представлені результатами перевірки, програмами підвищення якості й т.д. Західні поняття про вимір показників якості займають у японців особливе місце, однак забезпечення наочності - винятково японське досягнення [8];

дотримання вимог до якості також має західне походження, однак іноді цей принцип ігнорують. На підприємствах найчастіше уступають вимогам виробничників і пропускають вузли й деталі, які не повністю відповідають стандартам;

Зупинка ліній на ЧАТЗ пов'язана з дотриманням вимог до якості. У японців завдання забезпечення якості коштують на першому місці, виконання плану - на другому. Кожний робітник може зупинити виробничу лінію для виправлення замічених дефектів. На підприємствах західних фірм, де на першому місці стоїть план виробництва, виробничий процес не зупиняється й не сповільнюється для ліквідації дефектів, такий підхід характерний для ЧАТЗ;

самостійне виправлення помилок - робітник або бригада, що допустили брак, самі переробляють браковані деталі;

100 % - перевірка продукції - контролю підлягає кожний виріб, а не вибірка з партії. Цей принцип застосовується на ЧАТЗ до контролю готової продукції, а іноді до комплектуючих вузлів і деталей. Якщо перевіряти кожний комплектуючий виріб недоцільно (занадто дорого), використається принцип n = 2, коли перевіряється два вироби: перше й останнє. Довгострокова мета полягає в тому, щоб удосконалити процес, щоб можна було здійснювати 100 % перевірку якості всіх виробів. Головне, що відрізняє японський підхід від прийнятої на Заході та на ЧАТЗ практики, - це контроль якості готової продукції. Стандартна західна методика полягає в оцінці партії виробів за результатами згідно ДСТУ ISO/TR 10017-2005 контролю статистичної вибірки [10].

До принципів, що сприяють подальшому вдосконалюванню якості на ЧАТЗ [3]:

1) організація процесу поліпшення якості - відповідальність за забезпечення якості продукції повністю лягає на виробничі підрозділи ЧАТЗ. Завдання управлінського персоналу є забезпечення більшої ефективності вдосконалювання якості;

2) послідовне й цілеспрямоване рішення проблем якості на основі передових досягнень теорії й практики в цій області;

3) послідовна й наполеглива робота з налагодження системи вивчення рекламацій споживачів продукції ЧАТЗ;

4) прагнення до загальної участі - від національного законодавства до поглибленої оцінки помилок, що допускають виготовлювачами продукції;

5) розуміння того, що навіть відмінно працююча система керування якістю ЧАТЗ згодом губить ефективність;

6) систематичне навчання майстрів, бригадирів і інших працівників ЧАТЗ передовим методам організації робіт з підвищення якості;

7) мобілізація фізичного й інтелектуального потенціалу працівників на конкретних ділянках виробництва;

8) систематична пропаганда підвищення якості продукції ЧАТЗ на основі ДСТУ ISO 9000-2001;

9) щоденна перевірка технічного устаткування, оснащення, інструмента [11];

10) вивчення й застосування на практиці принципів Е. Деминга, як програми дій для керівників підприємств і. їхніх підрозділів, які хотіли б вести справи, ґрунтуючись на наукових розробках [8].

Філософія Деминга заснована на всеосяжній концепції якості й розумінні природи його мінливості, пов'язаної із третьою стороною - споживачем. Е. Деминг підкреслює, що споживача необхідно розглядати як "найважливішу частину виробничої мети" і що "завжди необхідно бути поперед споживача" [9].

контроль якість деталь

3. Завдання та функції служби технічного контроля на чугуївському авіаційному технологічному заводі

Організація й проведення технічного контролю якості - одні зі складових елементів системи керування якістю на ЧАТЗ та реалізації продукції.

Технічний контроль - це перевірка відповідності продукції або процесу, від якого залежить якість продукції, установленим стандартам або технічним вимогам. У машинобудуванні (у тому числі й у машинобудівному приладобудуванні) він являє собою сукупність контрольних операцій, виконуваних на всіх стадіях виробництва: від контролю якості вступників на підприємство матеріалів, напівфабрикатів, що комплектують приладів і виробів до випуску готової продукції [9].

Технічний контроль є невід'ємною частиною виробничого процесу. Він виконується різними службами ЧАТЗ залежно від об'єкта контролю. Так, контроль за правильним використанням стандартів, технічних умов, що керують матеріалів і іншої нормативної документації (НД) в процесі підготовки виробництва здійснює служба нормоконтроля. Якість технічної документації контролюється безпосередніми виконавцями й керівниками всіх рівнів у відділах головного конструктора, головного технолога, головного металурга й інші служби ЧАТЗ. Але контроль якості готової продукції й напівфабрикатів виробництва здійснює відділ технічного контролю (ВТК), хоча відповідальність за якість не знімається з виконавців і керівників виробничих підрозділів ЧАТЗ.

Основним завданням технічного контролю на ЧАТЗ є своєчасне одержання повної й достовірної інформації про якість продукції, стані встаткування й технологічного процесу з метою попередження неполадок і відхилень, які можуть привести до порушень вимог міжнародних, європейських, міждержавних, національних, галузевих стандартів і технічних умов [3].

Технічний контроль покликаний забезпечувати необхідну настроєність процесу виробництва й підтримувати його стабільність, тобто стійку повторюваність кожної операції в передбачених технологічних режимах, нормах і умовах, Об'єктами технічного контролю на ЧАТЗ є вхідні матеріали, напівфабрикати на різних стадіях виготовлення, готова продукція (деталі, дрібні складальні одиниці, вузли, блоки, вироби), засоби виробництва (устаткування, інструмент, прилади, пристосування й ін.), технологічні процеси й режими обробки, загальна культура виробництва.

Функції технічного контролю ЧАТЗ визначаються багато в чому завданнями й об'єктами виробництва. Сюди ставляться контроль за якістю й комплектністю виробів, що випускають, облік і аналіз повернень продукції, дефектів, браку, рекламацій і ін.

Головні завдання ВТК на ЧАТЗ є запобігання випуску продукції, що не відповідає вимогам стандартів, технічних умов, еталонів, технічної документації, договірним умовам, зміцнення виробничої дисципліни й підвищення відповідальності всіх ланок виробництва за якість випуску продукції [9].

Продукція ЧАТЗ може бути реалізована тільки після приймання її ВТК. Причому приймання повинна бути оформлена відповідним документом (сертифікатом), що засвідчує якість продукції.

Відповідно до перерахованих завдань ВТК на ЧАТЗ виконує ряд функцій: планування й розробку методів забезпечення якості продукції, контроль і стимулювання якості.

Планування й розробка методів забезпечення якості включає [12]:

планування рівня якості виробу, планування контролю якості й технічних засобів контролю;

збір інформації про якість, визначення витрат на забезпечення якості, обробку інформації й аналіз даних про якість зі сфери виробництва й експлуатації;

керування якістю машинобудівної продукції, що поставляє постачальниками, і продукції ЧАТЗ;