Смекни!
smekni.com

Контроль якості деталі типу ротору пластинчастого насосу (стр. 4 из 5)

Насос може бути приєднаний до вала електродвигуна за допомогою металевого хомута або додатково через адаптор за допомогою еластичного муфтового з'єднання (рис.4.1).

Рисунок 4.1 - Роторно-пластинчасті насоси малої продуктивності

Також ЧАТЗ виготовляє високопродуктивні роторно-пластинчасті насоси (500-1000 л / год). Випускаються в 6 модифікаціях для полегшення підбора необхідних напору й тиску. Під замовлення можуть поставлятися моделі з наступними опціями: стандартним запобіжним клапаном, що обмежує максимально робочий тиск, з різними матеріалами механічних ущільнень (рис 4.2).

Рисунок 4.2 - Високопродуктивні роторно-пластинчасті насоси

Є також роторно-пластинчасті насоси серії 4000 (1100-2400 л / год). Вони є високотехнологічними насосами. Випускаються в 7 модифікаціях для полегшення підбора необхідних напору й тиску (рис.4.3).

Рисунок 4.3 - Роторно-пластинчасті насоси серії 4000

Обмеження по застосуванню [16]:

· Чисті, помірковано агресивні рідини (припустимий розмір механічних домішок у рідині - 20 мкм);

· Для усталеної роботи необхідно мінімальний тиск на вході (0,5 бар).

· Максимальна частота обертів електродвигуна - 1725 об/хв.

· Робоча температура - 70°С (90°С максимально для насосів у спеціальному виконанні).

Розглянемо процедури технологічного контролю важливої деталі цих насосів на прикладі ротору (рис.4.4).

Ротор пластинчастого насосу представляє циліндричну деталь, діаметром 57-0.1

та висотою 24 мм. В ній виконано 12 отварів з радіусом 1.5 мм. Ці пази відшліфовані до шорсткості поверхні 0.2 мкм. Ротор насаджується за допомогою шліцевого з’єднання на відомий вал. Він має покриття за допомогою цементування на глибину 0.7… - 0.9 мм. Це покриття має твердість від 59 до 63 HRC, крім шліцевого отвору, твердість контролюється твердоміром динамічним типу ТН-130 або ТН-132. Він виготовлений із сталі 12ХН3А згідно технічним умовам ГОСТ 4543-71 [17].

Розглянемо її класифікацію:

Залежно від хімічного складу й властивостей конструкційну сталь ділять на категорії [17]:

- якісну;

- високоякісну - А;

- особо високоякісну - НI.

Залежно від основних легуючих елементів сталь ділять на групи: хромисту, марганцовисту, хромо-марганцевисту, хромо-кремнисту, хромо-молібденову й хромо-молібдено-ванадієву, хромо-ванадіеву, нікель-молібденову, хромо-нікелеву й хромо-нікелеву з бором, хромо-кремнемарганцову й хромо-кремнемарганцовонікелеву, хромо-марганцовонікелеву й хромо-марганцовонікелеву з титаном і бором, хромо-никельмолібденову, хромо-нікельмолибдено-ванадієву й хромо-нікельванадіеву, хромо-алюминіеву й хромо-алюмініеву з молібденом, хромо-марганцовонікелеву з молібденом і титаном.

По видам обробки прокат ділять на [17]:

горячекатаний і кутий (у тому числі з обточеною або обдертою поверхнею):

- калібрований;

- зі спеціальною обробкою поверхні.

Залежно від якості поверхні горячекатану і кутий прокат виготовляють груп: 1,2,3.

По стану матеріалу прокат виготовляють [17]:

- без термічної обробки:

- термічно оброблений - ТЕ;

- нагартований - Н (для каліброваного й зі спеціальною обробкою поверхні прокату).

5. Організація метрологічної служби на чугуївському авіаційному технологічному заводі

Якщо в загальнодержавному масштабі єдність мір забезпечується Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України), то на підприємствах така єдність забезпечується діяльністю центральної вимірювальної лабораторії (ЦВЛ) та контрольно-перевірних пунктів, підпорядкованих їй. Контрольно-перевірні пункти на ЧАТЗ організовують при цеховим інструментальних кладових та при центральному інструментальному складі. ЦВЛ керується в своїй діяльності правилами Держспоживстандарту України по організації перевірки і нагляду за правильним застосуванням мір та вимірювальних приладів. Успішна робота ЦВЛ забезпечується наявністю необхідних мір вимірювальних приладів, кваліфікованих кадрів, необхідних документів (ДСТУ, інструкцій, правил тощо) і відповідного приміщення

Начальник ЦВЛ складає схему руху вимірювальних засобів, загальнозаводську перевірну схему, перевірні схеми контрольно-перевірних пунктів і графіки періодичної перевірки та атестації вимірювальних засобів, які включають не тільки заводські, а й державні перевірки, що виконуються органами Держспоживстандарту України. У графіки перевірки включають усі засоби вимірювань, які експлуатуються на ЧАТЗ, крім калібрів і шаблонів.

Загальнозаводська повірочна схема є основним документом, який іабезпечує передачу розміру від державних еталонів до ЗВТ, а від ЗВТ до виробів або деталей. Такі схеми складають для послідовної перевірки довжин, кутів, різьб, зубчастих і черв'ячних передач, площинності, прямолінійності та шорсткості поверхні. При цьому вважають, що основний набір плоско-паралельних кінцевих мір має бути на один розряд точніший від розряду мір, які використовують при перевірці калібрів та універсальних вимірювальних приладів на ЧАТЗ [16].

Інструкціями Держспоживстандарту України передбачено зовнішній огляд і перевірку мір та ЗВТ. При огляді перевіряють технічний стан приладу, його комплектність й зовнішній вигляд. При перевірці індикатором часового типу марки ІЧ, шарним штативом та вимірювальною стійкою на ЧАТЗ контролюють [16]:

- границі переміщення вимірювального стержня;

- перпендикулярність площини вимірювального стола до лінії переміщення вимірювального стержня;

- радіальний та осьовий зазори вимірювального стержня;

- вимірювальне зусилля;

- відліковний пристрій;

- вимірювальні наконечники;

- основні показники точності.

Якщо під час повірки виявляють дефекти, то прилад віддають на юстирування або ремонт. Результати повірки вносять у паспорт або атестат.

Паспорт на інструмент або міру діє постійно, у ньому записують результати всіх періодичних повірок. Зберігають паспорт у контрольно-перевірних пунктах, які розташовані нс ЧАТЗ [16].

Атестат, на відміну від паспорта, є разовим документом, який підтверджує справність приладу (або міри) і дозволяє експлуатувати його тільки протягом певного відрізка часу. Після кожної перевірки складають новий атестат. Його звичайно зберігають у футлярі вимірювального приладу і видають на робоче місце. Це необхідно для того, щоб при вимірюваннях можна було враховувати помилки приладу або міри, зазначені в атестаті. Атестати складають на всі види мір і вимірювальних приладів, крім штангенінструментів з відліком по ноніусу 0,1 мм.

Для нормальної роботи ЗВТ, крім повірок та перевірок, треба дотримуватися певних правил їх зберігання: не допускати їх псування, оберігати від забоїн тощо. Температура приміщень де зберігаються ЗВТ, не повинна різко змінюватись, а саме приміщення має опалюватись і бути сухим. Вони мають бути змащені антикорозійним мастилом або парафіновані. При довгочасному зберіганні їх обгортають пергаментом. Забороняється зберігати разом ЗВТ і абразивні інструменти. Універсальні ЗВТ (штангенциркулі, мікрометри, нутроміри, зубоміри, індикатори й ін.) треба зберігати і видавати тільки в футлярах. Калібри слід видавати на робочі місця тільки в дерев'яних планшетах [16].

ЗВТ, які експлуатуються в цехах ЧАТЗ, підлягають, змінним і періодичним перевіркам. ЗВТ підлягають змінним перевіркам в інструментально-роздавальних кладових (ІРК) перед видачею їх у цех і після повернення робітником [16].

Спеціалізована та комплексна структура метрологічної служби ЧАТЗ представлені на рис.5.1 та рис.5.2.

6. Вибір засобів вимірювань під час виготовлення та ремонту деталі типу ротор пластинчастого насосу

Необхідність вибору ЗВТ виникає найчастіше при розробці технологічних процесів механічної обробки деталей та технологічних процесів складання і контролю вузлів і механізмів, а і в індивідуальному та малосерійному виробництві це питання іноді вирішує і сам робітник чи майстер, маючи лише креслення деталі та ТУ У на збирання [16].

Для вибору ЗВТ необхідно знати номінальний розмір деталі, допуск на її виготовлення, кількість деталей, що виготовлюються і вимірюються, матеріал деталі і її жорсткість тощо. Іноді необхідно знати і можливе коливання дійсних розмірів деталі.

Вирішальним фактором є точність виготовлення деталей і від неї, в основному, повинні залежать похибки ЗВТ. При вимірюваннях визначають дійсний розмір деталі, який за визначенням наведеним вище, є розміром одержаним з допустимою похибкою. Для індивідуального і ремонтного виробництва, коли іноді відсутні технологічні карти, користуються неписаним правилом: ціна поділки не повинна перевищувати останній знак у величині допуску [3].

Необхідно враховувати важливість деталі (ротору) для функціонування вузла чи механізму (пластинчастого типу). Так всі деталі, що підлягають селективному складанню, повинні вимірюватись і сортуватись на групи або контролюватись на контрольно-сортувальному автоматі також з визначенням їх певної групи. До таких деталей належать кільця і тіла кочення підшипників, які повністю контролюють. Це стосується і таких відповідальних деталей як поршні і циліндри двигунів і компресорів, а також шийок колінчастих валів і отворів шатунів, також ротору.