Смекни!
smekni.com

Управління фінансами підприємства (стр. 2 из 5)

До них належать:

– торгові посередники – сприяють доведенню товару до кінцевого споживача;

– маркетингові фірми – здійснюють маркетингові дослідження на замовлення фірми;

– рекламні агентства – виступають суб’єктами маркетингових комунікацій фірми.

В своїй діяльності Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» користується послугами торгових посередників, які надають послуги з безпосередньо фізичного переміщення товару до його покупця. Це підприємства, які надають послуги з перевезення великих вантажів:

Використання послуг маркетингових фірм не є доцільним в діяльності досліджуваного підприємства, тому що такі послуги є дорогими. Адміністрація фабрики «Реммеблі» самостійно проводить збір необхідної інформації і після її аналізу приймає відповідні рішення щодо комплексу маркетингу на підприємстві.

Підприємство, яке досліджується в даній роботі використовує послуги рекламних агентств, які за виконуваними функціями відносяться до рекламопоширювачів. Це рекламні агентства, які здійснюють розміщення і (або) поширення рекламної інформації шляхом використання засобів зв’язку (в нашому випадку – газетних площ).

Споживачі – фізичні або юридичні особи, які споживають продукцію фірми. Вони можуть бути потенційними (здатними купити певний товар) або безпосередніми (бажають і мають змогу придбати певний товар).
Вивчаючи споживача, як фактор маркетингового середовища, необхідно звернути увагу на два основні питання: дослідження факторів, які впливають на поведінку споживача; прийняття споживачем рішення про купівлю товару.

При дослідженні споживачів фабрики «Реммеблі» потенційними будемо вважати населення Закарпаття віком від 15 до 65 років. Це працездатна частина всього населення, їх чисельність складає 70,5%, а в числовому еквіваленті 878,5 тис. осіб.

Дослідження факторів, які впливають на поведінку споживача, а саме безпосередньо на прийняття ним рішення про купівлю товару проведемо за допомогою телефонного опитування. Вибір даного методу дослідження пояснюємо наступними причинами:

– відносно низька вартість методу;

– розповсюджена мережа ліній телефонних комунікацій;

– значний виграш у часі;

– не потребує часу й сил для пошуку респондентів;

– відсутній ефект інтерв’юера.

Отже, ми проводимо телефонне опитування жителів Закарпатської області. Метою даного маркетингового дослідження буде визначення, яким підприємствам з продажу меблів надають перевагу споживачі:

– тим, що пропонують асортимент готових виробів;

– тим, що виготовляють меблі під замовлення.

Респондентів нашого телефонного опитування обираємо з телефонної книги. Вибірку формуємо наступним чином: в Закарпатській області є 13 районів, обираємо довільно по 10 чоловік з кожного району, опитуємо їх.

Опитувальний листок складається з наступних запитань:

1) Чи купуєте Ви меблі? Дане запитання є першим, оскільки якщо респондент не купує меблі, то не зможе дати відповідь на наступні запитання. При позитивній відповіді переходимо до наступного запитання.

2) Якщо Ви хочете придбати меблі, то здійснюєте свій вибір з запропонованих готових виробів чи звертаєтеся до виробників меблів під замовлення?

Якщо відповідь позитивна щодо першого варіанту альтернативи, то задаємо наступне запитання.

3) Чому Ви не хочете придбати меблі виготовлені під замовлення?

Якщо відповідь позитивна щодо другого варіанту альтернативи, то задаємо таке запитання.

3) Яка причина того, що віддаєте перевагу меблям, виготовленим під замовлення?

Результати проведеного маркетингового дослідження заносимо в табл. 1.1.

Табл. 1.1

Готові меблі Меблі під замовлення
108, з них 22, з них
Вважають дорогими Складність, вимагає багато часу Не визначились Індивідуальні смаки Нестандартнірозміри
63 37 8 7 15

Отже, за допомогою проведеного дослідження, ми визначилися, чому опитані споживачі обирають або не обирають меблі під замовлення. Перейдемо до оцінки наступного фактора зовнішнього мікросередовища підприємства.

Фінансово-кредитні організації – це організації, які становлять реальний чи потенційний інтерес для фірми та можуть впливати на можливість досягнення їх цілей. В Закарпатській області функціонує багато фінансово-кредитних установ. З них: «Ощадний Банк України», «Приватбанк», «Укрсоцбанк», «Універсалбанк», «Дельтабанк», «Фольксбанк», «Кредобанк» та інші. Перераховані установи надають послуги з кредитування підприємництва під відсоткову ставку кредиту від 17% до 30%, в залежності від суми грошової позики, терміну розтермінування та валюти, в якій береться позика.

Постачальники.

Роль постачальників як фактора маркетингового мікросередовища визначається тим, що матеріально-технічні ресурси та комплектуючі вироби є вхідними елементами процесу виробництва товарів. У розвиненій ринковій економіці майже не існує проблеми постачання ресурсів. Підприємство має змогу вибирати постачальників за тими чи іншими критеріями (ціна, рівень обслуговування тощо).

Незалежних постачальників, які постачають фірмі згідно з договором необхідні для організації виробничого процесу сировину, устаткування, матеріали, комплектуючі тощо класифікують за наступними ознаками:

1) За ступенем наближеності до фірми:

– ексклюзивні – працюють лише з конкретною фірмою;

– лояльні – обслуговують як фірму, так і її конкурентів;

– сторонні – обслуговують лише конкурентів.

2) За пропонованим асортиментом:

– вузькоспеціалізовані – постачають один товар або обмежену асортиментну кількість товарів;

– широко спеціалізовані – товарну групу;

– комплексні – прагнуть забезпечити фірму якомога більшою кількістю необхідних їй товарів.

На ринку постачальників сировини для меблевого виробництва існує значна конкуренція, тому «Мукачівська фабрика «Реммеблі» має можливість обирати з них тих, які найбільше їй підходять. Основними постачальниками, з якими співпрацює Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» є наступні підприємства:

1) Приватне підприємство «ТЕТ», Мукачево;

2) Приватне підприємство «Буторплит», Мукачево;

3) ТОВ «Планета М», Свалява.

Перераховані постачальники за ступенем наближеності до фірми відносяться до лояльних, а за пропонованим асортиментом до комплексних. Близьке місцезнаходження постачальників від досліджуваного підприємства позитивно впливає на вчасну доставку необхідних матеріалів та сировини. Серед даних трьох постачальників найбільше фабрика «Реммеблі» співпрацює з ТОВ «Планета М», тому що це підприємство пропонує найкраще співвідношення ціни та якості. ТОВ «Планета М» в повному обсязі задовольняє фабрику з виробництва меблів у всіх необхідних матеріалах та сировині в широкому асортименті. Зокрема, асортимент постачальника складається з наступних товарів:

1. Ламінована ДСП

а) SWISSPAN by SORBESS+;

б) KRONOSPAN.UA;

в) з глянцевим покриттям FALKO;

2. МДФ, ДВП KRONOSPAN.UA та «Вигода»;

3. Стільниці

а) скіф;

б) Luxe Form;

4. Фасади

а) BRW;

б) софтформінг Скіф;

в) постформінг Luxe Form;

5. Пресформінг «Ратан»;

6. Профіль та панелі;

7. Крайка Юг-імпорт, KRONOERG та REHAU;

8. Профіль;

9. Система шафа-купе:

а) GROSMAN;

б) BRAUN;

в) ROLLA;

10. Петлі GENOVA, FGV, TYTANIUM, BLUMBERG та LEGION;

11. Направляючі BLUMBERG та TYTANIUM;

12. Полісистема REJS, BLUMBERG та TYTANIUM;

13. Релінгова система та полиці;

14. Труба d=50;

15. Комплектуючі труби d=25;

16. Штанга;

17. Опори;

18. Ручки;

19. Гачки;

20. Різне.

Конкуренти – підприємства, які виробляють таку саму або аналогічну продукцію, що й обрана фірма, і реалізують її на цільових ринках цього підприємства.

Аналіз конкуренції дає можливість виявити ринкове положення фірми, конкурентоспроможність її товарів.

На ринку виготовлення та ремонту меблів панує конкурентна ситуація. Зокрема, конкурентами Мукачівської фабрики «Реммеблі» є наступні підприємства:

– «ТЕТ» (дир. Тарасов);

– «Астра» (дир. Престая);

– «Буторплит»;

– фірма «Шторм»;

– «Екстра»;

– приватні підприємці Горват, Богун Сопочкін та ін.

Найбільшим конкурентом фірми, яку ми досліджуємо, серед перерахованих вище, є підприємство «ТЕТ». На ринку з виготовлення та ремонту меблів в Закарпатській області дане підприємство займає найбільшу ринкову частку. Воно є активним конкурентом, оскільки швидко й агресивно реагує на ринкові події. Інші конкуренти є селективними та конкурують лише у вибіркових показниках, а саме в тих, які є їхніми конкурентними перевагами.

Після загальної характеристики досліджуваного підприємства перейдемо до його комплексного обстеження.

2. Комплексне обстеження підприємства

Показники, що характеризують основні результати діяльності підприємства відносяться до показників його внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовище – внутрішні чинники, які впливають на діяльність підприємства. До них належать рентабельність, наявність основних виробничих фондів, обігових коштів, трудових ресурсів та ін.

Дані показники ми визначимо за допомогою документів фінансової звітності підприємства, зокрема балансу та звіту про фінансові результати АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» на 1 січня 2011 року (Додаток та Додаток).

Рентабельність діяльності підприємства визначаємо за формулою: Р = П / В.

Р = 58,8 / 435,6 = 0,13 або 13%.

За аналогічний період попереднього року, тобто за 2009 рік рентабельність діяльності фабрики має негативні результати:

Р = -18,8 / 196,7 = -0,096 або -9,6%.

Розрахунковарентабельність виробництва: Р = Пч / Sср + Sноз, де

Пч – чистий прибуток підприємства;

Sср – середньо-річна вартість основних виробничих фондів підприємства;