Смекни!
smekni.com

Управління фінансами підприємства (стр. 3 из 5)

Sноз – середньо-річний залишок нормованих оборотних засобів.

Р = 58,8 / 131,8 + 216,65 = 0,17 або 17%.

Наявність необоротних активів:

– основні засоби – 129,5 тис. грн.

Оборотні активи:

– виробничі запаси – 5,6 тис. грн.;

– готова продукція – 20,6 тис. грн.;

– дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги – 164,0 тис. грн.;

– дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом – 2,8 тис. грн.;

– грошові кошти в національній валюті – 51,7 тис. грн.

Отже, досліджуване підприємство належним чином забезпечене основними виробничими фондами та обіговими коштами.Обчислимо коефіцієнт оборотності оборотних активів підприємства:

Коб = Qр / Sноз; Коб = 478,6 / 216,65 = 2,21

де, Qp – обсяг реалізованої продукції підприємства;

Sноз – середньо-річний залишок нормованих оборотних засобів.

Середній рівень заробітної плати на підприємстві розраховуємо за допомогою показника витрат на оплату праці, який відображено у звіті про фінансові результати та показника середньої кількості працюючих на підприємстві:

ЗПс = 85,8: 6 = 14,3 тис. грн./за рік.

Щодо такого показника внутрішнього маркетингового середовища як «зіграність команди», то можна сказати, що на фабриці панує розуміння між керівником та підлеглими працівниками. Керівник прагне залучити якомога більше споживачів, працівники якісно виконують покладені на них функції з виготовлення та ремонту меблів, щоб найкраще задовольнити цих споживачів, що в результаті принесе для підприємства прибуток. Зрозуміло, що якщо не буде споживача, то ні керівник, ні працівники жодного доходу не отримають. Тому в фокусі основної уваги фабрики «Реммеблі» перебуває споживач та його потреби. Лише завдяки досягненню розуміння зі споживачем та в процесі задоволення його потреб підприємство зможе отримати прибуток, що й доводиться сучасною концепцією маркетингу.

Комплексне обстеження підприємства продовжимо оцінкою асортиментної політики підприємства. Група товарів, виробництвом та ремонтом яких займається фірма – меблі. Асортимент їх надзвичайно широкий. А саме такий, якого бажає споживач, адже меблі фабрика виготовляє на замовлення, а не масовим виробництвом.

Якість продукції в першу чергу забезпечується якісною сировиною, матеріалами та необхідними комплектуючими, які постачаються на підприємство перевіреними постачальниками в міру їх необхідності. Прийомка даних товарів здійснюється згідно наступних документів:

– Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю;

– Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю.

Наступний етап досягнення високої якості продукції це правильне зберігання сировини та матеріалів. Лісоматеріали зберігають в закритих та сухих приміщеннях. Перед складанням їх ретельно перевіряють для того, щоб не допустити занесення до місць зберігання різноманітних грибків. В обов’язковому порядку проводяться заходи по боротьбі з шкідливими комахами та гризунами, а також дезінфекція приміщень. Товари та матеріали, що тривалий час зберігаються, періодично переглядаються, перекладаються, сушаться, очищуються від пилу, торці лісоматеріалів покриваються волого-захисними замазками. Черговим етапом досягнення якості виробів є виготовлення меблів кваліфікованими працівниками. Висока кваліфікація та чималий стаж роботи працівників в даній галузі допомагають фабриці отримувати лише позитивні відгуки споживачів про їх продукцію. Кожний готовий меблевий виріб має маркування, яке наноситься на приклеєний до виробу паперовий ярлик, виготовлений типографським способом. Маркування передбачає наявність інформації: найменування підприємства-виробника, його адреса, фірмовий знак, назва виробу, артикул, дата виготовлення, позначення нормативного документа, штампа ВТК. На всі вироби, що входять до складу набору чи гарнітуру меблів, поряд з ярликом має бути нанесений умовний знак або номер, що вказує на належність виробу до набору, гарнітуру. Зберігають готові меблі в сухих, чистих, вентильованих приміщеннях при температурі не нижче +2°С і відносній вологості повітря від 45 до 70%. При зберіганні меблі розміщують на відстані 15–20 см від стін, 0,5–1 м – від приладів опалення, не менше 0,5 м – від джерел електричного освітлення. Ще одним елементом управління якістю продукції на підприємстві є доставка, монтаж та гарантія виробів.

Господарюючі суб’єкти в питаннях вимог щодо сировини, показників якості, методів аналізу, упаковки, маркування, транспортування, приймання і зберігання непродовольчих товарів, керуються дійсними стандартами та технічними умовами. Відповідно до міжнародних договорів в Україні застосовуються міжнародні, національні та регіональні стандарти. Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України від 10.05.93 №46–93 «Про стандартизацію і сертифікацію» нормативні документи з стандартизації розподіляються за такими критеріями:

– державні стандарти України – ДСТУ;

– галузеві стандарти України – ГСТУ;

– стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України – СТТУ;

– стандарти підприємств – СТП;

– технічні умови України – ТУУ.

3. Характеристика маркетингової діяльності підприємства

3.1 Оцінка ефективності товарної політики підприємства

Товарна політика підприємства є центром управлінських рішень щодо маркетингових заходів, навколо якого формуються інші рішення, які пов’язані з розповсюдженням товару, умовами його придбання, методом просування від виробника до покупця.

Мукачівська фабрика «Реммеблі» згідно з класифікацією споживчих товарів виготовляє товари довготривалого користування або товари, які споживаються багаторазово – термін використання досить тривалий.

Згідно класифікації, заснованій на поведінці споживача, це товари ретельного вибору – товари, при купівлі яких споживачі порівнюють властивості і характеристики – якість, ціну, зовнішнє оформлення з аналогічними товарами. Споживач витрачає час на порівняння, докладає зусиль до пошуку таких товарів, намагаючись знайти сприйнятливе співвідношення між вигодою і ціною.

Якщо меблі купують для виробничого призначення, тоді вони будуть відноситися до групи – основне і допоміжне устаткування.

Розглядаючи досліджуваний товар як комплексне поняття, виділяємо три рівні: товар за задумом, товар у реальному виконанні, товар із підкріпленням.

Перший рівень відбиває потребу, яку товар задовольняє, або функцію, виконувану товаром для споживача. В нашому випадку меблі виконують функції: місце для зберігання (розташування) певних речей, зручність побуту, естетичні функції. Взагалі меблі вже давно стали тією потребою без якої жодна людина не може уявити свого існування.

Другий рівень – це реально створений виріб із конкретними властивостями і характеристиками.

Акціонерне товариство закритого типу Мукачівська фабрика «Реммеблі» виготовляє меблі на замовлення. Тому готовий виріб набуває саме таких властивостей і характеристик, які необхідні покупцю. На підприємстві представлені зразки матеріалів, з яких виготовляються меблі. Покупець може обрати всі складові своєї майбутньої покупки: починаючи з основних матеріалів таких як дерево, фанера, плити, і, закінчуючи фурнітурою, оббивкою, гаммою кольорів. Фірма виготовляє меблі будь-якої складності та на будь-який смак. За підсумком 2010 року відобразимо асортимент Мукачівської фабрики «Реммеблі» та відсоткову частку виготовлених виробів в загальній структурі виробленої продукції в табл. 3.1 та нарис. 3.1:

Табл. 3.1

Назва виробу Відсоткова частка
ліжка 10%
шафи дводверні для одежі 20%
тумбочки приліжкові 15%
шафи книжні 20%
столи 15%
столи комп’ютерні 2%
шафи-купе 8%
кухонні меблі 10%

Рис. 3.1 Відсоткова частка виробів в загальному асортименті

Третій рівень – це «шлейф» обслуговування або ті додаткові послуги і вигоди, які виробник надає споживачу одночасно з товаром. Досліджуване підприємство використовує в своїй діяльності наступні елементи «підтримки товару»: термін виготовлення від 3 до 12 днів, доставка транспортом підприємства, монтаж, гарантії. Також фірма виконує послуги з ремонту меблів.

3.2 Оцінка ефективності цінової політики підприємства

Ціна і механізм ціноутворення завжди були важливими елементами будь-якої господарської системи. В умовах ринкової економіки ціни набувають особливого значення, оскільки багато в чому визначають структуру виробництва, рух матеріальних потоків, розподілення товарної маси, рівень добробуту населення.

Цінова політика – це комплекс заходів щодо визначення ціни, знижок, умов оплати з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку.

Цінову політику Мукачівської фабрики «Реммеблі» визначає такий фактор, як витрати на виробництво.Ціноутворення відбувається за методом «Середні витрати плюс прибуток». Даний метод заснований на розрахунку ціни шляхом додавання витрат на виробництво товару та певної надбавки, яка має бути прибутком фірми. Цей метод враховує три чинники: рівень попиту на товар; чутливість клієнтів до рівня цін, які встановлюються; рівень цін конкурентів.

Так як ціни на продукцію підприємства залежать від затрат на її виготовлення, то відповідно, можна зробити висновок, що вона залежить від цін постачальників, цін на електроенергію та інших цін на ресурси.

Взагалі ціни на продукцію фабрики коливаються в одній амплітуді з цінами на аналогічну продукцію конкурентів.

Проведемо порівняння цін продукції досліджуваного підприємства з продукцією її конкурентів. Для цього проведемо калькуляцію деяких видів продукції фабрики, а саме дводверної шафи (Додаток),тумбочки приліжкової (Додаток) та столу (Додаток). Звернемося до конкурентів для підрахунку вартості аналогічної продукції. Відобразимо результати проведеного дослідження: