Смекни!
smekni.com

Самоменеджемент як способ підвищення ефективності роботи працівника (стр. 7 из 15)

Інформація і комунікація

Інформація і комунікація - найважливіша фаза, оскільки вся решта фаз потребує її. Інформація і комунікація складає серцевину самоменеджменту, навколо якої постійно обертаються інші функції. На керівника щодня обрушується потік інформації з яким йому доводиться справлятися. У реальному житті керівник обробляє набагато більше інформації, ніж це необхідно. Для того, щоб економити свій час керівнику необхідно розробити раціональний підхід до отримання інформаці. [42].

- Раціональне читання - це важливо для керівника, оскільки раціоналізувати читання означає ліквідацію втраченого часу на безсистемне читання і марну трату коштів. Незалежно від швидкості читання, можна шляхом цілеспрямованого, селективного читання заощадити масу часу.

Раціональне читання передбачає перш за все визначення того чи треба цей матеріал читати взагалі, якщо так, то в якому обсязі. При перегляді і читанні треба думати про те, яку інформацію ми хочемо з нього одержати, треба проглянути назву глав і розділів, пробігти очима короткий зміст, а також передмову і введення, з'ясувати, що б ми хотіли прочитати інтенсивніше. Не затримуватися на примітках, частинах тексту, надрукованих дрібним шрифтом, прямувати смисловому змісту і ідеї тексту, а не словам. Відшукувати всілякі виділення і таблиці.

- Раціональне проведення нарад. Наради забирають у керівника і у підлеглих дуже велику частину робочого дня. Тому бажано провести аналіз точних витрат найближчої наради з урахуванням: витрат на підготовку, заробітку учасників, додаткових індивідуальних витрат, накладних витрат, витрат, на відрядження, і втраченого часу. «Найкращі наради ті, які взагалі проводити не треба!»

- Переговори по телефону. Телефон є найбільш часто використовуваним засобом комунікації і найбільш частим джерелом перешкод. Але його можна і використовувати у вигляді інструменту раціональної інформації і комунікації.

- Інтернет дає можливість відмінного обміну інформацією.

- Раціональне ведення кореспонденції.

1) Підготуйте стандартні відповіді;

2) Прагніть писати резолюцію відразу, не нагромаджуючи паперів;

3) Не захоплюйтеся розмноженням документів;

4) Своєчасно знищуйте архіви;

5) Довіряйте сектретарю в розборі пошти;

6) Вдосконалюйте документообіг;

7) Прагніть до простої системи документообігу.

Самомотивація

Мотивація- спонукання до чого-небудь. Нас може хтось спонукати до певної діяльності або ми спонукаємо до неї самі себе, і тоді йдеться про самомотивацію. Самомотивацію нині розглядають як частину соціального інтелекту людини. Його визначає те, наскільки швидко людина адаптується в швидко змінній ситуації, чи може пред'явити себе в суспільстві, наскільки він емоційно чутливий до змін в поведінці співрозмовника і так далі.

Ще три роки тому керівники були серйозно стурбовані тим, як знайти підхід до підлеглих (змотивувати), але сьогодні ситуація змінилася. Керівник надає роботу - співробітник повинен її виконувати, і вже мало хто стурбований зацікавленістю останнього.

Мотиви можна перераховувати до безкінечності, їх дуже багато: мені це цікаво; у цьому полягає моє самовираження; для мене це сходинка зросту; так я набуваю нового досвіду і т.д. Наші мотивації постійно міняються, бо мотиви дуже тісно пов'язані з потребами. [37].

Керівник може бачити, хто з працівників і в чому відчуває потребу, і таким чином управляти мотивацією. Якщо найбільш актуальна потреба в безпеці - скажімо, людині ніде жити, — керівник щось робить для вирішення цього питання (наприклад, дає місце в гуртожитку, грошову позику), він тим самим мотивує працівника.

Управління мотивацією людей дозволяє не лише бути успішними в бізнесі, але і створює сприятливий психологічний клімат колективу. Управляти мотивацією інших нелегко. Працювати і любити свою роботу - зовсім не одне і те ж. У деяких організаціях проводяться конкурси професійної майстерності або преміюють тих працівників, хто за рік жодного разу не узяв лікарняний...

Управління власною мотивацією

1) Свідомий вибір. У тих випадках, коли потрібно ухвалити рішення або подолати протиріччя, потрібно проаналізувати ситуацію (наприклад, розкресливши аркуш на дві графи: «плюси» і «мінуси», підрахувати ті та інші) і свідомо зробити вибір найбільш прийнятного варіанту.

2) Позитивне мислення. Навчіться в тому, що всьому відбувається бачити для себе позитивну сторону. Негативний результат — теж результат. Важливо не те, що з нами відбувається, а як ми відносимося до того, що з нами відбувається.

3) Ясна мета. На кожному новому етапі ставте перед собою цілі дещо вищий, ніж ви маєте на сьогодні, реальні і конкретно вимірювані.

4) Дружня підтримка. Якщо вам потрібна допомога, звертайтеся за нею до своїх однодумців. Якщо вам потрібна похвала, відкрито про це просить. Якщо вам потрібна порада, питайте у авторитетних для вас людей.

ΙΙ. Кадрова політика увідкритому акціонерному товаристві Центроліт

Кадрова політика – один із найважливіших інструментів активної дії на всі процеси, що відбуваються в колективі, в тому числі і на розвиток економіки країни, так як вирішення багатьох господарських питань, що виникають, багато в чому залежить від правильності використання кадрів.Робота з кадрами відноситься до ключових моментів діяльності будь-якого підприємства як елемента економіки держави.

Сучасний етап політичного і економічного розвитку не може обійтися без енергійних, творчо мислячих керівників, що вміють аналізувати ситуацію, чітко формувати цілі та виявляти альтернативи, володіти методами їх об’єктивної оцінки, брати на себе відповідальність в складних ситуаціях. Від керівника на етапі проведення радикальних економічних реформ в умовах ринкової економіки вимагається переосмислення шляхів розвитку економіки і створення цілісного господарського механізму. Підбір, навчання і виховання кадрів – одна із основних проблем наукового управління економікою. Це головний елемент управлінської системи, тому в роботі з кадрами керівнику необхідно притримуватись чіткої, лінії.

Державний завод "Центроліт" було засновано в 1967р. Цiллю дiяльностi ВАТє задоволення потреб споживачiв в продукцiї промислово-технiчного призначення, товарах широко вжитку, послугах науково - технiчного, побутового та iншого характеру з метою одержання прибутку. У складi ВАТ "Центроліт" є 40 пiдроздiлiв. Функцiонує дочiрнє пiдприємство ВК НТЦ “Універсал сервіс”.

У зв'язку з набуттям чинностi Закону України вiд 16.07.1999р.№ 996-ХIУ "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi " на пiдприємствi обрано таку облiкову полiтику. Бухгалтерський облiк здiйснюється бухгалтерiєю пiдприємства, яку очолює головний бухгалтер. В бухгалтерському облiку нарахування амортизацiї здiйснюється прямолiнiйним методом; амортизацiя нематерiальних активiв здiйснбється прямолiнiйним методом; матерiальнi активи з термiном корисного використання понад один рiк вартiстю до 1000 грн. вважаються малоцiнними нематерiальними активами (МНМА); фiнансовiiнвестицiї вiдображенi в облiку i звiтностi з П(С)БО 12 "Фiнансовiiнвестицiї" та з урахуванням вимог П(С)БО “Фінасові інструменти”.

Підприємство спеціалізується по виробництву виливків з алюмінію і сірогочавуна марок СЧ15-25 вагою від 100 грам до 10 тонн. Основними споживачами продукції заводу є підприємства, що випускають насосне устаткування, арматуру, компресори, а також хімічного, сільськогосподарського машинобудування.ВАТ "Центроліт" - спецiалiзоване пiдприємство по виробництву вiдливок з сiрого чавуну( марок СЧ15 СЧ25) та високо тривкого чавуну (марка ВЧ 40), сталi.

-корпуса, головки, коробки, кришки, напiвмуфти, плити, маховики, цилiндри, рами, блок-цилiндри, картери повiтряних i газових компресорiв, що працюють пiд тиском 100МПа;

-корпуса, робочi колеса, направляючi апарати, шкiви, напiвмуфти, кiльця, диски, букси, стiйки для вакуумних та центробiжних насосiв та апаратiв, що працюють пiд тиском до 3,5МПа, а також запаснi частини до насосiв будь-якого типу;

-корпуса, кришки, клинки, диски запiрної апаратури дiаметром вiд 50 до 1200 мм, що працюють пiд тиском до 3,5МПа;

-кривошипи, корпуса, кришки редукторiв качалок для видобутку нафти;

-вiдливки для хiмiчного та машинобудiвного машинобудування;

-гальмовi барабани автомобiлiв, автобусiв, тролейбусiв, корпуса гальмових цилiндрiв легкових автомобiлiв;

-корпуса трансмiсiї, диски зчеплення, рукава напiвосi, корпуса муфт зчеплення для тракторiв;

-декоративне литво: обрамлення камiну, садовi вази для квiтiв, парковi загорожi, лавки, решiтки пiд дерева;

-сталеве литво;

- вироби для комунального господарства: люки, зливні решітки;

-товари для населення: печi опалювальнi, колосники, плити, дверцята топiчнii пiддувальнi;

-тюбинги для будiвництва метро;

-вiдливки для залiзної дороги та залiзничного транспорту; анкер шпальний, рама бокова, корпус букси;

-спортивний iнвентар: гирi, гантелi та iнше. ВАТ "Центроліт" є спецiалiзованим ливарним пiдприємством, у нього є:

1) спецiвальне ливарне устаткування;

2) якiсно виготовлене модельне оснащення;

3) можливiсть виготовляти вiдливки широкого дiапазону розмiрiв i рiзних категорiй складностi;

4) можливiсть серiйного виготовлення вiдливок;

5) квалiфiкованi робочi кадри. Все це дозволяє одержувати вiдливки бiльш високої якостi нiж у конкурентiв. Основними споживачами продукцiї ВАТ "Центроліт" є виробники насосного i компресорного обладнання, арматури, компресорiв, а також пiдприємства хiмiчного, верстатобудiвельного, сільськогосподарського машинобудування, нафтової і газавої промисловості.