Смекни!
smekni.com

Сутність ефективності в менеджменті (стр. 3 из 3)

Можливі і інші технологічні схеми оцінки ефективності управління. Наприклад, її можна здійснити по п'яти етапах:

· визначення витрат, пов'язаних з реалізацією прийнятих цілей, а також із створенням і функціонуванням системи управління;

· визначення ефекту, забезпечуваного системою управління;

· ефективність, забезпечувана при реалізації кожної встановленої мети управління;

· розрахунок загальної економічної ефективності, забезпечуваної при реалізації декількох цілей управління.

· У будь-якої людини, зайнятої у сфері управління, є конкретні функції і обов'язки, пов'язані з реалізацією загальної мети, але оцінити дії кожного за допомогою єдиного узагальненого показника (критерію) не завжди можливо. В більшості випадків краще використовувати комплекс показників, тоді визначення ефекту діяльності окремого співробітника буде об'єктивнішим. Показники такого роду повинні відповідати основним видам діяльності і функціям управління, відрізнятися один від одного і бути незалежними, точно і ясно сформульованими.


2. Практична частина

Ціна виробу – 100 грн., собівартість – 85 грн. У результаті реалізації ряду заходів вдалося знизити собівартість на 5%, збільшити обсяг виробництва на 10% і знизити ціну на 4%. Визначити зміну прибутку підприємства.


Висновки

В період формування ринку виникла необхідність ув'язки нової якості праці управлінського персоналу, підвищення ролі його творчої, інтелектуальної складової зі змінними умовами економічного зростання, з усвідомленням об'єктивного характеру розвитку суспільної організації праці.Серед методологічних проблем ефективності праці важливе місце займає питання про сам принцип її визначення. Із цього приводу висловлюються різні думки. До найбільш обґрунтованого слід віднести погляд на ефективність як на порівняння результатів праці персоналу управління, виражених корисним (технічним, технологічним, організаційним, соціальним, економічним і ін.) ефектом.Співвідношення елементів ефективності (ефект і витрати) вказує на наступні можливості її підвищення: при незмінних витратах і підвищенні ефекту; при незмінному ефекті і скороченні витрат; при швидшому збільшенні ефекту в порівнянні із зростанням витрат. Яка з перерахованих можливостей буде прийнятна для підприємства продиктує ринок.Найслабкішою ланкою в оцінці ефективності праці персоналу управління є недостатня розробка методології кількісного вимірювання витрат і результатів праці. Основна проблема оцінки ефективності управлінської праці полягає у визначенні його частки в одержаному ефекті підприємства, об'єднання, галузі. Непряму оцінку результатів роботи апарату управління поки належним чином не вдається порівняти з кінцевими результатами виробництва. Такий зв'язок встановлюють при допомоги так званих коефіцієнтів значущості виконання тих або інших функціональних обов'язків.Враховуючи специфічний характер праці управлінських працівників і його неоднозначний вплив на кінцеві виробничі результати, оцінку ефективності слід виробляти комплексно, виділяючи як об'єкти оцінки: сукупного працівника; колектив службовців функціонального підрозділу; індивідуального працівника.Підвищення ефективності праці управлінського персоналу і отримання конкретних її оцінок – проблеми, від правильного рішення яких багато в чому залежить розвиток ринкових відносин в суспільстві.
Список використаних джерел

1. Афанасьев И.В. Управление развитием предприятия: Моногр./ И.В. Афанасьев, В.Д. Рогожин, В.И. Рудынка. - Х.: ИНЖЭК, 2003 – 179 с.

2. Басовский Л.Е. Менеджмент: Учеб. Пособие. – М.: ИНФРА – М, 2005 – 216 с.

3. Гавкалова Н.Л. Соціально – економічний механізм ефективності менеджменту персоналу: методологія та концепція формування. Наук. Видання – Х.: Вид. ХНЕУ, 2007 – 400 с.

4. Гриньова В.И. Проблеми управління трудовими ресурсами підприємства: Наук. вид./ В.М. Гриньова, О.М. Ястремська. – Х.: ХНЕУ, 2006 – 191 с.

5. Дороніна М.С. Управління економічними та соціальними процесами підприємства: Монографія. – Х.: ХДЕУ, 2002 – 451 с.

6. Мішина С.В. Організаційно – економічний механізм управління фінансовими ресурсами на підприємстві./ - Х.: Вид. ХНЕУ, 2006. – 176 с.

7. Тищенко А.Н. Экономическая результативность деятельности предприятий: Монография/ А.Н. Тищенко, Н.А. Кизим, Я.В. Догадайло. – Х.: И.Д. ИНЖЕК, 2005. – 144 с.

8. Управління підприємством в умовах розвитку ринку: Наук. вид:/ В.М. Гриньова, М.М. Новікова, О.М. Красноносова. – Х.: ХДЕУ, 2003. – 167с.

9. Экономика предприятия: Учеб. пос. Сост.: Хохлов И.П., Гиль С.Е. Приймак Л.И. – Х.: ИНЖЕК, 2005 – 196 с.