Смекни!
smekni.com

Трипартизм в Україні на пикладі підприємства (стр. 12 из 23)

Нижче представлений аналіз прибутковості підприємства у 2008 році (табл. 2.8.)

Таблиця 2.8. Прибутковість (інтенсивність використання ресурсів) ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» у 2008 році

Показники Алгоритм розрахунку Чисельне значення
на початок на кінець
1. Чиста рентабельність (збитковість) власного капіталу 220 (225) (2)/380 (1) 0,13 0,08
2. Звичайна (загальна) рентабельність (збитковість) власного капіталу (170 (175)+200–205 (2))/380 (1) 0,13 0,08
3. Рентабельність операційної діяльності 100 (105) (2)/(080+260 (1)) 0,11 0,10
4. Чиста рентабельність (170 (175)+200–205–180–210 (2))/280 (1) 0,10 0,07
5. Рентабельність реалізованої продукції 050 (055) (2)/(080+260 (1) 0,07 0,09
6. Питома вага прибутку в загальному обсязі реалізованої продукції 050 (055) (2)/010 (2) 0,13 0,22
7. Чистий працюючий капітал 260–620 (1) 1819,00 12608,40
8. Рентабельність інвестиційної діяльності (130–160 (2))/160 (2) 2,76 2,49

Аналіз прибутковості підприємства у 2008 році показує, що зокрема чиста рентабельність (збитковість) власного капіталу зменшилася до 8% по відношенню до початку року. Рентабельність операційної діяльності навпаки зменшилася до 10%, а чиста рентабельність впала на 3% і становить 7%. Рентабельність реалізованої продукції зросла до 9%. Необхідно звернути увагу на питому вагу прибутку в загальному обсязі реалізованої продукції, яка збільшилася майже вдвоє і складає 22% та на величину чистого працюючого капіталу, яка збільшилася майже у 6 разів і становить 12608,40 грн. це дає змогу зробити загальний висновок щодо поступового виходу підприємства із тієї скрутної фінансової ситуації в які воно опинилося та про поступове нарощення обсягу операційної діяльності.

2.2 Аналіз стану та структури персоналу підприємства

На сьогоднішній день основними цілями діяльності ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» визначаються наступні:

· виконання робіт, надання послуг, здійснення торговельної діяльності;

· сприяння прискореному формуванню ринку товарів, робіт, послуг;

· підвищення ефективності використання трудових та сировинних ресурсів;

· розширення номенклатури та підвищення якості послуг, що надаються;

· створення додаткових робочих місць з гарантованим рівнем оплати праці.

Предметом діяльності товариства, зокрема є виробництво та реалізація сільськогосподарської продукції, худоби та іншої продукції, а також переробка сільськогосподарської продукції як власного виробництва, так і придбаної.

Трудовий колектив товариства складають особи, які беруть участь своєю працею в діяльності товариства і працюють в ньому за трудовим контрактом або договором. Трудовий колектив підприємства:

· розглядає і ухвалює проект колективного договору;

· розглядає і вирішує питання самоуправління;

· затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

· обирає комісію з трудових спорів;

· вирішує інші питання у відповідності до своєї компетенції та чинного законодавства.

Трудовий колектив здійснює свої повноваження загальними зборами. За рішенням загальних зборів трудового колективу може бути створений його виборний орган, компетенція і повноваження якого визначаються загальними зборами.

Питання організації виробництва, праці, забезпечення зайнятості, нормування і оплати праці, встановлення норми, системи, розмірів заробітної плати й інших видів трудових виплат – всі ці питання регламентуються колективним договором. На підприємстві ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» діє колективна угода, яка складена відповідно до закону України «Про колективні договори і угоди» та визначає взаємні виробничі, трудові і соціально-економічні відносини між власниками підприємства (надалі – Адміністрація) і працівниками підприємства.

Зокрема колективний договір ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» передбачає, що жодний інший трудовий договір (контракт), що підписується підприємством з працівниками, не може суперечити колективному договору таким чином, щоб порівняно з останнім права та інтереси працівника в трудовому договорі (контракті) були якимось чином обмежені. У випадку виникнення такого протиріччя відповідні положення трудового договору (контракту) визнаються недійсними.

Адміністрація не вправі вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовими договорами (контрактами). Підприємство зобов`язане передбачити в контракті, або розробити та затвердити для кожного працівника його функціональні обов`язки, ознайомити з ними працівника і вимагати лише їх виконання. В цих функціональних обов`язках чи в контракті може бути передбачено виконання одним з працівників обов`язків іншого лише у випадках тимчасової відсутності останнього у зв`язку з хворобою, відпусткою чи з інших важливих причин, причому такі обов`язки можуть покладатися на іншого працівника лише за додаткову плату і з урахуванням його реальної можливості виконувати їх, тобто з врахуванням його професійної підготовки і зайнятості при виконанні безпосередніх обов`язків.

Встановлюються також права і обовязки сторін. Так наприклад, кожний працівник зобов’язаний добросовісно і якісно виконувати свої обов`язки, своєчасно і точно виконувати розпорядження адміністрації, дотримуватися трудової та технологічної дисципліни, вимог нормативних актів з охорони праці, дбайливо ставитись до майна власника, на запит адміністрації підприємства надавати звіти про виконання своїх конкретних обов`язків.

Працівники можуть бути звільнені з підприємства у випадку змін в організації виробництва, при скороченні численності штату. У цих випадках вони персонально попереджаються Адміністрацією про майбутнє звільнення не пізніше ніж за два місяці. При цьому підприємство надає працівнику іншу роботу по спеціальності, а у випадку неможливості або відмови працівника від неї останній працевлаштовується самостійно. При звільнені працівника за підставою вказаною в цьому пункті, йому виплачується заробітна плата за весь період подальшого працевлаштування, але не більш ніж за три місяці від дати звільнення.

Звільнення працівників допускається лише після використання всіх наявних і додатково створених можливостей для забезпечення зайнятості на підприємстві.

Ці пункти колективного договору свідчать про високу соціальну орієнтації керівництва ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» та про реалізацію принципів трипартизму на підприємстві.

Колективний договір ЗАТ ТМ «Змієвська овочева фабрика» встановлює також режим роботи, тривалість робочого часу і відпочинку

На підприємстві встановлюється такий режим роботи, який зобов`язуються виконувати всі працівники: початок роботи – 8–00, закінчення роботи – 17–00, перерва для відпочинку і харчування – з 12–00 до 13–00, субота і неділя – вихідні дні.

У будь-якому випадку тривалість робочого часу працівників не може перевищувати встановлену законодавством України: 40 годин у тиждень, для працівників зайнятих на підземних роботах 30 годин на тиждень.

На передодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину.

Тривалість щорічної відпустки для працівників підприємства встановлюється не менше 24 календарних днів, за кожних два відпрацьованих роки тривалість відпустки збільшується на 4 дні.

Графік чергових щорічних відпусток затверджується Адміністрацію підприємства до 1 січня поточного року, для чого не пізніше 3-х днів до цього строку надається їй трудовим колективом. При визначенні черговості відпусток враховуються сімейні й інші особисті обставини кожного працівника.

Працівникам за їх заявами можуть бути надані короткотермінові відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження заробітної платні на термін, обумовлений між працівником і Адміністрацією підприємства, тривалістю не більше 15 календарних днів.

Однією із функцій колективного договору є забезпечення належних умов та безпеки праці для робітників.

Забезпечення безпечних умов праці є обов`язком власника підприємства (уповноваженого ним органу), який має забезпечити умови праці на кожному робочому місці у відповідності із санітарно-побутовими нормативними актами з охорони праці, безпеку технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання, інших засобів виробництва, наявність засобів захисту.

Працівники мають право відмовитись від дорученої роботи при якої створюється ситуація, небезпечна для їх життя і здоров`я, а також для життя і здоров`я інших людей та навколишнього середовища (якщо такі умови прямо не передбачені трудовими договорами (контрактами)).

Працівники зобов`язані знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поведінки з машинами, механізмами, обладнанням, іншими засобами виробництва, користуватися засобами індивідуального і колективного захисту, проходити обов`язкові медичні, дотримуватися правил поведінки при проведенні підземних робіт.

Власник (уповноважений ним орган) зобов`язаний відшкодувати працівникам збитки, завдані пошкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків, а також моральні збитки, завдані в наслідок небезпечних або шкідливих умов праці, на умовах і в порядку, передбачених статтями 173, 173–1 КЗпП України, Законом України «Про охорону праці»,

Власник підприємства гарантує надання працівникам вільного часу для проходження медичних оглядів, отримання медичної допомоги, відвідування державних органів для вирішення необхідних житлово-побутових проблем працівників без здійснення будь-яких стягнень із заробітної плати чи інших безпідставних санкцій.