Смекни!
smekni.com

Аналіз моделі маркетингового менеджменту на підприємстві ТОВ Кераміка (стр. 2 из 5)

Відділ маркетингових досліджень відповідає за планування, організацію, збір інформації й обробку результатів маркетингових досліджень, проведених департаментом маркетингу. При цього, сферою досліджень може виступати будь-який елемент як зовнішнього так і внутрішнього маркетингового середовища підприємства.

Відділ розробки нових товарів і послуг відповідає за планування, організацію і контроль діяльності підприємства в області розробки і впровадження нових товарів і послуг, а також виведення з ринку товарів і послуг, життєвий цикл яких підходить до кінця.

Відділ економічного аналізу і цінової політики здійснює аналіз економічних показників діяльності підприємства. При цьому в задачі відділу не входять задачі фінансового аналізу і планування діяльності. Фахівці цього відділу визначають цінову політику підприємства, політику знижок, складають прас-листи підприємства.

Відділ управління товарними марками складається з менеджерів по товарних марках, у задачі яких входить координування всього комплексу маркетингу своєї торгової марки і визначення товарної політики підприємства по кожній товарній марці. Менеджери цього відділу можуть оперативніше реагувати на найменші зміни ситуації на ринку, вони краще інших співробітників департаменту маркетингу знають особливості свого ринкового сегменту і і свого продукту.

Відділ реклами і стимулювання збуту призначена для планування, організації і контролю рекламної діяльності підприємства, діяльності в області просівання товарів і стимулювання збуту. На цей же відділ покладають обов'язки по підтримці суспільних зв'язків підприємства.

4. Напрямки та завдання взаємодії між підрозділами підприємства для досягнення комерційних цілей

Необхідно зазначити, що потрібно встановити та підтримати тісну співпрацю як між маркетинговими підрозділами, так і між ними та іншими підрозділами підприємства ТОВ «Кераміка».

Основним напрямком у взаємодії між підрозділами підприємства – це створення атмосфери колективності виконуваної роботи між маркетинговими та іншими підрозділами підприємства.

Водночас необхідно заохочувати позитивні ініціативи структурних утворень, також стимулювати та заохочувати ентузіазм, індивідуальність та заповзятливість окремих працівників. Також, необхідний достатньо високий статус директора служби маркетингу, що дозволяє службі активно впливати на всю діяльність підприємства як на внутрішні, так і на зовнішні процеси.

Завданнями взаємодії між підрозділами підприємства є:

1) визначення цілей діяльності;

2) визначення напрямків дії на виробників та товарів;

3) розробка і проведення маркетингових заходів;

4) визначення поточних і перспективних потреб покупців;

5) вивчення вимог покупців до асортименту та якості товарів;

У процесі діяльності відділу маркетингу на підприємстві ТОВ «Кераміка» в функціональному відношенні підкоряються відповідні підрозділи підприємства, тобто, можна сказати, що відділ маркетингу виконує роль своєрідного «інтелектуального штабу» підприємства і деяким чином виконує розподіл функцій.

5. Аналіз місії підприємства ТОВ «Кераміка»

Місією підприємства ТОВ «Кераміка» є задоволення потреб будівельних фірм і населення кахельними плитками для обробки й облицювання камінів, саун, ванних кімнат, басейнів, фонтанів і т.д.

Цільовими орієнтирами діяльності підприємства є максимальне задоволення потреб будівельних фірм та населення з метою отримання прибутку.

Сфера діяльності ТОВ «Кераміка» - виробництво і реалізація продажу якісної керамічної плитки на території України.

Філософія реалізації комерційних зусиль полягає в цінностях, які прийняті на підприємстві (персонал, стабільна висока якість продукції, інноваційні технології на підприємстві, дисципліна, здатність домовлятися з партнерами).

Превагою даної місії підприємства ТОВ «Кераміка» є те, що підприємство орієнтується на потреби та запити споживачів, тобто в першу чергу воно орієнтується на покупця керамічної плитки. Недоліком даної місіє є те, що підприємство на робить великий акцент на виробництві високоякісної та ексклюзивної керамічної плитки.

Визначення місії потребує певних змін, а саме в тому, що підприємство виготовляє широкий асортимент керамічної плитки і задовольняє індивідуальні потреби покупців (підприємство надає можливість виготовлення керамічної плитки на замовлення з оригінальними і ексклюзивними малюнками).

Розглянемо стратегічні конкурентні переваги підприємства ТОВ «Кераміка» у керамічній галузі (табл.5.1)

Таблиця 5.1 – Стратегічні конкурентні переваги підприємства ТОВ «Кераміка» у керамічній галузі

Чого хочуть покупці?(Аналіз попиту) Як підприємство виживає в конкурентні боротьбі?(Аналіз конкуренції) Конкурентні перевагиТОВ «Кераміка»
1.Низькі ціни Високий рівень конкуренції Швидкість адаптації до змін у моді
2.Попит залежить від якості і кольору Помірна: всі фірми мають практично одинакові виробничі витрати, але можлива економія за рахунок транспортування великої партії одному покупцю Ноу-хау, яке дозволяє зменшити собівартість продукції
3.Покупці готові додатково заплатити за ексклюзивність та якість Конкуренція має як ціновий, так і неціновий характер.Невеликі перешкоди на виході на ринок. Різноманітний асортимент керамічної плитки,що включає в себе близько 30 різновидів продукції.

З початку 2009 року завдяки придбанню високотехнологічного обладнання – ротаційних друкарських машини суттєво покращиться якість та асортимент готової продукції. Ротаційні машини також дозволять підприємству виготовляти плитку різноманітних форматів, а саме 200*500 мм та 333*500 мм.

Таким чином, місія підприємства ТОВ «Кераміка» задає загальні орієнтири, напрями функціонування фірми, які виражають значення її існування.

6. Місію та цілі діяльності підприємства

Для підприємства ТОВ «Кераміка», яке займається виготовленням і реалізацією керамічної плитки, можна запропонувати наступну місію, сутність якої полягає у виготовленні високоякісної керамічної плитки населенню та будівельним фірмам, застосування новітніх технологій з метою задоволення потреб споживачів більш кращим шляхом, а також застосування індивідуального підходу до кожного покупця.

Тобто, місія підприємства - виробництво якісної керамічної плитки за допомогою застосування новітніх технологій, а також використання індивідуального підходу для задоволення потреб і запитів споживачів.

Конкретний перелік цілей підприємства залежить від проблем, які стоять перед підприємством.

Цілями діяльності підприємства ТОВ «Кераміка» є:

1) збільшення обсягу продажу керамічної плитки шляхом проведення заходів щодо інтенсифікації маркетингових зусиль;

2) покращення іміджу підприємства;

3) збільшення ринкової частки шляхом встановлення середньої ціни на керамічну плитку;

4) удосконалення товарної політики підприємства шляхом постійного підвищення якості керамічної плитки та періодичний випуск на ринок новинок.

7. Цілі маркетинг-міксу, його завдання, стратегія і тактика діяльності підприємства

Зробимо аналіз товарної, комунікаційної, розподільчої та цінової політики підприємства ТОВ «Кераміка».

Для ТОВ «Кераміка» оптимальною товарною стратегією є стратегія концентричної диференціації, що передбачає виробництво нових товарів, які за технологічними особливостями пов'язані з існуючими товарами. За допомогою цієї стратегії підприємство намагатиметься зайняти унікальне положення у своїй індустрії, шляхом надання продукту таких характеристик, які будуть оцінені більшою кількістю покупців. Логіка стратегії диференціації потребує, щоб підприємство в основу диференціації закладало такі атрибути продукції, які б вирізняли його від продукції підприємства-конкурента. Якщо підприємство хоче, щоб за його товари платили високу ціну, вони повинні бути дійсно унікальні.

Для підприємства ТОВ «Кераміка» вплив ціноутворення на прибуток має вирішальне значення. Для кожного підприємства важливим в стратегічному плануванні є вибір ціни, яка задовольнятиме споживача і буде приносити виробнику прибуток. Стратегічне ціноутворення визначає довгострокове позиціювання керамічної плитки ТОВ «Кераміка» на ринку.

Для нашого підприємства рекомендована стратегія ціноутворення - стратегія цін, встановлених нижче, ніж у більшості фірм. Ця стратегія оптимальна на даний момент, тому що підприємство ще не досить добре закріпилося на ринку. Тому, якість керамічної плитки буде висока, але ціна значно нижча, ніж у конкурентів. А поті, пропонуємо поступово підвищувати ціну.

Найбільш оптимальною комунікаційною стратегією для підприємства ТОВ «Кераміка» є стратегія протягування, яка спрямована на споживачів, тому що їх попит виявиться достатнім для того, щоб змусити посередників зробити закупки керамічної плитки

Головною метою розподільчої політики для підприємства є збільшення обсягів збуту керамічної плитки. Стосовно методів просування товару, то воно здійснюватиметься шляхом (рис.7.1):



Рисунок 7.1 – Методи просування керамічної плитки на ринок

Існує три стратегії конкурентних переваг: лідерство в ціні; диференціація і концентрація уваги на інтереси конкретних споживачів.