Смекни!
smekni.com

Аналіз моделі маркетингового менеджменту на підприємстві ТОВ Кераміка (стр. 3 из 5)

Для основного напрямку своєї діяльності - виробництво керамічної плитки - ТОВ «Кераміка» необхідно застосувати стратегію концентрації уваги на інтересах конкретних споживачів. Ця стратегія має на увазі зосередження основних зусиль компанії на конкретних споживачах. Для цього повинно бути чітко визначене для кого призначений даний продукт, які доходи в цього кола споживачів.

У цьому випадку споживачами керамічної плитки ТОВ «Кераміка» є сім'ї з середнім і вище середнього рівнем доходів. Тому вся маркетингова компанія повинна бути зосереджена саме на цьому колі споживачів. Загальнокорпоративною стратегією ТОВ «Кераміка» повинна стати стратегія росту.


8. Приклади використання стратегій зростання (за матрицею І. Ансоффа) на підприємстві

Підприємство ТОВ «Кераміка», яке займається виготовленням та реалізацією керамічної плитки використовує наступні стратегії зростання за матрицею Ансоффа.

Прикладом використання стратегії глибокого проникнення на ринок є продаж керамічної плитки, але збільшення прибутку відбувається за рахунок підсилення маркетингових заходів просування продукції на ринок керамічної плитки (рис.8.1).

Прикладом використання стратегії розвитку ринку є просування продукції підприємства не тільки в Київському регіоні, а й Сумській, Полтавській та Харківській.

Щодо використання стратегії розвитку продукту, то початку 2009 року завдяки придбанню високотехнологічного обладнання – ротаційних друкарських машини суттєво покращиться якість та асортимент готової продукції. Ротаційні машини також дозволять підприємству виготовляти плитку різноманітних форматів, а саме 200*500 мм та 333*500 мм. А також, підприємство почало виготовляти на замовлення плитку в українському стилі, а також надання такої послуги для клієнтів як замовлення не окремо керамічної плитки для підлоги та стін, а комплектом – разом з фризами (декоративними вставками у вигляді горизонтальної смуги для обробки верху та середини стін).

Прикладом використання стратегії диверсифікації є розпочате у цьому році виготовлення та реалізація керамічної сантехніки.


9. Аналіз бізнес-портфеля підприємства за допомогою матриці Бостонської консультативної групи

Побудуємо матрицю Бостонської консультативної групи (БКГ) для підприємства ТОВ «Кераміка». Етапи побудови матриці БКГ:

1) на основі стратегічного аналізу визначимо діапазон зміни розмірів ринку збуту підприємства. Дані про розміри ринків збуту наведені у табл.9.1. Прогноз розвитку ринків збуту встановив, що максимальне зростання ринку збуту становить 12%, а мінімальне – 7%, то цей діапазон відкладемо на вертикальній лінії матриці (але відкладемо з запасом на 10% для більшої наочності матеріалу, отже максимальне значення матриці – 22%, а мінімальне - -3%);

2) на горизонтальній лінії матриці відкладемо діапазон зміни відносної ринкової частки (ВРЧ) СГП підприємства в напрямку від найбільшого до найменшого (для зручності беремо від 2 до 0). Розрахунок ВРЧ СГП підприємства проводимо за формулою та дані заносимо в табл. 9.1:

де РЧФ – ринкова частка фірми,

РЧК – ринкова частка конкурента.

3) поле матриці необхідно розбити на 4 квадранти: горизонтальна лінія розподілу для матриці проходить через середнє для підприємства в цілому зміни росту ринку:


А вертикальна лінія розподілу матриці проходить через середнє значення ВРЧ, яке становить 1.

4) кожний СГП розміщується на полі матриці відповідно до значення його ВРЧ і темпу росту ринку (ТРР).

Таблиця 9.1 – Дані про підприємство ТОВ «Кераміка»

СГП Обсяг реалізації, тис.грн Питома вага,% Темп зростання ринку Ринкова частка,% Відносна ринкова частка,%
Кераміка Кармен
1. Кахлі камінні 420 32 12 21,4 19,2 1,11
2. Плитка керамічна оздоблювальна 350 28 10 12,8 12,9 0,99
3. Плитка керамічна для підлоги 340 27 7 19,8 18,3 1,08
4. Плитка керамічна тротуарна 110 13 8 5,2 5,6 0,93

Таким чином, можна зробити висновок, що СГП3 (плитка керамічна для підлоги) знаходиться в квадранті матриці – «Дійні корови». Даний СГП займає велику відносну частку ринку, але даний ринок звужується. Тобто, плитка керамічна для підлоги є саме той СГП підприємства ТОВ «Кераміка», що приносить підприємству великі прибутки за незначних потреб у фінансуванні. Для даного СГП пропонуємо застосувати стратегію підтримання конкурентних позицій, так як підприємство ще не втрачає конкурентні переваги на ринку керамічної плитки.


СГП1

СГП2

СГП3

СГП4

22


9,5

-3

2 1 0

відносна частка ринку

Рисунок 9.1 – Матриця БКГ

В квадранті «Зірки» перебуває СГП1 (кахлі камінні). Даний СГП знаходиться на швидкозростаючому ринку і займає досить значну відносну частку ринку. Тобто, даний СГП є лідером на ринку і приносить ТОВ «Кераміка» певний прибуток, але потребує ще більших капіталовкладень. Для даного СГП пропонуємо стратегію підтримання конкурентних переваг.

До квадранту «??» потрапив СГП2 (плитка керамічна оздоблювальна). Даний СГП діє на швидкозростаючому ринку, але не має на ньому конкурентних переваг. Можна сказати, що плитка керамічна все таки має достатній попит на ринку, тому для даного СГП пропонуємо маркетингову стратегію інтенсифікації зусиль.

В квадранті «Собаки» знаходиться СГП4 (плитка керамічна тротуарна). Даний СГП підприємства ТОВ «Кераміка» не має конкурентних переваг, тобто його ринкова частка невелика, а також воно не приносить великих прибутків. Але, можна зауважити, що виробництво керамічної плитки тротуарної є досить перспективним видом виробництва, тому для даного виду товару пропонуємо стратегію підтримання конкурентних переваг.

10. Стратегічний аналіз середовища підприємства за допомогою SNW – аналізу

Проведемо аналіз маркетингового середовища підприємства ТОВ «Кераміка» за допомогою SNW – аналізу, тобто стратегічного аналізу внутрішнього середовища з позиції сильних, слабких і нейтральних сторін організації. У ситуації стратегічного аналізу внутрішнього середовища організації як нейтральну позицію найкраще фіксувати середньоринковий стан для даної конкретної ситуації. Для здійснення SNW – аналізу для підприємства ТОВ «Кераміка» заповнимо таблицю 10.1

Таблиця 10.1 - SNW – аналізу

№п/п Найменування стратегічної позиції Якісна оцінка позиції
SСильна NНейтральна WСлабка
1 2 3 4 5
1. Стратегія підприємства *
2. Бізнес стратегії керамічних виробів *
3. Оргструктура *
4. Фінанси як загальне фінансове положення, в т.ч.:· Фінанси як стан поточного балансу· Фінанси як рівень бух. Обліку· Фінанси як доступ інвестиційних ресурсів· Фінанси як фінансова структура *****
5. Керамічна плитка як фактор конкурентоспроможності (в цілому), в т.ч.:· Оздоблювальна· Для підлоги· Тротуарна ** *
6. Структура витрат (рівень собівартості) *
7. Інформаційна технологія *
8. Інновації як здатність до реалізації на ринку нових продуктів *
9. Рівень маркетингу *
10. Рівень менеджменту *
11. Кваліфікація персоналу *
12. Рівень виробництва *
13. Репутація на ринку *
14. Репутація підприємства як роботодавця *
15. Відносини з органами влади, в т.ч.· з органами державної влади· з керівництвом області· з органами місцевого самоврядування· з системою податкового контролю *****
16. Відносини з профспілками *
17. Інновації як дослідження та розробки *
18. Корпоративна культура *
19. Стратегічні альянси *
20. Умови праці *
21. Досвід роботи підприємства *
22. Контроль якості продукції *
23. Ціна товарів *
24. Рівень рентабельності виробництва *
25. Мотивація і стимулювання персоналу *
26. Достатність власних ресурсів *
27. Завантаження виробничих потужностей *
Сума 11 23 4

Таким чином, можна зробити висновок, що: