Смекни!
smekni.com

Управління організаційними конфліктами та стресами в роботі з персоналом (стр. 7 из 9)

Отже, за першим етапом кожному працівнику обраних підрозділів було запропоновано заповнити анкету, яка дає відповідь на питання „Яка ступінь соціально-психологічної напруги у вашому колективі? ” (табл.3.3). При цьому використовувалися такі умовні значення: „3” - максимальна ступінь виразу характеристики, „2” - середня, „1” - слабка, „0” - не можу дати відповідь.

Таблиця 3.3. Колективу, де я працюю властиві

ХарактеристикаСпокійЧесністьХороші відношення з керівництвомГарне самопочуттяДружелюбністьЗадоволеність роботою та обстановкоюПропорційна кількість робітників різного вікуПропорційна кількість робітників різної статіПростодуш′є +3 +2 +1 0 -1 -2 -3 ХарактеристикаТривожністьБрехливістьПогані відношення з керівникомПогане самопочуттяКонфліктністьНезадоволеність роботою та обстановкоюДомінування робітників певного вікуДомінування робітників певної статіЛицемір'я

За другим етапом кожному працівнику обраних підрозділів було запропоновано заповнити анкету, яка дає відповідь на питання „Чи сприятливе самопочуття членів вашого колективу? ” (табл.3.4). При цьому використовувалися такі умовні значення: „3” - максимальна ступінь виразу характеристики, „2” - середня, „1” - слабка, „0” - не можу дати відповідь.

Отже, результати (коефіцієнти) першої таблиці (табл.3.3) характеризують напруженість в колективі, другої (табл.3.4) - самопочуття його членів).

Визначення середнього значення за кожною характеристикою здійснюється за формулою:

, (3.2)

де Хср - середнє значення за даною характеристикою; ∑Впозит. - сума всіх позитивних балів за даною характеристикою; ∑Внегат. - сума всіх негативних балів за даною характеристикою; N- кількість членів колективу, що приймали участь в опитуванні.

Таблиця 3.4. В останній час на роботі для мене властиві

ХарактеристикаСпокійЧесністьХороші відношення з керівництвомГарне самопочуттяДружелюбністьЗадоволеність колективом та роботою Відсутність почуття свого вікуЗадоволеність кількісним співвідношенням чоловіків і жінокБезпристрасність +3 +2 +1 0 -1 -2 -3 ХарактеристикаТривожністьБрехливістьПогані відношення з керівникомПогане самопочуттяКонфліктністьНезадоволеність роботою та колективомІснує почуття свого вікуЖаль у зв’язку з таким кількісним співвідношенням чоловіків і жінокПристрасність

Для того, щоб надати наочність отриманим результатам, необхідно побудувати шкалу середніх значень всіх дев’яти характеристик на бланку для першого та другого коефіцієнтів. Зсув середніх значень у бік негативних балів означає підвищену соціально-психологічну напруженість в колективі, а також високу ступінь тривожності, стресу тощо у його членів. Зсув середніх значень у позитивний бік - означає низький рівень напруженості.

Визначення середнього коефіцієнту за дев’ятьма характеристиками здійснюється за наступними формулами:

;
, (3.3) (3.4)

де Т - показник соціально-психологічної напруги в колективі; ∑Хср1 – сума середніх за кожною характеристикою першого семантичного диференціала;

S- показник самопочуття членів колективу; ∑Хср2 - сума середніх за кожною характеристикою другого семантичного диференціала.

Кінцеві показники Т та S будуть характеризувати тенденцію зсуву за шкалою, наведеною на рис.3.3.

Рис.3.3. Шкала кінцевих показників Т та S.


Для проведення дослідження за даною методикою був обраний такий підрозділ ЗАТ „ЛИСМАШ”, як комерційна служба, оскільки саме в ній за першою діагностикою спостерігається наявність психологічної напруженості та конфліктності в колективі, а також спонтанно (випадково) були обрані для порівняння ще два таких підрозділи, як фінансово-економічний відділ та виробничий цех. На жаль, ми не можемо привести всі заповнені анкети, тому як приклад наведемо дві випадково обрані анкети, в яких вже побудовані відповідні профілі за проставленими робітниками оцінками (табл.3.5 та табл.3.6).

Розглядаючи анкети заповнені працівниками комерційного відділу було відмічено, що профіль характеристик здебільшого зсунутий у правий бік шкали. При цьому найбільш негативні оцінки спостерігаються при орієнтації на такі характеристики:

за першою анкетою - конфліктність, тривожність та незадоволеність роботою й обстановкою (рис.3.4);

за другою анкетою - конфліктність, тривожність та незадоволеність роботою і колективом (рис.3.5).

Таблиця 3.5. Колективу, де я працюю властиві

ХарактеристикаСпокійЧесністьХороші відношення з керівництвомГарне самопочуттяДружелюбністьЗадоволеність роботою та обстановкоюПропорційна кількість робітників різного вікуПропорційна кількість робітників різної статіПростодуш′є +3 +2
+1
0
-1
-2 -3 ХарактеристикаТривожністьБрехливістьПогані відношення з керівникомПогане самопочуттяКонфліктністьНезадоволеність роботою та обстановкоюДомінування робітників певного вікуДомінування робітників певної статіЛицемірря

Примітка: анкета була заповнена робітником комерційної служби

Таблиця 3.6. В останній час на роботі для мене властиві

ХарактеристикаСпокійЧесністьХороші відношення з керівництвомГарне самопочуттяДружелюбністьЗадоволеність колективом та роботою Відсутність почуття свого вікуЗадоволеність кількісним співвідношенням чоловіків і жінокБезпристрасність
+3
+2
+1 0 -1 -2 -3 ХарактеристикаТривожністьБрехливістьПогані відношення з керівникомПогане самопочуттяКонфліктністьНезадоволеність роботою та колективомІснує почуття свого вікуЖаль у зв’язку з таким кількісним співвідношенням чоловіків і жінокПристрасність

Примітка: анкета була заповнена робітником фінансово-економічного відділу

Аналізуючи ситуацію, що склалася в колективі комерційної служби, можна сказати про те, що для деяких співробітників даного підрозділу характерні неврівноваженість характеру, відсутність самокритики та недисциплінованість. Такі дії безпосередньо негативно впливають на колектив даного підрозділу. Це, у свою чергу, призводить до того, що в цілому у комерційному підрозділі виникає так званий ефект несприятливої „нездорової” атмосфери в колективі, супроводжуваної конфліктними ситуаціями і в результаті виникненням стресу.


Рис. 3.4. Характеристики, яким властиві найбільш негативні оцінки робітниками комерційної служби (за першою анкетою).

Те, що стосується двох інших досліджуваних за даною методикою підрозділів організації (фінансово-економічного відділу та виробничого цеху), то для них побудовані профілі характеристик здебільшого зсунуті ліворуч за шкалою.

Рис. 3.5. Характеристики, яким властиві найбільш негативні оцінки робітниками комерційної служби (за другою анкетою).

При цьому найбільші позитивні оцінки для обох підрозділів за двома анкетами в основному спостерігаються за такими характеристиками, як чесність, гарне самопочуття та дружелюбність.

В результати за існуючими даними по кожному обраному для дослідження підрозділу були розраховані середні коефіцієнти за дев’ятьма характеристиками:

1) для комерційного відділу


;

2) для фінансово-економічного відділу

;

3) для виробничого цеху

;

Отримані результати діагностики соціально-психологічної напруги в колективі ЗАТ „ЛИСМАШ” також можна представити графічно (рис.3.6).