Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо підвищення ефективності управління конфліктом (стр. 3 из 13)

Аналізуючи чистий дохід від реалізації продукції, що вираховується як різниця доходу від реалізації продукції та податку на додану вартість, потрібно відмітити, що даний показник має тенденцію до значного збільшення. Якщо у 2007 році цей показник складав 24535,2 тис. грн., то у 2009 році – 43615,4тис. грн.

Одним із видів прибутку товариства є валовий прибуток, що є результатом різниці між чистим доходом від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції. Даний показник у 2007 році по ЗАТ «Гранд» складав 1212,7 тис. грн. у 2008 році – 1612,6 тис. грн., а у 2009 – 3353,1 тис. грн.

Другим видом прибутку, що є результатом операційної діяльності є показник прибутку від цієї діяльності. За аналізований період ЗАТ «Гранд» отримало у 2007 році 117,7 тис. грн.., у 2008 – 438,2 тис. грн.. та у 2009 – 361,5 тис. грн.. Збільшення прибутку від операційної діяльності протягом 2008 року є результатом економії витрат, що добре характеризує дане товариство. Хоча у 2009 році даний показник зріс порівняно із даними 2007 року , але він все таки менший, ніж у 2008 році, що вказує на наявність перевитрат по товариству.

Як позитивне явище потрібно відмітити збільшення прибутку від операційної діяльності у 2008 порівняно з попереднім роком на 320,5 тис. грн. Це пов’язано з тим , що адміністративні витрати у 2008 році склали 336,0 тис. грн., що на 173,6 тис. грн. є меншою сумою, ніж у 2007 році.

Спостерігаємо зростання витрат на збут. У 2009 році ці витрати дорівнюють 46, 0 тис. грн., що в порівнянні з 2008 роком на 50,9 тис. грн. більше. Витрати на збут — це витрати, пов’язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг), наприклад:

1. оплата праці й комісійні винагороди продавцям, торговим агентам і працівникам підрозділів, які забезпечують збут;

2. витрати на рекламу і дослідження ринку (маркетинг);

3. витрати на передпродажну підготовку товарів;

4. відрядні виплати працівникам, зайнятим збутом;

5. витрати на утримання складу магазину (ремонт, опалення, освітлення, охорона);

6. витрати на транспортування, перевалку товарів та страхування їх, оплата транспортно-експедиційних та інших послуг, пов’язаних з транспортуванням товарів відповідно до умов договору (базису) поставки;

7. інші.

Зростання витрат можна пояснити збільшенням роздрібних точок, що стали обслуговуватися товариством та зростанням цін на паливно-мастильні матеріали та ін.

Фінансові витрати ЗАТ «Гранд» - це витрати на погашення відсотків за користування кредитними коштами, отриманими на поповнення оборотних коштів для здійснення основного виду діяльності – оптової торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами.

У діяльності будь – якого підприємства можуть виникати прибутки та збитки від надзвичайної діяльності. Надзвичайною вважається діяльність, яка кардинально відрізняється від звичайної і не очікується. Що вона буде повторюватися періодично або в кожному звітному періоді.

Аналіз перерахованих показників здійснюється на підставі використання даних бухгалтерського обліку, а саме: первинних документів, облікових регістрів, звітності тощо.

Чистий прибуток – це різниця між прибутком від звичайної діяльності та податком на прибуток. Так дане товариство отримало чистий прибуток в розмірі 75,9 тис. грн. у 2007 році, 76,4 тис. грн. у 2008 році, а найменший розмір чистого прибутку товариство досягло у наступному 2009 році в розмірі 18,4 тис. грн. Рентабельність реалізованої продукції за чистим прибутком у 2007 році склала 0,3 %, у 2008 – 0,3 %, у 2009 – 0,05 %. Це найнижчий показник за аналізований період, що негативно характеризує фінансову діяльність роботи ЗАТ «Гранд».

За даними таблиці 1.2 побудуємо гістограму для аналізу співвідношення доходів до витрат товариства.

На зміну показників прибутку впливають різноманітні внутрішні та зовнішні фактори, а саме:

- обсяг реалізації, який залежить від обсягу виробництва, кон’юнктури ринку, залишків готової продукції,

- собівартість реалізації продукції, яка залежить від рівня витрат на окремі вироби, ціни на матеріали та інші складові собівартості продукції,

- ціна реалізації, яка залежить від якості продукції, ринків збуту, термінів реалізації, рівня інфляції тощо.

1.3 Організаційно-виробнича структура ЗАТ Гранд

ЗАТ «Гранд» притаманна дивізійна організаційна структура управління, яка базується на поглибленні поділу управлінської праці. Тут відбуваються процеси децентралізації оперативних функцій управління, здійснюваних виробничими структурними ланками, і централізації загально корпоративних функцій, які зосереджуються у вищих ланках адміністрації. При такій структурі управління кожний виробничий підрозділ має власну достатньо розгалужену структуру управління, яка забезпечує його автономне функціонування. Лише стратегічні функції управління централізовано на корпоративному рівні. Групування видів діяльності здійснюється із застосуванням принципу поділу праці, а це означає, що навколо певного виробництва формується автономна організаційна спільність. Перевагами такої структури управління є гнучке реагування на зміни у зовнішньому середовищі, швидке прийняття управлінських рішень та поліпшення їхньої якості. Організаційна схема управління ЗАТ «Гранд» представлена на Додатку 2.

Органами управління та контролю Товариства є:

· загальні збори акціонерів Товариства;

· генеральний директор;

· ревізійна комісія / Ревізор Товариства

Посадовими особами органів управління визнаються Генеральний директор, голова Ревізійна комісія / Ревізор Товариства.

Загальні збори акціонерів Товариства є вищим органом Товариства. Загальні збори мають право приймати рішення по будь-якому питанню діяльності Товариства, внесеному до порядку денного Зборів.

До компетенції загальних зборів акціонерів належить:

1) визначення основних напрямів діяльності акціонерного товариства і затвердження його планів та звітів про їх виконання;

2) внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу;

3) обрання і відкликання виконавчого та інших органів товариства, Ревізійної комісії;

4) прийняття рішення про ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

5) затвердження річних результатів діяльності акціонерного товариства, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії Товариства, порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки прибутку, визначення порядку покриття збитків;

6) затвердження правил процедури та інших внутрішніх документів товариства, визначення організаційної структури товариства;

На Загальних зборах акціонерів ведеться протокол, який містить питання порядку денного, прийняті рішення, результати голосування , а також особливі думки та пропозиції акціонерів. Протокол підписується Головою та секретарем Загальних зборів.

Генеральний директор є виконавчим органом, який здійснює керівництво поточною діяльністю Товариства.

Генеральний директор підпорядкований та підзвітний Загальним зборам. Рішення загальних зборів є обов’язковим для виконання Генеральним директором.

Генеральний директор:

1. Готує пропозиції щодо напрямків діяльності Товариства та вносить їх на затвердження Загальним зборам;

2. Готує звіт про діяльність генерального директора і виносить його та річний баланс на затвердження Загальних зборів акціонерів;

3. Розробляє проект плану діяльності Товариства на наступний рік та виносить його на затвердження Загальним зборам;

4. Затверджує організаційну структуру підприємства;

5. Готує пропозиції щодо розподілу прибутку, строків та порядку виплати частки прибутку у вигляді дивідентів, порядок покриття збитків та виносить на затвердження Загальним зборам;

6. Готує пропозиції щод перерозподілу фондів, створених з чистого прибутку та виносить на затвердження Загальним зборам;

7. Розробляє та виносить на затвердження Загальним зборам правила, процедури та інші внутрішні документи, що регулюють діяльність Товариства в цілому;