Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо підвищення ефективності управління конфліктом (стр. 4 из 13)

8. Визначає перелік відомостей, що складають комерційну таємницю Товариства.

Для рішення особливо важливих та складних питань фінансової та господарської діяльності Товариства, Генеральний директор може створювати тимчасові або постійно діючі комітети та комісії з найкомпетентніших працівників товариства.

Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю Товариства, його підрозділів та служб, обирається Ревізійна комісія ( якщо до її складу обрано 3 і більше акціонерів).

У своїй діяльності Ревізійна комісія керується чинним законодавством, статутом та іншими внутрішніми документами Товариства, що прймаються Загальними зборами і відносяться до діяльності Ревізійної комісії.

Ревізійна комісія Товариства обирається Загальними зборами строком на 3 роки.

Ревізійна комісія Товариства має право:

1) одержувати від органів управління Товариства, його підрозділів та служб, посадових осіб належні матеріали, бухгалтерські та інші документи протягом 5 днів після їх письмового запиту;

2) вимагати скликання засідань Загальних зборів у випадках, коли виявлені порушення у виробничо-господарській, фінансовій або правовій діяльності Товариства;

3) вимагати від посадових осіб пояснень з питань, що належить до компетенції Ревізора Товариства;

4) ставити питання про відповідальність працівників Товариства в разі порушення ними Положень, правил, інструкцій та інших документів, що прйняті в Товаристві;

5) залучати до своєї роботи спеціалістів, які не займають штатних посад в Товариства, вимагати від Товариства оплати всіх необхідних витрат, повязаних з проведенням аудиторських перевірок та ревізій.

Ревізійна комісія Товариства складає власні висновки за результатами перевірок річного звіту та балансу та подає їх Загальним зборам не пізніше, ніж за два тижні до чергових Загальних зборів акціонерів. Без висновків Ревізійної комісії Загальні збори не мають права затверджувати баланс.

Наглядова Рада представляє інтереси Акціонерів в період між проведенням будь-яких Зборів Акціонерів, здійснює перевірку фінанової та адміністративної діяльності Дирекції, визначення загального напрямку діяльності Товариства, розробку стратегії діяльності та прийняття основних рішеньщодо діяльності Товариства в період між проведенням Зборів.

Наглядова рада складається з Акціонерів, які не входять до складу Дирекції або ревізійної комісії Товариства, або їх належним чином уповноважених предствників.

Голова Наглядової Ради обирається на посаду Зборами на термін у 2 роки, однак він може бути знову обраний на цю посаду після закінчення цього терміну в порядку визначеному Статутом.

Засідання Наглядової Ради вважається дійсним та таким, що має силу, якщо на ньому є присутніми особисто, або згідно довіреності не менше, ніж половина загальної кількості Представників плюс один Представник.

Чергові засідання наглядової Ради повинні відбуватися не менше, ніж один раз на два місяці. Спеціальні засідання Наглядової Ради можуть відбуватися в будь-який час, коли виникає така потреба, на вимогу будь-якого Представника.

Збори можуть делегувати Наглядовій раді такі повноваження:

· перевірка фінансової діяльності Товариства та досягнень Дирекції в управлінні;

· затвердження річного бюджету та бізнес-плану, підготовлених Дирекцією;

· визначення основних напрямів діяльності Товариства і затвердження планів та звітів про їх виконяння;

· затвердження представленої Генеральним директорм організаційної структури Товариства ;

· приймати будь-які рішення, необхідні для виконання перелічених вище функцій.

Заступник генерального директора по капітальному будівництву та господарській частині має у своєму підпорядкуванні господарський відділ, склад, три будівельні дільниці та відповідальний за утримання будівель і споруд (адміністративної будівлі, складських приміщень, бази відпочинку) в належному стані, проведення поточного та капітального ремонту будівель, а також будівництва нових складських приміщень.

Заступник генерального директора по фінансах та з питань оподаткування має в своєму підпорядкуванні бухгалтерію та юридичний відділ.

Головний бухгалтер відповідає за ведення бухгалтерського, оперативного і статистичного обліку результатів господарсько-фінансової діяльності згідно чинних норм за відповідними формами, а також своєчасне подання бухгалтерської та іншої звітності органам державної статистики.

Юридичний відділ відповідає за складання договорів з постачальниками та клієнтами Товариства, та представляє інтереси Товариства в державних та при потребі в судових органах.

В свою чергу заступник генерального директора відповідає за діяльність таких відділів:

1. Експедиційний відділ;

2. Транспортний відділ;

3. Відділ “MF” – відповідальний за сортування та реалізацію продукції таких виробників як ПТП «Мастерфудз енд Еффем Україна», СП «Вітмарк – Україна» (ТОВ соки Jaffa) та ін.;

4. Відділ КФУ – відповідальний за сортування та реалізацію продукції таких виробників як «Крафт Фудз Україна», «Євро Фудз ГБ Україна» (Галіна Бланка), «Вертикаль Плюс» (Wrigley), «Сибірський Берег» та ін.

Експедиційний відділ підпорядковується в першу чергу начальнику експедиційного відділу. Наступна ланка підпорядкування це начальник контрольно-ревізійного відділу. Найвищою ланкою підпорядкування експедиційного відділу є заступник генерального директора.

До складу експедиційного відділу на сьогоднішній день входить:

1) Начальник експедиційного відділу – 1;

2) Старший експедитор – 1;

3) Експедитори – 7.

Склад та робота експедиційного відділу тісно пов’язані із роботою транспортного відділу.

Транспортно-експедиторське обслуговування вирішує такі питання:

- звільнює ТП від допоміжних операцій;

- зосереджує підготовку товарів для транспортування;

- підготовлює товаросупроводжуючі документи;

- забезпечує упаковку, маркування та зберігання вантажів;

здійснює обробку вантажів при навантаженні-перевантаженні.

Найбільш розповсюдженими транспортно-експедиторськими операціями є:

- раціональний вибір тз;

- складання поточних, річних і перспективних планів;

- організація складування та зберігання вантажів;

- упакування, маркування та комплектація вантажів;

- організація перевезень вантажів зі складу на склад;

- підготовка дрібних та партійних комплектних вантажів;

- забезпечення контейнерних вантажопотоків;

- забезпечення максимального вантажопідйомності ТЗ;

- підписання договорів з перевізниками;

- оформлення товаросупроводжуючих документів;

- оформлення прийому-здавальних документів;

- оформлення рекламаційних документів;

- сприяння перевантаження вантажів;

- розсортування, переупакування, маркування вантажів;

- підготовка ТЗ до перевезень специфічних вантажів;

- супроводження вантажів;

- оформлення та погодження товаросупроводжуючих документів.

2 Теоретичні та методичні основи організації управління конфліктом

2.1 Конфлікти в організації та їх класифікація

Неминучість виникнення суперечностей є виявом закону єдності та боротьби протилежностей, одного з класичних законів розвитку. За цим законом будь-яке явище чи ситуація розглядається як єдність протилежних сторін, що взаємно виключають одна одну, долають опір свого антиподу, проте, водночас, не можуть існувати окремо, обопільно взаємозумовлюються.

Єдність протилежностей завжди умовна, а їх боротьба абсолютна. Спільна діяльність людей супроводжується зіткненням різних поглядів на події, що відбуваються в організаціях та за її межами. Ці зіткнення можуть бути скороминучими і не мати негативного впливу на стосунки між людьми, а можуть поглиблюватися і ускладнювати співробітництво[5.142–148].

У конфліктах беруть участь як окремі особи, так і групи людей.

Конфлікт – відсутність згоди між двома або більше сторонами (особами або групами); зіткнення протилежних поглядів, позицій, інтересів.

Конфліктам завжди передує конфліктна ситуація.

Конфліктна ситуація – це наявність причин, що створюють передумови конфлікту ( однак це ще не означає, що конфлікт обов’язково станеться). Конфліктна ситуація, що вимагає вирішення, передбачає існування кількох обов'язкових елементів:

-учасників конфлікту (дві або більше сторони, що переслідують несхожі чи прямо протилежні цілі);

-об'єкт конфлікту (конкретне явище, причина, стан справ, навколо якого розгортається суперечка);

-рушійну силу – інцидент (факт зіткнення протилежних сил).

Об'єкт конфлікту та його учасники у своїй сукупності утворюють предмет конфлікту, тобто вони розглядаються як необхідні обов'язкові умови виникнення конфліктної ситуації. Інцидент призводить до початку конфлікту, відіграє роль каталізатора. Конфліктна ситуація визначається об'єктивними обставинами, а інцидент виникає випадково, коли створені необхідні передумови[3, 245–250].

Типову схему конфлікту можна узагальнити так:

Рис. 2.1. Природа конфлікту

Таблиця 2.1 - Класифікація конфліктів

Ознака класифікації

Види конфліктів

1. Спосіб розв’язання: – насильницькі; – ненасильницькі
2. Сфера прояву: – політичні; – соціальні; – економічні; – організаційні
3. Спрямованість впливу: – вертикальні; – горизонтальні
4. Ступінь виразності: – відкриті; – приховані
5. Кількість учасників: – внутріособистісні; – міжособистісні;

Багато вважає, що конфлікти в організації небажані, оскільки спричиняють антагонізм, сварки, протистояння і розрив відносин. Однак сучасний менеджмент стверджує, що конфлікт корисний за умови ефективного управління ним.