Смекни!
smekni.com

Аналіз господарської діяльності підприємства 2 (стр. 7 из 12)

К-т проміжної ліквідності (швидкої) відображає платіжні можливості підприємства щодо сплати поточних зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторам. В трьох роках даний показник є поза межами норми, що свідчить про нездатність підприємства за останні роки сплачувати поточні зобов'язання за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами.

К-т поточної ліквідності(покриття) характеризує достатність оборотних засобів для покриття своїх боргів. Збільшення цього показника свідчить про поліпшення фінансового стану підприємства. Згідно таблиці даний показник має достатньо високе значення, хоча і помітним є його зниження у 2007році = 0,95. Тут може виникнути сумнів у ефективності використання поточних активів при дуже низькому рівні позикового капіталу, тому що за рахунок власних коштів розширювати виробництво, основні фонди, модернізувати і удосконалювати технології практично не можливо бо, як бачимо, значна частка прибутку іде на забезпечення поточної діяльності підприємства.

К-т співвідношення дебітної і кредитної заборгованості Нормальним значенням цього показника вважається значення, що перевищує одиницю. В нашому прикладі він дійшов у 2009р. до одиниці (=2,13).

Таблиця 2.18

Аналіз оборотності активів підприємства

Коефіцієнти 2007 рік 2008 рік 2009 рік
Коефіцієнт оборотності всіх активів 2,57 2,87 3,83
Період обороту всіх активів 1,17 3,22 3,37
Період обороту оборотних активів 139,98 125,41 94,07
Період обороту оборотних активів 308,13 111,83 106,80

Характеризують на скільки швидко обертаються активи в процесі господарської діяльності. Характеристика ділової активності підприємства.

Коефіцієнт оборотності всіх активів = Чистий дохід від реалізації/ Середня вартість всіх використаних активів

Характеризує, наскільки ефективно використовуються активи з точки зору обсягу реалізації. Він показує, скільки гривень реалізації припадає на кожну гривню, вкладену в активи підприємства. Чим вищий оборот, тим ефективніше використовуються активи.

Період обороту всіх активів = Кількість днів / Коефіцієнт оборотності всіх активів Період обороту оборотних активів = Кількість днів / Коефіцієнт оборотності оборотних активів

Характеризується кількістю днів, протягом яких оборотні активи проходять усі стадії одного кругообігу.

Таблиця 2.19

Аналіз оборотності капіталу підприємства

Коефіцієнти 2007 рік 2008 рік 2009 рік
Коефіцієнт оборотності всього капіталу 3,13 3,60 4,69
Коефіцієнт оборотності позикового капіталу 1,35 3,83 4,00
Період обороту всього капіталу 115,12 99,98 76,82
Період обороту позикового капіталу 266,79 93,91 90,00

Коефіцієнт оборотності всього капіталу відношення виручки від реалізації продукції до усього підсумку нетто валюти балансу – характеризує ефективність використання підприємством усіх джерел засобів, незалежно від їх характеру, тобто показує скільки раз за рік здійснюється повний цикл виробництва та оборотності, який приносить відповідний ефект у вигляді прибутку, або скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна грошова одиниця пасиву.

Коефіцієнт оборотності позикового капіталу відбивають інтенсивність його використання на підприємстві, тобто характеризують наскільки швидко позиковий капітал, що використовується підприємством, в цілому та за окремими елементами обертається в процесі його господарської діяльності. Для оцінки оборотності позикового капіталу використовують такі показники:

3. Характеристика системи управління персоналом

Кваліфікований персонал для сучасної компанії є одним з основних виробничих активів. Не лише залучення, але і утримання кращих працівників стає ключовим напрямом діяльності кадрових служб компаній. Правильно створена система мотивації дозволяє підвищити рівень лояльності та мотивації персоналу, а значить, ефективність його діяльності. Як показує практика, недостатньо поставити перед підлеглими конкретні завдання і під суворим контролем досягати їх виконання. Важливо надихнути працівників новою ідеєю та об'єднати їх. Кожен працівник має відчувати себе важливою та невід'ємною частиною Товариства. Політика керування персоналом Стахановського МРУЕГГ: спрямована на реалізацію бізнес - стратегії й будується відповідно до її стратегічними цілями й завданнями заснована на місії Товариства, що бачить своє призначення в підвищенні якості життя населення й створенні умов для розвитку східного регіону України - і спрямована для її реалізації. Основні принципи кадрової політики Стахановського МРУЕГГ: результативність, командна робота, взаємодія довіра, прагнення бути кращими, креативність, професійна гордість, захист інтересів Товариства.

Протягом 2008 року в Стахановського МРУЕГГ - реалізовувалася кадрова політика (КП- 09-336.01-07), прийнята на період 2007р.-2010р.

Основною метою кадрової політики філії є оптимальне використання можливостей співробітників і факторів виробничого середовища для досягнення цілей філії , його ефективної й стабільної діяльності. Кадрова політика філії покликана забезпечити оптимальний баланс відновлення й збереження кадрового складу, його прогресивний розвиток відповідно до завдань філії, організацію просування й ротації кадрів, посилення мотивації співробітників. Стратегічними завданнями філії в області керування людськими ресурсами на період до 2010 року залишаються незмінними:

- підвищення ефективності діяльності Стахановського МРУЕГГ за рахунок активізування людського потенціалу;

- підтримка статусу й престижу Стахановського МРУЕГГ за рахунок залучення й утримання висококваліфікованого персоналу, що відповідає пропонованим вимогам;

- забезпечення потреби Стахановського МРУЕГГ в людських ресурсах;

- збереження й розвиток людського таланта, максимальне використання кадрового потенціалу;

- формування організаційної культури, що поєднує працівників, що забезпечує їхню готовність підтримувати дії керівництва для досягнення головних цілей Філії;

- забезпечення заданого рівня ефективності й надійності професійної діяльності, збереження працездатності персоналу;

- удосконалювання соціально - трудових відносин

Структура Стахановського МРУЕГГ подана в Додатку 1.

Кожен відділ на підприємстві виконує свою функцію, забезпечуючи в цілому, роботу підприємства. Розглянемо докладніше чим займається кожен відділ.

Аварійно- диспетчерська служба (АДС) є структурним підрозділом аварійно-відновної служби(АВС),возглавляется начальником служби, який несе відповідальність за її роботу і знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні 1-го заступника начальника управління.

У основу організації робіт по виконанню аварійних заявок покладена вимога прибуття аварійної бригади на аварійний об'єкт в гранично короткий термін з моменту надходження заявок, але не більше ніж через 40 хвилин. По всіх сповіщеннях про вибух, пожежу, загазованості приміщень бригада АДС повинна виїхати до місця аварій в течії 5 хвилин.

У оперативному підпорядкуванні АДС знаходяться філії аварійних пунктів міст Кировська, Брянки. Робота на цих ділянках виконується в основному персоналом ділянки. Філії аварійних пунктів на ділянках знаходяться в підпорядкуванні начальників ділянки міст. У своїй роботі АДС керується: правилами безпеки систем газопостачання України, ДБН, Положенням про ділянку, Планом ліквідації і локалізації аварій в газовому господарстві, Планом взаємодії служб різних відомств(газового господарства, пожежної частини, швидкої допомоги, міліції, електропостачання, зв'язку, тепломереж, міськводоканалу та інші.), Должностними, виробничими і по охороні праці інструкціями, Наказами, розпорядженнями по управлінню і вищестоящими організаціями, керівними листами, законодавствами, що діють, Законом «О охороні праці», галузевими активами про охорону праці.

Робота АДС організовується цілодобово, без вихідних і святкових днів.

АДС повинна бути оснащена надійними засобами зв'язку інформації: дротяним зв'язком «04», міським телефонним зв'язком для прийому аварійних заявок зі всієї зони обслуговування із записом їх на магнітофон, внутрішнім зв'язком між службами управління, телефонним зв'язком з ділянками міст, радіостанціями для забезпечення двостороннього зв'язку з аварійними бригадами.Основним завданням аварийно- диспетчерської служби є: цілодобове виконання робіт по запобіганню, локалізації і і ліквідації аварій на об'єктах газопостачання, участь в локалізації аварій систем газопостачання підприємств шляхом відключення від систем газопостачання, наданні підприємством методичної допомоги. Контроль за ходом виконання аварійних робіт на підприємствах тих, що не мають своїх служб, підтримувати в міських і газових мережах заданий режим тиску газу. До функцій АДС відносяться: виконання аварійних заявок, цілодобовий прийом заявок про несправність елементів систем газопостачання (газопроводів, приладів), участь в ліквідації і локалізації аварійних ситуацій на ділянках міст, облік і аналіз заявок, що поступають, на несправність окремих елементів систем газопостачання, оформлення технічних актів на аварії і нещасні випадки, інструктаж населення і інших споживачів газу при прийомі аварійних заявок про необхідні заходи безпеки при виявленні запаху газу та інші.

Ділянка по ремонту газового устаткування займається організацією робіт по забезпеченню безперебійного постачання газом внутрішньо будинкового газового устаткування житлових будинків, підприємств суспільного призначення, організацією і забезпеченням безпечної і безаварійної експлуатації внутрішньо будинкових газопроводів і газового устаткування в житлових будинках, на підприємствах суспільного призначення, організацією і своєчасним проведенням ремонту і профобслуживания внутрішньо будинкових газопроводів і газового устаткування в житлових будинках, на підприємствах суспільного призначення. Ділянка по ремонту газового устаткування є структурним підрозділом управління газового господарства і знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні першого заступника начальника управління.